Termen cautat

Globule rosii, eritrocite, hematii (RBC)

DESCRIERE TEST

Globulele rosii (cunoscute si sub denumirea de eritrocite sau hematii) au rolul de a transporta oxigen catre tesuturi. Cantitatea de oxigen care ajunge la tesuturi este direct proportionala cu numarul de globule rosii si cu functionarea corespunzatoare a acestor globule. Testul RBC este efectuat pentru a se afla numarul de globule rosii in sange.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul RBC este efectuat pentru a se afla numarul de globule rosii in sange.
Testul RBC este folosit in diagnosticarea anemiei si a altor probleme medicale in legatura cu globulele rosii.

PREGATIRE PACIENT

De obicei, adultii nu trebuie sa urmeze pregatiri speciale in vederea efectuarii acestui test. Este indicat totusi sa discutati cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul este cel care ar trebui sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea numarului de globule rosii necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Rezultatele normale au fost stabilite in intervalul:
Barbati: 4,7 - 6,1 milion celule pe microlitru
Femei: 4,2 - 5,4 milion celule pe microlitru

Valorile ce depasesc intervalul considerat normal se pot datora urmatoarelor:

  • insuficienta cardiaca congenitala;
  • cord pulmonar;
  • deshidratare;
  • diaree severa (care la randul sau provoaca deshidratare);
  • fibroza pulmonara;
  • policitemia vera.

Valorile ce se inscriu sub intervalul considerat normal se pot datora urmatoarelor:

  • anemie;
  • probleme ale maduvei osoase;
  • deficienta de eritroproteina;
  • hemoliza;
  • hemoragie;
  • malnutritie;
  • mielom multiplu;
  • deficiente nutritionale de fier, cupru, acid folic, vitamina B12, vitamina B6;
  • consum excesiv de lichide (suprahidratare).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Medicamente care maresc numarul de globule rosii: gentamicin, metildopa.
Medicamente care scad numarul de globule rosii: cloramfenicol, hidantoina, chinidina.
Un nivel scazut de globule rosii se identifica si la femeile insarcinate.

ALTE INFORMATII

Testul RBC este aproape intotdeauna efectuat ca parte a testului hemograma completa (HLG).

Comentarii

Largimea distributiei eritrocitare (RDW) – este un indice eritrocitar care cuantifica heterogenitatea volumului celular (gradului de anizocitoza).  Volumul mediu plachetar (PCT) indica uniformitatea de marime a populatiei trombocitare. Nu cred ca ati citit cum trebuie rezultatele sau indica ca nu s-au facut analizele respective. Scaderea ALT (TGP) se poate intalni in infectii urinare, neoplazii, sarcina, afectiuni hepatice secundare deficitului de piridoxal fosfat (malnutritie, consum de alcool). Multa sanatate!

Valorile normale pot varia de la un laborator la altul; in principiu este o valoare crescuta ( normal la citometrie in flux cu fluorescenta eritrocitele sunt 0-13.1/μL ). Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Ati omis valoarea hemoglobinei; scaderea celulelor rosii inseamna anemie; trebuie vazuti indicii eritrocitari si dupa cateva investigatii suplimentare (fier, feritina, CTLF, folati, B12) se poate identifica tipul anemiei si se fce tratamentul in consecinta.

 

Multa sanatate!

Alina D.

ce anume am daca la analize mi-a iesit RDW absent,RBC absent,PCT absent,iar la TGP(ALT) la interpretare scrie  L?Multumesc anticipat!:*:*;;)

Buna ziua,

Numar de eritocite 5,19 milion celule pe microlitru, Hematocrit 40,9%, Hemeglobina 14,3 g% la un baietel de 9 ani.

Este normal ? Sau valorile sunt cam mari ? Vem, Chem Hen sunt in limite normale. Multumesc !

La examenul urinei (baietel de 7 ani) au iesit hematii (citometrie in flux) valoarea de 18.8 /uL.

Este valoarea mare?

 

Buna ziua!

Va rog din suflet sa ma ajutati cu interpretarea unor analize.Am 37 ani si pana nu demult am fost cat se poate de sanatoasa.

Hematii 6,05(normal 3,8-4,8),

VEM 62(80-96),

HEM 21,3(28-34),

MONO% 15,2(2-8),

NEUT%45,7(53-68),

EO%4,5(0-4).

Analize pt. tiroida :CORTIZOL 12,62(6,7-22,6),

ANTI TPO 288,4(0-9)F.F.MARI,

FREE T4 0,92(0,61-1,12),

TSH 1,17(0,34-5,60),

ANTI TIROGLOBULINA 4,6(0-4).

Restul sunt in limite normale.Ce ma ingrijoreaza sunt hematiile care imi iasa tot timpul mari,mai mult au iesit mari si fetitei mele de 4 ani si mamei mele,cat si analizele pt. tiroida.

De cateva luni,aprox.7 luni,am inceput sa am probleme cu digestia,am mancat doar la regim,am slabit 7 kg,imediat dupa ce mananc incep sa imi bolboroseasca intestinele,"ragai" f. mult,am aproape tot timpul un"nod in gat",parca nu mi se duce mancarea si o durere usoara in stanga mai jos de coaste.Scaunul este normal,uneori cu episoade de diaree alternate cu constipatie.Stomacul nu ma doare,am facut testul pt.helicobacter pylori si este negativ.Am luat 1 luna probiotice si enzime digestive si acum mananc mai bine,inainte aveam niste greturi cumplite.La ecografia abdominala toate sunt bune.Coprocultura buna,toate negative.Acum fac tratament cu ibutin 2/zi,controloc 1/zi 14 zile,dar sunt in ultima zi de tratament si nu sunt mai bine.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat,ce analize sa mai fac?ma usc pe picioare si mie teama ca fac o depresie.

VA MULTUMESC ANTICIPAT!

 

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 21 de saptamani si mi-au iesit urmatoarele analize:

Va rog sa-mi spuneti daca valorile sunt normale.

-eritrocite 3.85 (valoare normala 4.1-5.1)

-hematocrit 32.9 (valoare normala 35-46)

-leucocite 11.2 (valoare normala 3.5-10.0)

-neutrofile# 10e3/μL  8.45 (valoare normala 1.5-7.5)

-neutrofile% 75.3 (valoare normala 35-75)

-limfocite% 16.6 (valoare normala 17-48)

-PDW 22.1 (valoare normala 10-22)

Pagini

Adaugă comentariu nou