Esti aici:Boli / Afectiuni / Astigmatism


Astigmatism


Generalitati

Generalitati

Ce este astigmatismul?
Astigmatismul este reprezentat de anomalia curburii corneei. Un ochi astigmat are cornee ovala, spre deosebire de ochiul normal a carui cornee este de forma rotunda.O cornee normala este rotunda si neteda ca o minge de fotbal. Afectata de astigmatism, corneea se alungeste sever devenind ca o minge de rugby.
Astigmatismul este cea mai comună problemă vizuală. Poate însoţi miopia sau hipermetropia.

Vederea in astigmatism
In cazul ochiului astigmat, razele luminoase se focalizeaza in puncte diferite in fata sau in spatele retinei, ducand la deformarea imaginii. Pentru persoanele care sufera de astigmatism, toate obiectele - apropiate sau indepartate - apar distorsionate. Astigmatismul antreneaza o vedere incetosata, deformata, imprecisa, la toate distantele, insotita de alungirea liniilor verticale, orizontale sau oblice .
Un astigmat va confunda adesea literele ascutite :H, M, N, B sau cifrele de genul: 8, 0... .

Cauze
* Astigmatismul poate fi congenital, existand de la nastere, insotit de evolutie usoara in cursul vietii.
* Astigmatismul poate fi dobandit, unul din factorii determinanti fiind interventia chirurgicala sau maladii oculare (keratocon, pterigion...)

Forme de astigmatism
Neregularitatea suprafeţei corneei poate cauza astigmatism regulat sau neregulat.

Astigmatism regulat

In caz de astigmatism regulat corneea nu are forma unei sfere perfecte, curbura însă este regulată. Cele două imagini virtuale formate pe retină care pot fi situate la distanţe diferite între ele după gravitatea bolii, dar imaginile sunt întotdeauna amplasate pe o axă verticală,. Astigmatismul regulat este cel mai frecvent defect de refracţie. De regulă defectul este congenital şi poate fi constatat încă în copilărie.

Astigmatism neregulat

In caz de astigmatism neregulat curbura corneei este neregulată, prezentând inegalităţi.Cele două imagini virtuale formate pe retină se află în poziţia a unui de unghi de 90° sau aşezate oblic una faţă de alta. Modificarea apare de regulă la adulţi, ca urmare a unei afecţiuni a corneei, cicatrizare în urma unei intervenţii chirurgicale sau ca urmare a unei tumori sau a orgeletului care apasă globul ocular, în urma kera-toconusului sau a opacităţii cristalinului.

Astigmatism usor: 0-1 dpt
Mediu: 1-2 dpt
Forte: 2 dpt

Care sunt simptomele?
Un ochi astigmat poate sa nu antreneze modificari de refractie. Un astigmatism usor, presupune si o vedere buna.
Odata cu aparitia unor simptome ca: dureri de cap, incruntare, oboseala oculara, ochi uscati, sensibilitate la lumina, vedere neclara in anumite ocazii, se impune control amanuntit si tratament adecvat.

Diagnostic

In cadrul unei consultatii oftalmologice, cu ajutorul unui refractometru, se va stabili cu precizie gradul si axul astigmatismului.
Oftalmologul prin citire la distanţă verifică acuitatea vizuală subiectivă a pacientului. După aceasta verifică acuitatea vizuală şi cu ajutorul oglinzii oftalmologice, apoi cu ajutorul unui aparat măsoară mediile de refracţie ale ochiului. Cu ajutorul unui dispozitiv computerizat măsoară curbura ochiului, capacitatea de refracţie a corneei şi a cristalinului. Cu ajutorul unei lămpi speciale examinează fundul de ochi, retina şi starea vaselor de sânge.
Acuitatea vizuală a pacientului este apoi corectată cu ajutorul unor lentile speciale convergente, divergente, cilindrice de diferite puteri, aşezate într-o ramă de probă, până la găsirea soluţiei optime.
Practic, noi toti avem astigmatism. Este vorba de astigmatismul fiziologic (0,50-0,75 dpt), pentru care nu se impune corectie optica, fiind insotit de o vedere normala .

Tratament

Adesea, in cazul unui astigmatism usor, nu este necesara corectia optica.
Daca vederea devine inconfortabila, exista mai multe optiuni terapeutice, care sa se adapteze stilului de viata al fiecarei persoane:
- Purtarea lentilelor “torice”
- Chirurgia cu laser, prin corectarea curburii corneene. Aceasta alternativa este indicata in cazul unui astigmatism mediu sau forte sau in cazul unor deficiente oculare asociate (miopia...).
-Transplant de cornee-in multe cazuri, astigmatismul grav poate fi corectat numai prin transplant de cornee. Bucăţele de cornee de 4-5 mm recoltate de la donor sunt depozitate în bănci oftalmologice speciale. în caz de nevoie corneea anormală este îndepărtată şi înlocuită cu bucăţi noi.


loading...
NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna ziua SE pot realiza operatii cu laser la astigmatism la un copil de trei ani?

 

Am 20 de ani, sufar de astigmatism miop, la ochiul drept am -11 iar la cel stang -10. Asi dorii sa stiu daca pot folosii lentile de contact, si cat costa aproximativ un transplant de cornee. Va multumesc!

Buna ziua,

 

Puteti opta pentru lentile de contact in cazul afectiunii de care suferiti. Nu cunosc pretul interventiei chirurgicale care va intereseaza.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Astigmatismul se poate vindeca prin metode naturlare, prin exercitii oculare, iar impreuna cu o alimentatie sanatoasa bogata in vitamine si minerale, cu siguranta se vindeca si mai repede.

Ca sa vedeti despre ce este vorba intrati pe vedereperfecta.com

Pe reteta, in dreptul ochiului drept, mi s-a prescris AX: 5 grade

Ochelarii mi-au venit insa cu 180 grade la acest ochi.

As dori sa stiu cat de grav este, deoarece m-am sesizat in legatura cu acest lucru, acum se asteapta lentila conforma cu reteta, si pana atunci port ochelarii gresiti. 

Sincer nu mai am incredere in cei care mi-au facut ochelarii, si in ciuda explicatiilor lor cum ca totul este in regula (desi eu nu simt asta deloc, am dese dureri de cap, si port ochelarii de 5 zile), as dori sa stiu o parere si de la altcineva.

Va multumesc!

Se poate face operatia desi dioptriile sunt foarte mari. Teoretic se poate incerca terapia laser (limita este dioptria -12) , dar trebuie sa nu suferiti de diabet zaharat, cataracta , glaucom ,boli ale corneei, etc. Daca nu  se poate face keratotomia astigmatica. Nu inteleg de ce ma intrebati de cristalin , interventia chirurgicala intereseaza doar corneea, fara a avea efect asupra cristalinului. Multa sanatate.

am 50 de ani si as dori sa imi fac operatie la ochi,am astigmatism miopie forte,la ochiul drept am -11,iar la cel stang am -6,5...se poate face operatia?!ar putea avea consecinte pe viitor aceasta operatie?cristalinul se mai schimba dupa operatie,sau ramane pe toata perioada vietii?!
va multumesc

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.