Termen cautat

Sideremia (fierul seric)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru sideremie se efectueaza pentru masurarea cantitatii de fier din sange in scopul de a verifica in ce masura acesta este metabolizat in organism. Fierul este un mineral important pentru hemoglobina, proteina din eritrocite, care transporta oxigenul. Fierul este esential pentru producerea de energie, mentinerea tonusului muscular si functionarea optima a organelor.

Aproximativ 70% din fierul din organism se leaga de hemoglobina in interiorul eritrocitelor. Restul de 30% se leaga de alte proteine cum ar fi transferina din sange sau feritina din maduva osoasa sau este depozitat in tesuturile organismului. Cand eritrocitele mor, fierul din aceastea este eliberat si transportat de tranferina in maduva osoasa, dar si in organe, cum ar fi splina si ficatul. Fierul este depozitat in maduva osoasa si este folosit pentru crearea de noi eritrocite.

Fierul poate fi obtinut doar din alimente, cum ar fi carnea si in special ficatul, ouale, pestele si legumele cu frunzele mari. Organismul necesita o cantitate mai mare de fier in timpul dezvoltarii fizice (adolescenta), in timpul sarcinii, in timpul alaptarii sau dupa o sangerare masiva.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testarea pentru sideremie se efectueaza pentru:

  • a diagnostica anemia feripriva;
  • a diagnostica o afectiune numita hemocromatoza;
  • a evalua eficacitatea dietei.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea testarii sideremiei, pacientul nu trebuie sa ia suplimente cu fier cu 12 ore inainte de recoltarea sangelui. Deoarece nivelul de fier fluctueaza pe parcursul zilei, este recomandat ca sangele sa fie recoltat dimineata cand sideremia este foarte ridicata.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru sideremie este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita pe parcursul prelevarii de sange pentru testul de sideremie si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta testul pentru sideremie sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valori normale in ceea ce priveste sideremia:

  • Barbati: 50-175 mcg/dL sau 8.9-31.3 mcmol/L;
  • Femei: 40-150 mcg/dL sau 7.2-26.8 mcmol/L;
  • Copii 50-120 mcg/dL sau 9.0-21.5 mcmol/L.


Test pentru sideremie se efectueaza pentru a verifica daca nivelul scazut de fier din sange este cauzat de anemia feripriva sau alta afectiune. De asemenea, se mai efectueaza si pentru a verifica daca nivelul crescut de fier din sange este un rezultat al hemocromatozei sau alta afectiune.

Alte afectiuni care pot influenta valoarea de sideremie din sange includ: anemia hemolitica, talasemia, ciroza, intoxicarea cu plumb, artrita reumatoida, insuficienta renala sau o infectie grava.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care rezultatele testului de sideremie nu sunt concludente includ:

  • medicamente ca anticonceptionale, aspirina, estrogen, corticotropina, suplimente de fier;
  • folosirea de remedii naturiste;
  • administrarea de vitamina B12 cu 48 de ore inainte de test;
  • privarea de somn;
  • transfuzie de sange cu 4 luni inainte de efectuarea testului.

ALTE INFORMATII

Cauzele anemiei feriprive trebuie urgent identificate si tratate. Valorile scazute de sideremie pot fi cauzate de pierderea de sange pe o perioada lunga de timp in cadrul menstruatiei, sarcina, cantitati mici de fier in alimentatie, sangerarea tractului intestinal (ulcer, cancer la colon, hemoroizi sau alte afectiuni). Anemia feripriva poate fi tratata usor cu ajutorul suplimentelor de fier singura conditie fiind ca sursa acesteia sa fie identificata pentru a opri pierdera de fier.

Comentarii

Am menstruatie abundenta de cand mi o venit prima data.Medicul a zis ca asa sant eu si nu are ce sa mi faca.Acum am sideremia foarte scazuta si iau fier dar cred ca trebuie sa iau toata viata .Am si o esofagita de reflux trebuie sa iau omez .As vrea sa va intreb pot lua Fier Haussman impreuna cu Omez..?Va multumesc pt.raspuns

sidiremie 176,limita intre 37-165

Buna ziua! Fetitei mele de 17 luni i-a iesit siderimia 128,31 ug/dl, cand valorile de referinta erau 30.00-100.00, iar TGO (ASAT/AST) 40,35 U/L (val. de referinta 0.00-32.00). Mentionez ca in ajunul recoltarii sangelui i-am dat 5 ml de sirop cu multivitamine-calciu-fier. Probabil ca a interferat cu rezultatul, dar cat de mult credeti ca s-au schimbat valorile pentru calciu, fier si TGO? Trebuie sa repet analizele sau pot conchide ca valorile erau normale si au crescut doar din cauza siropului?

Multumesc!

Buna ziua!

In urma analizelor fierul seric 201.00ug/dL, val. fiind 37,00-145,00. Si eritrocitele sunt scazute cu 5 unitati, vol. eritrocitar crescut 95.00 val max, eu am 99,00, neutrofilele 48,00 - val = 50,00-70,00 si limfocitele 41.00 val=25,00-40,00.

Am motive de ingrijorare din cauza fierului marit?

Mutumesc anticipat!

Buna ziua! Ce inseamna daca fetitei mele i-a iesit sidermia 148 si maxim era 120. Eu i-am dat 10 zile inainte de analize niste vitamine pt copii de la Forever. I-au mai iesit si hematii 10 in urina. Medicul mi-a zis sa stau linistita si sa ii mai repet analizele luna viitoare. Si mono i-au iesit putin mari. Este ceva grav? Dati-mi un sfat, o parere! Multumesc!

Buna seara.Am 25 de ani si in urma analizelor ,sideremia este 32.Valorile de referinta la femei ,sunt intre 37-145,in acest buletin de rezultate.Credeti ca este un semnal de alarma?Hemoglobina este de 11,9.Multumesc si astept un raspuns din partea dv!

BUNA SEARA,AM 28 ANI SI MI-A IESIT SIDEREMIA 159,IAR VALORILE NORMALE SUNT INTRE 37-145.CREDETI CA ESTE O VALOARE PREA MARE SI CE AR PUTEA ARATA ACEASTA VALOARE SI CE ANALIZE AR TREBUI SA FAC MAI DEPARTE?CELELALTE ANALIZE SUNT BUNE.MENTIONEZ CA UNEORI AMETESC.

Buna ziua,

in urma analizelor de sange, mi-a iesit sideremie crescut 185 (valori de referinta 50- 175). Toate celelalte rezultate sunt normale, mai putin colesterol steric total: 238 (valori de referinta:100-220). Nu iau suplimente alimentare, mananc carne moderat (nu grasa), doar ca cu o zi inainte de recoltare am avut o indigestie ( greata- mi-am provocat varsaturi, forma usoara de diare si nu prea am mancat (mai mult ceai digestiv). Poate fi aceasta o cauza?

Buna ziua,

Am 23 de ani si in urma unor analize, Fierul (ser) mi-a iesit 11, iar limitele normale specificate pe analize sunt 45,00 - 180,00 ug/dL. Cat de grav este? Precizez ca la acest rezultat se adauga si hemoglobina scazuta (8.05 g/dL, precum si indicatorii : Hct (28.42%), Mcv (66.15 fL), Mch (18.75 pg) si MCHC (28.34 g/dL), situati sub limite normale.

Multumesc anticipat!

Baiatului meu de 12 ani i-a iesit sideremia de 33,5 micromol/l. Ce inseamna aceasta?

Pagini