Termen cautat

Rezonanta magnetica nucleara


Autor: george

DESCRIERE TEST

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o tehnica radiologica ce foloseste magnetismul, undele radio si un computer pentru a transpune in imagini structurile organismului. Scannerul RMN este un tub foarte mare inconjurat pe interior de un magnet circular gigantic. Pentru efectuarea RMNului pacientul trebuie sa se intinda pe o masa mobila care va fi introdusa in interiorul magnetului, unde se va crea un camp magnetic puternic ce are capacitatea de a alinia protonii din atomii de hidrogen. Acestia odata aliniati vor fi expusi undelor radio, care rotesc diversi protoni din organism, situatie ce duce la formarea unui semnal subtil captat de unul dintre capetele RMNului prevazut cu  un receptor. De la receptor informatiile ajung la nivelul computerului unde sunt procesate si transpuse in imagini.
Imaginea si rezolutia transmise de scannerul RMN sunt destul de detaliate incat sa permita depistarea celor mai mici schimbari din structura organismului (in anumite situatii se va folosi o substanta de contrast, precum gadolinium, pentru o acuratete cat mai mare a imaginilor).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general medicul specialist va dipune efectuarea rezonantei magnetice nucleare in urmatoarele situatii:

  • diagnosticarea traumatismelor cranio-cerebrale (transpuse in imagini sub forma unor hemoragii sau umflaturi);
  • anevrism cerebral, atac cerebral, sau tumori ale creierului;
  • tumori sau inflamatii ale coloanei vertebrale. De asemenea,medicii specializati in neurochirurgie folosesc metoda RMN un numai pentru a evalua anatomia creierului, ci si pentru a evalua integritatea coloanei vertebrale in urma unor traume;
  • diagnosticarea afectiunilor asociate coloanei vertebrale sau discurilor intervertebrale;
  • evaluarea structurii inimii si a aortei, caz in  care se poate diagnostica anevrismul la nivelul inimii;
  • evaluarea glandelor si ale organelor localizate in cutia toracica;
  • evaluarea structurii articulatiilor, tesuturilor moi, si ale sistemului osos.

PREGATIRE PACIENT

Inainte de efectuarea testului RMN pacientul trebuie sa scoata toate obiectele metalice de pe corp (cercei, inele, lantisoare, pierce-uri, etc). Ocazional, pacientului i se va administra un sedativ pentru a elimina anxietatea si eventualele crize de claustrofobie.

CUM SE FACE TESTUL?

Este foarte important ca pe  toata durata efectuarii testului pacientul sa se relaxeze (sa respire normal) si sa stea nemiscat. Pe toata durata testului pacientul va auzi in mod constant un tiuit, pe masura ce procedura RMN avanseaza. De asemenea exista situatii cand pacientului i se vor administra intravenos lichide pentru a evidentia zonele ce urmeaza sa fie testate. Durata testului variaza de la 30 de minute la o ora si jumatate, in functie de zona din organism ce trebuie testata.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul RMN este o tehnica radiologica nedureroasa, care, in plus prezinta avantajul de a evita expunerea la razele X. Ocazional, pacientului i se va administra un calmant pentru a fi evitate crizele de claustrofobie sau starile de anxietate.

RISCURI

Pana in prezent nu s-au descoperit efecte secundare produse de rezonanta magnetica nucleara. Cu toate acestea pacientii care, in interiorul organismului au obiecte metalice (cipuri metalice, clipsuri medicale, etc) sau materiale straine (articulatii artificiale,  brose metalice pentru sustinerea oaselor, proteze, etc) trebuie sa informeze medicul specialist deoarece aceste dispozitive pot distorsiona calitatea imaginilor. In aceeasi situatie se afla si pacientii care au implanturi metalice, cipuri metalice, pacemaker cardiac, sau brose (tije metalice) in interiorul sau in zona exterioara a pleoapelor, precum si cei cu valve artificiale, fragmente de glont, si pompe interne pentru insulina sau chimioterapie. Toate aceste dispozitive pot fi deplasate in timpul RMNului si de aceea astfel de pacienti nu pot efectua acest test.

REZULTATE

Dupa incheierea scanarii RMN informatiile obtinute vor fi transpuse in imagini si interpretate de catre un radiologist si transpune sub forma unui raport, ce va ajunge la medicul practician, care va discuta rezultatele cu dumneavoastra si, daca este cazul va prescrie un tratament in consecinta.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • nerespectarea pasilor premergatori efectuarii RMNului;
  • pacientul a fost agitat si s-a miscat in timpul scanarii RMN.

ALTE INFORMATII

Este bine ca inainte de efectuarea propriu-zisa a testului sa vorbiti cu medicul dumneavoastra specialist in legatura cu orice nelamurire legata de metoda folosita in cazul RMNului, precum si despre riscurile pe care acesta le implica.

Comentarii

Fratilor ascultati cu atentie.

Azi am facut un RMN la Sanador, am crezut ca sunt ingropat de viu, asa sentimente am avut,

Nu am stiut ca sunt claustrofob, am incaput pe mana unei echipe care contrar etici medicale, in care se spune ca PACIENTUL ESTE PREGATIT ATAT FIZIC CAT SI PSIHIC, cei de la SANADOR mi-au intins un buton de panica si niste casti care nu antifonau nimic, au iesit din camera si m-au lasat sa imi traiesc agonia, nu mai aveam aer, simteam ca sunt strivit sub plafonul de deasupra, nu stiam cat dureaza procedura si panica erea si mai mare, au iesit din camera si acolo am stat singur asteptand sa mor, aveam mainile pline de sudoare iar cearceaful de sub mine erea ud, m-au vazut ca nici pe picioare nu mai puteam sa stau, un pahar de apa, o intrebare "va este rau", un puls, o tensiune, NIMIC.

Asa am fost tratat la SANADOR.

Stimata echipa, apelez la dumneavoastra pentru o problema cam dubioasa. Marturisesc ca am apelat la consultatia a cinci doctori cardiologi, din diferite regiuni ale tarii: Timisoara, Deva, Petrosani. Mi s-a facut electrocardiograma, ecocardiografie, Holter si...nimic...nimic rau. Totul este in regula cu inima mea. Dar palpitatiile, tahicardia si durerile toracale nu ma lasa. Nu mai inteleg nimic. Si toate acestea se intampla fara un motiv anume.  Si, pe deasupra, tocmai am urmarit o emisiune Tv in care erau descrise simptomele unei forme de angina pe care mi le-am recunoscut mie. Va rog, am nevoie de un sfat. Sunt eu nebuna si imi provoc aceste stari sau chiar am ceva dar greu de depistat???  Mi-e teama ca in urma unei palpitatii imi crapa inima si  ....gata.

                          VA MULTUMESC!