Termen cautat
Categorie

Bloc de ramura stang si drept


Autor: i-MEDIC.ro

GENERALITATI:

 

Ce este blocul de ramura?
Blocul de ramura reprezinta o tulburare cardiaca de conducere a impulsurilor nervoase la nivelul ramurilor (drept si stang) ale fasciculului His. Exista o intarziere sau chiar o intrerupere in conducerea impulsurilor nervoase catre unul din cele doua ventricule. Aceasta incetinire a impulsului nervos provoaca o intarziere a contractiei unuia din ventricule in raport cu celalalt.

Cum apare blocul de ramura?
Activitatea electrica a inimii isi are originea in nodulul sinoatrial situat in partea superioara a atriului drept, apoi se distribuie spre ambele atrii, apoi calatoreste spre nodulul atrioventricular. De la nivelul nodulului atrioventricular impulsul electric ajunge la nivelul ventriculelor prin intermediul fasciculului His. Fasciculul His se imparte in doua ramuri (drept si stang). Ramurile drept si stang ale fasciculului His trimit impulsul electric spre ventricul drept si stang. In cazul in care ramurile fasciculului His functioneaza normal, ventriculele drept si stang se contracta aproape simultan.
Blocul de ramura se produce atunci cand la nivelul unui din ramurile fasciculului His impulsul electric este incetinit, adica atunci cand una din ramuri este "blocata". Efectul blocului de ramura este perturbarea distributiei normale, coordonate si simultane a impulsului electric la cele doua ventricule.

Care sunt cauzele blocului de ramura?
• Boala Lenegre este o boala caracterizata prin sclerozarea sistemului de conducere a impulsului electric cardiac si se manifesta prin bloc de ramura si/sau bloc atrio-ventricular
• Infarctul miocardic (moartea muschiului inimii prin blocarea brusca a arterei coronare)
• Cardiomiopatia (afectarea muschiului inimii) ) inclusiv insuficienta cardiaca congestiva
• Miocardita ( infectia virala sau bacteriana a muschiului inimii (miocard)
• Hipertensiunea arteriala (tensiunea arteriala crescuta)
• Cicatrici dupa o interventie chirurgicala pe cord
• Malformatie cardiaca congenitala (anomalie a inimii care este prezenta de la nastere) - cum ar fi defectul septal atrial (comunicarea anormala intre cele doua atrii)
• Bolile valvelor cardiace, in special stenoza aortica calcificata (ingustarea orificiul valvei aortice datorita depunerii depozitelor de calciu)
• Contuzie sau lovitura puternica la nivelul pieptului
• Hiperkaliemie (crestera potasiului in sange)
• Reumatismul articular acut (boala inflamatorie provocata de actiunea toxinelor unui streptococ, care provoaca o inflamatie a articulatiilor mari si a inimii),difterie (boala infectioasa care poate determina aparitia miocarditei), febra tifoida
• Medicamente, cum ar fi digoxinul si chinidina
• Efectele degenerative ale imbatranirii -prevalenta blocului de ramura creste odata cu inaintarea in varsta.

Care sunt simptomele blocului de ramura?
In majoritatea cazurilor blocul de ramura este asimptomatic. Manifestarile clinice sunt consecutive scaderii debitului cardiac (inima nu pompeaza suficient sange pentru a acoperi nevoile organismului)
Simptomele blocului de ramura sunt urmatoarele:
• Sincopa (lesin) reprezinta pierderea de cunostinta temporara care conduce la pierderea echilibrului si prabusirea corpului. Sincopa apare datorita scaderii fluxului de sange la nivelul creierului ceea ce duce la reducerea aportului de oxigen si substante nutritive la nivelul creierului
• Ameteli
• Confuzie ,scaderea capacitatii intelectuale sau dificultati de concentrare
• Palpitatii
• Durere in piept sau angina pectorala( este expresia unui aport insuficient de oxigen la nivelul muschiului inimii)
• Dispnee (respiratie dificila)
• Oboseala excesiva
• Scaderea tolerantei la efort (aparitia oboselii la eforturi mici)

 

 

 

 

 

DIAGNOSTIC:


Electrocardiograma
Electrocardiograma este o inregistrare a actrivitatii electrice a inimii. Electrocardiograma este un traseu al impulsurilor electrice ale inimii inregistrat cu mici electrozi ce se fixeaza pe piept si se conecteaza la un electrocardiograf.
Blocul de ramura poate fi in functie de gradul alterarii conducerii prin ramura fasciculului His:
- complet :durata QRS peste 0,12 secunde pana la 0,18 secunde
- incomplet :durata complexului QRS sub 0,12 secunde.
Pe traseul electrocardiografic unda R este larga (forma de M) in precordialele stangi (V5, V6).

Testele care pot fi utile pentru a determina cauza blocului de ramura includ:

Ecocardiografia
Ecocardiografia foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini ale atriilor,ventriculelor,valvelor si pericard ( foita care se gaseste in jurul inimii). Ecocardiografia este utila in masurarea dimensiunilor camerelor inimii, a fortei contractiilor miocardului, grosimii peretilor inimii si modulului de functionare a valvelor.
Ecocardiografia este utila in diagnosticarea bolilor valvulare, infarctului miocardic, cardiomiopatiei, insuficientei cardiace,etc.

