Termen cautat
Categorie

Boala pilonidala


Autor: i-MEDIC.ro
Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Ce este boala pilonidala?
Boala pilonidala este o afectiune cronica a pielii din regiunea santului interfesier ( zona dintre fese ). Aparitia bolii pilonidale are la baza reactia inflamatorie la firul de par, la care se adauga sau nu infectia. Boala este mai frecventa la barbati decat la femei si in mod frecvent apare la adultii tineri cu varsta intre 20 - 40 de ani. De asemenea, este frecventa la persoanele obeze, cele care au firul de par de pe corp gros si rigid si la persoanele cu igiena deficitara.

Care sunt formele clinice ale bolii pilonidale?
- Chistul pilonidal. Chistul pilonidal apare ca o formatiune localizata imediat lateral sau superior de santul interfesier (in regiunea osului sacru) si poate avea aspectul unei gropite de mici dimensiuni (poarta denumirea si de "sinus"). La inceput este de dimensiuni mici (1-3 cm) si se mareste treptat. Chistul se deschide la exterior printr-un orificiu pe unde se scurge o secretie ce pateaza lenjeria. Firele de par pot protuziona de la acest nivel si de asemenea se pot observa mai multe asemenea chisturi. Frecvent chistul pilonidal se infecteaza (abcesul pilonidal) si fistulizeaza.
- Abcesul pilonidal. Chistul pilonidal se poate infecta cu formarea abcesului pilonidal, caz in care formatiunea devine foarte dureroasa. Tabloul clinic asociaza febra, frisoane, jena la mers si imposibilitatea de a sta pe scaun. Abcesul poate fistuliza (formeaza un canal anormal cu exteriorul) lasand sa se scurg puroi, resturi de par si tesuturi.
- Fistula pilonidala. Fistula pilonidala este o comunicare anormala intre cavitatea chistului si piele. Fistula pilonidala apare ca o complicatie a abceselor pilonidale. Pacientul acuza durere la nivelul pliului fesier si aparitia unei scurgeri purulente care pateaza lenjeria.

Care sunt cauzele aparitiei bolii pilonidale?
Cauza exacta a aparitiei chistulului pilonidal nu este pe deplin inteleasa. La un moment dat, majoritatea specialistilor considerau ca chisturile pilonidale sunt prezente la nastere (sunt congenitale), dar astazi marea majoritate a specialistilor considera ca aceste chisturi sunt dobandite in timpul vietii.
Majoritatea chisturilor pilonidale se considera ca apar datorita incapacitatii firelor de par de a penetra (stabate) pielea. Frecarea si presiunea asupra pielii - cum se intampla in cazul purtarii hainelor stranse, sezutului indelungat, practicarea unor sporturi ce implica zona fesiera (ciclismul sau calaritul) – determina iritarea pielii fortand firul de par sa creasca sub piele. Organismul reactioneaza la firul de par ca la un corp strain si formeaza un chist in jurul parului. Acest lucru poate explica cazurile rare de chisturi pilonidale care apar in alte parti ale corpului. De exemplu la frizeri s-a observat aparitia chisturilor pilonidale la nivelul pielii dintre degete.
O alta posibila explicatie este aceea ca intinderea sau deplasarea straturilor profunde ale pielii determina ruptura foliculului de par, sacul de la nivelul caruia se dezvolta firul de par. Ulterior un chist se formeaza in jurul foliculului rupt.
Unii copii se nasc cu o adancitura de mici dimensiuni in partea de sus a santului interfesier. Rar acestea se infecteaza, formand un abces pilonidal.

Care sunt simptomele chisturilor pilonidale?
Majoritatea chisturilor pilonidale nu se asociaza cu prezenta simptomelor ( sunt asimptomatice), singur semn al prezentei chistului poate fi o proemintenta mica pe suprafata pielii. Uneori chisturile pilonidale se insotesc de jena dureroasa si secretii seroase intermitente.
Simptomele unui chist pilonidal infectat (abces) includ:
- Durere locala, permanenta cu caracter pulsatil, jena la mers si imposibilitatea de a sta pe scaun
- Tumefierea (umflarea) evidenta a regiunii santului interfesier
- Inrosirea pielii
- Febra ( nu este un simptom frecvent) si frison
- Scurgerea de puroi sau sange la nivelul unei deschideri a pielii (sinusul pilonidal) insotita de un miros urat
Complicatiile bolii survin foarte rar. Daca abcesul pilonidal nu este tratat corespunzator exista un risc crescut de aparitie a unui tip de cancer al pielii numit carcinom cu celule scuamoase care se dezvolta la nivelul marginii epiteliale a leziunilor pilonidale cronice, neglijate.

DIAGNOSTIC:

Boala pilonidala nu ridica deobicei probleme de diagnostic datorita localizarii sale si caracteristicilor sale. Medicul poate stabili diagnosticul prin examinarea vizuala a zonei din jurul santului interfesier. In general pacientul cu boala pilonidala este un pacient obez, cu pelvis ingust si sant interfesier adanc, cu pilozitate excesiva (in special par asru si cret) si cu o hiperactivitate a glandelor sebacee si sudoripare. Daca chistul pilonidal nu se vindeca in urma tratamentului, se pot efectua culturi de la nivelul zonei afectate.
Chisturile pilonidale trebuie diferentiate de teratoame si meningocele care insotesc spina bifida, tumori osoase, angioame , lipoame, chisturile sebacee, etc. Abcesele pilonidale pot fi confundate cu abcesele acute obisnuite, furunculele si chisturile sebacee infectate.

TRATAMENT:

 

In cazul in care boala pilonidala este asimptomatica nu este necesar tratamentul. Chistul pilonidal simptomatic poate fi tratat in doua moduri: incizia ( deschiderea) si drenarea chistului sau excizia (eliminarea) chistului.

Incizie si drenaj
Tratament initial pentru un abces pilonidal este de obicei incizia si drenajul acestuia. Procedura se efectueaza sub anestezie locala pentru a amorti zona inainte de a se deschide abcesul, de a drena lichidul (puroiul) si indeparta firele de par si alte resturi. Rana ce rezulta in urma interventiei este pansata si de obicei se vindeca in 2 pana la 5 saptamani. La aproximativ 50 - 60% din persoanele cu abces pilonidal acest tratament este eficient. Incizia si drenajul nu vindeca boala, ci doar rezova episodul infectios (abcesul) ; bolnavul ramane in continuare purtator al leziunii pilonidale si trebuie ulterior supus interventiei chirurgicale radicale (excizie).

Excizie
Excizia presupune drenarea materialului infectat aflat la nivelul chistului alaturi de indepartarea intregului chist pilonidal. Excizia chistului se vindeca in 1-4 saptamani, pe cand incizia si drenajul necesita 3 pana la 6 saptamani pentru vindecare. Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie generala. Excizia se recomanda in special in cazul unui abces pilonidal recurent.
Dupa ce chistul si tesutul infectat sunt eliminate, rana poate fi lasata deschisa (metoda deschisa) sau cusuta (metoda inchisa):
• Metoda deschisa. Plaga chirurgicala este lasata deschisa si se aplica un pansament din tifon pentru a permite vindecarea ranii de la interior spre exterior. Aceasta metoda duce la vindecare intr-un timp mai indelungat, dar ,de obicei, riscul de recurenta a bolii pilonidale este mai mic.
• Metoda inchisa. Dupa eliminarea chistului si tesuturilor infectate, chirurg sutureaza (coase) rana. Timpul de vindecare este mai scurt cu aceasta procedura, dar exista un risc mai mare de recurenta a bolii pilonidale. Pentru a imbunatati timpul de vindecare si a reduce riscul de recurenta, chirurgul poate face o incizie de o parte pentru a crea un lambou de piele.

 

 

Ingrijirea postoperatorie este extrem de importanta pentru asigurarea succesului interventiei chirurgicale. Ingrijirea corespunzatoare postoperatorie si prevenirea reaparitiei chisturilor pilonidale consta in:
• Indepartati parul din zona chistului in mod regulat. Barbieritul si cremele depilatoare functioneaza destul de bine, dar este posibil sa fie necesar tratamentul cu laser pentru indepartarea parului. Imediat dupa operatie se recomanda sa evitati cremele depilatoare deoarece acestea pot fi iritante.
• Curatati zilnic zona cu sapun cu glicerina, care tinde sa fie mai putin iritant. Clatiti zona bine pentru a indeparta orice reziduuri de sapun.
• Pastrati zona curata si uscata. Nu folositi pudre, uleiuri sau remedii din plante pe aceasta zona.
• Evitati sezutul prelungit pe suprafete dure.
• Supravegheati zonei pentru semne de infectie precum: disconfort, inrosire, umflare (edematiere), durere, exteriorizarea unui lichid tulbure ori sanghinolent sau febra.

