Esti aici:Ghid medical / Analize medicale / Hemograma completa (HLG)


Hemograma completa (HLG)


Descriere test:

Hemograma completa este o analiza extrem de importanta care poate oferi informatii despre alcatuirea sangelui, numarul de celule regasite in acest fluid si tipul acestora, cele mai importante fiind celulele rosii, celulele albe si plachetele. Plachetele sunt fragmente de celule produse de megacariocite, care joaca un rol important in procesul de coagulare.

Hemograma este o analiza care poate sa furnizeze informatii importante cu privire la o gama larga de simptome si boli precum stari de ameteala, de somnolenta, sau lesin, dar si anemie, si boli de factura cronica sau acuta.

Hemograma completa cuprinde:

Analiza celulelor albe (WBC, leucocite)- celulele albe sunt de obicei mai mari ca dimensiune decat cele rosii, dar mai putine ca numar. Aceste celule poarta un rol esential in combaterea infectiilor sau a microorganismelor straine din corpul uman, precum virusi si bacterii. In momentul in care in organism apare o infectie numarul leucocitelor creste rapid. Testul pentru stabilirea numarului de leucocite din sange este efectuat si pentru a se stabili prezenta unei infectii in organism, sau pentru a se monitoriza reactia organismului la un anumit tratament pentru cancer.

Analiza pentru diferentierea celulelor albe (WBC diferentiala)- cele mai importannte tipuri de celule din familia lecocitelor sunt neutrofilele, limfocitele, monocitele, eusinofilele si bazofilele. Deasemenea acest test include si determinarea numarului de neutrofile nedezvoltate. Fiecare dintre aceste celule are un rol bine diferentiat in apararea organismului uman. Numarul acestor celule poate furniza informatii pretioase cu privire la sistemul imunitar al fiecarui individ. Prin urmare numarul prea mare sau prea mic al fiecarui tip in parte poate conduce la descoperirea unei infectii, alergii sau reactii toxice ale organismului datorate medicamentelor sau altor substante de ordin chimic, precum si apartia leucemiei.

Analiza celulelor rosii (RBC)- rolul celulelor rosii este de a transporta oxigenul de la nivelul plamanilor in intreg organismul, si monoxidul de carbon din organism la plamani. Prin urmare, daca numarul celulelor rosii este mai mic decat valoarea normala (anemie), organismul nu primeste cantitatea de oxigen necesara. Daca dimpotriva numarul celulelor rosii depaseste valoarea normala (policitemie), exista riscul alipirii acestor celule, avand drept consecinta blocarea capilarelor.

Analize hematocrite (HTC)- acest test este efectuat pentru a se determina spatiul (volumul ocupat de celule in organism). Valoarea analizei este stabilita prin procentul pe care il ocupa celulele rosii in volumul de sange. De exemplu, HCT de 38 inseama ca din volumul total de sange, 38 % este ocupat de celulele rosii. Hemetocritele si hemoglobina sunt analizele care pot descoperi cel mai precis prezenta anemiei sau a policitemiei in organism.

Hemoglobina (HgB)- hemoglobina este o proteina umpluta cu fier care intra in alcatuirea celulelor rosii, si care poarta un rol esential in transportul oxigenului la nivelul organismului. Aceasta analiza are rolul de a masura valoarea hemoglobinei in sange, dar si capacitatea acestora de a transporta oxigenul in organism.

Indici celule rosii- exista trei indici ai celuleor rosii: MCV ( volum corpuscular mediu), MCH ( hemoglobina corpusculara medie), si MCHC ( concentratie de hemoglobina corpusculara medie). MCVul arata marimea celuleor rosii, MCH, numarul hemoglobinei intr-o celula rosie medie, iar MCHC determina concentratia de hemoglobina dintr-o celula rosie medie. Acesti indici poarta un rol esential in diagnosticarea diferitelor tipuri de anemie.

Analiza plachete (trombocite)- plachetele sau trombocitele sunt cele mai mici dintre celulele care intra in alcatuirea sangelui. Aceste celule joaca un rol esential in procesul de coagulare. In momentul in care in organism se produce o leziune, plachetele se umfla, se alipesc si formeaza un strat lipicios care opreste sangerarea. Daca numarul acestor celule este mai mic decat valoarea normala, atunci exista riscul producerii unor hemoragii necontrolate. Daca dimpotriva numarul plachetelor depasteste valoarea normala atunci este posibil sa se formeze cheaguri de sange la nivelul arterelor. Deasemenea plachetele reprezinta unul dintre factorii cei mai frecventi de aparitie a arterosclerozelor.

Analiza volum mediu plachetar- aceasta analiza determina volumul mediu al plachetelor in sange. Aceasta analiza, impreuna cu analiza numarului plachetelor contribuie la diagnosticarea multor boli si afectiuni.

De ce se face testul?

In general hemograma completa este efectuata pentru a se stabili cauzele unor simptome precum starile de oboseala, ameteala si lesin, sau ale unor boli precum leucemia, anemia sau policitemia. Acest test mai poate fi cerut si pentru a se determina cantitatea de sange pierduta de un pacient cu rani deschise.

Pregatire pacient

Hemograma completa nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

Cum se face testul?

Hemograma completa este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Cum se simte?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

Riscuri

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Rezultate

Valorile normale ale hemogramei complete variaza in functie de sex, varsta si de altitudine.

Celule albe (leucocite)
Barbati si femei: 4,500–11,000/mcL3 or 4.5–11.0 x 109/litru (SI unitati)
Femei insarcinate:
- Primul trimestru 6,600–14,100/mcL or 6.6–14.1 x 109/L
- Al doilea trimestru: 6,900–17,100/mcL or 6.9–17.1 x 109/L
- Al treilea trimestru: 5,900–14,700/mcL or 5.9–14.7 x 109/L
- Postpartum: 9,700–25,700/mcL or 9.7–25.7 x 109/L

Celule albe diferentiate
- Neutrofile: 50%–62%
- Neutrofile nedezvoltate: 3%–6%
- Limfocite: 25%–40%
- Monocite: 3%–7%
- Eusinofile: 0%–3%
- Bazofile: 0%–1%

Celule rosii
- Barbati: 4.7–6.1 milioane RBCs per microlitri (mcL) or 4.7–6.1 x 1012/litru (SI unitati)
- Femei: 4.2–5.4 milioane RBCs per mcL or 4.2–5.4 x 1012/L
- Copii: 4.0–5.5 milioane RBCs per mcL or 4.6–4.8 x 1012/L
- Nou-nascuti: 4.8–7.1 milioane RBCs per mcL or 4.8–7.1 x 1012/L

Hematocrit (HCT)
- Barbati: 42%–52% or 0.42–0.52 volum fractionar (SI unitati)
- Femei: 37%–47% or 0.37–0.47 volum fractionar
- Femei insarcinate:
Primul trimestru: 35%–46%
al doilea trimestru: 30%–42%
al treilea trimestru: 34%–44%
Postpartum: 30%–44%
- Copii: 32%–44%
- Nou-nascuti: 44%–64%

Hemoglobina
- Barbati: 14–18 grame per decilitru (g/dL) or 8.7–11.2 millimoli per litru (mmol/L) (SI unitati)
- Femei: 12–16 g/dL or 7.4–9.9 mmol/L
- Femei insarcinate:
Primul trimestru: 11.4–15.0 g/dL or 7.1–9.3 mmol/L
al doilea trimestru: 10.0–14.3 g/dL or 6.2–8.9 mmol/L
al treilea trimestru: 10.2–14.4 g/dL or 6.3–8.9 mmol/L
Postpartum: 10.4–18.0 g/dL or 6.4–9.3 mmol/L
- Copii: 9.5–15.5 g/dL
- Nou-nascuti: 14–24 g/dL

Indici ai celulelor rosii
MCV: 82–98 femtolitri (fL)
MCH: 26–34 picograme (pg)
MCHC: 31–38 grame per decilitru (g/dL) sau 31%–38%

Platchete (trombocite)
Valori normale:
Copii: 150,000–450,000 plachete per mm3 or 150–450 x 109/litru (SI unitati)
Adulti: 150,000–400,000 plachete per mm3 or 150–400 x 109/litru (SI unitati)

MPV Valori normale:
copii: 7.4–10.4 mcm3 or 7.4–10.4 fL
Adulti: 7.4–10.4 mcm3 or 7.4–10.4 fL

Daca rezultatele testelor nu se includ in valorile normale este bine sa consultati medicul specialist pentru ca acesta sa decida in consecinta tratamentul pe care il va prescrie.

