Termen cautat

Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH)


Autor: i-MEDIC.ro

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a detecta orice afectiune aparuta la nivelul glandei tiroide.

TSH este produs de hipotalamus care elibereaza o substanta numita hormon eliberator de tirotropina (TRH). TRH la randul sau provoaca glanda pituitara sa elibereze TSH.

TSH ajuta glanda tiroida sa elibereze doi hormoni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), care controleaza metabolismul corpului. T3 si T4 sunt esentiali pentru dezvoltarea normala a creierului in special in primii 3 ani din viata. Un copil a carui glanda tiroida nu secreta suficient hormon tiroidian poate fi retardat mental.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza:
- pentru a verifica daca glanda tiroida functioneaza normal:
– o glanda tiroida hipoactiva se poate manifesta prin urmatoarele simptoame: crestere in greutate, oboseala, piele uscata, constipatie, frisoane, menstruatii frecvente;
– o glanda tiroida hiperactiva se poate manifesta prin urmatoarele simptoame: pierdere in greutate, diaree, buferuri, menstruatii neregulate;
- pentru a detecta cauzele hipotiroidismului;
- pentru a monitoriza si evalua eficacitatea tratamentului pentru persoanele care sufera de hipotiroidism;
- a monitoriza activitatea glandei tiroide la persoanele care sufera de hipertiroidism; - a diagnostica hipotiroidismul congenital.

PREGATIRE PACIENT

Pacientul trebuie sa informeze medicul daca a fost supus unor teste in care s-au folosit materiale radioactive sau iod deoarece acestea pot influenta rezultatele testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

 

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de fectuarea acestei analize.

 

 

 

 

REZULTATE

Valorile normale:
Adulti: 0.4-4.5 mlU/L
Sugari: 3-18 mlU/L

 Un nivel crescut de TSH poate fi cauzat de:
- hipotiroidism;
- mai rar, o tumoare a glandei pituitare care secreta prea mult TSH;
- medicamente insuficiente pentru a trata hipotiroidismul.

Un nivel scazut de TSH poate fi cauzat de:
- hipertiroidism;
- a afectiune care inhiba secretia de TSH la nivelul glandei pituitare (hipotiroidism secundar);
- doze prea mari de medicamente pentru tratarea hipotiroidismului;
- sarcina in primul trimestru.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:
- administrarea de medicamente cum ar fi: corticosteroizi, heparina, dopamina, litiu, si altele;
- efectuarea unei radiografii.

ALTE INFORMATII

Testul TSH este cel mai bun marker pentru a detecta problemele care pot afecta glanda tiroida. Rezultatele testului TSH trebuie considerate in contextul testelor pentru T3 si T4.

Comentarii

Valorile normale pot varia de la un laborator la altul. Anti TPO - normal ( V.N.< 34 UI/ml), TSH - normal ( V.N. adult = 0.27-4.20), FT4 este scazut ( dar nu mi-ati spus in ce unitate de masura este exprimata valoarea, teoretic FT4 la adulti are V.N.= 12.0-22.0 pmol/l), trigliceridele sunt normale. Multa sanatate!

TSH scazut  indica prezenta hipertiroidismul din gusa toxica multinodulara; adenomul tiroidian cu functionare autonoma; boala Basedow - Graves tratata; etc. Trigliceridele sunt crescute. Multa sanatate!

Cresterea nivelului TSH ului se asociaza de obicei cu scaderea nivelului hormonilor secretati de glanda tiroida.normalizarea TSH ului se insoteste in mod normal de normalizarea nivelului din sange al hormonilor tiroidieni,hormoni catabolici care maresc lipoliza,adica consumul grasimilor din organism, asadar determina scaderea in greutate.Multa sanatate!

Va recomand un consult la medicul de familie care poate stabili opurtunitatea efectuarii unei ecografii tiroidiene la un medic endocrinolog si ulterior a dozarilor hormonale.Multa sanatate!

Varsta inaintata nu influenteaza valoare TSH. Valori crescute ale TSH apar in hipotiroidism. Va recomand sa va adresati medicului endocrinolog pentru stabilirea diagnosticului corect si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou