Termen cautat

Test boala Lyme


Autor: i-MEDIC.ro

DESCRIERE TEST

Boala Lyme este o boala infectioasa produsa de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi. Aceasta bacterie este transmisa la om prin muscatura de capusa. Datorita faptului ca afecteaza intreg organismul si prezinta o gama foarte vasta de simptome, boala Lyme a ajuns sa fie supranumita si boala cu 1000 de fete. Tocmai acest lucru face ca boala sa fie atat de greu de depistat si ca gama de teste pentru identificarea unei posibile infectii cu Borrelia Burgdorferi sa fie destul de diversificata.

Testele imunologice sunt poate cel mai des intrebuinte pentru depistarea bolii Lyme. Organismul uman incepe sa produca anticorpi in decursul a doua luni din momentul infestarii cu bacteria Borrelia Burgdorferi. Totusi acesti anticorpi au capacitatea de a ramane in organism multi ani dupa ce boala a fost tratata. Tocmai de aceea aceste teste imunologice nu pot stabili daca infestarea s-a produs recent sau intr-un alt moment din trecutul dumneavaoastra.

Testele imunologice sunt de trei feluri:

1. Testul ELISA (prescurtare ce vine de la enzyme-linked immunosorbent assay) - reactie imunoenzimatica. Acest test are capacitatea de a pune in evidenta anticorpii dezvoltati impotriva unui agent bacterian sau viral (in cazul de fata, evidentierea anticorpilor specifici bacteriei Borrelia Burgdorferi).

2. Testul IFA (prescurtare dupa indirect fluorescent antibody assay) - reactie imunofluorescenta. Si acest test, asemenea testului ELISA este efectuat pentru a depista anticorpii dezvoltati de organism impotriva bacteriei Borrelia Burgdorferi. Specialistii sustin ca acest test este mai putin sigur si performant decat testul ELISA, de aceea el este efectuat doar in momentul in care primul nu este disponibil.

3. Testul Western Blot - acest test este efectuat pentru a descoperi anticorpii formati de organism, specifici bolii Lyme, dar si pentru a confirma rezultatele testelor ELISA si IFA. Testul Western Blot este efectuat in cazul unei infectii cronice provocate de boala Lyme. Este indicat ca testarea pentru depistarea anticorpilor specifici Borrelia Burgdorferi sa se faca in doi pasi, astfel incat Testul Western Blot sa fi fost precedat de testul ELISA, fi de testul IFA.

Exista si alte tipuri de teste care se pot efectua in cazul in care un pacient este suspectat sa fi fost contaminat cu boala Lyme:

1. Reactia polimerica in lant - acest test are capacitatea de a depista materialul genetic al bacteriei care provoaca boala Lyme. Acest test este efectuat atunci cand se doreste descoperirea unei infectii active cu bacteria Borrelia Burgdorferi. Testul este cerut in cazul in care pacientul prezinta simptome specifice bolii, dar care nu cedeaza in fata tratamentului prelungit cu antibiotice. Reactia polimerica in lant este un test cu un grad mai redus de efectaure, din doua motive. In primul rand aparatura este mai scumpa, si prin urmare, necesita personal specializat in folosirea acesteia, si in al doilea rand, exista riscul unui rezultat fals-pozitiv.

2. Prelevarea unei mostre de tesut - odata prelevata mostra de tesut, este trimisa la laborator pentru a fi analizata si pentru a se descoperi daca pacientul a fost infestat cu bacteria care provoaca boala Lyme. Dezavantajul acestui test consta in faptul ca rezultatele pot ajunge dupa cateva sapatamani. Tocmai de aceea, cel mai adesea sunt alese testele imunologice, in locul acestui tip de test.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru boala Lyme este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum: stari de oboseala acute, febra, dureri musculare si ale articulatiilor, dureri de cap si anghilozari ale gatului, dar si afectiuni cerebrale si cardiace si stari de nervozitatea (acestea din urma fiind simptome specifice cronicitatii bolii Lyme).

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul de stabilire prezentei bolii Lyme nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare bolii Lyme este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de discomfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Cel mai adesea rezultatele acestui test sunt stabilite in titruri. Un titru reprezinta cantitatea de substanta, masurata in grame, care se dizolva intr-un mililitru de substanta salina. De exemplu, un titru de 1 la 8 (1:8) semnifica faptul ca bacteria Borrelia Burgdorferi apare atunci cand o parte a mostrei de sange este dizolvata in 8 parti de solutie salina.

Daca testele au iesit pozitive si valorile depasesc parametrii normali, acest lucru se poate datora faptului ca v-ati confruntat candva in trecut cu aceasta boala si acum anticorpii au ramas in organism. O alta cauza posibila este data de faptul ca boala exista in organismul dumneavaoastra si este activa. Pentru a vi se confirma acest lucru este recomandata si efectuarea tetului cu reactia polimerica in lant.

Exista situatii cand rezultatele testelor pot fi fals-pozitive. Acest lucru se poate datora prezentei in organism a unor anticorpi specifici altor boli precum sifilis, sau virusi, ca virusul Epstein-Barr, sau virusul imunodeficientei umane (HIV). Rezultate fals-pozitive in cazul bolii Lyme putem deasemenea intalni si din cauza reactiei organismului la unele boli de natura autoimunitara, cum sunt artrita rematoida sau lupusul.

Mai mult decat atat, exista si situatii in care rezultatele pot fi fals-negative. Acest lucru are ca principala cauza faptul ca testul a fost facut prematur, si organismul nu a apucat sa dezvolte anticorpii pentru Borrelia Burgdorferi,sau dimpotriva, organismul nu a produs un numar suficient de anticorpi pentru ca acestia sa poata fi depistati. O alta cauza posibila este administrarea necorespunzatoare a antibioticelor in prima etapa a bolii, astfel incat organismul a devenit incapabil sa dezvolte anticorpi pentru aceasta boala.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de prezenta altei infectii bacteriologice in organism, asa cum este sifilisul sau a virusului Epstein-Barr, sau chiar a nivelului ridicat de lipide. Din acest motiv este foarte important sa informati medicul specialist cu privire la orice afectiune, pentru ca acesta sa poata decide in consecinta.

ALTE INFORMATII

De cel mai multe ori doctorii nu se bazeaza exclusiv pe testele realizate pentru diagnosticarea bolii Lyme. Adesea ei iau in considerare eventuale urme ale muscaturii de capusa, simptomele pe care pacientul le prezinta si chiar perioada anului.

Comentarii

Tratamentul antibiotic administrat in cursul etapelor precoce ale bolii impiedica deseori dezvoltarea anticorpilor; deci dozarea anticorpilor va iesi negativa. Multa sanatate!

Teoretic rezultatul ar fi trebuit sa il obtineti in 8 zile. Multa sanatate!

Ambele boli se pot asocia cu aparitia durerilor la nivelul articulatiilor mari ( genunchi). Daca este diagnosticata rapid si este tratata cu antibiotice, boala Lyme este aproape intotdeauna tratabila. Multa sanatate!

Presupun ca va referiti la tratamentul recuperator. Va recomand Sectia de Recuperare a Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni.
Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Ar fi bine sa va adresati unei sectii medicale de boli infectioase (de exemplu, Spitalul Victor Babes sau Spitalul Matei Bals).

 

Multa sanatate!

Alina D.

Este un laborator de analize in bucuresti,foarte performant,lyme diagnostic se numeste.poti intra pe site pentru contact www.lymediagnostic.ro

 

Deci banuiesc ca ati facut testul ELISA. Daca Igm a iesit pozitiv iat Igg negativ sunteti suspect de infectie precoce. E bine sa faceti testul Western Blot. Probabil nu a fost tratata de la inceput chiar daca analizele au iesit bine dupa. Stati linistit se trateaza cu un tratament adecvat.

Buna ziua,

 

Ar fi bine sa va prezentati in timpul cel mai scurt posibil intr-un serviciu medical de boli infectioase. Analiza care trebuie platita costa ~ 50 lei (Ac anti Borrelia de tip IgM), iar tratamentul va costa ~10 lei. (Doxiciclina).

 

Nu mai amanati prezentarea la medic!

Multa sanatate!

Alina D.

 

 

Buna ziua,

 

Va recomand sa mergeti la Institutul de Cantacuzino. Anticorpii care se dozeaza in cazul infectiei cu Borrelia (ca orice alti anticorpi de altfel) apar in sange dupa ~ 14 zile de la momentul infectiei. 

 

Multa sanatate!

Alina D.

Pagini

Adaugă comentariu nou