Termen cautat

Spermograma


Autor: i-MEDIC.ro

DESCRIERE TEST

Spermograma are ca scop masurarea cantitatii de sperma produsa de un barbat, precum si determinarea mobilitatii si a numarului de spermatozoizi din proba respectiva.

Spermograma este printre primele investigatii pe care le poate efectua un barbat pentru a afla daca este infertil. O problema legata de calitatea spermei afecteaza o treime dintre cuplurile care nu reusesc sa faca un copil.

Spermograma include masurarea urmatorilor parametri:
- volumul de lichid seminal ejaculat;
- timpul de lichefiere: sperma este un gel vascos in momentul ejacularii care devine lichid la 20 de minute dupa ejaculare, acest test masoara tintervalul de timp in care sperma se lichefiaza;
- numarul de spermatozoizi prezenti intr-un mililitru de lichid seminal;
- morfologia spermatozoizilor: identifica procentul spermatozoizilor cu deformari;
- mobilitatea spermatozoizilor: masoara procentul spermatozoizilor care se deplaseaza normal;
- pH-ul: masoara alcalinitatea sau aciditatea spermei;
- numarul de celule albe prezente in sperma;
- nivelul fructozei prezente in sperma.

DE CE SE FACE TESTUL?

Spermograma se efectueaza pentru a determina daca:
- barbatul este infertil;
- vesectomia este reusita;
- inversarea vasectomiei este reusita.

PREGATIRE PACIENT

Este recomandata abstinenta timp de 2-5 zile inainte de efectuarea spermogramei pentru a asigura un numar cat mai mare de spermatozoizi. De asemenea, nu evitati contactul sexual pentru mai mult de 2 saptamani deoarece o perioada lunga de abstinenta poate reduce numarul de spermatozoizi, precum si mobilitatea acestora.

Este recomandata evitarea bauturilor alcoolice cu cateava zile inainte de test.

Spuneti medicului despre orice tratament medicamentos pe care il urmati.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa produceti o proba de sperma ejaculand intr-un recipient curat. Puteti face acest lucru intr-o camera privata sau intr-o toaleta din clinica unde ati ales sa faceti spermograma. Puteti de asemenea sa colectati proba de sperma la dumneavoastra acasa si s-o aduceti la clinica pentru analiza.

Cea mai simpla metoda de producere a unei probe de sperma este masturbarea, dirijand lichidul intr-un recipient curat.

Puteti colecta o proba de sperma si in timpul actului sexual inlaturand penisul din partenera dumneavoastra si ajaculand intr-un recipient (coitus interruptus). De asemenea, o alta metoda este folosirea unui prezervativ special care sa nu contina lubrifianti sau substante spermicide care ar putea dauna spemei. Dupa ejaculare, inlaturati prezervativul de pe penis si legati-l la capatul deschis apoi puneti-l intr-un recipient.

In cazul in care colectati mostra de sperma acasa aceasta trebuie sa ajunga la laborator in urmatoarea ora. Evitati expunerea acesteia la lumina soarelui sau la variatii de temperatura. Nu puneti sperma colectata la frigider.

Din moment ce mostrele de sperma pot varia de la o zi la alta, 2 sau 3 mostre diferite trebuiesc evaluate pe o perioada de 3 luni pentru o acuratete maxima.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Colectarea unei probe de sperma nu cauzeaza nici un discomfort. Cu toate acestea s-ar putea sa va simtiti jenat in legatura cu metoda de recoltare a acesteia. In cazul in care masturbarea este interzisa de religia dumneavoastra, discutati cu medicul in legatura cu alte metode de recoltare.

RISCURI

Nu exista riscuri asociate cu recoltarea unei probe de sperma.

REZULTATE

Spermograma masoara cantitatea de sperma produsa de un barbat precum si cantitatea si calitatea spermatozoizilor dintr-o mostra.

Cantitatea de sperma:
- normal: 1.0-6.5 mililitri/ejaculare.
- anormal: cantitatea de sperma este mai mica sau mai mare decat normal ceea ce poate cauza infertilitate.

Timpul de lichefiere:
- normal: sub 60 minute.
- anormal: un timp de lichefiere indelungat indica prezenta unei infectii.

Numarul de spermatozoizi prezenti intr-un mililitru de lichid seminal :
- normal: 20-150 milioane sau 0 daca pacientul a suferit o vasectomie.
- Anormal: un numar foarte mic de spermatozoizi indica prezenta infertilitatii desi nu intotdeauna inseamna ca acel barbat nu poate avea copii.

Morfologia spermatozoizilor :
- normal: cel putin 70% au o forma si structura normala ;
- anormal: spermatozoizii pot avea o forma anormala in mai multe moduri : pot avea doua capte sau doua cozi, o coada scurta, un cap mic sau rotund (in loc de unul oval). Acesti spermatozoizi nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul. Un numar mic de spermatozoizi anormali din punct de vedere morfologic se gaseste in orice proba de sperma.

Mobilitatea spermatozoizilor :
- normal: cel putin 60% se misca normal (inainte).
- anormal: pentru a calatori prin uter, spermatozoizii trebuie sa se miste normal. Barbatii care au spermatozoizi care se misca anormal au sanse mici de a procrea.

pH-ul spermei
- normal: 7.1-8.0.
- anormal: un pH mai mare sau mai mic poate ucide spematozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul.

Numarul de celule albe
- normal: proba de sperma nu prezinta celule albe sau bacterii.
- anormal: in proba de sperma se gasesc bacterii sau un numar mare de celule albe ceea ce indica prezenta unei infectii.

Nivelul fructozei :
- normal: 300 miligrame/ejaculare.
- anormal: absenta fructozei indica un blocal al veziculei seminale.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Factorii care influenteaza rezultatele testului includ:
- anumite medicamente precum cimetidina, hormoni masculini sau feminini precum testosteron si estrogen, medicamente folosite in chemoterapie;
- cafeaua, alcoolul, cocaina, marihuana, tutunul;
- mostra de sperma este tinuta la rece sau la temperaturi ridicate;
- expunerea la radiatii sau agenti chimici precum pesticidele si spermicidele;
- abstinenta prelungita care afecteaza cantitatea de sperma.

ALTE INFORMATII

Un barbat a carui mama a luat in timp ce era insarcinata cu el medicamentul dietilstilbestrol (DES) are sanse mai mari decat media sa fie infertil.

Comentarii

Interpretarea spermogramei: pH-ul este normal, vascozitate crescuta, volumul este usor crescut ( normal 2-5 ml), numarul de spermatozoizi este normal ( limite 20-150 de milioane/ ml), sunt mai putini spermatozoizi normali ( teoretic trebuie sa fie macar 60% - cred ca aici este problema), mobilitatea spermatozoizilor este normala. Multa sanatate!

Astenospermia este o disfunctie a spermatozoizilor caracterizata prin alterarea motilitatii acestora (mobilitatea spermatozoizilor este scazuta). Daca miscarea este lenta, si nu in linie dreapta, ori ambele probleme, sperma va avea dificultati in a patrunde in mucusul cervixului sau in penetrarea invelisului unui ovul. Daca miscarea spermatozoizilor este lenesa capacitatea lor de a fecunda un ovul este mica. Multa sanatate!

Cantitatea, aspectul, vascozitatea, numarul spermatozoizilor si pH-ul sunt normale. In mod normal 70-100% din spermatozoizi au morfologie normala ( deci in cazul dumneavoastra sunt prea putini). Sperma este considerata fecundanta chiar pâna la procente de 30% de spermatozoizi cu morfologie normala, sub acest procent punandu-se diagnosticul de teratospermie; ar trebui sa consultati un medic. Multa sanatate!

pH-ul este crescut ( in mod normal ar trebui sa fie pana in 8) ceea ce poate ucide spermatozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul. Multa sanatate!

Culoarea normala a spermei este alb- galbui; Spermatozoizii cu mobilitate normala (A+B) ar trebui sa fie 60-100% ( in cazul dvs sunt 58%), spermatozoizii imobili (D) ar trebui sa fie intre 0-10% ( in cazul dvs sunt 28%). Sunt prea multi spermatozoizi cu morfologie anormala ( 0-30%). Prezenta leucocitelor in proba de sperma indica prezenta unei infectii. Ar trebui sa consultati un medic urolog ( rezultatele spermogramei sunt anormale). Multa sanatate!

Oligospermia (insuficienta numarului de spermatozoizi in sperma (< 20 milioane spermatozoizi/milimetru) si astenospermia (mai putin de 30% dintre spermatozoizi sunt mobili, respectiv la o ora si la patru ore dupa ejaculare) sunt cauze de sterilitate masculina. Multa sanatate!

Hipospermie inseamna productie scazuta de lichid seminal; datorita cantitatii insuficiente de fluid seminal care sa transporte spermatozoizii pana la colul uterin poate aparea infertilitatea. Teratospermia reprezinta prezenta unor spermatozoizi cu forma si structura alterate, ceea ce duce la afectarea gestatiei ( avorturi, nasteri premature, malformatii congenitale) si poate constitui o cauza de infertilitate. Puteti apela la inseminare artificiala sau alte tehnici de reproducere umana asistata (GIFT, ZIFT). Multa sanatate!

Interpretare: numar scazut de spermatozoizi indica prezenta infertilitatii desi nu intotdeauna inseamna ca acel barbat nu poate avea copii ( val normale = 20-150 milioane) ; spermatozoizii cu mobilitate normala ar trebui sa fie intre 60-100%( nu stiu ce e cu mobilitate =10%). Cred ca este vorba despre oligoastenospermie, dar nu am suficiente data pt a putea spune sigur. La originea ei pot sta: criptorhidia, varicocelul, infectiile cronice, autoimunizarile, cauze hormonale, cauze genetice, cauze nervoase, cauze metabolice si nutritionale (diabet, obezitate, hiperlipemie, ciroza, abuz de alcool, tutun, medicamente, carente alimentare) si oligoastenospermie de cauza necunoscuta: in procent de 20%.
Adresati-va unui medic pentru stabilirea diagnosticului corect si al tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Interpretare:

- pH mai mare decat normal poate ucide spematozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul
- WBC ( globule albe) in mod normal nu sunt prezente in proba de sperma; prezenta lor in proba de sperma indica existenta unei infectii
- mobilitatea spermatozoizilor este afectata (astenospermie); barbatii care au spermatozoizi care se misca anormal au sanse mici de a procrea
- in mod normal cel putin 70% au o forma si structura normala ( in cazul dvs sunt doar 9% = teratospermie); anormal spermatozoizii pot avea o forma anormala in mai multe moduri : pot avea doua capte sau doua cozi, o coada scurta, un cap mic sau rotund (in loc de unul oval). Acesti spermatozoizi nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul. Un numar mic de spermatozoizi anormali din punct de vedere morfologic se gaseste in orice proba de sperma.
Consultati un medic urolog pentru stabilirea corecta a diagnosticului si a tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Morfologia spermatozoizilor - normal cel putin 70% au o forma si structura normala ; spermatozoizii atipici nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul. O sperma este considerata ca fiind suficient de fecundanta atunci cand mai mult de 30% dintre spermatozoizi au o forma normala. Ar trebui sa va adresati unui medic pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou