Termen cautat

Timpul quick sau timpul de protrombina (sange) - TQ, TP, PT, AP


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul TQ se efectueaza pentru a masura perioada de timp necesara pentru coagularea sangelui. Un test TQ poate fi folosit pentru a identifica posibile probleme care apar in procesul de coagulare, dar si pentru a verifica eficacitatea coagulantelor.

Procesul de coagulare implica 12 factori de coagulare. Protrombina sau factorul II este produs de ficat. Un rol important in producerea protrombinei dar si a altor factori de coagulare il joaca vitamina K. Testul TQ este esential deoarece detecteaza prezenta a cinci factori coagulare diferiti: I, II, V, VII si X.

Timpul protrombinei este prelungit de:
- substante anticoagulante cum ar fi heparina;
- niveluri scazute ale factorilor de coagulare;
- o schimbare in activitatea factorilor de coagulare;
- absenta factorilor de coagulare;
- alte substante numite inhibitori care pot afecta factorii de coagulare;
- o crestere in folosirea factorilor de coagulare.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul TQ se efectueaza pentru:
- a identifica factorul responsabil de o sangerare anormala sau tumefiere;
- a verifica daca factorii de coagulare se gasesc in cantitati mici (lipsa unor anumiti factori de coagulare poate cauza o afectiune a sangelui numita hemofilie);
- verificarea nivelului de vitamina K;
- a verifica modul de functionare al ficatului;
- a verifica daca organismul isi consuma atat de rapid factorii de coagulare incat sangele nu se poate coagula.

PREGATIRE PACIENT

Deoarece mai multe medicamente pot influenta rezultatele acestui test, este important ca pacientul sa informeze medicul cu privire la orice medicamente i se administreaza.

CUM SE FACE TESTUL?

Medicul specialist va recolta o mostra de sange astfel:
- in jurul bratului se va aplica o banda elastica, cu scopul de a impiedica curgerea sangelui la acel nivel; acest lucru determina dilatarea venelor usurand introducerea acului la nivelul venei;
- dezinfectarea locului punctiei cu alcool;
- se introduce acul in vena; pot fi necesare mai multe punctii;
- se va atasa o eprubeta la nivelul acului pentru colectarea sangelui;
- dupa ce sangele este colectat, se va indeparta banda elastica;
- pe masura scoaterii acului din vena, se aplica pe locul respectiv un plasture;
- se aplica presiune pe locul respectiv.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Mostra de sange este recoltata de la nivelul unei vene periferice a bratului. O banda elastica este stransa in jurul bratului. Pacientul poate avea senzatia de presiune la nivelul bratului. In momentul introducerii acului in vena unii pacienti nu simt nimic, altii simt o piscatura sau o intepatura usoara.

RISCURI

Nu exista riscuri majore in cazul recoltarii unei probe de sange:
- poate aparea o mica vanataie la locul punctiei; acest lucru poate fi prevenit prin aplicarea unei presiuni pe zona respectiva timp de cateva minute;
- in cazuri rare, vena de la nivelul careia a avut loc recoltarea poate deveni umflata; in acest caz se recomanda aplicarea de comprese umede de cateva ori pe zi;
- sangerare de la nivelul punctiei, poate fi o complicatie in cazul persoanelor care prezinta tulburari de coagulare; se recomanda informarea medicului specialist daca pacientul ia medicamente anticoagulante sau prezinta tulburari de coagulare.

REZULTATE

Testul TQ se efectueaza pentru a masura perioada de timp necesara pentru coagularea sangelui.

Valori normale: 10-13 secunde.

Valorile anormale (coagulare foarte lenta) pot indica:
- lipsa unuia sau mai multor factori (I, II, V, VII, X);
- lipsa vitaminei K;
- afectiuni hepatice (ciroza).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Conditiile pentru care nu se recomanda efectuarea testelor sau situatii in care rezultatele nu sunt concludente cuprind:
- administrarea de medicamente care pot perturba efectul anticoagulantelor sau vitaminei K (antibiotice, aspirina, anticonceptionale, suplimente de vitamina K);
- deshidratare (prin diaree sau voma);
- consumul de alimente bogate in vitamina K: ficat de vita, ficat de porc, ceai verde, brocoli, soia;
- consumul excesiv de alcool;
- laxative;
- administrarea de produse naturiste.

ALTE INFORMATII

Un alt test care masoara perioada de timp necesara pentru coagularea sangelui este numit APTT. Acesta din urma si testul TQ se efectueaza impreuna pentru a identifica posibile probleme in procesul de coagulare a sangelui.

Comentarii

Buna ziua!

Ce poate cel mai probabil determina un TQ scazut in cazul meu? I.N.R = 1.26 ( 16.3 SECUNDE ), iar Timpul de protrombina = 67.  

Varsta = 22. Analize anormale prezente = Acid uric seric = 2.64, Trigliceride = 156, Calciu ionic = 3.6, Magneziu = 1.67.

Mentionez ca prezint extrasistole ventriculare si sunt sub tratament cu Clonazepam si Sertralina pentru anxietate, atacuri de panica. In ziua analizelor, bausem cafea.

Multumesc anticipat!

 

 

 

www.i-medic.ro

buna ziua! am facut de curand analizele, iar rezultatele au fost urmatoarele:

indice de protrombina-49.6

Timp quick-martor-13.00

- proba-16.5

iar INR-1.27. Sunt in regula sau este vreun motiv e ingrijorare?Mentionez k aceste analiza le-am efectuat pt a vedea daca pot incepe un tratament cu anticnceptionale. Pot incepe fara nici un risc?

va multumesc mult

 

Buna ziua. Am facut si eu niste analize cu urmatoarele rezultate: timp quick = 16.3% si INR = 1.43, ar trebui sa ma ingrijoreze, avand in vedere ca tatal meu a avut diagnosticul de arterita obliteranta (gangrena la un membru inferior) si apoi a murit de atac vascular cerebral, iar fratele meu ia medicamentul SINTROM de aproximativ 6 ani. In familie mai avem cateva cazuri de acest gen: bunicul din partea tatalui a avut gangrena uscata, fratele tatalui are gangrena umeda iar fiul lui ia si el SINTROM de aproximativ 4 ani.

Nu exista nici o legatura. Timpul Quick se efectueaza pentru a masura perioada de timp necesara pentru coagularea sangelui (evalueaza activitatea factorilor implicati pe calea extrinseca si comuna a coagularii). Sindromul cefalalgic se refera la prezenta durerii de cap. Multa sanatate!

Buna ziua am si eu o nelamurire,am efectuat de curand analiza timp quick si mi-au iesit urmatoarele rezultate:indice protrombina 142.2% si valorile normale sunt intre:
70-120% si timpul quick 12.2 sec iar valorile normale intre:10.6-14.3 secunde.Limfocitele mi-au iesit 42.7% si valorile normale intre:25-40%.AST-TGO mi-a iesit 13.80Ul/l iar valorile normale sunt 11-35Ul/l.Eu am fost diagnostica de curand si cu sindromul cefalalgic,spasmofile si gastrita.As dori sa stiu daca au vreo legatura sindromul cefalalgic cu timpul quick.Va multumesc si astept cu neramdare raspunsul dumneavoatra.