Termen cautat

Spermograma

DESCRIERE TEST

Spermograma are ca scop masurarea cantitatii de sperma produsa de un barbat, precum si determinarea mobilitatii si a numarului de spermatozoizi din proba respectiva.

Spermograma este printre primele investigatii pe care le poate efectua un barbat pentru a afla daca este infertil. O problema legata de calitatea spermei afecteaza o treime dintre cuplurile care nu reusesc sa faca un copil.

Spermograma include masurarea urmatorilor parametri:
- volumul de lichid seminal ejaculat;
- timpul de lichefiere: sperma este un gel vascos in momentul ejacularii care devine lichid la 20 de minute dupa ejaculare, acest test masoara tintervalul de timp in care sperma se lichefiaza;
- numarul de spermatozoizi prezenti intr-un mililitru de lichid seminal;
- morfologia spermatozoizilor: identifica procentul spermatozoizilor cu deformari;
- mobilitatea spermatozoizilor: masoara procentul spermatozoizilor care se deplaseaza normal;
- pH-ul: masoara alcalinitatea sau aciditatea spermei;
- numarul de celule albe prezente in sperma;
- nivelul fructozei prezente in sperma.

DE CE SE FACE TESTUL?

Spermograma se efectueaza pentru a determina daca:
- barbatul este infertil;
- vesectomia este reusita;
- inversarea vasectomiei este reusita.

PREGATIRE PACIENT

Este recomandata abstinenta timp de 2-5 zile inainte de efectuarea spermogramei pentru a asigura un numar cat mai mare de spermatozoizi. De asemenea, nu evitati contactul sexual pentru mai mult de 2 saptamani deoarece o perioada lunga de abstinenta poate reduce numarul de spermatozoizi, precum si mobilitatea acestora.

Este recomandata evitarea bauturilor alcoolice cu cateava zile inainte de test.

Spuneti medicului despre orice tratament medicamentos pe care il urmati.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa produceti o proba de sperma ejaculand intr-un recipient curat. Puteti face acest lucru intr-o camera privata sau intr-o toaleta din clinica unde ati ales sa faceti spermograma. Puteti de asemenea sa colectati proba de sperma la dumneavoastra acasa si s-o aduceti la clinica pentru analiza.

Cea mai simpla metoda de producere a unei probe de sperma este masturbarea, dirijand lichidul intr-un recipient curat.

Puteti colecta o proba de sperma si in timpul actului sexual inlaturand penisul din partenera dumneavoastra si ajaculand intr-un recipient (coitus interruptus). De asemenea, o alta metoda este folosirea unui prezervativ special care sa nu contina lubrifianti sau substante spermicide care ar putea dauna spemei. Dupa ejaculare, inlaturati prezervativul de pe penis si legati-l la capatul deschis apoi puneti-l intr-un recipient.

In cazul in care colectati mostra de sperma acasa aceasta trebuie sa ajunga la laborator in urmatoarea ora. Evitati expunerea acesteia la lumina soarelui sau la variatii de temperatura. Nu puneti sperma colectata la frigider.

Din moment ce mostrele de sperma pot varia de la o zi la alta, 2 sau 3 mostre diferite trebuiesc evaluate pe o perioada de 3 luni pentru o acuratete maxima.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Colectarea unei probe de sperma nu cauzeaza nici un discomfort. Cu toate acestea s-ar putea sa va simtiti jenat in legatura cu metoda de recoltare a acesteia. In cazul in care masturbarea este interzisa de religia dumneavoastra, discutati cu medicul in legatura cu alte metode de recoltare.

RISCURI

Nu exista riscuri asociate cu recoltarea unei probe de sperma.

REZULTATE

Spermograma masoara cantitatea de sperma produsa de un barbat precum si cantitatea si calitatea spermatozoizilor dintr-o mostra.

Cantitatea de sperma:
- normal: 1.0-6.5 mililitri/ejaculare.
- anormal: cantitatea de sperma este mai mica sau mai mare decat normal ceea ce poate cauza infertilitate.

Timpul de lichefiere:
- normal: sub 60 minute.
- anormal: un timp de lichefiere indelungat indica prezenta unei infectii.

Numarul de spermatozoizi prezenti intr-un mililitru de lichid seminal :
- normal: 20-150 milioane sau 0 daca pacientul a suferit o vasectomie.
- Anormal: un numar foarte mic de spermatozoizi indica prezenta infertilitatii desi nu intotdeauna inseamna ca acel barbat nu poate avea copii.

