Termen cautat
Categorie

Accident vascular cerebral

GENERALITATI:

Ce este accidentul vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral presupune intreruperea brusca a aportului sanguin intr-o anumita regiune a creierului, ceea ce conduce la o leziune permanenta a creierului. Accidentul vascular cerebral se poate produce in diferite moduri. Un vas de sange din creier se poate rupe brusc, rezultatul fiind o hemoragie cerebrala. Mai rar, un cheag de sange provenit din alta parte a corpului, de regula de la nivelul inimii, poate calatori pana la un vas sanguin din creier, pe care il obstrueaza, ceea ce duce la lezarea respectivei portiuni a creierului. Acest proces poarta denumirea de embolie cerebrala. Insa cea mai frecventa cauza de accident vascular cerebral este reprezentata de tromboza cerebrala, in care un cheag de sange ia nastere la nivelul unui vas sanguin din creier, pe care il blocheaza. Acest fenomen apare mai frecvent in acel segment al arterei care este deja afectat de rigiditate arteriala, sau ateroscleroza. Accidentele vasculare cerebrale sunt evenimente brutale, care se petrec in decurs de cateva secunde sau minute, fiind numite uneori atacuri cerebrale, prin analogie cu atacul de cord, care este de asemenea cauzat de ateroscleroza.Conform ultimelor statistici eliberate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, accidentele vasculare cerebrale vor deveni pana in anul 2030 principala cauza a mortalitatii.
In functie de manifestare s-au definit doua tipuri de AVC-uri:

 • Ischemic - cand un vas de sange ce iriga creierul este obturat, intrerupandu-se astfel alimentarea cu oxigen a celulelor nervoase din zona cerebrala respectiva.
 • Hemoragic - cand un vas de sange se sparge, provocand hemoragie cerebrala.

Care sunt cauzele?

Cauzele accidentului vascular cerebral ischemic AVC ischemic este cauzat de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina a creierului. Cheagul de sange se poate dezvolta intr-o artera ingustata care iriga creierul sau poate ajunge in arterele din circulatia cerebrala dupa ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice alta regiune a organismului.
Cheagurile sangvine apar de obicei ca rezultat al altor defecte din organism care determina afectarea circulatiei sangvine normale, cum ar fi:

 • rigidizarea peretilor arterelor (ateroscleroza). Aceasta este cauzata de tensiunea arteriala crescuta, de diabetul zaharat si de nivelul crescut al colesterolului sangvin
 • fibrilatia atriala sau alte aritmii cardiace (ritmuri cardiace neregulate)
 • anumite afectiuni ale valvelor cardiace, cum ar fi o valva cardiaca artificiala, o valva cardiaca reparata, o boala cardiaca valvulara precum prolapsul de valva mitrala sau stenoza (ingustarea) orificiului valvular
 • infectia valvelor cardiace (endocardita)
 • un foramen ovale patent, care este un defect cardiac congenital
 • tulburari de coagulabilitate a sangelui
 • inflamatie a vaselor sangvine (vasculita)
 • infarctul miocardic.

Desi mai rar, tensiunea arteriala scazuta (hipotensiunea) de asemenea poate sa cauzeze un accident vascular cerebral ischemic. Tensiunea arteriala scazuta duce la scaderea circulatiei sangvine la nivelul creierului; ea poate fi determinata de o ingustare sau o afectare a arterelor, de infarctul miocardic, de o pierdere masiva de sange sau de o infectie severa.
Unele interventii chirurgicale (precum endarterectomia) sau alte procedee (cum ar fi angioplastia) folosite pentru tratamentul arterelor carotide ingustate, pot duce la formarea unui cheag sangvin la locul unde s-a intervenit, cauzand ulterior un accident vascular cerebral.

Cauzele accidentului vascular cerebral hemoragic
Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o Amorteala si slabiciune, pierderea controlului asupra muschilor vezicii urinare si ai intestinului gros, afectarea capacitatii de a inghiti, afectarea vederii: neclaritate, incetosare, dublarea imaginii, prezenta unor puncte negre sau pierderea totala a vederii, afectarea partiala sau totala a auzului si a gustului, dificultati in respiratie si ritm cardiac neregulat, afectarea echilibrului si dificultatii in a merge, senzatie de dezorientare si de nesiguranta, pierderea cunostintei, convulsii, varsaturi, modificarea comportamentului. O particularitate a accidentelor vasculare cerebrale o reprezinta accidentele ischemice tranzitorii, afectari neurologice cu durata mai mica de 24 ore, care nu sunt urmate de sechele, dar pot anunta un accident vascular ischemic.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticarea accidentului vascular cerebral se va face urmarind evolutia rapida a mai multor simptome. Medicul va analiza toate aceste simptome si va exclude prezenta altor cauze posibile ale simptomatologiei, precum tumorile cerebrale, de exemplu. Pentru a evalua starea vaselor sangvine, medicul neurolog va recomanda efectuarea unuia din urmatoarele teste: ecografia carotidiana, arteriografia cerebrala, tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN) si angiografia cu rezonanta magnetica (ARM).

TRATAMENT:

Tratamentul prompt al accidentului vascular cerebral si al problemelor medicale asociate cu acesta, cum ar fi Depresie si pentru durere.
Alegerea medicamentelor care sa fie folosite pentru prevenirea accidentului vascular cerebral se face in functie de riscurile si beneficiile administrarii acestora pentru fiecare pacient in parte. Colegiul American al Medicilor recomanda:

 • warfarina la persoanele cu risc de AVC din cauza aritmiilor cardiace (fibrilatie atriala) sau a formarii de cheaguri sanguine in inima sau in alta parte a corpului
 • aspirina la persoanele care au avut un accident ischemic tranzitor (AIT)
 • alte antiagregante plachetare, precum aspirina asociata cu dipiridamol cu eliberare prelungita (Aggrenox), clopidogrel, sau ticlopidina.

Totusi, Colegiul American de Cardiologie si Asociatia Americana de Cardiologie recomanda ca numai dipiridamolul cu actiune de scurta durata sa nu fie folosit de persoanele care au angina pectorala stabila cronica (un indicator al bolii arteriale coronariene) deoarece dipiridamolul poate reduce fluxul sanguin in anumite portiuni ale inimii (cauzand ischemie) in timpul activitatilor fizice.
Formele cu eliberare prelungita, precum Aggrenox, nu par sa aiba acest risc si se pot administra in siguranta la persoanele cu angina pectorala. Este necesara consultarea doctorului inainte de a lua un medicament care contine dipiridamol.

Tratament chirurgical

In cazul in care se ia in considerare o interventie chirurgicala dupa un accident vascular cerebral, factorii majori de decizie sunt varsta, starea de sanatate generala de dinainte de eveniment si starea de sanatate actuala. Chirurgia nu este recomandata ca parte a tratamentului initial sau a celui de urgenta a unui AVC.
Medicul chirurgul poate efectua:

 • endarterectomie carotidiana. Aceasta este o interventie chirurgicala care consta in indepartarea placii de aterom formata pe peretii arterelor carotide la persoanele care au ingustare moderata sau severa a arterelor carotide. Aceasta interventie poate ajuta la prevenirea altor accidente vasculare cerebrale
 • interventie chirurgicala pentru drenarea sau indepartarea sangelui din interiorul sau din jurul creierului, Sangerare cauzata de ruperea unui vas sanguin (AVC hemoragic)
 • interventie chirurgicala (embolizare endovasculara) pentru repararea unui anevrism cerebral care a cauzat accidentul vascular cerebral hemoragic. Se introduce un mic carlig in interiorul anevrismului ca sa il blocheze. Daca aceasta interventie chirurgicala se poate face sau nu depinde de localizarea anevrismului, de marimea lui si de starea de sanatate a pacientului (daca poate suporta aceasta procedura terapeutica)
 • interventie chirurgicala pentru repararea vaselor sanguine anormal formate (adica malformatiile arteriovenoase) care au cauzat sangerarea in creier. O malformatie arteriovenoasa este o afectiune congenitala care formeaza o retea anormala a vaselor sanguine din creier sau din maduva spinarii. Peretii vasculari ai unei malformatii arteriovenoase pot deveni mai subtiri si se pot fisura sau rupe.

Endarterectomia carotidiana are sansele cele mai mari de reusita daca este efectuata de un chirurg specializat in aceasta procedura si intr-un spital care este bine echipat, astfel incat sa poata fi tratata orice complicatie care ar putea aparea in timpul sau dupa aceasta interventie chirurgicala. Este bine ca persoana interesata sa intrebe despre rata de aparitie a complicatiilor la acel doctor si in acel spital in care va dori sa faca aceasta operatie. Endarterectomia carotidiana nu se recomanda urmatoarele situatii:

 • ca tratament de urgenta pentru persoanele care au avut un AVC provocat de un cheag sanguin (AVC ischemic)
 • la persoanele la care este improbabila supravietuirea dupa accidentul vascular cerebral
 • cand riscurile interventiei chirurgicale depasesc beneficiile ei. Persoana respectiva poate avea anumite afectiuni medicale care fac ca operatia sa fie prea riscanta sau nu este nici un doctor specializat in aceasta procedura
 • la persoanele care au un accident ischemic tranzitor (AIT) sau un accident vascular cerebral in arterele din partea posterioara a creierului (arterele vertebrobazilare)
 • la persoanele care au o rigidizare si o ingustare minima a arterelor carotide (o ingustare mai mica de 50 de procente din sectiunea vasului), chiar daca ei au avut un accident ischemic tranzitor (AIT). La aceste persoane, riscurile chirurgicale depasesc beneficiile.
 • la persoanele care au o rigidizare si o ingustare moderata a arterelor carotide (ingustare de 50% pana la 69%). La aceste persoane, beneficiul interventiei chirurgicale este inca investigat.

Persoanele cu anevrism cerebral au nevoie de o evaluare completa a tuturor simptomelor lor pentru a se determina daca este indicata o operatie. Embolizarea endovasculara este tratamentul preferat la acesti pacienti. De asemenea, mai este recomandat la cei care au un risc crescut de a face complicatii dupa o operatie de reparare a anevrismului cerebral. In cazurile la care embolizarea endovasculara nu este posibila, se face o craniotomie cu punerea de clipuri la nivelul anevrismului.

Alte tratamente

Reabilitarea dupa un accident vascular cerebral este o parte de importanta critica pentru o vindecare reusita. Jumatate din persoanele care au avut un AVC pierd o parte din independenta lor, iar 20 de procente devin complet dependenti de altii care sa-i ingrijeasca. Reabilitarea precoce, inceputa cat mai curand posibil dupa un accident vascular cerebral, ajuta la diminuarea dependentei de ceilalti. Recuperarea pierderii functiilor are loc cel mai rapid in primele 3 luni de dupa un AVC.
Montarea de stenturi in artera carotida poate fi utilizata uneori pentru a se deschide arterele ingustate in incercarea de a preveni un accident vascular cerebral. Denumita si angioplastia percutanata transluminala cerebrala, aceasta procedura este asemanatoare cu cea folosita pentru deschiderea arterelor ingustate care furnizeaza sange inimii (angioplastia cardiaca). In timpul acestei proceduri, un chirurg de chirurgie vasculara insera un tub de metal numit stent in interiorul arterei carotide cu scopul cresterii fluxului sanguin in zonele blocate de placa de aterom.
Studiile arata ca montarea de stenturi pe artera carotida este la fel de eficienta ca si endarterectomia carotidiana in prevenirea accidentului vascular cerebral, a infarctului miocardic si a altor complicatii la persoanele cu risc crescut de AVC. In prezent se fac studii pentru a se clarifica in ce situatii se indica montarea de stenturi in artera carotida.
Se fac de asemenea alte studii referitoare la noi metode de tratament pentru accidentul vascular cerebral.

Profilaxie

Desi exista si factori necontrolabili care pot declansa un accident vascular cerebral, e bine sa tinem cont de anumite reguli de viata pentru a diminua riscurile:

 • adopta o dieta saraca in grasimi saturate si bogata in fructe si legume proaspete; nu exagera cu mincatul si incearca sa-ti mentii greutatea;
 • efectueaza exercitii fizice timp de 30 de minute, de 5 ori pe saptamina;
 • gaseste-ti propriile metode de gestionare a stresului;
 • efectueaza periodic controlul tensiunii arteriale (in cazul persoanelor cu virsta>50 ani);
 • daca ai un nivel ridicat al colesterolului, consulta de urgenta medicul;
 • in cazul in care suferi de boli cardiovasculare sau diabet, urmeaza cu strictete tratamentul prescris de doctor;
 • cei cu antecedente de accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitor (AIT) necesita o atenta supraveghere medicala si o viata lipsita de stres.

Comentarii

Nu va pot spune ce va fi : in primul rand nu stiu localizarea accidentului (probabil este vorba de emisfera stanga), nu stiu ce informatii sunt oferite de examenul neurologic , computer tomografic ,ce fel de AVC este (ischemic sau hemoragic), etc. Cand medicul considera ca pacientul este stabil din punct de vedere medical acesta poate beneficia de recuperare neurologica ( puteti sa va adresati unei astfel de clinici). Multa sanatate!

Nu va pot spune ce va fi : in primul rand nu stiu localizarea accidentului (probabil este vorba de emisfera stanga), nu stiu ce informatii sunt oferite de examenul neurologic , computer tomografic ,ce fel de AVC este (ischemic sau hemoragic), etc. Cand medicul considera ca pacientul este stabil din punct de vedere medical acesta poate beneficia de recuperare neurologica ( puteti sa va adresati unei astfel de clinici). Multa sanatate!

Nu va pot spune ce va fi : in primul rand nu stiu localizarea accidentului (probabil este vorba de emisfera stanga), nu stiu ce informatii sunt oferite de examenul neurologic , computer tomografic ,ce fel de AVC este (ischemic sau hemoragic), etc. Cand medicul considera ca pacientul este stabil din punct de vedere medical acesta poate beneficia de recuperare neurologica ( puteti sa va adresati unei astfel de clinici). Multa sanatate!

In cazul terapiei Bowen miscarile exercitate la nivelul unor puncte specifice de pe corp stimuleaza autovindecarea organismului. Datorita faptului ca terapia Bowen este neinvaziva (nu forteaza corpul sa execute o comanda, ci „stimuleaza" prin miscarile aplicate de terapeut reechilibrarea organismului si eliminarea cauzei ce a declansat aparitia unei afectiuni), ea nu prezinta contraindicatii. Puteti incerca terapia Bowen si concomitent poate face si kinetoterapie. Referatul privind starea medicala actuala ( starea prezenta) trebuie completat de catre medicul specialist care a tratat pacienta ( teoretic fara cost). Multa sanatate!

In cazul terapiei Bowen miscarile exercitate la nivelul unor puncte specifice de pe corp stimuleaza autovindecarea organismului. Datorita faptului ca terapia Bowen este neinvaziva (nu forteaza corpul sa execute o comanda, ci „stimuleaza" prin miscarile aplicate de terapeut reechilibrarea organismului si eliminarea cauzei ce a declansat aparitia unei afectiuni), ea nu prezinta contraindicatii. Puteti incerca terapia Bowen si concomitent poate face si kinetoterapie. Referatul privind starea medicala actuala ( starea prezenta) trebuie completat de catre medicul specialist care a tratat pacienta ( teoretic fara cost). Multa sanatate!

In cazul terapiei Bowen miscarile exercitate la nivelul unor puncte specifice de pe corp stimuleaza autovindecarea organismului. Datorita faptului ca terapia Bowen este neinvaziva (nu forteaza corpul sa execute o comanda, ci „stimuleaza" prin miscarile aplicate de terapeut reechilibrarea organismului si eliminarea cauzei ce a declansat aparitia unei afectiuni), ea nu prezinta contraindicatii. Puteti incerca terapia Bowen si concomitent poate face si kinetoterapie. Referatul privind starea medicala actuala ( starea prezenta) trebuie completat de catre medicul specialist care a tratat pacienta ( teoretic fara cost). Multa sanatate!

Da, accidentul vascular cerebral in antecedente nu este o contraindicatie pentru avortul terapeutic. In comparatie cu femeile care nu sunt gravide cu varste similare, femeile insarcinate au un risc moderat crescut de accident vascular cerebral - in special in primele sase saptamani dupa nastere, atunci cand riscul este de aproximativ noua ori mai mare decat la femeile care nu sunt gravide. Multa sanatate!

Da, accidentul vascular cerebral in antecedente nu este o contraindicatie pentru avortul terapeutic. In comparatie cu femeile care nu sunt gravide cu varste similare, femeile insarcinate au un risc moderat crescut de accident vascular cerebral - in special in primele sase saptamani dupa nastere, atunci cand riscul este de aproximativ noua ori mai mare decat la femeile care nu sunt gravide. Multa sanatate!

Da, accidentul vascular cerebral in antecedente nu este o contraindicatie pentru avortul terapeutic. In comparatie cu femeile care nu sunt gravide cu varste similare, femeile insarcinate au un risc moderat crescut de accident vascular cerebral - in special in primele sase saptamani dupa nastere, atunci cand riscul este de aproximativ noua ori mai mare decat la femeile care nu sunt gravide. Multa sanatate!

Recuperarea dupa un AVC necesita timp. De regula, recuperarea este maxima in prima luna dupa AVC, ameliorari mai mici observandu-se in urmatorii 1-2 ani. Va recomand o clinica de recuperare neuromotorie ( Sectia R.M.F.B. de la Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” Bucuresti, Sectia de recuperare neuromotorie de la Spitalul de Recuperare Nicolina Iasi). Multa sanatate!

Recuperarea dupa un AVC necesita timp. De regula, recuperarea este maxima in prima luna dupa AVC, ameliorari mai mici observandu-se in urmatorii 1-2 ani. Va recomand o clinica de recuperare neuromotorie ( Sectia R.M.F.B. de la Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” Bucuresti, Sectia de recuperare neuromotorie de la Spitalul de Recuperare Nicolina Iasi). Multa sanatate!

Recuperarea dupa un AVC necesita timp. De regula, recuperarea este maxima in prima luna dupa AVC, ameliorari mai mici observandu-se in urmatorii 1-2 ani. Rata de recuperare variaza de la un pacient la altul,iar diferitele arii afectate au propriul ritm de recuperare. Sensibilitatea tactila (legat de parestezii, amorteli, furnicaturi, etc) se reface mai lent decat functia motorie (miscare). In termen de 4 ani, 50% din totalul pacientilor cu AVC mor sau mai sufera inca un atac cerebral sau un stop cardiac. Nu este posibil sa prevenim toate accidentele vasculare cerebrale, dar puteti face multe lucruri care scad riscul:
alimentatia sanatoasa, faceti exercitii fizice in fiecare zi, luati-va tensiunea, renuntati la fumat, tratati colesterolul marit. Va recomand sa va adresati unei sectii de recuperare neurologica si unui psiholog. Multa sanatate!

DRAGA MIHAITA IN PRIMUL RAND NU STIU PREA MULTE DESPRE ACCIDENTELE VASCULARE,SUNT SIGURA CA DIFERA GRAVITATEA LOR DE LA CAZ LA CAZ CAND AM AVUT PRIMUL ACCIDENT NU PREA L-AM LUAT IN SEAMA SI NICI LA MEDIC NU AM MERS IMEDIAT DECAT ABEA DUPA 3 SAPTAMANI GRESEALA MEA NU CREDEAM CA E CEVA GRAV DESI OBSERVASEM CA VORBEAM DIFERI COEFICIENTUL DE MEMORIE IMI SCAZUSE SI CAND AM FOST LA DOCTOR M-AU INTERNAT PE LOC ,PRIMUL ACCIDENT A DURAT CAM 15 MINUTE APOI DUPA O LUNA AM INTRERUPT TRATAMENTUL CREDEAM CA NU TREBUIE SA-L MAI TIN DESI DOCTORA MA CHEMASE LA CONTROL DUPA 1 LUNA SI NU M-AM DUS IAR GRESEALA MEA,AMFACUT AL DOILEA ACCCIDENT CARE A TINUT TIT VRE-O 15-20 DE MINUTE ASTA JOI DEARA DAR REPET GRESEALA SI NU MA DUC IMEDIAT LA DOCTOR DE OARECE TREBUIA SA MA DUC LA COMISI SI APOI LA CSA DE PENSII SA DEPUN DOSARUL,NU STIAM CA E FOARTE SERIOS UN ACCIDENT VASCULAR,DUPA CE AM TERMINAT CU ACTELE MIERCURI IAU HOTARAREA SA MA DUC LUNI LA DOCTOR DAR PLANUL A FOST CCHIMBAT JOI SEARA CAND M-AM TREZIT SA MERG LA TOALETA AM CAZUT TOATA PARTEA DREAPTA IMI AMORTISE SI NU MAI PUTEAM SA MERG SINGURA ,DUMINICA A FOST BMAI GRAV DAR DE LUNI AM INCEPUT SA-MI REVIN,MERG APROAPE NORMAL SCRIU DIN CE IN CE MAI BINE AM AVUT PROBLEME SI CU VAZU SI MEMORIA DAR MI-AM MAI REVENIT MAI PUTIN CU MEMORIA ASA CA SA NU DISPERI ROAGATE LA DUMNEZEU NICI NU-TI POTI IMAGINA CAT TE POATE SALVA ,PE MINE M-A SALVAT DE LA OOPERATIE INLUNA A 2 A20 10DE COARCTATIE DE AORTA, ANEVRISM HIPOPLAZIE VERTREBRALA STANGA,HIPOPLAZIE TRUNCHI BAZILAR,LITIAZA RENALA ,NANISM HIPOFIZAR ,SI TOTUSI TRAIESC DE CE?PENTRU CA EXISTA DUMNEZEU ,NICI NU-TI IMAGINEZI PRIN CE DURERI AM TRECUT CAT DE SUPARATA AM FOST,LA FEL CA TINE CREDEAM CA VIATA MEA SE VA SFARSI DAR NU ACUM VREAU SA LUPT SI VOI ZICE MEREU TOTUL VA FI BINE DESI MAI AM SI EU DESTULE DRUMURI DE FACUT LA MEDICI OHOOOO CA ZIC ;CA AM MULTIPLE ANEVRISME SI O SA TOT FAC INCONTINUARE ACCIDENTE VASCULARE DAR EU VREAU SA MA ROG MAI MULT LA  DUMNEZEU AM MULTA INCREDERE IN MINUNILE LUI SI AR TREBUI SA AI SI TU SPERANTA MOARE ULTIMA ,MULTA SANATATE SI SA AUZIM DE BINE ,APROPO NICI EU NU SUNT BATRANA AM37 DE ANI DAR BOALA DE AORTA DIN PACATE M-AM NASCUT CU IA SI PRIMESC SI AJUTOR DE HANDICAPAT 33,5 CE ZICI SA TOT TRAIESTICARE I-AM PRIMIT ABEA DUPA 5 LUNI CE ZICI?,SI ACUM ASTEPT PENSIA DINOCTOMBRIE SI AIA CINE STIE CAND O VENI SI CAT .

Recuperarea dupa un AVC necesita timp. De regula, recuperarea este maxima in prima luna dupa AVC, ameliorari mai mici observandu-se in urmatorii 1-2 ani. Rata de recuperare variaza de la un pacient la altul,iar diferitele arii afectate au propriul ritm de recuperare. Sensibilitatea tactila (legat de parestezii, amorteli, furnicaturi, etc) se reface mai lent decat functia motorie (miscare). In termen de 4 ani, 50% din totalul pacientilor cu AVC mor sau mai sufera inca un atac cerebral sau un stop cardiac. Nu este posibil sa prevenim toate accidentele vasculare cerebrale, dar puteti face multe lucruri care scad riscul:
alimentatia sanatoasa, faceti exercitii fizice in fiecare zi, luati-va tensiunea, renuntati la fumat, tratati colesterolul marit. Va recomand sa va adresati unei sectii de recuperare neurologica si unui psiholog. Multa sanatate!

