Termen cautat

Indici eritrocitari


Autor: george

DESCRIERE TEST

Analiza indicilor eritrocitari se face prin prelevarea unei mostre de sange de la pacient, ca parte a unei analize medicale compleze numita hemoleucograma completa. Hemoleucograma completa este o analiza extrem de importanta care poate oferi informatii despre alcatuirea sangelui, numarul de celule regasite in acest fluid si tipul acestora, si poate in egala masura sa furnizeze informatii importante cu privire la o gama larga de simptome si boli precum stari de ameteala, de somnolenta, sau lesin, dar si anemie, si boli de factura cronica sau acuta.

Hemoleucograma completa cuprinde:
Indici eritrocitari - exista trei indici ai celulelor rosii, care poarta un rol esential in diagnosticarea diferitelor tipuri de anemie.:
- MCV (volum corpuscular mediu) arata marimea celulelor rosii.
- MCH (hemoglobina corpusculara medie) identifica nivelul hemoglobinei intr-o celula rosie medie.
- MCHC (concentratie de hemoglobina corpusculara medie) determina concentratia de hemoglobina dintr-o celula rosie medie.

Analiza celulelor albe (WBC, leucocite)- celulele albe sunt de obicei mai mari ca dimensiune decat cele rosii, dar mai putine ca numar. Aceste celule poarta un rol esential in combaterea infectiilor sau a microorganismelor straine din corpul uman, precum virusi si bacterii. In momentul in care in organism apare o infectie numarul leucocitelor creste rapid. Testul pentru stabilirea numarului de leucocite din sange este efectuat si pentru a se stabili prezenta unei infectii in organism, sau pentru a se monitoriza reactia organismului la un anumit tratament pentru cancer.

Analiza pentru diferentierea celulelor albe (WBC diferentiala)- cele mai importannte tipuri de celule din familia lecocitelor sunt neutrofilele, limfocitele, monocitele, eusinofilele si bazofilele. Deasemenea acest test include si determinarea numarului de neutrofile nedezvoltate. Fiecare dintre aceste celule are un rol bine diferentiat in apararea organismului uman. Numarul acestor celule poate furniza informatii pretioase cu privire la sistemul imunitar al fiecarui individ. Prin urmare numarul prea mare sau prea mic al fiecarui tip in parte poate conduce la descoperirea unei infectii, alergii sau reactii toxice ale organismului datorate medicamentelor sau altor substante de ordin chimic, precum si apartia leucemiei.

Analiza celulelor rosii (RBC)- rolul celulelor rosii este de a transporta oxigenul de la nivelul plamanilor in intreg organismul, si monoxidul de carbon din organism la plamani. Prin urmare, daca numarul celulelor rosii este mai mic decat valoarea normala (anemie), organismul nu primeste cantitatea de oxigen necesara. Daca dimpotriva numarul celulelor rosii depaseste valoarea normala (policitemie), exista riscul alipirii acestor celule, avand drept consecinta blocarea capilarelor.

Analize hematocrite (HTC)- acest test este efectuat pentru a se determina spatiul (volumul ocupat de celule in organism). Valoarea analizei este stabilita prin procentul pe care il ocupa celulele rosii in volumul de sange. De exemplu, HCT de 38 inseama ca din volumul total de sange, 38 % este ocupat de celulele rosii. Hemetocritele si hemoglobina sunt analizele care pot descoperi cel mai precis prezenta anemiei sau a policitemiei in organism.

Hemoglobina (HgB)- hemoglobina este o proteina umpluta cu fier care intra in alcatuirea celulelor rosii, si care poarta un rol esential in transportul oxigenului la nivelul organismului. Aceasta analiza are rolul de a masura valoarea hemoglobinei in sange, dar si capacitatea acestora de a transporta oxigenul in organism.

Analiza plachete (trombocite)- plachetele sau trombocitele sunt cele mai mici dintre celulele care intra in alcatuirea sangelui. Aceste celule joaca un rol esential in procesul de coagulare. In momentul in care in organism se produce o leziune, plachetele se umfla, se alipesc si formeaza un strat lipicios care opreste sangerarea. Daca numarul acestor celule este mai mic decat valoarea normala, atunci exista riscul producerii unor hemoragii necontrolate. Daca dimpotriva numarul plachetelor depasteste valoarea normala atunci este posibil sa se formeze cheaguri de sange la nivelul arterelor. Deasemenea plachetele reprezinta unul dintre factorii cei mai frecventi de aparitie a arterosclerozelor.

Analiza volum mediu plachetar- aceasta analiza determina volumul mediu al plachetelor in sange. Aceasta analiza, impreuna cu analiza numarului plachetelor contribuie la diagnosticarea multor boli si afectiuni.

DE CE SE FACE TESTUL?