Ecocardiografia de stress
In timpul ecocardiografiei de stress, ultrasunetele sunt utilizate pentru obtinerea de imagini ale inimiiin timpul repausului si efortului fizic maximal. In cazul in care inima primeste o cantitate normala de sange, toate segmentele ventriculului stang isi cresc contractia musculara in timpul efortului fizic maximal. Dimpotriva in cazul in care un segment al ventriculului stang nu primeste cantitatea optima de sange( in caz de cardiopatie ischemica),in timpul efortului acel segment realizeaza o contractie mai redusa in raport cu restul inimii. Ecocardiografia de stress este foarte utila in interpretarea unui test de efort.

Scintigrafia miocardica de perfuzie
In unele cazuri, pacientilor li se injecteaza intravenos o cantitate mica de substanta radioactiva (Thaliu) si se fac "fotografii" inainte si dupa efort. Aceasta explorare este sigura, cu exceptia femeilor insarcinate sau alergiei la substanta radioactiva utilizata. Scintigrafia miocardica de perfuzie permite vizualizarea fluxului de sange la nivelul miocardului.Diferentele de concentratie sau lipsa Thaliului in anumite zone pot arata care parte a miocardului a fost afectata de ischemie (flux sangvin insuficient).

Studiile electrofiziologice
Studiile electrofiziologice sunt explorari mai complexe. Sonde de dimensiuni foarte mici prevazute cu electrozi se introduc printr-o vena (de la antebrat sau picior) si impinse pana la nivelul inimii. Aceste sonde contin electrozi ce pot detecta tesutul muscular cardiac care blocheaza semnalul electric.

TRATAMENT:

Inafara de tratamentul boli cardiace care determina aparitia blocului de ramura, tratamentul blocului de ramura, in general, nu este necesar.

Stimulatorul cardiac
Atunci cand frecventa cardiaca este prea scazuta sau pacientul prezinta sincope medicii pot recomanda interventii chirurgicale pentru implantarea unui stimulator artificial sau pacemaker. Stimulatorul cardiac este alcatuit dintr-un generator de impulsuri electrice conectat la unul sau doi electrozi conductori introdusi pe cale venoasa in cavitatile cardiace sau pe suprafata exterioara a inimii. Atunci cand generatorul ramane in afara corpului pacientului, se realizeaza o cardiostimulare temporara.
In situatia unei cardiostimulari permanente, generatorul de impulsuri este pozitionat intr-un buzunar subcutanat (sub piele). Impulsurile electrice emise de acesta sunt conduse la inima fie prin intermediul unor catetere introduse pe cale endovenoasa pana in cavitatile drepte ale inimii, fie prin electrozi epicardici implantati in miocard.Un pacemaker este capabil sa-si intrerupa activitatea in prezenta unui ritm cardiac spontan, evitind astfel competetia intre activitatea cardiaca spontana si activitatea cardiaca initiata de catre generatorul de impulsuri. Practic in cazul unui bolnav cu stimulator cardiac, pacemaker-ul intervine atunci cand este nevoie si prin socuri electrice asigura frecventa cardiaca asemanatoare cu cea normala.

Cele mai bune strategii de prevenire a blocurilor de ramura sunt masurile profilactice impotriva aparitiei bolilor de inima:
• Lasati-va de fumat
• Dieta sanatoasa, renuntati la alimente bogate in grasimi saturate si sodiu (sare) pentru a scadea colesterolul si tensiunea arteriala.
• Practicati exercitii fizice, macar cel putin 30 minute de exercitii aerobice cel putin de 4 ori pe saptamana.
• Slabiti daca sunteti supraponderal.
• Controlati-va tensiunea arteriala daca aveti hipertensiune .

Comentarii

Te rog sa ma suni sa te intreb despre blocul de ramura. Am 40 de ani si am bloc de ramura stang. Te rog suna-ma 0771448413

AM si eu Bloc de Ramura stang. Te rog sa ma suni sa te intreb ceva despre el.Multumesc  0771448413

Te rog sa ma suni sa te intreb despre blocul de ramura. Am 40 de ani si am bloc de ramura stang. Te rog suna-ma 0771448413

AM si eu Bloc de Ramura stang. Te rog sa ma suni sa te intreb ceva despre el.Multumesc  0771448413

Te rog sa ma suni sa te intreb despre blocul de ramura. Am 40 de ani si am bloc de ramura stang. Te rog suna-ma 0771448413

AM si eu Bloc de Ramura stang. Te rog sa ma suni sa te intreb ceva despre el.Multumesc  0771448413

Inafara de tratamentul boli cardiace care determina aparitia blocului de ramura, tratamentul blocului de ramura, in general, nu este necesar.  Va recomand tratamentul corect al afectiunilor cardiace care a dus la aparitia blocului de ram stang. Multa sanatate!

@Lacrimioara : poate fi si din cauza chemtrail-urilor.cauta chemtrails pe google.incearca sa nu mai mananci alimente cu chimicale. ca o paranteza, asta e si motivul principal pentru care au inchis otv-ul...incepusera sa dezbata serios problema ..iar la prima abatere i-au inchis pentru ca au vazut ca nu e un post manipulabil.

Pagini

Adaugă comentariu nou