Esti aici:Ghid medical / Analize medicale / Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH)


Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH)


Descriere test:

Acest test se efectueaza pentru a detecta orice afectiune aparuta la nivelul glandei tiroide.

TSH este produs de hipotalamus care elibereaza o substanta numita hormon eliberator de tirotropina (TRH). TRH la randul sau provoaca glanda pituitara sa elibereze TSH.

TSH ajuta glanda tiroida sa elibereze doi hormoni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), care controleaza metabolismul corpului. T3 si T4 sunt esentiali pentru dezvoltarea normala a creierului in special in primii 3 ani din viata. Un copil a carui glanda tiroida nu secreta suficient hormon tiroidian poate fi retardat mental.

De ce se face testul?

Testul se efectueaza:
- pentru a verifica daca glanda tiroida functioneaza normal:
– o glanda tiroida hipoactiva se poate manifesta prin urmatoarele simptoame: crestere in greutate, oboseala, piele uscata, constipatie, frisoane, menstruatii frecvente;
– o glanda tiroida hiperactiva se poate manifesta prin urmatoarele simptoame: pierdere in greutate, diaree, buferuri, menstruatii neregulate;
- pentru a detecta cauzele hipotiroidismului;
- pentru a monitoriza si evalua eficacitatea tratamentului pentru persoanele care sufera de hipotiroidism;
- a monitoriza activitatea glandei tiroide la persoanele care sufera de hipertiroidism; - a diagnostica hipotiroidismul congenital.

Pregatire pacient

Pacientul trebuie sa informeze medicul daca a fost supus unor teste in care s-au folosit materiale radioactive sau iod deoarece acestea pot influenta rezultatele testului.

Cum se face testul?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Cum se simte?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

Riscuri

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de fectuarea acestei analize.

 

Rezultate

Valorile normale:
Adulti: 0.4-4.5 mlU/L
Sugari: 3-18 mlU/L

 Un nivel crescut de TSH poate fi cauzat de:
- hipotiroidism;
- mai rar, o tumoare a glandei pituitare care secreta prea mult TSH;
- medicamente insuficiente pentru a trata hipotiroidismul.

Un nivel scazut de TSH poate fi cauzat de:
- hipertiroidism;
- a afectiune care inhiba secretia de TSH la nivelul glandei pituitare (hipotiroidism secundar);
- doze prea mari de medicamente pentru tratarea hipotiroidismului;
- sarcina in primul trimestru.

Ce poate afecta testul?

Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:
- administrarea de medicamente cum ar fi: corticosteroizi, heparina, dopamina, litiu, si altele;
- efectuarea unei radiografii.

Alte informatii

Testul TSH este cel mai bun marker pentru a detecta problemele care pot afecta glanda tiroida. Rezultatele testului TSH trebuie considerate in contextul testelor pentru T3 si T4.


NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Ce se intampla daca nr de leucocite este de 3,79 iar valoarea minima este de 4.Mentionez ca am gusa cu mai multi noduli mici

am facut analiza TSH si mi-a iesit o valoare de 106. Ce am de facut mai departe.

Am 35 ani, femeie, si un baiat de 2 ani si 4 luni.

Ce se poate intampla daca nu ma tratez 

Cred ca este vorba despre TSH de 1,06 uUI/ml caz in care valoarea este normala. Dacă TSH este 106 uUi/ml este vorba de hipotiroidism. Daca nu este tratat hipotiroidismul poate duce la mixedem ( acumulare de fluide in jurul inimii si plamanilor, reflexe musculare lente si capacitate scazuta de gandire ),  coma mixedematoasa, niveluri crescute ale colesterolului si trigliceridelor,pericardita, apnee in somn, amnezie, dementa. Multă sanatate!





de ce am analiza tpo-vidas atat de crescuta ? ce poate fi ?

iata rezultatele analizelor mele .femeie 49 de ani,casatorita,doi copii

GLICEMIE 107.00 74.00 - 106.00 mg/dl Ser            COLESTEROL 205.00 110.00 - 200.00 mg/dl Ser

Hormoni     FreeT3-VIDAS 4.28 4.00 - 8.30 pmol/l Ser

FreeT4-VIDAS 13.65 10.60 - 19.40 pmol/l Ser

TSH-VIDAS 2.15 0.25 - 5.00 uIU/ml Ser

Anti-TPO - VIDAS** 39.50 0.00 - 8.00 IU/ml Ser

Pare a fi o tiroidita autoimuna, care nu se manifesta clinic inca. Ar fi bine sa luati legatura cu un medic endocrinolog.

Multa sanatate!

Buna seara! 

Am 27 de ani, in urma unor analize endocrinologul mi-a prescris Euthyrox 25. As vrea sa stiu si parerea dumneavoastra: Buletinul de analiza: FT4 0,957 ng/dl 0,89-1,76

                                                     TSH 3,42 ulU/ml 0,4-4

                                                     Ac TyG <20 Ul/ml <40

                                                     Anti-TPO 14,5 lU/ml 0-35

 

Va multumesc.

 

Analize: Anti-TPO=112.8 IU/ml, TSH=2.6, FT4=1.2, Calciu ionic seric= 4.35mg/dl, Proteine totale serice=7.0g/dl

Am 59.ani.

Va rog sa-mi scrieti daca e ceva grav si ce tratament ar fi necesar sa urmez? Multumesc!

 

Analizele efectuate indica o tiroidita autoimuna. Va trebui sa luati legatura cu un medic endocrinolog pentru tratament.

 

Multa sanatate!

Alina Dragan

Bunaziua , de 2 zile mi-am facut cateva analize de laborator iar unele nu au iesit prea bine .am sa enumar aici pe cele care nu au iesit bine : vol. med tromb = 12,10 , glicemie = 127, TGP = 32 , trigliceride = 189 , FT4 =21.29 , TSH = 1.39 , corpi cetonici = 1.5 mmol/l+ . am varsta de 34 de ani . ma ingrijoreaza tsh si ft4 pentru ca ne dorim foarte mult un copil si incercam de circa 3 ani . am o programare la endocrinolog dar doar peste 2 luni si as vrea sa stiu cam ce reprezinta aceste valori ce mi-au iesit . ne dorim tare mult un copilas si incercam de 3 ani si nu se intampla . in aceasta perioada a suferit un avort spontan , o sarcina de ap. 6 sapt.mentionez ca la data la care am facut analizele acestea eram in perioada ovulatiei . ovulatie exista deoarece am facut lunar acele teste de ovulatie si au aiesit pozitive . multumesc.

Buna ziua,

am rugamintea sa ma ajutati cu interpretarea analizelor de mai jos:
TSH =4.44 uUI/mL
FT4=13,12 pmol/L

Va multumesc.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.