Morfologia spermatozoizilor :
- normal: cel putin 70% au o forma si structura normala ;
- anormal: spermatozoizii pot avea o forma anormala in mai multe moduri : pot avea doua capte sau doua cozi, o coada scurta, un cap mic sau rotund (in loc de unul oval). Acesti spermatozoizi nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul. Un numar mic de spermatozoizi anormali din punct de vedere morfologic se gaseste in orice proba de sperma.

Mobilitatea spermatozoizilor :
- normal: cel putin 60% se misca normal (inainte).
- anormal: pentru a calatori prin uter, spermatozoizii trebuie sa se miste normal. Barbatii care au spermatozoizi care se misca anormal au sanse mici de a procrea.

pH-ul spermei
- normal: 7.1-8.0.
- anormal: un pH mai mare sau mai mic poate ucide spematozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul.

Numarul de celule albe
- normal: proba de sperma nu prezinta celule albe sau bacterii.
- anormal: in proba de sperma se gasesc bacterii sau un numar mare de celule albe ceea ce indica prezenta unei infectii.

Nivelul fructozei :
- normal: 300 miligrame/ejaculare.
- anormal: absenta fructozei indica un blocal al veziculei seminale.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Factorii care influenteaza rezultatele testului includ:
- anumite medicamente precum cimetidina, hormoni masculini sau feminini precum testosteron si estrogen, medicamente folosite in chemoterapie;
- cafeaua, alcoolul, cocaina, marihuana, tutunul;
- mostra de sperma este tinuta la rece sau la temperaturi ridicate;
- expunerea la radiatii sau agenti chimici precum pesticidele si spermicidele;
- abstinenta prelungita care afecteaza cantitatea de sperma.

ALTE INFORMATII

Un barbat a carui mama a luat in timp ce era insarcinata cu el medicamentul dietilstilbestrol (DES) are sanse mai mari decat media sa fie infertil.

Comentarii

Interpretarea spermogramei: pH-ul este normal, vascozitate crescuta, volumul este usor crescut ( normal 2-5 ml), numarul de spermatozoizi este normal ( limite 20-150 de milioane/ ml), sunt mai putini spermatozoizi normali ( teoretic trebuie sa fie macar 60% - cred ca aici este problema), mobilitatea spermatozoizilor este normala. Multa sanatate!

Astenospermia este o disfunctie a spermatozoizilor caracterizata prin alterarea motilitatii acestora (mobilitatea spermatozoizilor este scazuta). Daca miscarea este lenta, si nu in linie dreapta, ori ambele probleme, sperma va avea dificultati in a patrunde in mucusul cervixului sau in penetrarea invelisului unui ovul. Daca miscarea spermatozoizilor este lenesa capacitatea lor de a fecunda un ovul este mica. Multa sanatate!

Cantitatea, aspectul, vascozitatea, numarul spermatozoizilor si pH-ul sunt normale. In mod normal 70-100% din spermatozoizi au morfologie normala ( deci in cazul dumneavoastra sunt prea putini). Sperma este considerata fecundanta chiar pâna la procente de 30% de spermatozoizi cu morfologie normala, sub acest procent punandu-se diagnosticul de teratospermie; ar trebui sa consultati un medic. Multa sanatate!

pH-ul este crescut ( in mod normal ar trebui sa fie pana in 8) ceea ce poate ucide spermatozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul. Multa sanatate!

Culoarea normala a spermei este alb- galbui; Spermatozoizii cu mobilitate normala (A+B) ar trebui sa fie 60-100% ( in cazul dvs sunt 58%), spermatozoizii imobili (D) ar trebui sa fie intre 0-10% ( in cazul dvs sunt 28%). Sunt prea multi spermatozoizi cu morfologie anormala ( 0-30%). Prezenta leucocitelor in proba de sperma indica prezenta unei infectii. Ar trebui sa consultati un medic urolog ( rezultatele spermogramei sunt anormale). Multa sanatate!

Oligospermia (insuficienta numarului de spermatozoizi in sperma (< 20 milioane spermatozoizi/milimetru) si astenospermia (mai putin de 30% dintre spermatozoizi sunt mobili, respectiv la o ora si la patru ore dupa ejaculare) sunt cauze de sterilitate masculina. Multa sanatate!

Hipospermie inseamna productie scazuta de lichid seminal; datorita cantitatii insuficiente de fluid seminal care sa transporte spermatozoizii pana la colul uterin poate aparea infertilitatea. Teratospermia reprezinta prezenta unor spermatozoizi cu forma si structura alterate, ceea ce duce la afectarea gestatiei ( avorturi, nasteri premature, malformatii congenitale) si poate constitui o cauza de infertilitate. Puteti apela la inseminare artificiala sau alte tehnici de reproducere umana asistata (GIFT, ZIFT). Multa sanatate!

Interpretare: numar scazut de spermatozoizi indica prezenta infertilitatii desi nu intotdeauna inseamna ca acel barbat nu poate avea copii ( val normale = 20-150 milioane) ; spermatozoizii cu mobilitate normala ar trebui sa fie intre 60-100%( nu stiu ce e cu mobilitate =10%). Cred ca este vorba despre oligoastenospermie, dar nu am suficiente data pt a putea spune sigur. La originea ei pot sta: criptorhidia, varicocelul, infectiile cronice, autoimunizarile, cauze hormonale, cauze genetice, cauze nervoase, cauze metabolice si nutritionale (diabet, obezitate, hiperlipemie, ciroza, abuz de alcool, tutun, medicamente, carente alimentare) si oligoastenospermie de cauza necunoscuta: in procent de 20%.
Adresati-va unui medic pentru stabilirea diagnosticului corect si al tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Interpretare:

- pH mai mare decat normal poate ucide spematozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul
- WBC ( globule albe) in mod normal nu sunt prezente in proba de sperma; prezenta lor in proba de sperma indica existenta unei infectii
- mobilitatea spermatozoizilor este afectata (astenospermie); barbatii care au spermatozoizi care se misca anormal au sanse mici de a procrea
- in mod normal cel putin 70% au o forma si structura normala ( in cazul dvs sunt doar 9% = teratospermie); anormal spermatozoizii pot avea o forma anormala in mai multe moduri : pot avea doua capte sau doua cozi, o coada scurta, un cap mic sau rotund (in loc de unul oval). Acesti spermatozoizi nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul. Un numar mic de spermatozoizi anormali din punct de vedere morfologic se gaseste in orice proba de sperma.
Consultati un medic urolog pentru stabilirea corecta a diagnosticului si a tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Morfologia spermatozoizilor - normal cel putin 70% au o forma si structura normala ; spermatozoizii atipici nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul. O sperma este considerata ca fiind suficient de fecundanta atunci cand mai mult de 30% dintre spermatozoizi au o forma normala. Ar trebui sa va adresati unui medic pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Globulele albe(leucocitele) au rolul de a apara organismul impotriva infectiilor. Prezenta unui numar mare de globule albe in proba de sperma indica prezenta unei infectii. Oligoastenospermia ( scaderea numarului spermatozoizilor insotita de scaderea mobilitatii spermatozoizilor) poate fi secundara unei infectii la nivelul aparatului genital. Multa sanatate!

Este vorba despre teratospermie (< 70% din spermatozoizi au o forma si structura normala). Nu sunt de acord cu interpretarea data de laborator (doar daca au alte valori de referinta).  Spermatozoizii anormali nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul. Multa sanatate!

Celulele spermatogenetice sunt reprezentate de spermatogonii, spermatocite, spermatide si spermatozoizi. Spermatogenitic se refera la formarea si dezvoltarea spermatozoizilor. Ar trebui sa va adresati unui medic urolog pentru stabilirea diagnosticului corect si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

In mod normal proba de sperma nu prezinta celule albe, daca in proba de sperma se gasesc celule albe (leucocite) ceea ce indica prezenta unei infectii. Ar trebui sa va adresati un medic urolog pentru tratament de specialitate. Multa sanatate!

Globulele albe(leucocitele) au rolul de a apara organismul impotriva infectiilor. Prezenta unui numar mare de globule albe in proba de sperma indica prezenta unei infectii.Ar trebui sa va adresati unui medic urolog. Multa sanatate!

Multumesc pt raspuns. Dar in analiza se precizeaza ca leucocitele sunt rare!

Nu stiu valorile normale ale laboratorului la care s-a facut analiza?! Numarul de spermatozoizi este normal 20-150 milioane/ml, deci in cazul dvs sunt prea multi. pH-ul spermei este normal 7.1-8.0;  un pH mai mic poate afecta capacitatea spermatozoizilor de a penetra ovulul. Multa sanatate!