DRAGA MIHAITA IN PRIMUL RAND NU STIU PREA MULTE DESPRE ACCIDENTELE VASCULARE,SUNT SIGURA CA DIFERA GRAVITATEA LOR DE LA CAZ LA CAZ CAND AM AVUT PRIMUL ACCIDENT NU PREA L-AM LUAT IN SEAMA SI NICI LA MEDIC NU AM MERS IMEDIAT DECAT ABEA DUPA 3 SAPTAMANI GRESEALA MEA NU CREDEAM CA E CEVA GRAV DESI OBSERVASEM CA VORBEAM DIFERI COEFICIENTUL DE MEMORIE IMI SCAZUSE SI CAND AM FOST LA DOCTOR M-AU INTERNAT PE LOC ,PRIMUL ACCIDENT A DURAT CAM 15 MINUTE APOI DUPA O LUNA AM INTRERUPT TRATAMENTUL CREDEAM CA NU TREBUIE SA-L MAI TIN DESI DOCTORA MA CHEMASE LA CONTROL DUPA 1 LUNA SI NU M-AM DUS IAR GRESEALA MEA,AMFACUT AL DOILEA ACCCIDENT CARE A TINUT TIT VRE-O 15-20 DE MINUTE ASTA JOI DEARA DAR REPET GRESEALA SI NU MA DUC IMEDIAT LA DOCTOR DE OARECE TREBUIA SA MA DUC LA COMISI SI APOI LA CSA DE PENSII SA DEPUN DOSARUL,NU STIAM CA E FOARTE SERIOS UN ACCIDENT VASCULAR,DUPA CE AM TERMINAT CU ACTELE MIERCURI IAU HOTARAREA SA MA DUC LUNI LA DOCTOR DAR PLANUL A FOST CCHIMBAT JOI SEARA CAND M-AM TREZIT SA MERG LA TOALETA AM CAZUT TOATA PARTEA DREAPTA IMI AMORTISE SI NU MAI PUTEAM SA MERG SINGURA ,DUMINICA A FOST BMAI GRAV DAR DE LUNI AM INCEPUT SA-MI REVIN,MERG APROAPE NORMAL SCRIU DIN CE IN CE MAI BINE AM AVUT PROBLEME SI CU VAZU SI MEMORIA DAR MI-AM MAI REVENIT MAI PUTIN CU MEMORIA ASA CA SA NU DISPERI ROAGATE LA DUMNEZEU NICI NU-TI POTI IMAGINA CAT TE POATE SALVA ,PE MINE M-A SALVAT DE LA OOPERATIE INLUNA A 2 A20 10DE COARCTATIE DE AORTA, ANEVRISM HIPOPLAZIE VERTREBRALA STANGA,HIPOPLAZIE TRUNCHI BAZILAR,LITIAZA RENALA ,NANISM HIPOFIZAR ,SI TOTUSI TRAIESC DE CE?PENTRU CA EXISTA DUMNEZEU ,NICI NU-TI IMAGINEZI PRIN CE DURERI AM TRECUT CAT DE SUPARATA AM FOST,LA FEL CA TINE CREDEAM CA VIATA MEA SE VA SFARSI DAR NU ACUM VREAU SA LUPT SI VOI ZICE MEREU TOTUL VA FI BINE DESI MAI AM SI EU DESTULE DRUMURI DE FACUT LA MEDICI OHOOOO CA ZIC ;CA AM MULTIPLE ANEVRISME SI O SA TOT FAC INCONTINUARE ACCIDENTE VASCULARE DAR EU VREAU SA MA ROG MAI MULT LA  DUMNEZEU AM MULTA INCREDERE IN MINUNILE LUI SI AR TREBUI SA AI SI TU SPERANTA MOARE ULTIMA ,MULTA SANATATE SI SA AUZIM DE BINE ,APROPO NICI EU NU SUNT BATRANA AM37 DE ANI DAR BOALA DE AORTA DIN PACATE M-AM NASCUT CU IA SI PRIMESC SI AJUTOR DE HANDICAPAT 33,5 CE ZICI SA TOT TRAIESTICARE I-AM PRIMIT ABEA DUPA 5 LUNI CE ZICI?,SI ACUM ASTEPT PENSIA DINOCTOMBRIE SI AIA CINE STIE CAND O VENI SI CAT .

Recuperarea dupa un AVC necesita timp. De regula, recuperarea este maxima in prima luna dupa AVC, ameliorari mai mici observandu-se in urmatorii 1-2 ani. Rata de recuperare variaza de la un pacient la altul,iar diferitele arii afectate au propriul ritm de recuperare. Sensibilitatea tactila (legat de parestezii, amorteli, furnicaturi, etc) se reface mai lent decat functia motorie (miscare). In termen de 4 ani, 50% din totalul pacientilor cu AVC mor sau mai sufera inca un atac cerebral sau un stop cardiac. Nu este posibil sa prevenim toate accidentele vasculare cerebrale, dar puteti face multe lucruri care scad riscul:
alimentatia sanatoasa, faceti exercitii fizice in fiecare zi, luati-va tensiunea, renuntati la fumat, tratati colesterolul marit. Va recomand sa va adresati unei sectii de recuperare neurologica si unui psiholog. Multa sanatate!

