Termen cautat

Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH)

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a detecta orice afectiune aparuta la nivelul glandei tiroide.

TSH este produs de hipotalamus care elibereaza o substanta numita hormon eliberator de tirotropina (TRH). TRH la randul sau provoaca glanda pituitara sa elibereze TSH.

TSH ajuta glanda tiroida sa elibereze doi hormoni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), care controleaza metabolismul corpului. T3 si T4 sunt esentiali pentru dezvoltarea normala a creierului in special in primii 3 ani din viata. Un copil a carui glanda tiroida nu secreta suficient hormon tiroidian poate fi retardat mental.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza:
- pentru a verifica daca glanda tiroida functioneaza normal:
– o glanda tiroida hipoactiva se poate manifesta prin urmatoarele simptoame: crestere in greutate, oboseala, piele uscata, constipatie, frisoane, menstruatii frecvente;
– o glanda tiroida hiperactiva se poate manifesta prin urmatoarele simptoame: pierdere in greutate, diaree, buferuri, menstruatii neregulate;
- pentru a detecta cauzele hipotiroidismului;
- pentru a monitoriza si evalua eficacitatea tratamentului pentru persoanele care sufera de hipotiroidism;
- a monitoriza activitatea glandei tiroide la persoanele care sufera de hipertiroidism; - a diagnostica hipotiroidismul congenital.

PREGATIRE PACIENT

Pacientul trebuie sa informeze medicul daca a fost supus unor teste in care s-au folosit materiale radioactive sau iod deoarece acestea pot influenta rezultatele testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

 

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de fectuarea acestei analize.

 

 

 

 

REZULTATE

Valorile normale:
Adulti: 0.4-4.5 mlU/L
Sugari: 3-18 mlU/L

 Un nivel crescut de TSH poate fi cauzat de:
- hipotiroidism;
- mai rar, o tumoare a glandei pituitare care secreta prea mult TSH;
- medicamente insuficiente pentru a trata hipotiroidismul.

Un nivel scazut de TSH poate fi cauzat de:
- hipertiroidism;
- a afectiune care inhiba secretia de TSH la nivelul glandei pituitare (hipotiroidism secundar);
- doze prea mari de medicamente pentru tratarea hipotiroidismului;
- sarcina in primul trimestru.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:
- administrarea de medicamente cum ar fi: corticosteroizi, heparina, dopamina, litiu, si altele;
- efectuarea unei radiografii.

ALTE INFORMATII

Testul TSH este cel mai bun marker pentru a detecta problemele care pot afecta glanda tiroida. Rezultatele testului TSH trebuie considerate in contextul testelor pentru T3 si T4.

Comentarii

Valorile normale pot varia de la un laborator la altul. Anti TPO - normal ( V.N.< 34 UI/ml), TSH - normal ( V.N. adult = 0.27-4.20), FT4 este scazut ( dar nu mi-ati spus in ce unitate de masura este exprimata valoarea, teoretic FT4 la adulti are V.N.= 12.0-22.0 pmol/l), trigliceridele sunt normale. Multa sanatate!

TSH scazut  indica prezenta hipertiroidismul din gusa toxica multinodulara; adenomul tiroidian cu functionare autonoma; boala Basedow - Graves tratata; etc. Trigliceridele sunt crescute. Multa sanatate!

Cresterea nivelului TSH ului se asociaza de obicei cu scaderea nivelului hormonilor secretati de glanda tiroida.normalizarea TSH ului se insoteste in mod normal de normalizarea nivelului din sange al hormonilor tiroidieni,hormoni catabolici care maresc lipoliza,adica consumul grasimilor din organism, asadar determina scaderea in greutate.Multa sanatate!

Va recomand un consult la medicul de familie care poate stabili opurtunitatea efectuarii unei ecografii tiroidiene la un medic endocrinolog si ulterior a dozarilor hormonale.Multa sanatate!

Varsta inaintata nu influenteaza valoare TSH. Valori crescute ale TSH apar in hipotiroidism. Va recomand sa va adresati medicului endocrinolog pentru stabilirea diagnosticului corect si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Valori crescute ale TSH asociate cu valori scazute ale T4 apar in hipotiroidism. Principalul simptom al tahicardiei (cresterea frecventei cardiace) il reprezinta palpitatiile, adica senzatia ca inima bate prea repede. Diagnosticul de hipotiroidie s-a pus pe baza analizelor de laborator. Va recomand sa urmati tratamentul prescris. Multa sanatate!

Anticorpi impotriva tireoglobulinei si peroxidazei antitiroidiene este peste limita normala. TSH este peste limita normala. Cel mai probabil este vorba de o tiroidita autoimuna. Va recomand sa va adresati medicului endocrinolog pentru tratament de specialitate. Multa sanatate!

Nu stiu valorile de referinta ale laboratorului unde ati facut analizele. TSH in limite normale arata ca primeste doza corespunzatoare de Euthyrox. Trebuie sa continue tratamentul. Multa sanatate!

Tirotropina(TSH) este peste limita normala; adica cazul pacientilor cu hipotiroidism care primesc tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni suficient. FSH se interpreteaza in functie de faza ciclului menstrual. Calciul total se incadreaza in intervalul considerat normal. Multa sanatate!

Va recomand sa respectati indicatiile medicului endocrinolog, exista mai multe date care trebuie luate in calcul in stabilirea dozei de euthyrox. Persoanele cu probleme cardiace incep adesea cu doze scazute, care sunt crescute gradat. Multa sanatate!

Buna ziua,

Motivul pentru care intervalul de valori normale pentru un anumit parametru difera putin de la un laborator la altul este acela ca se folosesc kitt-uri de teste diferite (care au acelasi principiu la baza, cu unele mici diferente care se reflecta in valorile de referinta ale testului).

In ceea ce priveste intrebarea referitoare la valoarea TSH si indicatia de tratament , as dori sa precizez ca se urmaresc si ceilalti hormoni tiroidieni (T3, T4). In cazul dumeavoastra, probabil ca valoarea TSH de 1,99 este o valoare decelata dupa inceperea tratamentului. Daca doriti o explicatie mai precisa, va rog sa reveniti cu toate rezultatele hormonilor tiroidieni (inainte si dupa inceperea tratamentului cu Euthyrox).

Multa sanatate!

Alina D.

Buna ziua, in urma analisezi TSH, mi.a iesit rezultatul de 5.49 , neaflandu-se in limitele normale. Spuneti.mi va rog este ceva grav ? Va multumesc!

 

Buna ziua,

Valoarea crescuta a TSH poate insemna un hipotiroidism clinic/subclinic (in functie de valorile hormonilor tiroidieni) sau o afectiune a glandei hipofize. Va trebui sa mergeti la un medic endocrinolog pentru investigatii suplimentare si tratament.

Multa sanatate!

Alina D.

Buna ziua,

 

Valoarea TSH-ului se incadreaza in limite normale (tinde catre limita normala a intervalului acceptat). Daca TSH, T3, free T4 sunt in limite normale nu va fi necesar un tratament de substitutie. Ar fi bine sa repetati aceasta analiza.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Buna ziua,

 

Hipotiroidia netratata a mamei duce la dezvoltarea defectuoasa a creierului fatului (in forma extrema cretinism). Daca in analizele dvs, T3 si FT4 au fost normale si doar TSH crescut, fatul nu a fost afectat, dar va trebui sa urmati tratament cu Euthyrox si vitamine pe baza de iod pe durata sarcinii. Adresati-va in timpul cel mai scurt posibil unui medic endocrinolog.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Este important de stiut daca in aceasta perioada ati urmat tratament cu anumite medicamente, gen bromocriptina, carbamazepin, corticosteroizi, ciproheptadin, dopamina, heparina, levodopa, metergolin, fentolamina, somatostatin, tiroxina. Multa sanatate!

Acidul uric este crescut ceea ce se poate intampla si in contextul unor boli renale ( ceea ce ar explica si faptul ca va treziti cu fata si mainile umflate). Va recomand sa faceti un examen de urina si o ecografie abdominala. Multa sanatate!

Tirotropina este peste limita normala. Administrarea de Deltacortene (prednison) poate determina valori fals crescute ale TSH-ului. Multa sanatate!

Buna ziua. Am facut analizele pentru fiica mea in varsta de 15 ani si a iesit TSH 3,84 (valori de referinta0,53-3,59) , FT4 in limite normale. La ecografie -Tiroida cu structura inomogena. Medicul endocrinolog a diagnosticat-o cu hipotiroidism frust si a tratament cu Euthyrox 25 .

