Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: Sforaitul


Autor: alina.dragan

 

Dormitul este una dintre cele mai placute activitati ale omului. Teoretic, somnul ar trebui sa ne odihneasca organismul, pentru ca a doua zi sa o putem lua de capat. Din pacate, un lucru cu care se confrunta foarte multi oameni strica toata aceasta armonie. Sforaitul, caci despre el este vorba, e o boala de care sufera aproximativ jumatate dintre barbati si o treime dintre femei.
Sforaitul apare atunci cand aerul inspirat in timp ce dormim, in drumul sau spre plamani, se loveste de tot felul de obstacole de la nivelul nasului, gurii sau gatului. Cand aerul se izbeste de acestea, tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, aparand astfel sunetele acelea aspre care ne zgaraie urechile.

 

 

 

De ce sunt obositi ziua oamenii care sforaie

 

 

 

 

Cei care sforaie nu realizeaza acest lucru. In schimb, partenerii lor, da. Pe langa neplacerile create acestora, chiar cei care sforaie au probleme. Cea mai mare dintre acestea consta in faptul ca nu se odihnesc. Una dintre complicatiile sforaitului este apneea in somn. Aceasta se traduce prin faptul ca cel care sforaie are momente in timpul somnului cand nu mai respira. In astfel de momente scade oxigenarea creierului, lucru care face ca cel care sforaie sa se trezeasca obosit. Peste zi, acesta va avea un randament scazut la munca/scoala, va avea momente in care va motai, ceea ce poate deveni o reala problema pentru cineva care, de exemplu, conduce o masina.

 

 

 

 

Cauzele sforaitului

 

 

 

 

Cauzele cele mai frecvente ale sforaitului sunt determinate de deviatia de sept nazal, "polipii"/polipoza nazala, cresterea in volum a unor structuri din interiorul nasului, inmuierea structurilor de la nivelul gatului. Alti factori care favorizeaza sforaitul sunt obezitatea, fumatul, consumul de alcool, raceli, alergii. Sforaitul mai e produs si de malformatii ale mandibulei cu ocluzia incorecta a dintilor (in mod normal, in timpul muscaturii dintii de sus depasesc mandibula si dintii de jos).

 

 

 

 

Sfaturi

 

 

 

 

- aveti grija de greutatea dumneavoastra
- renuntati la fumat
- consumati alcool cu moderatie
- tratati alergiile si racelile
- dormiti pe o parte, nu pe spate
- consultati medicul ORL-ist daca sforaitul persista

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect