Termen cautat
Specialitate

Ce este lupusul

Specialitate
Imagini

Cuvantul "lupus" provine din limba latina si inseamna "lup". Se zice ca boala a primit acest nume pentru ca medicii care au descoperit-o au considerat ca eruptia de pe fata unui bolnav cu lupus (asa numitul "rash" sau eritem, adica o inrosire a pielii) seamana foarte bine cu muscatura provocata de acest animal. Lupusul este o boala autoimuna caracterizata prin inflamatie cronica, afectand diverse organe (vasele sangvine, articulatiile, pielea, rinichii, inima, plamanii, sistemul nervos), iar simptomele pe care le determina fiind in functie de organul/organele afectate.

Cauza acestei boli este necunoscuta, considerandu-se ca aparitia dezordinilor imune caracteristice ei ar fi urmarea intrepatrunderii dintre factori genetici, hormonali si imunologici cu anumiti factori de mediu (radiatii ultraviolete, infectii, factori nutritionali, anumite medicamente). Daca in mod normal sistemul imunitar apara organismul impotriva infectiilor cu bacterii, virusuri si alti factori externi prin producerea de anticorpi, in cazul acestei boli sistemul imunitar produce niste anticorpi anormali care ataca tesuturile propriului organism (autoanticorpi).

Raspandirea bolii in populatie variaza mult, existand diferente care depind de zona geografica, varsta si sex. De exemplu in Statele Unite boala este de 2-4 ori mai frecventa la rasa neagra si la hispanici de la albi. Este cunoscuta de asemenea predilectia bolii pentru femeile tinere, in special pentru cele cu varsta cuprinsa intre 15-45 ani. Studiile au aratat ca boala este de 10 ori mai frecventa la femei decat la barbati. Merita mentionat si faptul ca in ultimii 30 ani s-a observat o triplare a cazurilor de lupus nou diagnosticate, care in mod cert nu este legata numai de perfectionarea tehnicilor de diagnostic.

Exista 3 forme principale de lupus: sistemic, discoid si cel indus de medicamente, cea mai frecventa si in acelasi timp cea mai severa forma fiind cea sistemica (lupusul eritematos sistemic, LES).
LES cauzeaza frecvent:

  • oboseala (aproximativ 90% din bolnavii cu lupus prezinta acest simptom, variind de la usor la sever)
  • dureri articulare si redoare articulara matinala (articulatie intepenita dimineata); de asemenea articulatiile se pot inrosi, incalzi si umfla (semne ale inflamatiei locale)
  • dureri musculare
  • eritem cutanat (cel mai frecvent localizat la nivelul piramidei nazale si pometilor, numit eritem malar sau "in fluture" - de aici si simbolul fluturelui folosit de organizatiile care lupta impotriva acestei boli, dar care se poate extinde si pe alte zone, in special pe cele expuse la soare, fotosensibilitatea fiind o caracteristica a pacientilor lupici)
  • afectare renala cu expresie diferita

Alte modificari: scadere ponderala, caderea parului, febra, fenomen Raynaud (se manifesta la nivelul degetelor care devin initial palide, apoi capata o nuanta albastruie (cianotica); pielea afectata are sensibilitatea redusa, apar furnicaturile si este rece la atingere; este declansat de frig, stress psiho-emotional), adenomegalie (cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici - la nivelul acestora se produc autoanticorpii de care vorbeam mai sus) numeroase manifestari cardiovasculare, pulmonare, gastro-intestinale, neurologice, oculare si hematologice.
In afara de efectele bolii in sine, pacientul lupic mai este afectat si de medicatia pe care trebuie sa o ia, aceasta avand numeroase reactii adverse.
Semnele si simptomele acestei boli variaza mult; pot aparea brusc sau se pot instala progresiv, pot fi usoare sau severe, pot fi temporare sau permanente. Boala are tendinta de a evolua in pusee (un puseu este o faza in care boala se agraveaza, bolnavul prezentand o simptomatologie severa) cu ameliorare ulterioara sau chiar cu disparitia simptomatologiei pentru o perioada in unele cazuri, studiile aratand chiar o remisiune a bolii (cu o durata medie de 5 ani) la 20% dintre pacienti, indiferent de severitatea bolii in momentul diagnosticului, aproximativ 50% dintre acestia ramanand in remisiune pentru decade, iar probabilitatea remisiunii creste cu fiecare decada de la stabilirea diagnosticului.Prognosticul acestei boli era destul de sumbru in trecut, insa in prezent metodele si diagnostic si de tratament s-au imbunatatit considerabil (desi un tratament care sa vindece boala nu exista), iar cu o monitorizare atenta si cu un tratament adecvat majoritatea celor afectati de lupus se pot bucura de o viata relativ normala.

De retinut!

  • Lupusul nu este boala contagioasa, insa poate fi transmisa ereditar.
  • Lupusul nu inseamna cancer. Vorbim de cancer atunci cand exista tesuturi anormale care cresc rapid si se raspandesc in tesuturile inconjuratoare alterand functiile acestora, in timp ce lupusul este o boala autoimuna in care organismul produce autoanticorpi care ataca si distrug tesuturile sanatoase.
  • Lupusul nu seamana si nu are legatura cu infectia HIV/SIDA. Daca in cazul infectiei HIV sau SIDA sistemul imun este slabit, ineficient, in lupus sistemul imun este hiperactiv.
  • LES este o boala care poate lua diverse forme, de la blanda pana la amenintatoare de viata (atunci cand afecteaza sever organele vitale), in orice caz ea trebuie tratata intotdeauna de catre un medic specialist reumatolog (care randului lui poate colabora cu medici specialisti nefrologi, neurologi, cardiologi, dermatologi, pneumoftiziologi, hematologi, in functie de afectarile date de acesta boala), iar cu o ingrijire adecvata bolnavul cu lupus poate avea o viata aproape normala.
  • Lupusul este o boala dificil de inteles, cu inca multe necunoscute, si, din pacate, la fel si bolnavul lupic. Chiar daca nu pare, el este un om bolnav si daca spune ca se simte rau, atunci cu siguranta asa este. E important ca un astfel de bolnav sa aiba parte de intelegerea si sustinerea anturajului.

Daca ai o persoana draga sau un prieten care sufera de lupus incearca sa ii oferi sustinerea necesara.

Daca vrei sa te alaturi celor care lupta impotriva acestei boli poti sa o faci directionand 2% din venitul tau catre Asociatia Lupus Romania .

Bibliografie

Păun Radu – Tratat de reumatologie, vol. II, Ed. Medicală, 1999
Ruxandra Ionescu - Esentialul in reumatologie, Ed. Amaltea, 2008