Cantitatea de sperma scade mai mult in jurul varstei de 35 de ani, ceea ce inseamna sanse mai putine de fertilizare a unui ovul iar sarcinile rezultate sunt expuse unui risc mai mare de pierdere; totusi cel mai bine ar fi sa va adresati unui medic (efectuarea unei spermograme - cantitatea normala de sperma este 1.0-6.5 ml/ejaculare). Multa sanatate!

Valorile normale pot varia de la un laborator la altul. Oligospermie- numar scazut de spermatozoizi. Daca femeia este tanara si fertila, chiar si o cantitate de sperma mai mica de 10milioane/mL poate duce la sarcina, chiar si fara tratament.Cantitatea de sperma difera in timp iar cantitatile mici pe perioade mici de timp sunt obisnuite. Se observa o crestere a cantitatii de sperma dupa tratamentul medicamentos, dar nu stiu care a fost numarul de spermatozoizi inainte de tratament. Multa sanatate!

pH-ul este mare (un pH mai mare sau mai mic poate ucide spematozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul). Spermatozoizi imobili - normal sunt 0-10%; mobilitate redusa -0-40 %;  mobilitate normala - 60-100 %; deci exista o afectare a mobilitatii spermatozoizilor (astenospermie). Daca miscarea este lenta, si nu in linie dreapta, ori ambele probleme, sperma va avea dificultati in a patrunde in mucusul cervixului sau in penetrarea invelisului unui ovul. Multa sanatate!

Se pare ca numarul de spermatozoizi a scazut, desi tratamentul administrat nu ar fi tb sa aiba acest efect, ci din contra; cred ca scaderea este una relativa deoarece este vorba de numarul de spermatozoizi pe ml de sperma, iar cantitatea de sperma a crescut. Multa sanatate!

Un timp de lichefiere indelungat indica prezenta unei infectii. Peste 5, 6 ml/ejaculare - hiperspermie – ce poate de asemenea cauza infertilitate datorita efectului de diluare excesiva a spermei. Oligospermia se refera la o concentratie scazuta a spermei, iar astenospermia se refera la motilitate redusa (reducerea semnificativa a capacitatii de deplasare a spermatozoizilor si penetratare a ovulului). Va recomand sa va adresati unui medic urolog pentru tratament de specialitate. Multa sanatate!

In mod normal proba de sperma nu prezinta celule albe. Multa sanatate!

Valorile normale pot varia de la un laborator la altul. Timp de fluidificare completa este normal 0-30 min, un timp de lichefiere indelungat indica prezenta unei infectii. Numarul de spermatozoizi este scazut ,deci este vorba de oligospermie. Un numar scazut de spermatozoizi au mobilitate normala ( teoretic trebuie sa fie 60-100 %), deci exista afectare a mobilitatii spermatozoizilor. Numarul de spermatozoizi viabili este prea mic ( normal 80-100%). Ar trebui sa va adresati unui medic urolog pentru tratament corespunzator. Multa sanatate!

Prezenta leucocitelor in proba de sperma indica prezenta unei infectii. Pentru a calatori prin uter, spermatozoizii trebuie sa se miste normal. Barbatii care au spermatozoizi care se misca anormal au sanse mici de a procrea (spermatozoizii cu mobilitate normala tb sa fie intre 60-100%, iar cei imobili intre 0-10%). Un numar foarte mic de spermatozoizi indica prezenta infertilitatii desi nu intotdeauna inseamna ca acel barbat nu poate avea copii (normal sunt 20-150 spermatozoizi/ml). Va recomand sa va adresati unui medic urolog pentru tratament de specialitate. Multa sanatate!

Teoretic nu sunt probleme, singurele discutii ar fi legate de prezenta leucocitelor in proba de sperma ( unele laboratoare considera ca normal nu trebuie sa fie leucocite, altele ca daca sunt mai putin de 1 milion/ml nu inseamna infectie ureterala, prostatica,etc). Multa sanatate!

Efortul sustinut scade nivelul de testosteron ceea ce afecteaza mobilitate si numarul spermatozoizilor. Pentru o apreciere corecta a fertilitatii se recomanda 3 sau mai multe determinari in decurs de 2-3 luni. Este recomandata abstinenta timp de 2-5 zile inainte de efectuarea spermogramei pentru a asigura un numar cat mai mare de spermatozoizi. De asemenea, nu evitati contactul sexual pentru mai mult de 2 saptamani deoarece o perioada lunga de abstinenta poate reduce numarul de spermatozoizi, precum si mobilitatea acestora. Multa sanatate!

buna seara

va multumesc foarte mult pentru interpretare.are sunt sansele de a avea un copil pe cale naturala? si daca exista tratament pentru ph si mobilitate?

