Termen cautat

Hormonul foliculostimulant - FSH


Autor: i-MEDIC.ro

DESCRIERE TEST

Testul pentru hormonul foliculostimulant este efectuat pentru stabilirea concentratiei acestui hormon (FSH) intr-o mostra de sange. Hormonul foliculostimulant este produs de glanda pituitara si are actiune diferita pentru barbati si femei:

 • la femei, FSHul regleaza ciclul menstrual si productia de ovule la nivelul ovarelor. Din acest motiv, in organismele femeiesti nivelul hormonului foliculostimulant fluctueaza in functie de fazele ciclului menstrual, cu valori mai ridicate in timpul ovulatiei.
 • la barbati, in schimb, nivelul de hormon foliculostimulant ramane constant pe toata durata vietii acestora. FSHul controleaza productia de sperma intr-un organism barbatesc.

Testul pentru stabilirea nivelului de FSH poate fi recomandat de medicul specialist impreuna cu alte teste complementare ( teste pentru hormonii luteinizant, estrogen si progesteron) pentru a determina cauzele infertilitatii unui cuplu. Cu ajutorul acestui test se poate stabili daca problema porneste de la organele femeiesti (ovare) sau de la cele barabatesti (testicule).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant este efectuat pentru:

 • stabilirea cauzei infertilitatii;
 • evaluarea problemelor legate de menstruatie si a cauzelor acestora, precum ciclu menstrual neregulat sau absenta ciclului menstrual (amenoree). Acest test este efectuat si pentru a se stabili daca o femeie a atins varsta menopauzei;
 • a se determina daca un copil prezinta semne de pubertate precoce (la fete, cu o varsta mai mica de 9 ani, iar la baieti, cu o varsta mai mica de 10 ani);
 • a se stabili cauzele nedezvoltarii la timp a unor caractere sau organe sexuale (pubertate tarzie);
 • diagnosticarea anumitor conditii medicale manifestate la nivelul glandei pituitare, precum tumorile.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, deoarece medicamentele precum cimetidina, clomifene, digitalis si levodopa sau anticonceptionale pe baza de estrogen sau progesteron trebuie sistate cu cel putin 4 saptamani inainte de efectuatea testului.

Anuntati-va medicul specialist si daca in ultimele 7 zile vi s-au efectuat teste pe baza de substante radioactive si care a fost ultima zi a menstruatiei (acest lucru influenteaza concentratia de FSH, ducand adesea la rezultate fals-pozitive).

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Rezultatele testului pot varia in functie de fiecare laborator, iar in cazul femeilor variatiile vor fi inregistrate si in functie de fazele ciclului menstrual. Parametrii normali ai nivelului de FSH au fost stabiliti dupa cum urmeaza:
Fazele foliculara si luteala: 5-20 unitati internationale per litru (UI/L);
Faza de mijloc (ovulatorie): 30-50 UI/L;
Menopauza: 50 sau mai mult de 50 UI/L;
Barbati: 5-15 UI/L;
Copii inainte de pubertate: 6 UI/L sau mai putin.

Daca rezultatele testelor efectuate in cazul femeilor indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum insuficienta ovariana prematura, sindromul ovarului polichistic (SOP), sau menopauza.

La barbati valorile ridicate ale nivelului de FSH pot fi datorate sindromului Klinefelter, absenta sau disfunctii ale functionarii testiculelor, sau leziuni la nivelul testiculelor datorate dependentei de alcool sau tratamentului cu raze X si chimioterapiei.

Daca dimpotriva rezultatele indica valori sub media normala, acest lucru se poate datora disfunctiilor ovariene sau testiculare, nefunctionarea corespunzatoare a unei portiuni a creierului (de obicei glanda pituitara sau hipotalamusul), stresul, inanitia sau subponderalitatea.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

 • anumite medicamente precum: cimetidina, clomifene, digitalis si levodopa sau anticonceptionale pe baza de estrogen sau progesteron. Esse indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe acre il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete sau daca se bazeaza pe produse naturiste;
 • efectuarea unor teste bazate pe substante radioactive cu mai putin de o sapatamana inainte de prelevarea mostrei de sange;
 • fumatul excesiv;
 • varsta.

ALTE INFORMATII

Este foarte important ca inaintea efectuarii analizei pentru stabilirea nivelului de FSH din sange sa stopati tratamentul pe baza de contraceptive orale, acest lucru fiind cu atat mai important cu cat pastilele sunt pe baza de hormon luteinizant, estrogen sau progesteron.

Comentarii

Evaluarea endocrina in acnee este necesara pentru a determina o afectiune medicala subclinica ca sindromul de ovar polichistic, caz in care tratamentul este diferit. Daca FSH are valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum insuficienta ovariana prematura sau sindromul ovarului polichistic (SOP). Multa sanatate!

Duphaston este un progestogen activ pe cale orala, similar ca structura chimica si efecte farmacologice cu progesteronul natural, deci poate determina cresterea FSH. Multa sanatate!

Nu va pot interpreta analizele fara sa stiu in ce zi a ciclului menstrual s-a facut recoltarea. Multa sanatate!

FSH este crescut, estradiol, progesteron si prolactina sunt normale. Nivelul FSH creste in timpul perimenopauzei si ramane crescut dupa perimenopauza. Secretia de LH si FSH este pulsatila (cu variatii importante in diferite faze ale ciclului menstrual, dar si cu variatii circadiene) ca raspuns la eliberarea intermitenta de GnRH. De aceea, interpretarea valorii unei singure determinari este dificila. Diagnosticul de menopauza poate fi confirmat doar prin absenta menstrelor in decurs de 12 luni. Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Cel mai probabil s-a instalat menopauza. Ar fi bine sa consultati un medic ginecolog. In felul acesta veti primi si recomandarile necesare despre preventia osteoporozei.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Singura analiza modificata pare sa fie estradiolul, dar trebuie precizat in ce perioada a ciclului menstrual a recoltat, valoarea lui modificandu-se pe durata CM.

In ceea ce priveste picioarele si fata umflata, precum si tensiunea crescuta ar fi bine sa va adresati unui medic nefrolog pentru consult si investigatii (pot fi cauzate de afectiuni renale).

Multa sanatate!

Alina D.

ACEST ARTICOL ESTE INTR-ADEVAR FOARTE UTIL IN SPECIAL PENTRU ADOLESCENTII CU UNELE PROBLEME .  AS AVEA TOTUSI O INTREBARE : CE ROL AU REZULTATELE TESTULUI  IN STABILIREA UNUI TRATAMENT PENTRU ACNEE? 

Incerc de foarte mult timp sa raman insarcinata,am facut nenumarate tratamente si trei interventii laparoscopice.Acum incerc sa fac inseminare dar la analive imi iese FSH cu valori mari adica 25.5 iar medicul mia spus ca nu pot face aceasta procedura deoarece nu obtin rezultate.Intrebarea mea este;daca iau duphaston din ziua a 14 a ciclului pina in ziua 25 imi poate creste valorilela FSH? 

vreau sa stiu daca intru in menopauza analizele sunt   LH  11,30 mIU/ml      FSH 4,64mUI/ml       beta estradiolo 17   976pg/nl        prolattina   15,57 ng/ml   va multmesc  

 

In urma cu o saptamana mi-am facut si eu aceasta analiza cu urmatoarele rezultate FSH:15,08; lh:8,51;PROLATINA19,44 SI BETA ESTRADIOLO 91,35. As dori sa stiu daca este ceva in neregula, deoarece doctorul meu mi-a zis ca am psh-ul marit si din aceata cauza nu raman gravida, iar daca in decurs de un an in care am contacte lunar nu raman insarcinata sa apelez la un centru de fertilizare. As vrea sa stiu daca se poate face vreun tratament sau ce-ar trebui sa fac in cazul asta. Mentionez ca analiza am facut in a3a zi de menstruatie si ca incerc sa raman insarcinata 2 ani.

Pagini

Adaugă comentariu nou