Termen cautat

Testul Papanicolau


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul Papanicolau se face pentru a afla daca celulele colului uetrin sufera modificari anormale. Testul presupune recoltarea de celule de pe suprafata colului de catre un medic de specialitate. Acestea se aseaza apoi pe o lama de microscop (frotiu) si se trimit la laborator pentru a fi examinate la microscop. Se urmaresc modificari anormale ale celulelor care ar putea indica displazie cervicala sau cancer de col uterin.

Este recomandat sa faceti testul Papanicolau pentru prima data, in primii trei ani de la inceperea vietii sexuale sau in jurul varstei de 21 de ani. Puteti sa nu mai faceti testul Papanicolau in mod regulat dupa ce ati implinit varsta de 65 de ani sau v-au iesit trei teste normale la rand. Daca uterul v-a fost extras din alte motive decat cancerul de col uterin sau displazie cervicala, nu trebuie sa mai efectuati testul Papanicolau. Daca v-a iesit in trecut un test Papanicolau anormal trebuie sa efectuati testul mai frecvent.

Virusul papilloma (HPV) este responssabil pentru majoritatea cazurilor de cancer ce dol uterin. La femeile care au implinit 30 de ani se recomanda efectuarea testului HPV impreuna cu testul Papanicolau.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul Papanicolau se face pentru a descoperi modificari anormale la celulele cervixului (colului uterin). Descoperirea acestor modificari anormale si tratarea lor reduce semnificativ sansele de a face cancer de col uterin.

Testul Papanicolau se face in mod obisnuit in timpul unei examinari ginecologice de rutina.

PREGATIRE PACIENT

Inaintea efectuarii testului Papanicolau:

- trebuie sa nu fiti la menstruatie, sangele poate modifica rezultatele testului;
- daca sangerati dupa contactul sexual programati-va pentru un test Papanicolau imediat;
- nu folositi tampoane igienice, medicamente vaginale, spray-uri, pudre cu cel putin 24 de ore inaintea efectuarii testului;

Inainte de inceperea consultatiei spuneti-i medicului:

- daca sunteti insarcinata;
- daca aveti la nivelul organelor genitale simptome precum mancarimi, umflaturi, roseata, scurgeri;
- daca luati anticonceptionale;
- daca ati mai facut si alte teste Papanicolau si care au fost rezultatele;
- cat a durat ciclul menstrual;
- daca ati suferi interventii chirurgicale sau terapie cu radiatii la nivelul vaginului, cervixului, vulvei sau uterului;

Nu mai sunt necesare alte pregatiri inaintea testului Papanicolau. Pentru confortul dumneavoastra goliti-va vezica urinara iantea examinarii.

CUM SE FACE TESTUL?

Trebuie sa va dezbracati de la jumatate in jos si sa va intindeti pe spate pe masa de examinare cu picioarele ridicate, asezate pe suporturi. Aceasta pozitie ii faciliteaza medicului accesul la zonele care trebuie examinate.

Medicul va va introduce apoi un dilatator lubrifiat in vagin cu scopul de a departa peretii vaginali, permitandu-i examinarea colului.

Medicul va recolta mai multe mostre de celule cu ajutorul unei perii speciale sau a unei spatule. Celulele sunt recoltate de pe portiunea vizibila a colului dar si de pe canalul endocervical. Celulele sunt apoi intinse pe o lama de microscop si trimise la laborator pentru examinare.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Va veti simti mai bine in timpul testului daca sunteti relaxata. Respirati adanc si purtati o coanversatie usoara cu medicul pentru a va calma. Daca va tineti respiratia si va incordati muschii veti simti un discomfort si mai mare.

Veti simti discomfort in momentul in care departatorul este introdus in vagin, in special daca vaginul este iritat, sensibil sau ingust. De asemenea, veti simti ca sunteti impinsa in momentul in care celulele sunt recoltate.

RISCURI

Nu exista riscuri asociate cu testul Papanicolau. Este totusi posibil sa sangerati putin dupa efectuarea testului.

REZULTATE

Normal: nu s-au gasit celule cu modificari anormale.

Anormal: s-au gasit celule cu modificari anormale.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului Papanicolau pot fi influentate de:

- sangele menstrual;
- infectie vaginala;
- utilizarea de creme sau alte produse vaginale cu 24 de ore inainte de efectuarea testului.

ALTE INFORMATII

Intrebati medicul cat de des este necesara efectuarea testului Papanicolau. Este recomandata testarea o data la 1-3 ani, in functie de factorii de risc.

Comentarii

Buna ziua,

Apa dintr-un bazin (ce nu contine clor, ci doar substante pentru reglarea PH-ului, oxigen activ) poate afecta rezultatul unui test Papanicolau?

Va multumesc anticipat !