 

Va multumes

Daca miscarea spermatozoizilor este lenesa ea poate fi asa din cauza unor anomalii genetice, iar capacitatea lor de a fecunda un ovul este mica. Nu exista tratament  pt pH si mobilitate. Va recomand sa va adresati unui medic specialist. Multa sanatate!

pH-ul este mai mare decat normal ( valoarea are modificari daca sunt asociate procese inflamatorii, metabolice sau insuficienta renala; un pH mai mare poate ucide spematozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul).
Mobilitatea spermatozoizilor este afectata ( astenospermie) - numarul spermatozoizilor imobili este mai mare decat normal ( 0-10%). Va recomand sa va adresati unui medic specialist pentru stabilirea tratament corect.
Multa sanatate!

Spermatozoizii cu mobilitate normala (A+B) ar trebui sa fie 60-100%, spermatozoizii imobili (D) ar trebui sa fie intre 0-10% ( in cazul dvs sunt 20%); Prezenta leucocitelor in proba de sperma indica prezenta unei infectii (sunt un numar prea mare de leucocite in proba de sperma). Ar trebui sa consultati un medic urolog (rezultatele spermogramei sunt anormale). Multa sanatate!

Valorile de referinta pot varia de la un laborator la altul, valorile expuse in articol sunt orientative. Daca cantitatea de sperma este mai mica decat normal poate cauza infertilitate. In trecut, o cantitate de sperma mai mica de 40 milioane/mL era considerata cauza infertilitatii. Acum, daca femeia este tanara si fertila, chiar si o cantitate de sperma mai mica de 10 milioane/mL poate duce la sarcina, chiar si fara tratament. Motilitatea spermei inseamna abilitatea de miscare a spematozoizilor. Daca miscarea este lenta sperma va avea dificultati in a patrunde in mucusul cervixului sau in penetrarea invelisului unui ovul. Deci este vorba despre oligospermie si astenospermie. Multa sanatate!

pH-ul este mai mare decat normal (normal 7.1-8.0) poate ucide spematozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul. In proba de sperma se gasesc bacterii sau un numar mare de celule albe ceea ce indica prezenta unei infectii. Va recomand sa va adresati unui medic urolog ( cel mai probabil este vorba despre o infectie). Multa sanatate!

 

pH-ul este mai mare decat normal ceea ce poate ucide spematozoizii sau afecta capacitatea de a penetra ovulul. Mobilitatea spermatozoizilor este redusa (astenospermie moderata), ceea ce inseamna ca sperma va avea dificultati in a patrunde in mucusul cervixului sau in penetrarea invelisului unui ovul. Multa sanatate!

In cazul barbatilor nu s-au identificat pana in prezent agenti farmacologici care sa trateze cu succes oligospermia (deci, in cazul barbatilor este indicata de prima intentie o procedura mai complexa de reproducere asistata). Multa sanatate!

Parvisemie inseamna o diminuare in volum a spermei ( nu stiu care sunt valorile normale ale laboratorului la care ati lucrat proba), normospermie semnifica un numar normal de spermatozoizi, spermatozoizi cu aspect normal ar rebui sa fie 70-100 %  ,iar spermatozoizi forme aberante 0-30 % (acesti spermatozoizi nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul). Va recomand sa va adresati medicului dvs. pentru tratament de specialitate. Multa sanatate!

Cantitatea de sperma este mai mica decat normal ceea ce poate cauza infertilitate; pH-ul spermei este mai mare decat normal ceea ce sugereaza prezenta unei infectii prostatice; asternospermie ( spermatozoizii cu mobilitate normala sunt mai putini decat in mod normal ); teratospermie ( prezenta unui procent crescut de spermatozoizi cu forma si structura alterate).In proba de sperma se gasesc relativ frecvente celule albe ceea ce indica prezenta unei infectii. Va recomand sa va adresati unui medic urolog ( cel mai probabil este vorba despre o infectie). Multa sanatate!

In proba de sperma se gasesc un numar mare de celule albe ceea ce indica prezenta unei infectii. Va recomand sa va adresati medicului urolog pentru stabilirea corecta a tratamentului. Multa sanatate!

