Termen cautat

Testul transpiratiei (Fibroza chistica)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul transpiratiei este un test simplu si eficient realizat pentru punerea in evidenta a unei secretii de transpiratie foarte bogate in clorura de sodiu. Cel mai adesea medicul specialist va dispune efectuarea acestui test pentru diagnosticarea fibrozei chistice, boala genetica letala cu incidenta cea mai mare in randurile rasei caucaziene. Fibroza chistica este suspectata clinic in cazurile recurente ale unor afectiuni intestinale sau respiratorii grave din timpul copilariei, precum si daca pacientul nu s-a dezvoltat in parametrii normali in aceasta perioada. Dezvoltarea fibrozei chistice influenteaza concentratia de clor in organism. Tocmai de aceea testul transpiratiei (prin care se poate masura concentratia de clor) a devenit metoda standard de a diagniostica aceasta boala.
 

DE CE SE FACE TESTUL?

In general medicul specialist poate dispune efectaurea testului transpiratiei pentru diagnosticarea fibrozei chistice. Scopul testului este de a stimula pielea pacientului pentru a produce o cantitate cat mai mare de transpiratie, care va fi absorbita de o hartie speciala si analizata ulterior pentru stabilirea concentratiei de clor din organism. Este important sa stiti ca pacientii care sufera de fibroza chistica produc o cantitate mai mare de clor.

PREGATIRE PACIENT

Testul transpiratiei nu necesita pregatiri speciale. Este bine sa discutati cu medicul dumnneavoastra specialist despre modul de desfasurare al acestei proceduri, si depsre riscurile implicate, precum si despre orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul transpiratiei presupune stimularea pielii astfel incat a fie produsa o cantitate cat mai mare de sudoare. Pentru aceasta va fi folosita o tehnica numita iontoforeza, ce presupune aplicarea la nivelul pielii al unui mic impuls electric (nedureros) care are capacitatea de a stimula productia de sudoare la parametrii maximi.

Cel mai adesea acesti stimuli electrici vor fi aplicati la nivelul antebratului, sau daca testul va fi facut unui nou-nascut, stimulii pot fi alicati direct pe spatele pacientului. Transpiratia va fi colectata pe o hartie speciala intr-o cantitate destul de mare incat testul sa se poate desfasura in bune conditii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul transpiratiei nu presupune nici un fel de disconfort fizic sau psihic.
Durata acestui test este de 30 pana la 60 de minute, dupa care va puteti relua activitatile normale.

RISCURI

Testul transpiratiei, si cu precadere tehnica iontoforezei nu implica riscuri. Nu trebuie sa va faceti griji in privinta tehnicii iontoforezei, deoarece implusurile electrice aplicate la nivelul pielii nu provoaca durere, arsuri si nici nu lasa cicatrici.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de clor din organism au fost stabiliti intre 10-35 miliechivalenti per litru (mEq/L). La pacientii diagnosticati cu fibroza chistica nivelul de clor din organism depaseste de obicei 60 mEq/L, dar in cazuri destul de rare se pot incadra si in valori intermediare (intre 35-60 mEq/L), situatie in care se recomanda repetarea testului cat mai curand.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de urmatoarele situatii:
- daca pacientul sufera de malnutritie severa nivelul de clor din organismul se poate inscrie in parametrii normali, ducand astfel la un rezultat fals negativ;
- unele conditii medicale precum boli ale glandelor suprarenale, ale tiroidei, sau ale glandei pituitare, boli rare cu acumulare de lipide, sau infectii ale pancreasului pot duce un rezultat fals pozitiv. In cazul pacientilor care au fost diagnosticati deja cu una dintre aceste boli sau afectiuni este recomandata efectuarea unor test complementare.

ALTE INFORMATII

Este bine ca inainte de efectuarea propriu-zisa a testului sa vorbiti cu medicul dumneavoastra specialist in legatura cu orice nelamurire legata de metoda folosita in cazul iontoforezei, precum si despre riscurile pe care acesta le implica.