Esti aici:Boli / Afectiuni / Cancerul de col uterin


Cancerul de col uterin


Generalitati

Ce este cancerul de col uterin?
Uterul este un organ situat pe linia mediana la nivelul pelvisului, intre vezica urinara si rect, continuându-se in partea inferioara cu vaginul. Uterul este impartit in trei portiuni: colul uterin, portiunea inferioara care se deschide la nivelul vaginului, corpul uterin, portiunea superioara si istmul, o zona ingusta de legatura intre corp si col. Colul uterin este o zona de tranzitie intre vagin si uter. Practic este un fel de inel care delimiteaza partea superioara a vaginului de partea inferioara a uterului.
Cancerul de col uterin este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc suprafata colului. Cancerul de col uterin (CCU) este o boala cronica grava, de mare importanta medico-sociala, cu evolutie foarte severa, mai ales cand este depistata in stadii avansate.
Importanta problemei rezulta din faptul ca neoplasmul colului uterin reprezinta una din principalele cauze de deces al populatiei feminine, ocupand locul al doilea ca frecventa, pe primul loc situandu-se cancerul sanului.
Cancerul colului uterin insumeaza 44% din totalul neoplaziilor genitale feminine, fapt ce justifica eforturile depuse pe plan national si international pentru studierea acestei maladii.
Cancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50de ani) in perioada de activitate sexuala, in timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauza.

Care sunt factorii de risc?
Varsta: displazia cervicala este frecventa la femeile intre 20 si 30 de ani. Decesul din cauza cancerului de col uterin este rar la femeile sub 30 de ani si la cele care-si fac screening in mod regulat. Sansele de deces din cauza cancerului de col uterin cresc o data cu varsta. Cele mai mari sanse le au femeile albe intre 45 si 70 de ani si femeile de culoare de 70 de ani.
Rasa: decesul din cauza cancerului de col cervical apar mai des la femeile de culoare decat la femeile albe.
Infectia cu HPV: reprezinta cel mai important factor de risc pentru cancerul cervical. Desi majoritatea femeilor cu cancer de col uterin au infectie cu papillomavirusul uman (HPV) nu toate femeile cu infectie HPV dezvolta cancer cervical. Multe tipuri de HPV pot afecta cervixul dar numai unele transforma celulele normale in celule anormale care pot duce la cancer. Unele infectii cu HPV se vindeca fara tratament. Femeile care nu sunt incluse in screening au risc crescut pentru cancerul de col uterin. Infectiile cu HPV se transmit in primul rand prin contact sexual. Femeile care incep viata sexuala la o varsta frageda si au multipli parteneri sexuali prezinta risc crescut pentru infectia cu HPV.
Alti factori de risc pentru cancerul de col uterin:
- numarul mare de sarcini la termen
- numarul mare de parteneri sexuali
- primul contact sexual la o varsta foarte frageda
- consumul de tigari
- contraceptivele orale
- sistemul imunitar slabit.

Care sunt simptomele?
La inceput, afectiunea este asimptomatica, fiid cel mai usor de analizat cu ajutorul testului Papanicolau. Odata instalat procesul canceros, exista o serie de simptome. Iata cateva dintre cele mai importante:
- Durere in timpul actului sexual (dispareunia)
- secretie vaginala anormala, prezenta in cantitate mare si uneori amestecata cu mici cantitati de sange
- sangerari vaginale anormale, sau modificari notabile in aparitia ciclului menstrual
- sangerari la nivelul cervixului in timpul contactului sexual sau in momentul inserarii diafragmei
In cazul cancerului avansat de col uterin, simptomele se modifica, astfel:
- apare anemia datorata pierderilor necontrolabile de sange
- survine durerea pelviana, a membrelor inferioare sau lombara
- comunicarea anormala dintre vagin si rect, afectiune numita "fistula vaginala". Aceasta apare din cazua extinderii procesului canceros la nivelul tesuturilor alaturate.
- Scadere in greutate (mai multe kilograme in cateva saptamani, luni)

Care este evolutia?
Evolutia cancerului de col se poate solda cu afectarea tesuturilor si organelor invecinate. Odata cu instalarea metastazelor, se pot identifica tumori si la nivelul plamanilor, stomacului, rinichilor, intestinelor, ficatului. Unoeri poate degenera in metastaze osoase. Medicul este singurul capabil sa analizeze extensia sau generalizarea acestei boli mortale si sa decida apoi modalitatea de abordare profilactica a acesteia.

Diagnostic

Formele incipiente de boala sunt asimptomatice, ele se descopera numai in cadrul procesului de screening prin examen citologic Papanicolau. Pe masura ce tumora creste, pacienta poate acuza sângerari pe cale vaginala, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociaza o secretie vaginala cu evolutie trenanta. Durerea nu este comuna, ea apare in stadii avansate, fiind determinata de o multitudine de cauze: necroza tumorala, inflamatie pelvina asociata, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului.
Diagnosticul leziunilor precursoare (preinvazive): investigatiile incep cu examen citologic Papanicolau. Terminologiei clasice Papanicolau i s-au adaugat in timp cele de displazie si CIN, ultima abordare fiind reprezentata de clasificarea Bethesda (TBS) care grupeaza leziunile precursoare neinvazive ale colului in categoriile grad scazut (LSIL) si grad inalt (HSIL), fiecare dintre ele cu algoritmul propriu de tratament si urmarire. Daca citologia este anormala dar fara prezenta unei leziuni vizibile pe col, se efectueaza colposcopia, metoda care analizeaza foarte atent suprafata exocolului uterin si portiunea initiala a canalului cervical.
Biopsia ghidata colposcopic si eventual chiuretajul endocervical pun diagnosticul. Daca exista displazie severa, citologica sugereaza carcinom in situ sau jonctiunea scuamocilindrica a colului nu se poate vizuliza in intregime se practica conizatia, reprezentând excizia printr-o manevra speciala a zonei suspecte de la nivelul colului. Conizatia reprezinta atât o metoda diagnostica cât si, pentru unele cazuri, terapeutica.
Diagnosticul leziunilor invazive: leziunile vizibile (macroscopice) de la nivelul colului uterin se biopsiaza, eventual se face si chiuretajul endocervical daca leziunea se prelungeste spre canalul cervical, examinarea la microscop a materialului excizat punând diagnosticul de malignitate.
Dupa confirmarea malignitatii, evaluarea preterapeutica a cazului necesita efectuarea altor investigatii: examene uzuale (radiografie toracica, examene de sânge, ECG) si alte investigatii complementare utile pentru aprecierea extensiei loco-regionale a bolii (tomografie computerizata abdomino-pelvina, urografie, eventual cistoscopie sau rectoscopie daca exista suspiciune de invazie a organelor vecine).

Tratament

Tratamentul chirurgical cuprinde metode conservatoare (cum este conizatia in carcinomul in situ) sau radicale – cea mai utilizata este histerectomia totala cu cu anexectomie bilaterala (se rezeca uterul impreuna cu ambele ovare) si limfadenectomie pelvina (excizia ganglionilor limfatici pelvini).
Radioterapia este o metoda de tratament de baza, fiind folosita ca tratament exclusiv, pre- sau postoperator. Se utilizeaza iradierea externa (cu fotoni, folosind acceleratorul liniar sau aparatele de telecobaltoterapie) si brahiterapia (sau iradierea intracavitara, adica introducerea de surse radioactive la nivelul uterului sau vaginului). Pentru stadiile incipiente (IA, IB, IIA) radioterapia exclusiva si chirurgia au rezultate similare. Pentru restul stadiilor tratamentul este de obicei combinat radio-chirurgical.
Ca şi în cazul altor cancere, cancerul de col uterin poate avea câteva variante de tratament.
Decizia asupra metodei de tratament care va fi urmată, va fi luată de medic şi pacientă împreună, luând în considerare mai mulţi factori, printre care:
• Dimensiunile cancerului şi dacă a metastazat (s-a răspândit) sau nu
• Vârsta pacientei şi starea ei de sănătate generală
• Preferinţele pacientei
După ce aceşti factori au fost luaţi în considerare, medicul va recomanda cel mai probabil una din următoarele metode de tratament, sau o combinaţie de metode.
Excizie chirurgicală-Este vorba despre o operaţie prin care se înlătură partea afectată de cancer.
Radioterapie-Această metodă foloseşte raze X cu energie înaltă pentru a distruge sau a afecta celulele canceroase.
Chimioterapie-Aceasta este o metodă care foloseşte un medicament sau o combinaţie de medicamente pentru a trata cancerul. De obicei se injectează intravenos sau se administrează pe cale orală.
Un plan de tratament complet va include de asemenea şi vizite de urmărire şi posibil examinări cu raze X, biopsii şi teste de sânge suplimentare sau alte examinări.
Tratamentul de intretinere
Perioada de recuperare este foarte importanta pentru ca scopul ei este acela de a preveni recidivele. Starea emotionala joaca si ea un rol crucial in maniera in care pacienta reuseste sa treaca peste aceasta perioada grea. Pe langa recuperarea individuala, femeia are nevoie si de sfatul medicului oncolog, respectiv al ginecologului. Este nevoie sa controale medicale regulate, si anume:
- examen ginecologic complet si examen citologic Papanicolau, la fiecare 3 luni, in primii 2-3 ani de la stabilirea diagnosticului
- examen ginecologic si test Papanicolau la fiecare 6 luni dupa primii 2-3 ani de la diagnostic
- examene medicale anexe, in cazul in care medicul a stabilit ca celulele canceroase s-au extins si la alte organe.
Terapii complementare
Aceste terapii nu trebuie sa fie privite ca si terapii substitutive ale celor standard, folosite in tratarea cancerului cervical. Inaintea demararii unui astfel de tratament, este bine sa se discute cu emdicul in legatura cu eventualele efecte secundare pe care aceasta le-ar putea avea asuopra afectiunii canceroase. Iata cateva astfel de terapii complementare:
- acupunctura
- fitoterapia
- meditatia
- yoga
- suplimente nutritive si vitamine
Profilaxie
Multe cazuri de cancer de col uterin sunt asociate cu factori de risc cunoscuti, specifici. Unii factori de risc nu pot fi evitati dar multi dintre ei pot.
• Infectia cu HPV: infectia cervicala cu HPV este factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin. Exista peste 80 de tipuri de tulpini de human papillomavirus (HPV). Aproximativ 30 de tipuri se transmit pe cale sexuala (se transmit prin contact sexual) si infecteaza cervixul. Aproximativ jumatate din aceste cazuri sunt corelate cu cancerul de col uterin. Oricum, infectia cu HPV este frecventa si doar un numar mic de femei infectate si netratate vor face cancer de col uterin. In prezent se studiaza un vaccin pentru prevenirea unei tulpini frecvente de HPV.
• Antecedente de contact sexual: infectia cu HPV care duce la cancer de col uterin se transmite in primul rand prin contact sexual. Femeile care incep viata sexuala precoce si femeile care au avut multipli parteneri au risc crescut pentru infectia cu HPV si dezvoltarea cancerului de col uterin. Unele metode de prevenire a bolilor transmisibile sexual (BTS) reduc riscul de a face cancer de col uterin. Utilizarea metodelor de contaceptie locale si/sau a gelurilor spermicide ofera protectie partiala dar nu completa fata de BTS.
• Antecedente personale fiziologice: numarul mare de sarcini la termen ( 7 sau mai multe) creste riscul unui cancer de col uterin.
• Utilizarea de contraceptive orale: utilizarea pe termen lug a contraceptivelor orale (5 ani sau mai mult) creste riscul pentru cancer de col uterin.
• Screeningul: controlul ginecologic regulat si testul Papanicolau ajuta la prevenirea unui cancer de col uterin. Modificarile patologice ale colului cervical pot fi detectate prin testul Papanicolau si pot fi tratate inainte de a se dezvolta cancerul. Femeile care nu fac teste Papanicolau regulat au risc crescut pentru cancerul de col uterin.
• Fumatul: consumul de tigari este asociat cu riscul crescut pentru cancerul de col uterin.
• Dieta: multiple studii au sugerat ca unii micronutrienti (vitamine si minerale) pot reduce riscul de a face cancer cervical, dar nu a fost dovedit.
Cunoasterea factorilor de risc pentru cancerul de col uterin poate ajuta la evitarea dezvoltarii cancerului de col uterin.

Imagini

cancer col uterin 1.jpgcancer col uterin 2.gifcancer col uterin 3.gifcancer col uterin 4.jpgcancer col uterin 5.jpgcancer col uterin 6.jpgcancer col uterin 7.jpgcancer col uterin 8.jpgcancer col uterin 9.gifcancer col uterin 11.jpgcancer col uterin 12.jpgcancer col uterin 13.jpgcancer col uterin 14.jpg

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

 

Buna ziua, In urma cu o luna, am fost la ginecolog deoarece prezentam sangerari anormale si incontinenta urinara. Mi s-a facut colposcopie, examen citologic si biopsie. Rezultatul biopsiei: Fragmente de col uterin in incidenta transversala de sectiune cu displazie epiteliala severa si cu carcinom epidermoid cu celule mari. 

Stadialitate: T2b Nx Mx 

Am fost trimisa la IOB, la un chirurg renumit. Acesta, in urma unui consult la masa si pe baza rezultatului de la biopsie, m-a trimis la un radiolog-oncolog, cu mentiunea ca e urgent si ca ne vedem dupa reevaluare, sa vedem daca se poate, sau nu, opera. 
Am fost dusa imediat la simulator unde mi s-a punctat zona de iradiere si mi s-a spus ca peste cateva zile voi incepe tratamentul. Mi s-a dat trimitere la urolog pt examen urologic si citoscopie, pe care n-am reusit sa le fac fiindca dl. doctor din ziua respectiva era in concediu, iar cel din ziua urmatoare mi-a spus ca nu poate si sa vin alta data, cu toate ca locuiesc in provincie. 
Mi s-a facut analiza sangelui, iar rezultatul a fost destul de bun, cu mici diferente la RBC (3, 97%), HCT (35, 1%) si LUC (4, 6%). In plus, am mai primit si-o trimitere pt CT, iar rezultatul este urmatorul: 

REZULTAT: 
Voluminoasa formatiune tumorala dezvoltata la nivelul colului uterin, cu contur policiclic, iodofila, heterogena, cudiametre axiale de cca 7/6, 3 cm si diametrul cranio-caudal de cca 10 cm, ce se intinde caudal pana la jumatatea vaginului si cranial pana la nivelul regiunii corporeale uterine. Regiunea fundica uterina prezinta cavitate deschisa si miometru neomogen prin prezenta de arii nodulare iodofile. Formatiunea aparent pastreaza lizereu grasos de demarcatie fata de vezica urinara si fata de rect, dar asociaza densificarea grasimii pelvine adiacente si stergerea limitei de demarcatie fata de o bucla sigmoidiana localizata lateral stanga fata de tumora. 
Anexe fara particularitati CT. 
Vezica urinara in repletie, cu pereti de grosime normala, fara margini lacunare vizibile CT. 
Cateva imagini limfoganglionare iliace interne drepte, de max 7 mm. 
Ficat, colecist, splina, pancreas, rinichi, glande suprarenale fara particularitati CT. 
Baze pulmonare libere. 
Leziune osteocondensanta de 7 mm la nivelul tuberculozitatii ischiatice drepte, cu aspect de infarct osos. In rest, fara modificari focalizate de structura la nivelul segmentelor osoase scanate. 

CONCLUZII: 
Voluminoasa formatiune tumorala de col uterin, infiltrativa local. Fara adenomegalii patologice abdomino-pelvine. Fara determinari secundare decelabile CT la nivleul regiunilor scanate. 

Intre timp mi s-a facut si programarea pentru radioterapie.

Problema mea este ca nimeni nu mi-a explicat nimic, nici legat de boala, nici de tratament, nici de prognostic. 
As vrea sa stiu daca 2b este stadiul corect, ce tratament presupune si ce sanse de vindecare exista, evident in cazul in care acestea exista si daca nu cumva e vorba doar de sanse de supravietuire. 
Si inca o intrebare: ce reguli de alimentatie trebuie sa adopt in timpul radioterapiei, si nu numai.

Va multumesc!


 

Am 30 de ani si vroiam o parere in legatura cu problema mea, o opinie sau ce tratament este corespunzator acestei faze. Mentionez ca este a doua interventie, prima a avut loc in anul 2008, s-a efectuat electrorezectia zonelor afectate ale colului uterin. Evolutia a fost favorabila pana in anul 2011, cand a recidivat intr-o zona noua a colului. S-a efectuat electrorezectie iar, doar ca rezultatul biopsiei a fost mai rau decat in 2008. Sunt programata in luna aceasta la o extirparea a colului, iar la sani am 9 chisturi 5 la sanul stang si 4 la dreptul , un grad 2 , dar cred ca au legatura intre ele.

Rezultatul biopsiei este:

Descriere macroscopica: tesut tisular cu diametru de 1.5/1/1 cm tapetat pe una din fete de mucoasa albicioasa, centrala de orificiu care strabate intregul fragment (orificiu de col).

1-5 fragmente periorificiale puse radial (pus tot).

Diagnostic histopatologic: fragmente de col uterin incluzand jonctiune exo-endocervicala cu leziuni exo-endocervicita cronica eroziv-ulcerativa;epiteliul exocervical prezinta celule scuamoase modificate (tahicromazie/hipertrofie ulcerata, focal mitoza),interesand focal intreaga grosimew epiteliala;unele celule scuamoase cu nuclei cu contur neregulat tahicrom/ hipercrom si halou clar perinuclear (aspect koilocitic)

Concluzie: displazie cervicala moderata si focal severa (neoplazie intrapiteliala de grad inalt) , pe fond de exo-endocervicita cronica eroziv - ulcerativa

Exista cineva in masura sa imi poata da un sfat???

Multumesc mult!

Buna ziua.

Am 31 de ani si un copilas de 1 an si jumatate. Problema mea a inceput din ianuarie 2010 cand am considerat ca este bine sa imi fac un test Papanicolau dupa ce trecusera 8 luni de la nastere. Rezultatul a fost neasteptat...fortiu II-IIIB. Am repetat analiza dar in mediul lichid care am inteles ca este o varianta mai moderna...Concluzia acestui test a fost, citez:"Celule scuamoase atipice, fara a se putea exclude prezenta unei leziuni scuamoase intraepiteliale de grad inalt (ASC-H)".Am facut apoi o colposcopie la care dr mea nu a observat absolut nimic anormal. Am facut genotiparea HPV si aici mi-au iesit doua tulpini cu risc inalt si anume 31 si 85. Aici practic s-au deslusit itele problemei...Insa dr mea a spus ca nu exista tratament si ca trebuie sa asteptam ca sa apara ceva ce poate fi biopsiat si ca in orice caz nu sunt tulpinile cu risc maxim ...Am facut si o ecografie in luna mai iar concluzia a fost:"ecografie ginecologica in limite normale".In iunie am repetat testul Papanicolau si rezultatul a fost:"Fortiu clasa IIB" ,cu recomandarea controlului periodic.De data asta parea ca lucrurile au intrat pe un fagas mai bun. Insa, in octombrie am mers iar la control si la un nou test papanicolau in acel mediu lichid. La control toate bune si frumoase dar cand am primit dupa o luna rezultatul testului mi s-a taiat elanul din nou...Conclusia acestui test a fost, citez:"Celule scumoase atipice, fara a putea exclude prezenta unei leziuni scumoase intraepiteliale de grad inalt(ASC-H)".Aceeasi concluzie si nimic altceva la varianta in mediul lichid... Dr mi-a recomandat sa mai facem o colposcopie in ianuarie(ca sa nu stau stresata de sarbatori) si apoi sa imi recolteze pentru biopsie.

Imi doresc enorm de mult niste lamuriri, niste pareri, exista sau nu tratament? Este sau nu grava situatia mea? Ma gandesc fara incetare ca am un copil mic pe care l-am dorit enorm si pentru a ramane insarcinata am facut tratament. Astept un raspuns si va multumesc inca de pe acum pentru el.

nu trebuie sa intrati in panica ganditi pozitiv daca vreti sa vb .....hatice.hatice11@yahoo.com

Daca testul HPV deceleaza o tulpina HPV cu risc inalt, se recomanda colposcopia si biopsia. Tratamentul ulterior depinde de rezultatul acestor investigatii suplimentare. Leziunile cervicale cu grad inalt (HSIL) necesita tratament. Exista in prezent mai multe optiuni terapeutice care permit indepartarea tesutului anormal: electrocauterizarea, crioterapia, vaporizarea laser, chirurgia (conizatia). Multa sanatate!

simtit in timp ce ma spal in ineriorul vaginului o umflatura CAre zic eu pe timp ce trece parca tot mai mare este...nu simt nimic din ce am citit mai sus despre cancerul de col uterin. , nu sangerez...doar in timpul actului sexual simt durere...dar nu a curs nici macar o picatura de sange..nu stiu la ce sa ma gandesc acum...am sa ajung la ginecolo cat mai repede ca imi este putin frica de ce ar putea fi inauntru'l meu...dumneavoastra ce imi puteti spune??...o zi buna!!multumesc anticipat

Cel mai corect este sa va adresati unui medic ginecolog. Formele incipiente de boala sunt asimptomatice (absenta simptomelor). Pe masura ce tumora creste, pacienta poate acuza sangerari pe cale vaginala, spontane sau la contactul sexual. Multa sanatate!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.