Ce poate afecta testul?

Exista o gama larga de medicamente care pot influenta rezultatele testului, si prin urmare este bine sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sa nu prescrierea unei retete.

Alte informatii

Hemograma completa este o analiza extrem de utila pentru depistarea unei game variate de boli, dar si pentru monitorizarea raspunsului organismului la anumite tratamente.


NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

as vrea sa stiu ce sunt celulele de marime mijlocie.mi-am facut hemograma si mi-a iesit 9.50% nr de celule de marime mijlocie

Mi-am efectuat clasicul examen anual in urma caruia am observat unele valori care nu se incadreaza in limitele normale. In ceea ce priveste leucocitele totul este normal, eu cred ca nu are rost sa scriu valorile.

RBC..........3.56 /10*6/uL

HGB........13.4g/ dl

HCT........39.4 %

MCV.......110.7 /fL

MCH........37.8 /pg

MCHC.....34.1 / g/dl

RDW.......18.2 / %

PLT........236/ 10*3/ul

MPV.........7.1 / fL

Medicul de familie mi-a recomandat verbal sa fac o dozare a vit B12 din sange, la Institutul de Hematologie, dar ca nu stie cine ar putea sa imi scrie o trimitere. In aceasta situatie, eu nu stiu ce pot sa fac, poate imi dati dvs un sfat. Astept cu nerabdare recomandarile dvs. Va multumesc.

Am facut saptamana trecuta analizele de sange si aceste rezultate mi-au iesit( scriu doar ce nu se incadreaza in limitele normale):

leucocite (wbc) 3,40x109/l

granulocite 1,50 x109/l

limfocite % 45,2

nr celule de marime mijlocii % 10,40%

granulocite % 44,4%

vsh 20mm

vsh la 2 ore 40 mm

magneziemie 1,4 mg/dl.

 

mentionez ca la o zi dupa efectuarea acestor analize am inceput sa iau urinal acut, intrucat am banuit ca poate fi vorba despre un inceput de cistita (si cam asa am simtit).

care este parerea dvs. ce poate fi?

Probabil a fost vorba despre o infectie virala. Multa sanatate!

Buna ziua .am o intrebare am facut analiza la sange hemograma in timp ce urmam tratament cu antibiotic zinat si ciprofloxacina.Analiza a iesit perfecta.Va rog sa-mi spuneti antibioticul poate influenta cumva rezultatul analizei.Multumesc.

Da. Administrarea de Zinnat si ciprofloxacina se poate asocia  cu scaderea globulelor rosii, trombocitelor si leucocitelor. Multa sanatate!

buna ziua .am o intrebare am facut analiza la sange hemograma in timp ce urmam tratament cu antibiotic zinat si ciprofloxacina.analiza a iesit perfecta.va rog sa-mi spuneti antibioticul poate influenta cumva rezultatul analizei.multumesc.

Va rog din suflet sa ma lamuriti :este vorba despre mama mea in varsta de 70 de ani - sufera de hipotiroidie acuta , sindrom autoimun ; ia tratamentul prescris de d-nul medic specialist , eutyrox si totusi nu se simte bine. Mama a facut un set de analize specifice tiroidei , care au valori relativ bune (mici depasiri) , dar ce e alarmant este valoarea hemoglobinei 17,9 (in permanenta marita). Ne puteti explica legatura dintre boala si aceasta valoare marita a hemoglobinei?

va multumim si va dorim sanatate !

In cazul hipotiroidiei analiza sangelui pune in evidenta o scadere a hemoglobinei. Cresterea hemoglobinei se poate produce in cazul deshidratarii (la cei care prezinta diaree, voma, febra, transpiratii abundente etc.) sau in cazul poliglobuliei. Multa sanatate!

Sunt contrariat negasind valori normale pentru copilul nou nascut respectiv sugarul pana la sase luni.Unde trebuie cautat? Nu arfi normal sa se publice tabelele cu valori normale pentru toate varstele,decat ''povestile'' privind recoltarea si toate celelalte?

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.