Cand i-am facut analizele de sange urma tratament cu amoxicilina in urma unei operatii la o masea.

As vrea sa stiu daca tratamentul cu antibiotic poate influenta analizele precum si structura tiroidei.

Nu stiu daca sa incep tratamentul cu Euthyrox sau daca sa mai repet o data analizele.

Multumesc.

TSH este crescut, FT4 si FT3 sunt scazute, ceea ce sugereaza ca nu primiti doza necesara de Eutirox. Va recomand sa consultati medicul endocrinolog pentru stabilirea tratamentului corect. Multa sanatate!

Analizele si structura glandei tiroidiene nu sunt influentate de tratamentul antibiotic. Va recomand sa respectati indicatiile medicului endocrinolog. Multa sanatate!

TSH crescut, indica hipotiroidismul. Nivelul scazut de hormoni tiroidieni poate interfera cu ovulatia, fapt ce duce la infertilitate. Multa sanatate!

Cauza principala a hipotirodismului (scaderea hormonilor tiroidieni) in timpul sarcinii este tiroidita autoimuna. Pacientele gravide cu hipotiroidism prezinta risc crescut de avort spontan, anemie, hipertensiune gestationala, abruptio placenta, nastere prematura, hemoragie postpartum. Dincolo de complicatiile obstetricale, deficitul de hormoni tiroidieni la mama poate afecta dezvoltarea fetala. Multiple studii au evidentiat o asociere intre hipotiroidismul matern si o dezvoltare neuropsihomotorie inadecvata a copilului. Tratamentul prompt cu levothyroxina (euthyrox)  reduce riscul de aparitie ale acestor complicatii. Va recomand sa urmati tratamentul recomandat de catre medicul endocrinolog ( TSH este crescut, FT4 este scazut , deci este vorba de hipotiroidism). Cresterea in greutate este adesea mai mare la acele persoane care se confrunta cu forme de hipotiroidism mai severe, deci tratamentul va ajuta sa reveniti la greutatea normala. Multa sanatate!

Buna seara,

 

TSH-ul crescut traduce un hipotiroidism. Hipotiroidismul poate fi clinic manifest (atunci cand sunt scazuti hormonii tiroidieni, iar pacientul are simptome) si necesita tratament. Daca hormonii tiroidieni, T3 si freeT4, sunt normali atunci este vorba de o forma subclinica, care, de asemenea necesita tratament. Probabil ca medicul curant doreste repetarea analizei inainte de inceperea tratamentului pentru a se asigura ca valoarea TSH este intr-adevar crescuta, avand in vedere ca pana acum analizele de tiroida au fost normale.

 

Multa sanatate!

Alina Dragan

Buna ziua,

 

Rezultatele hormonilor tiroidieni arata o hipertiroidie subclinica; sunt necesare investigatii suplimentare pentru a vedea cauza acestei modificari. Radiografia nu influenteaza rezultatul TSH.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Nivelul crescut al TSH-ul indica o hipotiroidie. Ai nevoie de o evaluare tiroidiana completa si de un tratament. Va trebui sa te adresezi unui medic specialist endocrinolog.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Depinde de momentul zilei in care s-a facut recoltarea (nu are o valoare constanta pe durata a 24 ore, variaza cu secretia). Puteti vedea aici evolutia pe durata a 24 ore a TSH-ului: http://www.psycheducation.org/thyroid/studies.htm

Multa sanatate!

Alina D.

Analizele efectuate indica o tiroidita autoimuna. Va trebui sa luati legatura cu un medic endocrinolog pentru tratament.

 

Multa sanatate!

Alina Dragan

am fost la medic si am facut analize  rezultatul analizei este urmatoarele atc. anti tpo 12,8 iar tsh 3,34 iar ft4  1,21 iar trigliceride 78 asi dori un raspuns

Am facut analizele pentru tiroida si in urma analizelor am primit aceste rezultate:

Anti-TPO 10 Ul/mL         ( valoare referinta )    <34

FT4        19  pmol/L                                     12-22      

TSH       0,16   uUl/mL                                  0,27-4,2          

Trigliceride serice  274 mg/dl                         50-200    

Multumesc, astept un raspuns.

Pagini

Adaugă comentariu nou