Termen cautat

Stabilirea nivelului de Antigen Cancer 125 (CA-125)


Autor: i-MEDIC.ro

DESCRIERE TEST

Antigenul cancer 125 (CA-125) este o proteina care se regaseste pe suprafata tutoror celulelor cancerigene, in cazul dezvoltarii cancerului ovarian, dar si in cazul altor forme de cancer si de asemenea la nivelul unor tesuturi. Analiza CA-125 este folosita pentru a depista prezenta unui anumit tip de cancer in organism, pentru monitorizarea tratamentului sau stabilirea recurentei cancerului ovarian.

DE CE SE FACE TESTUL?

Cel mai frecvent, testul pentru stabilirea nivelului de CA-125 in organism este efectuat pentru a se monitoriza raspunsul organismului la un anumit tratament pentru cancer (daca nivelul de CA-125 scade, inseamna ca raspunsul este unul pozitiv), sau pentru a stabili posibilitatea de recidiva a unei forme de cancer. Acest test este efectuat si pentru a se determina daca principalele organe afectate de cancer la femei sunt ovarele.

Testul CA-125 nu este recomnadat pentru screening. Cu toate acestea el se poate efectua pentru a stabili gradul de risc al aparitiei cancerului ovarian la femeile cu antecedente de acet gen in familie, sau care au prezentat mutatii somatice ale BRCA1 in cancerul de san.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru stabilirea nivelului de CA-125 in organism nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a nivelului de CA-125 este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele analizei CA-125 sa se inscrie in parametrii normali, valorile acestei proteine trebuie sa fie mai mici de 35 kiloUnitati per litru (kU/L) (SI unitati).

Daca rezultatele analizei indica valori mai mari, acest lucru se poate datora unor boli inflamatorii pelviene, endometrioza, fibrom uterin, hepatita, ciroza, pancreatita sau lupus. Exista si cateva forme de cancer care pot avea drept cauza cresterea nivelului de CA-125 din organism: cancer ovarian (sau cancer al tuburilor falopiene, sau al endometriumului), cancer al pancreasului, stomacului, esofagului, ficatului, sanilor, colonului sau plamanilor si chiar dezvoltarea limfomului insotit cel mai adesea de ascite.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de CA-125 in organism pot fi influentate de administrarea anumitor medicamente. In consecinta, este bine sa va informati
medicul specialist cu privire la orice tratament urmat indifernt daca a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Testul CA-125 nu poate distinge intre tumori maligne si tumori benigne ale ovarelor. Din acest motiv este bine sa hotarati impreuna cu medicul dumnavoastra care este setul de teste pe care il veti efectua mai departe.

Comentarii

Valoarea CA 125 este peste limitele considerate normale. Valori crescute se intalnesc in boli maligne ( cancer de ovar, pulmonar, de san, gastrointestinal, endometru sau tubar, hepatic, pancreatic) sau boli benigne ( sarcina, endometrioza, ciroza, necroza hepatica severa, insuficienta renala, etc). Multa sanatate!

Cresteri usoare ale marker-ului se pot intalni in timpul menstruatiei, de aceea va recomand sa recoltati analizele in afara perioadei menstruatiei. Multa sanatate! 

Valoarea CA 125 este peste limitele considerate normale. Valori crescute se intalnesc in boli maligne ( de ovar;pulmonar; de san; gastrointestinal; hepatic; pancreatic), sarcina; endometrioza; menstruatie; ciroza; etc Multa sanatate!

CA 12-5 este in limitele normale; testul CA-125 nu poate distinge intre tumori maligne si tumori benigne ale ovarelor. Va recomand sa va adresati medicului dvs. pentru informatii suplimentare. Multa sanatate!

Rezultatele analizei CA-125 sa se inscrie in parametrii normali. Va recomand tratamentul chirurgical al chistului ovarian; tratamentul chirurgical este necesar cand chistul are dimensiune mai mare de 7 cm. Multa sanatate!

Valoarea trebuie raportata la valorile de referinta ale laboratorului, deci valoarea este peste limita normala. Va recomand sa va adresati medicului dvs pentru interpretarea corecta a analizei. Multa sanatate!

buna imi poti calcula si mie! acestea sunt valorile:

HE4-50.77

CA125-228.3

SCOR ROMA 9

Buna imi poti calcula si mie! acestea sunt valorile:

HE4-50.77

CA125-228.3

SCOR ROMA 9

Scor ROMA < 11.4% inseamna risc scazut de a depista cancer ovarian epitelial (la femeile in premenopauza).  HE4 este normal (valoarea normala la femeile adulte este ≤140 pmol/L). CA125 este crescut,  acest lucru se poate datora unor boli inflamatorii pelviene, endometrioza, fibrom uterin, hepatita, ciroza, pancreatita, sau lupus. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou