Esti aici:Ghid medical / Analize medicale / Artrocenteza (punctia articulara)


Artrocenteza (punctia articulara)


Descriere test:

Artrocenteza este o procedura medicala prin care un ac sau o seringa sterile sunt folosite pentru drenarea lichidului la nivelul unei articulatii, fie cu scopul de a diagnostica o anumita conditie medicala suspectata, fie pentru a stabili conduita de tratament.

De ce se face testul?

Artrocenteza este un procedeu medical ce permite prelevarea unei mostre de lichid de la nivelul articulatiilor. Odata obtinuta, aceasta mostra va fi trimisa la un laborator de specialitate unde va fi analizata pentru a determina cauzele artritei (inflamarea articulatiilor), asa cum sunt infectiile, guta sau boala reumatoida. Deasemenea lichidul sinovial poate fi testat pentru a se stabili prezenta celulelor albe, a cristalelor, proteinelor sau glucozei, precum si pentru a se folosi culturi pentru anumite infectii.

Artrocenteza este totodata eficienta pentru ameliorarea inflamatiilor si a durerilor de la nivelul articulatiilor. Indepartarea lichidului sinovial inflamat, duce la indepartarea celulelor albe, surse ale unor enzime cu efect distructiv asupra articulatiilor. Ocazional, aceasta procedura medicala este utilizata pentru injectarea cortizonului cu scopul de a reduce rapid inflamatiile si implicit simptomele.

Pregatire pacient

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

Cum se face testul?

Pielea care acopera articulatia se dezinfecteaza iar apoi se injecteaza un anestezic local. Un ac cu seringa este introdus in articulatie pentru a aspira lichidul in seringa. Pentru anumite boli, doctorul poate folosi aceeasi tehnica pentru injectarea de medicamente dupa aspirarea lichidului. Acul este apoi extras si se aplica un bandaj.

Cum se simte?

Deoarece artrocenteza se efectueaza cu o anestezie locala, pacientul nu simte nici un disconfort.

Riscuri

De obicei nu apar complicatii dupa efectuarea unei artrocenteze insa in unele cazuri pot aparea tumefieri, sangerarea articulatiei, depigmentarea pielii unde a fost introdus acul. O complicatie mai grava dar foarte rara este reprezentata de infectia articulatiei.

Rezultate

Dupa primirea rezultatelor artrocentezei, medicul il va informa pe pacient cu privire la diagnostic.

Ce poate afecta testul?

Este necesara consultarea medicului specialist pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

Alte informatii

Daca dupa aspirarea lichidului se injecteaza medicamente precum cortizon, pot aparea alte complicatii: inflamarea articulatiei, depigmentarea, cresterea nivelului glucozei, agravarea unei infectii existente in organism.


NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.