Termen cautat

Test hormon paratiroidian, parathormon-PTH

DESCRIERE TEST

Testul pentru hormonul paratiroidian este efectuat pentru a se stabili concentratia acestui hormon in sange. Hormonul paratiroidian este produs la nivelul glandelor paratiroidiene si are rolul de a controla nivelul de calciu si fosfor din organism. De exemplu, daca nivelul de calciu din organism este prea scazut, glanda paratiroidiana va elibera o cantitate mai mare de hormon PTH, ceea ce va face ca oasele sa elibereze, la randul lor, mai mult calciu in organism, si sa reduca nivelul de calciu eliminat prin urina. Deasemenea, vitamina D va fi convertita intro forma mai activa care va actiona la nivelul intestinelor facandu-le sa absoarba o cantitate mai mare de calciu si fosfor. Daca dimpotriva nivelul de calciu din organism este prea mare, glandele paratiroidiene elibereaza mai putin hormon PTH, intregul proces fiind reversat.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de hormon paratiroidian (PTH) este efectuat pentru:

- diagnosticarea hiperparatiroidismului;

- identificarea cauzei unei concentratii anormale de calciu in sange;

- a se stabili daca nivelul anormal de calciu din sange este datorat unor probleme ale glandelor paratiroidiene;

- monitorizarea persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de hormon PTH in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

Cu cel putin 8-10 ore inainte de prelevarea mostrei de sange nu trebuiie sa mancati nimic (este recomanadat insa sa beti apa). Deasemenea testul va fi efectuat dimineata pana in ora 10, deoarce nivelul de PTH scade brusc dupa ce va treziti.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de hormon PTH in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Parametrii normali ai concentratiei de hormon paratiroidian (PTH) au fost stabiliti intre 10-65 nanograme per litru (ng/L).


Daca rezultatele testelor releva valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: hiperplazia (cresterea exagerata a glandelor paratiroidiene), sau a unei tumori paratiroidiene, nivelului scazut de calciu (care la randul sau poate duce la afectiuni ale ficatului, afectiuni ale rinichilor, caernta severa de vitamina D, sau incapacitatea intestinelor de a absorbi calciu din mancare), anumite tipuri de cancer la plamani, rinichi, pancreas sau ovare.


Daca dimpotriva rezultatele testelor indica valori mai mici decat parametrii normali, acest lucru poate avea drept cauza leziuni ale galndelor paratiroidiene (survenite fie in urma unei operatii la gat, fie in urma tratamentelor cu radiatii), sarcoidoza sau histiocitoza X, supradoza de vitamina D sau calciu, cancer (limfom sau mieloma multipla), sau carenta de magneziu.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot influentate de:

- tratament pe baza de litium, furosemid, rifampin, anticonvulsivi, diuretice al tiazidelor, si medicamente care contin fosfat (care cresc nivelul de PTH) sau cimetidina si propranolol (care scad nivelul hormonului PTH);

- perioada de gravidatie sau cea in timpul alaptarii;

- nivelul ridicat de colesterol sau triglicide;

efectuarea unei radiografii pe baza de substante radioactive cu o saptamana inainte de test;

- consumul de lapte sau produse lactate chair inaintea prelevarii mostrei de sange.

ALTE INFORMATII

Foarte adesea hiperactivitatea glandelor paratiroidiene este cauzata de tumori benigne lozalizate la nivelul acestor glande. De cele mai multe ori diagnosticarea acestor tumori este ingreunata de lipsa simptomelor si cursul foarte lent de dezvoltarea al tumorii.

Comentarii

Parametrii normali ai concentratiei de hormon paratiroidian (PTH) au fost stabiliti intre 10-65 ng/L. Daca rezultatele testelor releva valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: hiperplazia (cresterea exagerata a glandelor paratiroidiene) sau a unei tumori paratiroidiene, nivelului scazut de calciu (care la randul sau poate duce la afectiuni ale ficatului, afectiuni ale rinichilor, carenta severa de vitamina D sau incapacitatea intestinelor de a absorbi calciu din mancare). Valorile normale pot varia de la un laborator la altul. Multa sanatate!

Buna seara, sunt foarte ingrijorata, mi-am facut analiza PTH si mi-a iesit 99.60 pg/ml, mentionez ca nivelul Calciului atat ionic cat si seric au iesit in limite normale, sa ma ingrijorez? Mentionez ca de 3 ani incoace am dureri osoase, articulare, musculare,  parestezii, crampe musculare uneori, totul a inceput dupa un stres puternic...se poate ca de aici sa fie problema, adica de la glandele paratiroide? Simt frecvent si o anumita jena in partea anterioara a gatului. La ce medic sa ma adresez? Multumesc.

in urma cu un an am facut un echograf unde afost depistat un adenom de1,98cm pe glanda paratiroida.in urma acestui echograf am fost trimisa la analize.analizele la glanda tiroida au fost in limite normale in schimb cele de la paratiroida nu.si anume:pth:63 adica la limita superioara avand calciu seric de10.5.La interval de 3luni pth=21.91iar calciu seric 10.1.Dupa alte 3luni adica 04/10/2012 pth afost 91.9iar caciu seric 11.1.Am facut si testul de osteoporoza .La bratul stang osteopenie.Ecograful renal nu indica a avea calculi.Tin sa precizez ca in urma cu 2 ani mi sa facut colecistectomie.Ce ar trebui sa fac in acest caz?Mi s-a spus caar fi cazul de operatie.va rog sa imi spuneti parerea dvs.multumesc