Esti aici:Ghid medical / Analize medicale / Hormonul foliculostimulant - FSH


Hormonul foliculostimulant - FSH


Descriere test:

Testul pentru hormonul foliculostimulant este efectuat pentru stabilirea concentratiei acestui hormon (FSH) intro mostra de sange. Hormonul foliculostimulant este produs de glanda pituitara si are actiune diferita pentru barbati si femei:
- la femei, FSHul regleaza ciclul menstrual si productia de ovule la nivelul ovarelor. Din acest motiv, in organismele femeiesti nivelul hormonului foliculostimulant fluctueaza in functie de fazele ciclului menstrual, cu valori mai ridicate in timpul ovulatiei.
- la barbati, in schimb, nivelul de hormon foliculostimulant ramane constant pe toata durata vietii acestora. FSHul controleaza productia de sperma intrun organism barbatesc.

Testul pentru stabilirea nivelului de FSH poate fi recomandat de medicul specialist impreuna cu alte teste complementare ( teste pentru hormonii luteinizant, estrogen si progesteron) pentru a determina cauzele infertilitatii unui cuplu. Cu ajutorul acestui test se poate stabili daca problema porneste de la organele femeiesti (ovare) sau de la cele barabatesti (testicule).

De ce se face testul?

In general testul pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant este efectuat pentru:
- stabilirea cauzei infertilitatii;
- evaluarea problemelor legate de menstruatie si a cauzelor acestora, precum ciclu menstrual neregulat sau absenta ciclului menstrual (amenoree). Acest test este efectuat si pentru a se stabili daca o femeie a atins varsta menopauzei;
- a se determina daca un copil prezinta semne de pubertate precoce (la fete, cu o varsta mai mica de 9 ani, iar la baieti, cu o varsta mai mica de 10 ani);
- a se stabili cauzele nedezvoltarii la timp a unor caractere sau organe sexuale (pubertate tarzie);
- diagnosticarea anumitor conditii medicale manifestate la nivelul glandei pituitare, precum tumorile.

Pregatire pacient

Procedura pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, deoarece medicamentele precum cimetidina, clomifene, digitalis si levodopa sau anticonceptionale pe baza de estrogen sau progesteron trebuie sistate cu cel putin 4 saptamani inainte de efectuatea testului.

Anuntati-va medicul specialist si daca in ultimele 7 zile vi s-au efectuat teste pe baza de substante radioactive, si care a fost ultima zi a menstruatiei (acest lucru influenteaza concentratia de FSH, ducand adesea la rezultate fals-pozitive).

Cum se face testul?

Proba pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Cum se simte?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

Riscuri

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Rezultate

Rezultatele testului pot varia in functie de fiecare laborator, iar in cazul femeilor variatiile vor fi inregistrate si in functie de fazele ciclului menstrual. Parametrii normali ai nivelului de FSH au fost stabiliti dupa cum urmeaza:
Fazele foliculara si luteala: 5-20 unitati internationale per litru (UI/L);
Faza de mijloc (ovulatorie): 30-50 UI/L;
Menopauza: 50 sau mai mult de 50 UI/L;
Barbati: 5-15 UI/L;
Copii inainte de pubertate: 6 UI/L sau mai putin.

Daca rezultatele testelor efectuate in cazul femeilor indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum insuficienta ovariana prematura, sindromul ovarului polichistic (SOP), sau menopauza.

La barbati valorile ridicate ale nivelului de FSH pot fi datorate sindromului Klinefelter, absenta sau disfunctii ale functionarii testiculelor, sau leziuni la nivelul testiculelor datorate dependentei de alcool sau tratamentului cu raze X si chimioterapiei.

Daca dimpotriva rezultatele indica valori sub media normala, acest lucru se poate datora disfunctiilor ovariene sau testiculare, nefunctionarea corespunzatoare a unei portiuni a creierului (de obicei glanda pituitara sau hipotalamusul), stresul, inanitia sau subponderalitatea.

Ce poate afecta testul?

Rezultatele testului pot fi influentate de:
- anumite medicamente precum: cimetidina, clomifene, digitalis si levodopa sau anticonceptionale pe baza de estrogen sau progesteron. Esse indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe acre il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete sau daca se bazeaza pe produse naturiste;
- efectuarea unor teste bazate pe substante radioactive cu mai putin de o sapatamana inainte de prelevarea mostrei de sange;
- fumatul excesiv;
- varsta.

Alte informatii

Este foarte important ca inaintea efectuarii analizei pentru stabilirea nivelului de FSH din sange sa stopati tratamentul pe baza de contraceptive orale, acest lucru fiind cu atat mai important cu cat pastilele sunt pe baza de hormon luteinizant, estrogen sau progesteron.


NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna seara! Numele meu este Cristina si am varsta de 24 de ani. Mi-am facut recent niste analize, la recomandarea medicului, si as vrea sa ma ajutati cu un raspuns in interpretarea lor. Analizele sunt urmatoarele:

Anticorpi antifosfolipidici- IgM 0,8 MPL U/ml

                                   IgM <10 MPL U/ml - NEGATIV

                                    IgM >=10 MPL U/ml - POZITIV

Auto-anticorpi anti-cardiolipina IgG - 8.9 U GPL/ml

                                                   GPLU/ml <10 -NEGATIV

                                                   GPLU/ml >=10 -POZITIV

Auto-anticorpi anti-cardiolipina IgM- 2.9 U MPL/ml

                                                                    MPLU/ml<7 -NEGATIV

                                                    MPLU/ml>=7 -POZITIV

FSH - 7.6 U/l 

Valori normale:

          Faza foliculara : 3.03-8.08 U/l

         Faza ovulatorie: 2.55 - 16.69 U/l

         Faza luteala: 1.38 - 5.47

         Post menopauza: 26.72 - 133.41 U/l

 

Prolactina - 14.5 ng/ml

                      347,3 mU/l

Valori normale : 5.18 - 26.53

 

ESTRADIOL - 37.00 pg/ml

                   0.14 nmol/l

 Valori normale: - faza foliculara: 21 - 251 pg/ml

                       - faza ovulatorie: 38-  649 pg/ml  

                       - faza luteala: 21 - 312  pg/ml

                       - post menopauza: 10 - 28 pg/ml

TSH - 1.9190 uU/ml

Valori normale: 0.35 - 4.94 uU/ml

Homocisteina - 16.39 umol/l

                           <10 umol/l -ideal

                      10 -12 umol/l - acceptabil pentru subiectii sanatosi

                      >12 - 30 umil/l - hiperhomocisteinemie moderata

                      >30 - 100 umol/l - hiperhomocisteinemie  intermediara

                      >100 umol/l - hiperhomocisteinemie severa

DHEA - 103.0 UG/DL  , valori normale: 148 - 407

              2.78 umol/l , valori normale: 4.02 - 11

Progesteron - 0.10 ng/ml

                         - 0.32 nmol/l

Valori normale: -faza foliculara: ,0.1 - 0.3 ng/ml

                      - faza luteala; 1.2 - 15.9 n/ml

                     - post menopauza: ,0.1 - 0.2 ng/ml

Tin sa mentionez ca in data de 14 februaie 2014 am avut ultima menstruatie sub tratament cu anticonceptionale, dupa care am intrerupt pastilele, deoarece in urma efectuarii unor analize am fost depistata cu un colesterol de 225. Analizele pe care vi le-am prezentat mai sus le-am facut in ziua 12(25 februarie), respectiv progesteronul in ziua 21(6 martie). In momentul in care opresc anticonceptionalele ciclul este foarte neregulat si de cantitate redusa. Va rog sa-mi spuneti daca rezulatatele sunt bune si in caz contrar ce tratament sa folosesc. Mai pot lua anticonceptionale?

Va multumesc!

buna ziua,

as dori sa ma ajutati si pe mine cu o interpretarea unor analize.Am 26 de ani si rezultatele sunt:

estradiol : <25 interval : 40.70 - 220.40

ft4 : 1.10 interval: 0.75 - 1.54

lh - hormon luteinizant : 7.10 interval: 1.70 - 13.30

prolactina : 10.70 , interval : 2.10 -47.60

fsh : hormon de stimulare foliculara 8.00, interval: 4.50 - 11.00

tsh : 2.690, interval : 0.390 - 3.550

mai am o problema ,am picioarele umflate ,imi raman urma degetelor prin apasare uneori, fata dimineata umflata, foarte balonata, iar tensiunea de 15.10.

multumesc

Singura analiza modificata pare sa fie estradiolul, dar trebuie precizat in ce perioada a ciclului menstrual a recoltat, valoarea lui modificandu-se pe durata CM.

In ceea ce priveste picioarele si fata umflata, precum si tensiunea crescuta ar fi bine sa va adresati unui medic nefrolog pentru consult si investigatii (pot fi cauzate de afectiuni renale).

Multa sanatate!

Alina D.

am 49 ani. din iulie 2010 nu mai am ciclu si am rezultatele la analize FSH=148.7 si LH=57.84

nu am nicio problema de sanatate, de ce sunt asa crescute?

Buna ziua,

 

Cel mai probabil s-a instalat menopauza. Ar fi bine sa consultati un medic ginecolog. In felul acesta veti primi si recomandarile necesare despre preventia osteoporozei.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Buna.

Am si eu cateva intrebari referitoare la rezultatele pentru testosteron, dhea-so4, fsh, lh, 17-oh progesteron. Am primit rezultatele pentru aceste analize si nu mai am rabdare pana ajung la medic, astfel as dori sa primesc parerea dvs. despre rezultatele primite.

Rezultatele sunt:

- testosteron=0.69

- dhea-so4=1.54

- fhs=4,98

- lh=6.34

- 17-oh progesteron=1.41

Ma puteti ajuta cu o interpretare?

Varsta mea este 26 ani.

Multumesc.

Buna! ma numesc lidinia am probleme cu ciclu menstrual nu merge  deloc am dat analiza la hormoni in rezultat LH este de 5.5  dar FSH este de 13.6  ce fel de tratament trebue sa urmez

Dupa 3 luni fara ciclu mestrual fac analizele  FSH 97.7UI/L     LH 54.1 UI/L   PROLATINA 15.0  ug/L  PROGESTERON 2.2nMoli/L     BETA ESTRADIOL 286.2pmol/L

e o menopausa ireversibila?       am 29 de ani si nu reusesc sa raman insarcinata

va multumesc!

Nu mai am ciclu de 9 luni, am 49 ani Rezultate la analize: FSH 42,7 LH 25 Estradiol 256 progesteron 1,1 Prolactina 530 Sunt la menopauza ? Multumesc

FSH este crescut, estradiol, progesteron si prolactina sunt normale. Nivelul FSH creste in timpul perimenopauzei si ramane crescut dupa perimenopauza. Secretia de LH si FSH este pulsatila (cu variatii importante in diferite faze ale ciclului menstrual, dar si cu variatii circadiene) ca raspuns la eliberarea intermitenta de GnRH. De aceea, interpretarea valorii unei singure determinari este dificila. Diagnosticul de menopauza poate fi confirmat doar prin absenta menstrelor in decurs de 12 luni. Multa sanatate!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.


Urmati-ne pe Facebook

Inchideti