DRAGA MIHAITA IN PRIMUL RAND NU STIU PREA MULTE DESPRE ACCIDENTELE VASCULARE,SUNT SIGURA CA DIFERA GRAVITATEA LOR DE LA CAZ LA CAZ CAND AM AVUT PRIMUL ACCIDENT NU PREA L-AM LUAT IN SEAMA SI NICI LA MEDIC NU AM MERS IMEDIAT DECAT ABEA DUPA 3 SAPTAMANI GRESEALA MEA NU CREDEAM CA E CEVA GRAV DESI OBSERVASEM CA VORBEAM DIFERI COEFICIENTUL DE MEMORIE IMI SCAZUSE SI CAND AM FOST LA DOCTOR M-AU INTERNAT PE LOC ,PRIMUL ACCIDENT A DURAT CAM 15 MINUTE APOI DUPA O LUNA AM INTRERUPT TRATAMENTUL CREDEAM CA NU TREBUIE SA-L MAI TIN DESI DOCTORA MA CHEMASE LA CONTROL DUPA 1 LUNA SI NU M-AM DUS IAR GRESEALA MEA,AMFACUT AL DOILEA ACCCIDENT CARE A TINUT TIT VRE-O 15-20 DE MINUTE ASTA JOI DEARA DAR REPET GRESEALA SI NU MA DUC IMEDIAT LA DOCTOR DE OARECE TREBUIA SA MA DUC LA COMISI SI APOI LA CSA DE PENSII SA DEPUN DOSARUL,NU STIAM CA E FOARTE SERIOS UN ACCIDENT VASCULAR,DUPA CE AM TERMINAT CU ACTELE MIERCURI IAU HOTARAREA SA MA DUC LUNI LA DOCTOR DAR PLANUL A FOST CCHIMBAT JOI SEARA CAND M-AM TREZIT SA MERG LA TOALETA AM CAZUT TOATA PARTEA DREAPTA IMI AMORTISE SI NU MAI PUTEAM SA MERG SINGURA ,DUMINICA A FOST BMAI GRAV DAR DE LUNI AM INCEPUT SA-MI REVIN,MERG APROAPE NORMAL SCRIU DIN CE IN CE MAI BINE AM AVUT PROBLEME SI CU VAZU SI MEMORIA DAR MI-AM MAI REVENIT MAI PUTIN CU MEMORIA ASA CA SA NU DISPERI ROAGATE LA DUMNEZEU NICI NU-TI POTI IMAGINA CAT TE POATE SALVA ,PE MINE M-A SALVAT DE LA OOPERATIE INLUNA A 2 A20 10DE COARCTATIE DE AORTA, ANEVRISM HIPOPLAZIE VERTREBRALA STANGA,HIPOPLAZIE TRUNCHI BAZILAR,LITIAZA RENALA ,NANISM HIPOFIZAR ,SI TOTUSI TRAIESC DE CE?PENTRU CA EXISTA DUMNEZEU ,NICI NU-TI IMAGINEZI PRIN CE DURERI AM TRECUT CAT DE SUPARATA AM FOST,LA FEL CA TINE CREDEAM CA VIATA MEA SE VA SFARSI DAR NU ACUM VREAU SA LUPT SI VOI ZICE MEREU TOTUL VA FI BINE DESI MAI AM SI EU DESTULE DRUMURI DE FACUT LA MEDICI OHOOOO CA ZIC ;CA AM MULTIPLE ANEVRISME SI O SA TOT FAC INCONTINUARE ACCIDENTE VASCULARE DAR EU VREAU SA MA ROG MAI MULT LA  DUMNEZEU AM MULTA INCREDERE IN MINUNILE LUI SI AR TREBUI SA AI SI TU SPERANTA MOARE ULTIMA ,MULTA SANATATE SI SA AUZIM DE BINE ,APROPO NICI EU NU SUNT BATRANA AM37 DE ANI DAR BOALA DE AORTA DIN PACATE M-AM NASCUT CU IA SI PRIMESC SI AJUTOR DE HANDICAPAT 33,5 CE ZICI SA TOT TRAIESTICARE I-AM PRIMIT ABEA DUPA 5 LUNI CE ZICI?,SI ACUM ASTEPT PENSIA DINOCTOMBRIE SI AIA CINE STIE CAND O VENI SI CAT .

Anevrismul rupt poate pune viata bolnavilor in pericol, de aceea necesita tratament medical de urgenta. Prognosticul pacientilor cu anevrism cerebral rupt depinde de localizarea si marirea anevrismului, varsta, statusul neurologic  si gradul de severitate a hemoragiei. Circa 2/3 dintre pacienti au un prognostic prost, cu evolutie catre deces sau sechele neurologice. La unii pacienti se poate obtine recuperare completa fara deficite neurologice. Multa sanatate!

Ambele simptome ( hemianopsia laterala si tulburarile de memorie) pot fi asociate cu accidentul vascular cerebral. Multa sanatate!

Recuperarea dupa un AVC necesita timp. De regula, recuperarea este maxima in prima luna dupa AVC, ameliorari mai mici observandu-se in urmatorii 1-2 ani. Rata de recuperare variaza de la un pacient la altul,iar diferitele arii afectate au propriul ritm de recuperare. Vorbirea se recupereza dupa un interval mai indelungat.
Tehnica Bowen sau bowtech este o terapie holistica, ce se bazeaza pe declansarea capacitatii de auto-vindecare a propriului nostru corp (nu exista studii stiintifice care sa evidentieze rolul benefic al acestei terapii).
Multa sanatate!

Recuperarea dupa un AVC necesita timp. De regula, recuperarea este maxima in prima luna dupa AVC, ameliorari mai mici observandu-se in urmatorii 1-2 ani. Va recomand o clinica de recuperare neuromotorie ( Sectia R.M.F.B. de la Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” Bucuresti, Sectia de recuperare neuromotorie de la Spitalul de Recuperare Nicolina Iasi). Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Parezele sau paraliziile sunt sechele frecvent intalnite dupa un accident vascular cerebral, insa cu tratament neurologic si program de recuperare medicala, inceput cat mai repede, sunt sanse sa recupereze partial (uneori chiar integral) acest deficit.

 

Multa sanatate!

Alina D.

La efectuarea unui consult oftalmologic complet care presupune aprecierea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare si examinarea fundului de ochi, specialistul poate sa ajunga usor la diagnosticul corect. Efectuarea investigatiilor paraclinice dupa caz, pot fi de real folos; se poate recomanda efectuarea unui camp vizual. Probabil medicul nu a spus nimic deoarece este ceva normal ca secundar accidentului vascular cerebral sa apara scotoame datorita afectarii nervului optic. Multa sanatate!

Buna seara,

 

Sunt multe situatii in care un pacient nu se poate alimenta sau hidrata singur, motiv pentru care ii sunt asigurate substantele nutritive si lichidele prin perfuziile care i se administreaza, pana i se amelioreaza starea generala.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Exista sanse de recuperere a deficitului motor prin exercitii de recuperare medicale. Riscul de a repeta accidentul vascular depinde de gasirea cauzei si de posibilitatile de tratament ale acesteia.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Buna ziua,

 

Parezele sau paraliziile sunt sechele frecvent intalnite dupa un accident vascular cerebral, insa cu tratament neurologic si program de recuperare medicala, inceput cat mai repede, sunt sanse sa recupereze partial (uneori chiar integral) acest deficit.

 

Multa sanatate!

Alina D.

La efectuarea unui consult oftalmologic complet care presupune aprecierea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare si examinarea fundului de ochi, specialistul poate sa ajunga usor la diagnosticul corect. Efectuarea investigatiilor paraclinice dupa caz, pot fi de real folos; se poate recomanda efectuarea unui camp vizual. Probabil medicul nu a spus nimic deoarece este ceva normal ca secundar accidentului vascular cerebral sa apara scotoame datorita afectarii nervului optic. Multa sanatate!

Buna seara,

 

Sunt multe situatii in care un pacient nu se poate alimenta sau hidrata singur, motiv pentru care ii sunt asigurate substantele nutritive si lichidele prin perfuziile care i se administreaza, pana i se amelioreaza starea generala.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Exista sanse de recuperere a deficitului motor prin exercitii de recuperare medicale. Riscul de a repeta accidentul vascular depinde de gasirea cauzei si de posibilitatile de tratament ale acesteia.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Sunt doar fina acestei doamne care a suferit un astfel de accident vascular cerebral din ce informatii am primit in urma RMN-ului facut acum cateva ore ni s-a explicat cam asa:este un accident vascular cerebral ischemic rezultatele fiind foarte proaste si anume: poate zace asa in coma (inconstienta) o perioada nedeterminata de timp iar daca va iesi din coma nu va merge si nu va vorbii sau se poate sfarsii brusc viata Dumneaei,acum ce nelamurire am eu ca om,de ce nu ni s-a spus (acum probabil ca vezi spune ca de ce nu am intrebat dar D-na Dr.... este scumpa la vorba si nici rabdarea necesara nu prea o are intr-un cuvant mie-mi pare o persoana cam recalcitranta si satula de meseria Dumneaei...ma rog) daca undeva in toata tara exista posibilitatea unei operatii care o poate salva,noi fiind din Constanta.Rugamintea mea este daca-mi poate raspunde cineva sa ne lamureasca intr-un fel,daca exista posibilitatea unei operatii o putem transfera la un alt spital care are toata capacitatea de a rezolva un astfel de caz.....ma iertati poate sunt incoerenta dar sufar ca un caine pt acest om la care si locuiesc si care mi-a fost mult mai mult decat o mama,va multumesc anticipat.

Cred ca ar trebui sa va adresati unei clinici de gerontologie; nu cred ca simptomatologia sa este legata de accidentul vascular cerebral pe care l-a avut in 1999. Incontinenta sfincteriana poate avea legatura cu o problema neurologica ( cel mai bine este sa fie vazut si de un neurolog). Multa sanatate!

Cred ca ar trebui sa va adresati unei clinici de gerontologie; nu cred ca simptomatologia sa este legata de accidentul vascular cerebral pe care l-a avut in 1999. Incontinenta sfincteriana poate avea legatura cu o problema neurologica ( cel mai bine este sa fie vazut si de un neurolog). Multa sanatate!

Cred ca ar trebui sa va adresati unei clinici de gerontologie; nu cred ca simptomatologia sa este legata de accidentul vascular cerebral pe care l-a avut in 1999. Incontinenta sfincteriana poate avea legatura cu o problema neurologica ( cel mai bine este sa fie vazut si de un neurolog). Multa sanatate!

Felul in care un AVC afecteaza o persoana depinde de tipul de AVC, de aria lezata din creier si de extensia leziunii, de afectiunile asociate, de rapiditatea cu care s-a aplicat tratamentul corect, etc. Simptomele AVC ischemic (cauzat de un cheag ce a blocat un vas sangvin) apar de obicei in jumatatea corpului de partea opusa zonei din creier in care este cheagul, iar deficitul neurologic nu se insoteste foarte frecvent de manifestari vegetative importante, stare de coma. Cred ca ar trebui sa discutati cu medicul neurolog care trateaza pacientul. Multa sanatate!

Felul in care un AVC afecteaza o persoana depinde de tipul de AVC, de aria lezata din creier si de extensia leziunii, de afectiunile asociate, de rapiditatea cu care s-a aplicat tratamentul corect, etc. Simptomele AVC ischemic (cauzat de un cheag ce a blocat un vas sangvin) apar de obicei in jumatatea corpului de partea opusa zonei din creier in care este cheagul, iar deficitul neurologic nu se insoteste foarte frecvent de manifestari vegetative importante, stare de coma. Cred ca ar trebui sa discutati cu medicul neurolog care trateaza pacientul. Multa sanatate!

Felul in care un AVC afecteaza o persoana depinde de tipul de AVC, de aria lezata din creier si de extensia leziunii, de afectiunile asociate, de rapiditatea cu care s-a aplicat tratamentul corect, etc. Simptomele AVC ischemic (cauzat de un cheag ce a blocat un vas sangvin) apar de obicei in jumatatea corpului de partea opusa zonei din creier in care este cheagul, iar deficitul neurologic nu se insoteste foarte frecvent de manifestari vegetative importante, stare de coma. Cred ca ar trebui sa discutati cu medicul neurolog care trateaza pacientul. Multa sanatate!

