Esti aici:Ghid medical / Analize medicale / Test eozinofile (granulocite eozinofile)


Test eozinofile (granulocite eozinofile)


Descriere test:

Testul pentru stabilirea eozinofilelor este efectuat pentru identificarea numarului de celule albe din plasma sangvina, numite eozinofile. Aceste celule devin active in momentul in care in organism sunt resimtite anumite boli alergice sau infectii.

De ce se face testul?

In general testul pentru stabilirea gradului de eozinofile din organism este efectuat pentru diagnosticarea sindromului hipereosinofilic acut, stadiile de inceput ale bolii Cushing, infectii provocare de paraziti, sau reactii alergice (caz in care se poate stabili si cat de puternica este aceasta reactie alergica). Acest test este recomandat si in cazul in care alte analize ale sangelui releva rezultate anormale.

Pregatire pacient

Procedura pentru stabilirea nivelului de eozinofile in sange urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

Cum se face testul?

Proba pentru stabilirea nivelului de eozinofile in sange este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Cum se simte?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

Riscuri

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Rezultate

Valorile normale ale nivelului de eritrocite din organism au fost stabilite la mai putin de 350 de celule/ microlitru (mcL).

Daca rezultatele testului releva valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum astm, boli autoimune, eczeme, leucemie si alergiile de primavara.

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori sub media normala, acest lucru poate fi cauzat de intoxicatii cu alcool sau de faptul ca organismul produce o concentratie mai mare de steroizi (precum cortizolul).

Ce poate afecta testul?

Exista unele medicamente precum amfetaminele, anumite laxative pe baza de psyllium, anumite antibiotice, interferonul, si calmantele care pot sa influenteze testul ducand la rezultate fals-pozitive sau fals-negative. De aceea este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

Alte informatii

In general testul pentru stabilirea valorii eozinofilelor este efectuat pentru a confirma si nu pentru a stabili un diagnostic.


NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna ziua! Sunt insarcinata in 13 saptamani si mi-am facut analizele. Eozinofilele mi-au iesit 5 iar valoarea normala pe buletinul de analize este  pana la 4. Mai demult de o jumatate de ani am luat Singulair pt. ca tuseam. Atunci am facut analize de sange iar IgE Totale mi-au iesit un pic crescute, insa doamna doctor mi-a spus ca nu poate inca sa-mi puna diagnosticul de Astm. Insa acuma sunt bine nu mai am probleme!  Oare de ce sunt eozinofilele crescute?

Eozinofilele cresc atunci cand exista o afectiune alergica (poate fi astm, poate fi o afectiune cutanata, poate fi o parazitoza). Ar fi bine sa mergeti cu hemoleucograma la medicul dvs. pentru interpretare si investigatii suplimentare,

Multa sanatate!

Alina D.

Am facut o serie de analize siam constatat ca rezultatele la eozinfile nu se incadreaza in limitele normale. Astfel :

- Valoare rezultata pentru eozinofile % este de 12, 6 fata de [0-7]% considerate limite normale;

- valoarea rezultata pentru eozinofile este de 1,11 fata de [0-0,7] K/μl considerate limite normale.

Rezultatele pentru celelalte componente ale hemoleucogramei sunt in limite normale.

Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac in continuare.

Multumesc!

Maria Nicolae

Valorile eozinofilelor pot creste (eozinofilia) in cazul aparitiei unor boli parazitare, cauze neparazitare (boli alergice si toxice), boli inflamatorii (ex: poliartrita reumatoida), dermatoze (ex: pemfigus) sau hemopatii si boli maligne. Ar trebui sa consultati medicul dvs pentru corelarea valorilor anormale ale eozinofilelor cu simptomatologia dvs. Multa sanatate!

Am o fetita de 9ani care timp de o 1 saptamina se plingea de dureri de burtica in zona ombilicala.In urma unor analize test eozinofile are valoare 7 si leucocite 13 700 iar coproparazitar doar un examen absent.SA fie doar o giardia? cum o pot trata? Multumesc astept raspuns.

 

Tocmai am facut niste analize si am niste parametrii care nu au iesit cum trebuie:
Eozinofile# 1.4 (interval admins 0.00-0.50)
Limfocite% 18.7 (interval admis 20.0 - 40.0)
Eozinofile% 19.7 (interval admis 1.0-5.0)

Biochimie
CRP : 5.8 (interval admis 0-1)


Ce ar trebui sa fac mai departe...eu pot sa merg la medicul de familie insa acesta nu cred ca poate sa imi zica mai multe...?

 

Cresterea eozinofilelor se poate intalni in: bolile alergice (astmul bronsic, dermatita atopica, urticaria, edemul angioneurotic, sensibilizarea la aspirina, alergii medicamentoase, febra fanului, etc), bolile neoplazice, bolile gastrointestinale, infestari parazitare (trichineloza, chist hidatic, schistosomiaza, fascioloza, toxocaroza-larva migrans viscerala, cisticercoza, scabie), bolile cutanate,etc. Ar trebui sa va adresati medicului de familie; in functie de simptomatologie acesta poate decide daca sunt necesare alte investigatii sau tratamentul corespunzator. Multa sanatate!

Eozinofilele sunt usor crescute ( binenteles depinde de valorile de referinta ale laboratorului) , iar daca pacientul nu are istoric de alergii sau nu se suspicioneaza o infectie parazitara nu are semnificatie. Multa sanatate!

   Cum se interpreteaza valoarea de 4,3% pentru eozinofile si 51,7 pentru rdw-sd la o valoare de referinta 35-50?

Eozinofilele cresc deobicei in caz de alergie sau boli parazitologice. Daca nu este vorba de paraziti (examen coproparazitologic negativ) atunci probabil este vb de o alergie (ar tb facuta Ig E si consult alergologic ). Multa sanatate!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.