Esti aici:Ghid medical / Analize medicale / Test toxicologic droguri


Test toxicologic droguri


Descriere test:

Un test toxicologic se efectueaza pentru identificarea in sange sau urina a prezentei unor droguri. In cazuri mai rare, testul se efectueaza si pe probe de transpiratie, saliva sau continut stomacal.

Drogurile pot fi ingerate voluntar sau accidental, inhalate, injectate sau absorbite prin piele sau mucoasa. In categoria de droguri putem include medicamente eliberate pe baza de reteta, medicamente fara reteta (aspirina), vitamine, suplimente alimentare, alcool, si drogurile ilegale cum ar fi cocaina sau heroina.

Acest test poate fi efectuat concomitent pentru identificarea unui anumit drog sau a 30 de alte droguri. Testele toxicologice efectuate pe o proba de urina sunt mai frecvente decat cele efectuate pe o proba de sange deoarece testele urinare sunt mai usor de efectuat si se pot identifica mult mai multe droguri. De asemenea, urmele unui drog se pastreaza mai mult in urina decat in sange.

De ce se face testul?

Testul toxicologic se efectueaza pentru:
- a diagnostica simptome ca pierderea cunostintei, sau purtare ciudata in cadrul unei situatii de stres. Testul se efectueaza la 96 de ore dupa consumului unui drog si este folosit pentru a determina daca o supradoza este cauza simptomelor.
- testarea personelor in cadrul locului de munca;
- a verifica daca atletii au consumat droguri pentru a-si imbunatati performantele sportive. In acest caz testul se efectueaza pe o proba de urina;
- a verifica folosirea unor droguri ca rohypnolul in cazuri de viol.

Pregatire pacient

Deoarece mai multe medicamente pot influenta rezultatul testului toxicologic, este foarte important ca pacientul sa-si informeze medicul cu privire la toate medicamentele pe care le ia. Pacientul trebuie sa alcatuiasca o lista care include toate medicamentele (cu sau fara reteta), suplimentele naturiste, vitaminele sau alte substante ingerate in ultimele 4 zile si sa o puna la dispozitia medicului.

Cum se face testul?

Testul toxicologic efectuat pe o proba de sange

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Testul efectuat pe o proba de urina

In cadrul efectuarii testului toxicologic antidrog, o alta persoana va supraveghea pacientul pentru a se asigura ca proba nu a fost schimbata. Tot in acest context, si temperatura urinei ar putea fi testata pentru verificarea provenientei probei. Aceasta metoda de colectare a urinei previne contaminarea in orice fel a probei. Inainte de a incepe acest proces, pacientul trebuie sa se spele foarte bine pe maini. Este foarte important ca, in procesul de colectare, recipientul unic sa nu fie atins deloc de catre pacient. De asemenea, pacientul trebuie sa se asigure ca recipientul nu a venit in contact cu organele genitale si ca proba nu este contaminata cu hartie igienica, par pubian, sange menstrual, materii fecale, sau alte materii. Dupa curatarea atenta a organelor genitale pentru a evita contaminarea probei de urina, incepeti sa urinati. Dupa ce urina a curs timp de cateva secunde, plasati recipientul sub jetul de urina si colectati urina inainte de incetarea urinarii.

Cum se simte?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

Riscuri

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

Colectarea unei probe de urina nu expune pacientul la nici un risc.

Rezultate

Normal:
- Nu s-au gasit urme de drog in sange sau urina.
- Nivelul de medicamente cu sau fara reteta gasit in sange sau urina se incadreaza in limitele normale (terapeutice).

Anormal:
- S-au gasit urme de drog in sange sau urina.
- Nivelul de medicamente cu sau fara reteta gasit in sange este prea mic pentru a fi eficient din punct de vedere terapeutic, sau prea mare, potential toxic.

Ce poate afecta testul?

Motive pentru care rezultatele testului nu pot fi luate in considerare includ:
- unele droguri pot fi confundate cu altele. De exemplu, unele medicamente pentru tuse care nu contin substante opiacee pot fi indentificate in cadrul testului toxicologic drept un drog;
- consumul de alimente bogate in mac;
- prezenta de sange in urina;
- perioada de timp scursa intre consumul de droguri si efectuarea testului;
- consumul excesiv de sare;
- cantitate mica de urina in recipient.

Alte informatii

In unele cazuri, in urma unui test toxicologic pot fi identificate substante opiacee care nu au fost consumate (un rezultat fals-pozitiv) iar substante opiacee care au fost consumate nu pot fi identificate de test (rezultat fals-negativ). Pentru a elimina acest situatii, orice rezultat trebuie verificat cu cel putin 2 alte metode de testare.


loading...
NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna ziua. Varog sa-mi spuneti dupa cat timp de la consumarea de alcool nu se mai detecteaza alcool in urina . Sunt in usa si am facut un test . Am consumat alcool sambata seara si miercuri am facut testul si a fost pozitiv . Deci in cat timp Testul poate fi negativ dupa consumarea de alcool . Va multumesc 

puteti sa mi spuneti cera ar putea fi cauza aparitiei unui rezultat pozitiv la barbiturice in conditiile in care nu am consumat nimic din aceasta categorie. momentan fac un tratament naturist cu renostim, resveratrol, zeoshark, clorofila, tenaxum. credeti ca una din ele ar putea da rezultat fals pozitiv?

daca s-a consumat barbiturice o singura data , cat timp apar in sange sau urina la efectuarea analizelor?va multumesc!

Pot fi detectate la interval de 2-3 zile de la momentul consumului.

 

Multa sanatate!

Daca am fumat acum aproximativ o luna 5-6 fumuri de marijuana iasa la analize de urina?

Doar daca se face test pentru droguri.

 

Buna ziua! Acum 2 zile am consumat 5-6 fumuri de marijuana,ocazional ..la o petrecere.Anterior acestei experiente am mai consumat acum vreo 3 luni,tot 5-6 fumuri.

    Peste aproximativ 2 luni voi fi examinat la serviciu pentru consumuri de substante stupefiante,prin proba de urina. Care sunt sansele mele sa nu se vada? Cam dupa cat timp cantitatea consumata de mine nu se mai vede in proba de urina?

 

Drogurile pot fi determinate in urina pana la aproximativ o luna de zile de la ultima administrare (depinde de sensibilitatea testului folosit).

 

Multa sanatate!

Alina D.

Buna ziua. Am consumat in urma cu o luna speed si in 2,zile trebuie sa fac testul antidrog pt angajare , este posibil sa imi iasa pozitiv la test? Va multumesc anticipat, si va rog sa imi raspundeti cei care stiti, nu doar din auzite

Da, drogurile pot fi decelate prin teste de sange/urina.

 

Multa sanatate!

Alina Dragan

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.