Oligozoospermie reprezinta reducerea severa, aproape completa a numarului de spermatozoizi intr-un ejaculat. Astenozoospermie se refera la faptul ca mobilitatea spermatozoizilor este scazuta datorita unor probleme structurale ale cozilor. Va recomand sa va adresati medicului specialist pentru stabilirea tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Oligospermie -numarul de spermatozoizi este mai mic decat normal ( 20-50 milioane/ml).

Spermatozoizii pot avea o forma anormala (30%): pot avea doua capte sau doua cozi, o coada scurta, un cap mic sau rotund (in loc de unul oval). Acesti spermatozoizi nu se pot misca normal si nu pot penetra ovulul. Un numar mic de spermatozoizi anormali din punct de vedere morfologic se gaseste in orice proba de sperma.

Multa sanatate!

Poate fi vorba de aspermie. Aspermia se refera la absenta ejacularii prin obstructia cailor de excretie a lichidului seminal sau prin inhibitie psihica. pH-ul spermei este mai mare decat normal ceea ce sugereaza prezenta unei infectii prostatice. Va recomand sa va adresati medicului pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului corespunzator.  Multa sanatate!

Buna ziua,

A fost cu rezultatul la urolog. Aceste i-a recomandat rapid Masculion si daca are chef(?!) sa treaca pe la dansul, La Spital pentru o biopsie (pentru consult am mers la o clinica privata). Lipsa de profesionalism si dezinteresul sunt evidente, drept pentru care nu a mers nici la biopsie, nici nu a luat medicamentul intrucat (repet) nu are probleme de erectie si/sau ejaculare. Am mers si am facut o analiza a urinei, pentru depistarea unei eventuale infectii, dar nu a sosit rezultatul. Cand il vom avea, vom merge la alt medic, eventual in Bucuresti.

Va multumesc pentru raspunsul dvs. Daca voi mai avea nelamuriri, voi reveni!

Multa sanatate!

Este vorba de astenospermie. Mobilitatea spermatozoizilor in mod normal cel putin 60% se misca normal; daca miscarea este lenta, si nu in linie dreapta, ori ambele probleme, sperma va avea dificultati in a patrunde in mucusul cervixului sau in penetrarea invelisului unui ovul. Multa sanatate!

Este vorba despre o infectie a tractului genito-urinar ceea ce se traduce prin prezenta leucocitelor in numar mare in spermograma. Va recomand sa va adresati medicului urolog pentru stabilirea tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

In mod normal cel putin 70% din spermatozoizi au o forma si structura normala; teratospermia este termenul ce se refera la spermatozoizii cu morfologie anormala. Numarul de leucocite este mare, ceea ce sugereaza prezenta unei infectii. Va recomand sa va adresati medicului urolog pentru stabilirea tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Este posibil ca acea infectie (numar mare de leucocite) sa afecteze morfologia? Sa fie cauza teratospermiei?

Multumesc.

Nu se stie exact. Cauzele aparitiei teratospermiei nu se cunosc; se considera ca boala Hodgkin, boala celiaca si boala Crohn pot contribui la aparitia teratospermiei. Exista multe cauze ale infertilitatii spermei: bolile inflamatorii, in special, blenoragia, bolile infectioase, de exemplu, parotidita epidemica (oreion), intoxicatiile cronice (alcoolismul, unele conditii daunatoare de munca, inclusiv roentgeno- si radioiradiatia), traumele sistemului nervos central si ale organelor genitale, bolile organelor de secretie interna (ale glandei tiroide s.a.), ale centrelor sistemului nervos, care regleaza interconexiunea normala a organelor care fac parte din sistemul endocrin etc. Multa sanatate!

Da, exista posibilitatea determinarii cantitatii de proteine din sperma. Multa sanatate!

Oligospermie -reprezinta insuficienta numarului de spermatozoizi in sperma (< 20 milioane spermatozoizi/milimetru), si care poate fi la originea unei sterilitati. Poate fi cauzata de varicocelul testicular, atrofia testiculara consecutiva oreionului, o localizare anormala a unui testicul, un deficit hormonal, o infectie cronica a prostatei si veziculelor seminale, o boala generala ca o gripa, chimioterapia sau radioterapia. Tratamentul va depinde de cauza insuficientei. Multa sanatate!

Da, este posibil. Exista foarte multe cauze de infertilitate. Situatiile mai des intalnite sunt: obstructia tubilor seminiferi, absenta celulelor Sertolli (responsabile de producerea spermei) ce se pot datora infectiilor, medicamentelor sau radiatiilor, etc. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou