Esti aici:Boli / Afectiuni / Bronsiolita la copil


Bronsiolita la copil


Generalitati

Bronsiolita acuta este o boala inflamatorie difuza a cailor respiratorii inferioare de calibru mic, determinate de obstructia acestora prin proces inflamator. Aceasta inflamatie este cauzata virusul sincitial respirator (cel mai frecvent), dar si de virusuri paragripale, adenovirusuri, rinovirusuri si de Mycoplasma pneumoniae.Nu trebuie omisi factorii favorizanti ai bronsiolitei acute care includ: lipsa alimentatiei naturale, conditii de aglomeare la domiciliu, fumul de tigara din incapere (mame fumatoare). Bronsiolita apare in primiidoi ani de viata, cu un varf de incidenta la varsta de sase luni.
De cativa ani a devenit o problemade sanatate publica, incidenta sa fiind mai crescuta primavara si toamna,  si mai mult, nou-nascutii sunt spitalizati pentru detresa respiratorie grava, secundara acestor infectii pulmonare virale.

Simptome si semne:

La sugar debuteaza ca o infectie banala de cai respiratorii cu secretie nazala seroasa (coriza) si stranut, Febra (38-390)
•    Retractii intercostale si subcostale
•    Raluri fine crepitante si subcrepitante disseminate, predominant la sfarsitul inspirului: expirul este mult prelungit
•    Wheezing ( zgomot suierator)
•    Otita medie acompaniaza destul de frecvent boala

Diagnostic

Diagnosticul se pune luand in considerare criteriile:
•     elemente de infectie virala respiratorie (  rinoree, tuse, febra), epidemie cu virusul sincitial respirator
•    semne de obstructie bronsica :expir prelungit, weezing, raluri sibilante, hiperinflatie

Varsta  si prezenta semnelor de detresa respiratorie ( batai ale aripioarelor nazale, polipnee, tiraj) nu sunt criterii obligatorii pentru diagnostic.
Radiografia toracica nu este recomandata de rutina in evaluarea bronsiolitei acute: se indica doar in forma severa de boala, deteriorare brusca, excluderea unei pnuemonii.

Tratament

La domiciliu:
•    administrarea de lichide la intervale mici
•    antipiretice ( paracetamol) cand are febra
•    reduceti temperature in camera la 18-190
•    umeziti aerul din camera
Sugarii cu insufiecienta respiratorie trebuie spitalizati, dar se recomanda doar tratamentul  suportiv si de corectare a principalelor tulburari fiziopatologice.

Imagini

Bronsiolita 1.JPGBronsiolita 2.JPGBronsiolita 3.jpgBronsiolita 4.jpgBronsiolita 5.gifBronsiolita 6.jpgBronsiolita 7.jpgBronsiolita 8.jpgBronsiolita 9.jpg

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.