Analiza indicilor eritoricitari este efectuata atunci cand este necesara diagnosticarea anumitor tipuri de anemie. Globulele rosii (cunoscute si sub denumirea de eritrocite sau hematii) au rolul de a transporta oxigen catre tesuturi. Cantitatea de oxigen care ajunge la tesuturi este direct proportionala cu numarul de globule rosii si cu functionarea corespunzatoare a acestor globule. Indicele MCV (volum corpuscular mediu) arata marimea celulelor rosii, pe cand indiciii MCH (hemoglobina corpusculara medie) si MCHC (concentratie de hemoglobina corpusculara medie) reflecta continutul de hemoglobina al celulelor rosii (eritrocite).

Dupa cum am mentionat mai sus, analiza indicilor eritoricitari este efectuata atunci cand este necesara diagnosticarea anumitor tipuri de anemie. Anemiile sunt definite in functie de marimea celulelor (MCV) si cantitatea de hemoglobina (MCH) astfel:
- anemie microcitara: nivelul de MCV este mai mic decat limita minima considerata normala.
- anemie normocitara: nivelul de MCV este normal.
- anemie macrocitara: nivelul de MCV este mai mare decat limita maxima considerata normala.
- anemie hipocroma: nivelul de MCH este mai mic decat limita minima considerata normala.
- anemie normocroma: nivelul de MCH este normal.
- anemie hipercroma: nivelul de MCH este mai mare decat limita maxima considerata normala.

PREGATIRE PACIENT

Nu trebuie sa urmati pasi premergatori speciali in pregatirea pentru acest test.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
- Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
- Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
- Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
- Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
- Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
- Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Analiza indicilor eritrocitari necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
- O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
- Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
- Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
- Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

MCV este calculat automat de catre aparatura de specialitate.
MCH este calculat dupa urmatoarea formula: MCH = Hgb/RBC (HgB = hemoglobina; RBC = numarul total de celule rosii).
MCHC este calculat dupa urmatoarea formuila: MCHC = Hgb/Hct (Hgb = hemoglobina; Hct = hematocrit).

Rezultatele considerate normale se incadreaza in urmatoarele intervale:
- MCV: 80 – 100 femtolitri.
- MCH: 27 – 31 picograme/celula.
- MCHC: 32 – 36 grame/decilitru.

Trebuie sa luati in considerare ca valorile considerate normale variaza de la un laborator la altul. Este astfel indicat sa vorbiti cu doctorul dumneavoastra si acesta sa va explice insemnatatea rezultatelor.

Rezultatele anormale pot fi explicate de urmatoarele:
- anemie normocitara (nivelul de MCV este normal) si anemie normocroma (nivelul de MCH este normal) provocata de pierderi bruste de sange, tumoare, boala indelungata, anemie aplastica, sepsis.
- anemie microcitara (nivelul de MCV este mai mic decat limita minima considerata normala) si anemie hipocroma (nivelul de MCH este mai mic decat limita minima considerata normala) provocata de intoxicare cu metale grele (plumb), carenta de fier, talasemie.
- anemie microcitara si anemie normocroma provocata de lipsa (carenta) hormonului eritroproteina, carenta datorata unei afectiuni a rinichilor.
- anemie macrocitara (nivelul de MCV este mai mare decat limita maxima considerata normala) si anemie normocroma provocata de chimioterapie, carenta de folati, carenta de vitamina B12.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Mostra de sange preluata de la pacient a fost compromisa.

Unele medicamente precum gentamicina si metildopa (care provoaca o crestere a nivelului de eritrocite) sau cloramfenicolul, chinidina si hidantoina (care duc la scaderea nivelului de eritrocite) pot influenta rezultatele testului. De aceea este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete medicale.

ALTE INFORMATII

Puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

Comentarii

Buna ziua, am facut acest test de sange la 8 h dupa ce am consumat alchool, 2 beri 2 cocktailuri (100g-150 alchool) MCV si MCH au iesit cam mici 63,4 respectiv 19,5 . 

 

Credeti ca exista posibiltatea alerarii anazileor din aceasta cauza? 

Ce semnifica aceasta scadere (ignorand alchoolul)

Am MCV=98,18, MPV=7,04 PCT=0,174 HEMOGLOBINA=13,28 CREATININA=1,43.Au legatura aceste valori cu proteinuria din urina?

Buna ziua,

Am un copil de 3 ani si 4 luni cu urmatoarele analize iesite:

Frotiu sanguin: EOZINOFILIE

RBC 5.37

HGB 15.9

HCT 43.6

MCV 81.2

MCH 29.6

MCHC 36.5

RDWCV 12.8

PLT 388

PDW 13.4

PCT 0.42

MPV 10.8

WBC 9.76

NE 2.64

EO 1.26

BA 0.07

LY 4.92

MO 0.87

NE 27.1

EO 12.9

BA 0.7

LY 50.4

MO 8.9

Imi pueti interpreta aceste analize ale indicilor eritrocitari?

Va multumesc anticipat!

Cauzele cresterii eozinofilelor in sange sunt numeroase: boli alergice (astm, febra fanului), boli ale tesutului conjunctiv, paraziti intestinali, boli pulmonare, medicamente, etc. Valorile crescute ale hemoglobinei si hematocritului mai pot pune in evidenta si o deshidratare a organismului. Multa sanatate!