Din pacate accidentul vascular ischemic nu beneficiaza de tratament chirurgical. In ce priveste evolutia nu cred ca cineva poate sti exact ce va fi. Fiecare pacient este diferit si raspunde diferit la tratament. Binenteles primele zile dupa accident vor fi critice si viata ei atarna de un fir de ata.Daca isi revine din coma si trece de perioada critica poate incepe tratament recuperator( nu e obligatoriu sa nu poata vorbi sau merge ). Nu pot sa va spun mai multe decat ca tb sa fiti optimista si sa sperati ca isi va reveni.Multa sanatate!

Tatal meu are 60 de ani si a suferit un avc ischemic pe 2 aprilie cu pareza pe partea dr, a stat 2 saptamani in spital..a facut testul doppler si a iesit ocluzie completa artera carotida int stg si am inteles ca asta a si provocat avc. Acum are putina mobilitate in picior si face cativa pasi sustinut de 2 persoane, ne recunoaste este constient, mana nu o poate misca si este umflata un pic...face kinetoterapie si noi il ajutam cu tot ce putem si ii dam toata afectiunea si facem exercitii cu el cand ne lasa..din cauza imobolitatii la pat il doare foarte mult si ne respinge cateodata, de vorbit incearca dar nu se intelege ce spune..
Vreau sa fac tot ce se poate pt al ajuta pe tata si ma ingrijoreaza si mai tare acum acea artera care este infundat complet...ce se poate face...ce sanse sunt ...tratament...orice in legatura cu asta...
Am fost la chirurgie vasculara la sp fundeni unde am fost trimisi si au spus ca nu are ce sa ii faca in legatura cu asta pt ca nu poate suferi o interv chirurgicala asa devreme dupa ce a suferit un atac. astept raspuns va rog cu ideile voastre, va multumesc si doresc la toti multa sanatate!

E prea devreme ca sa i se faca o interventie chirurgicala. Cel mai bine ar fi sa asteptati pana il puteti opera,iar ulterior puteti incerca recuperare neurologica.Continuati kinetoterapia si mobilizarea acestuia(pe cal special). Recuperarea dupa un AVC este de durata (1-2 ani) si uneori lasa sechele.Mai multe lucruri puteti gasi :
http://www.i-medic.ro/articole/ce-trebuie-sa-stim-despre-accidentul-vascular-cerebral

Nu va pot spune ce va fi : in primul rand nu stiu localizarea accidentului, nu stiu ce informatii sunt oferite de examenul neurologic , computer tomografic ,etc. Persoanele care sunt in stare de inconstienta imediat dupa un accident vascular cerebral au cea mai mica sansa de vindecare completa. Multa sanatate!

Socul toxicoseptic se produce prin patrunderea in sange a unor microorganisme sau/si toxine bacteriene, poate complica orice infectie bacteriana (?!).  Nu exista o legatura directa intre cauza mortii si refuzul medicului de a o alimenta. Multa sanatate!

Socul toxicoseptic se produce prin patrunderea in sange a unor microorganisme sau/si toxine bacteriene, poate complica orice infectie bacteriana (?!).  Nu exista o legatura directa intre cauza mortii si refuzul medicului de a o alimenta. Multa sanatate!

Socul toxicoseptic se produce prin patrunderea in sange a unor microorganisme sau/si toxine bacteriene, poate complica orice infectie bacteriana (?!).  Nu exista o legatura directa intre cauza mortii si refuzul medicului de a o alimenta. Multa sanatate!

Nu va pot da un prognostic avand atat de putine informatii: ce anume a dus la aparitia comei, are pneumonie de aspiratie sau ce inseamna " plamani incarcati", examenul neurologic ce informatii ofera. Iesirea din coma depinde de cauza, localizarea, extinderea si severitatea leziunilor neurologice. Timpul este cel mai bun predictor al sansei de recuperare: dupa 4 luni de coma cauzate de leziuni ale creierului, sansa de recuperare partiala este de mai putin de 15%, iar sansa de recuperare completa este foarte scazuta. Multa sanatate!

 

Nu va pot spune ce va fi : in primul rand nu stiu localizarea accidentului, nu stiu ce informatii sunt oferite de examenul neurologic , computer tomografic ,etc. Persoanele care sunt in stare de inconstienta imediat dupa un accident vascular cerebral au cea mai mica sansa de vindecare completa. Multa sanatate!

Nu va pot da un prognostic avand atat de putine informatii: ce anume a dus la aparitia comei, are pneumonie de aspiratie sau ce inseamna " plamani incarcati", examenul neurologic ce informatii ofera. Iesirea din coma depinde de cauza, localizarea, extinderea si severitatea leziunilor neurologice. Timpul este cel mai bun predictor al sansei de recuperare: dupa 4 luni de coma cauzate de leziuni ale creierului, sansa de recuperare partiala este de mai putin de 15%, iar sansa de recuperare completa este foarte scazuta. Multa sanatate!

 

Nu va pot spune ce va fi : in primul rand nu stiu localizarea accidentului, nu stiu ce informatii sunt oferite de examenul neurologic , computer tomografic ,etc. Persoanele care sunt in stare de inconstienta imediat dupa un accident vascular cerebral au cea mai mica sansa de vindecare completa. Multa sanatate!

Nu va pot da un prognostic avand atat de putine informatii: ce anume a dus la aparitia comei, are pneumonie de aspiratie sau ce inseamna " plamani incarcati", examenul neurologic ce informatii ofera. Iesirea din coma depinde de cauza, localizarea, extinderea si severitatea leziunilor neurologice. Timpul este cel mai bun predictor al sansei de recuperare: dupa 4 luni de coma cauzate de leziuni ale creierului, sansa de recuperare partiala este de mai putin de 15%, iar sansa de recuperare completa este foarte scazuta. Multa sanatate!

 

Pagini

Adaugă comentariu nou