 

Bibliografie

http://www.fascrs.org/patients/conditions/pilonidal_disease/
http://www.mayoclinic.com/health/pilonidal-cyst/DS00747
http://health.yahoo.com/skinconditions-treatment/pilonidal-disease-treatment-overview/healthwise--ug1164.html
http://health.yahoo.com/skinconditions-overview/pilonidal-disease-topic-overview/healthwise--ug1161.html
http://www.uihealthcare.com/topics/digestivesystem/dige3510.html

Comentarii

Ar trebui totusi sa va adresati unui medic chirurg pentru stabilirea diagnosticului corect si tratamentului corespunzator. In cazul in care boala pilonidala este asimptomatica nu este necesar tratamentul. Chistul pilonidal simptomatic poate fi tratat in doua moduri: incizia ( deschiderea) si drenarea chistului sau  excizia (eliminarea) chistului. Multa sanatate!

Buna ziua

Sotul meu are aceeasi problema.Nu ii este frica de operatie,insa nu are timp.

Puteti sa mi spuneti cat a durat recuperarea si care au fost costurile operatiei?

Va multumesc anticipat.

Conform notei de decont data de SPITALU MILITAR DE URGENTA "REGINA MARIA" BRAVOV. zile despitalizare 7= 1316,77 , hrana=49,00, cheltuieli pentru medicamente pe perioada spitalizari=18,51 ,cheltuieli pentru materiale sanitare=45,99 , analize de laboratur=27,98 ,alte investigatii=36,45 Total 1494,70  Tote acestea sint suportate de Casa De Sanatate .

In cazul reaparitiei simptomelor bolii se recomanda tratamentul chirurgical. Incizia si drenajul nu vindeca boala, ci doar rezova episodul infectios (abcesul); bolnavul ramane in continuare purtator al leziunii pilonidale.Exista posibilitatea extinderii infectiei.
Multa sanatate!

Tratamentul este doar chirurgical. Stadiul in care va aflati dumneavoastra permite realizarea unei interventii radicale,prin care se indeparteaza chistul in intregime. Procesul de vindecare poate fi dureros, astfel incat poate deveni necesara administrarea de medicamente antialgice. Multa sanatate!

Am urmarit problema cu mare atentie pentru ca am avut 3 operatii radicale si numeroase chiuretaje sau raclari (vreo 20).  Eu am ajuns in final la dl dr Andrei Sorin (lucreaza la chirurgie Fundeni si la Mediproct) din greseala pt ca citind pe forumuri am confundat fistula perianala (pentru care d-lui face un tratament extraordinar)cu fistula mea pilonidala.M-a vazut si mi -a spus ca ma opereaza cu laser si cu anestezie locala si ca ma vindec in maxim 6 saptamani. asa a fost. Nici acum nu-mi vine sa cred ca sunt bine. Inca mai am cosmaruri sivad fetele celor care ma chiuretau pe viu. Va multumesc si nu am cuvinte domnule doctor si va felicit pentru modestia dumneavoastra!

Buna ziua

Sotul meu are aceeasi problema.Nu ii este frica de operatie,insa nu are timp.

Puteti sa mi spuneti cat a durat recuperarea si care au fost costurile operatiei?

Va multumesc anticipat.

Conform notei de decont data de SPITALU MILITAR DE URGENTA "REGINA MARIA" BRAVOV. zile despitalizare 7= 1316,77 , hrana=49,00, cheltuieli pentru medicamente pe perioada spitalizari=18,51 ,cheltuieli pentru materiale sanitare=45,99 , analize de laboratur=27,98 ,alte investigatii=36,45 Total 1494,70  Tote acestea sint suportate de Casa De Sanatate .

In cazul reaparitiei simptomelor bolii se recomanda tratamentul chirurgical. Incizia si drenajul nu vindeca boala, ci doar rezova episodul infectios (abcesul); bolnavul ramane in continuare purtator al leziunii pilonidale.Exista posibilitatea extinderii infectiei.
Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou