Termen cautat
Categorie

Cancerul de endometru

GENERALITATI:

Ce este cancerul de endometru?

Cancerul endometrial reprezinta transformarea maligna (cancer) a celulelor de la nivelul endometrului. Endometrul este tesutul superficial care acopera suprafata interna a uterului. Uterul este un organ cavitar, muscular situat la nivelul pelvisului, unde se dezvolta fetusul. La femeile neinsarcinate uterul are dimensiuni de aproximativ 6 cm. Cancerul endometrial este cel mai comun tip al cancerului corpului uterin si constituie circa 95% din toate leziunile maligne ale acestui segment anatomic. Incidenta cancerului endometrial a crescut in ultimii 50 de ani, aspect mai bine perceptibil in ultima perioada.

Profilul unei paciente cu cancer endometrial este cel al unei femei obeze, cu diabet zaharat si hipertensiune, aflata in postmenopauza si care este nulipara, cu menarha precoce si menopauza tardiva. Acest tip de cancer este inclus in categoria cu prognostic relativ favorabil pentru ca intr-un numar mare de cazuri diagnosticul este pus in stadii precoce.
Sunt descrise doua tipuri diferite de cancer endometrial:

Cel mai comun se dezvolta in perioada perimenopauzala, la femei cu istoric de expunere la estrogeni, endogeni sau exogeni. In aceste cazuri, procesul debuteaza ca hiperplazie endometriala si progreseaza spre carcinom. Aceste tumori „estrogeni-dependente sunt mai bine diferentiate si au un prognostic mai favorabil.Celalalt tip se dezvolta in cazuri unde nu se manifesta o sursa estrogenica de stimulare endometriala. Aceste cancere spontane nu se asociaza cu hiperplazia, mai mult se pot dezvolta pe endometru atrofic. Sunt mai putin diferentiate si au un prognostic mai rezervat. Cancerele non-estrogen dependente sunt mai frecvente la femei in varsta (postmenopauza).

Care sunt cauzele?

Nu se stie exact ce intervine in declansarea cancerului endometrial, dar cercetatorii au aratat ca un rol major il joaca nivelul crescut de estrogen. Balanta dintre cei doi hormoni feminini, estrogenul si progesteronul, se modifica pe perioada ciclului menstrual, facand ca endometrul sa se ingroase in prima parte a ciclului. Daca nu se instaleaza o sarcina, endometrul se desprinde si este eliminat in ultima parte a ciclului menstrual. Cand echilibrul dintre cei doi hormoni se deplaseaza in favoarea estrogenului care stimuleaza cresterea endometrului riscul de cancer endometrial se mareste.

Care sunt factorii de risc?

Varsta: riscul legat de varsta este analizat din mai multe puncte de vedere: varsta cronologica, varsta pubertatii, varsta menopauzei. Menopauza naturala, instalata dupa 52 de ani creste riscul de 2,4 ori comparativ cu femeile la care menopauza se inregistraza inainte de 49 de ani, probabil ca rezultat al expunerii prelungite a endometrului la stimularea estrogenica in prezenta ciclurilor anovulatorii.Cancerul endometrial este,clasic, considerat o afectiune caracteristica, cel putin prin frecventa, postmenopauzei. Mai mult de 70% din cazuri se inregistreaza dupa 50 de ani, cel mai mare numar de paciente intre 50-59 de ani, varsta medie fiind 61 de ani. Desi aceasta leziune se poate dezvolta si in premenopauza, clinic este mai rar suspectata la femei cu varste sub 45 de ani. Precocitatea instalarii menstruatiei a fost asociata cu cresterea riscului.
Paritatea: nuliparele au riscul de 2-3 ori mai mare decat femeile care au nascut.
Cea mai mare parte a investigatiilor epidemiologice nu evidentiaza asocieri intre riscul cancerului endometrial si varsta la prima sau la ultima nastere. Opinia majora considera ca efectele protective sunt dependente de sarcinile la termen.
Infertilitatea si starile ce induc cresteri ale estrogenilor endogeni: estrogenii proveniti din surse endogene, actionand durate mari de timp, in absenta progesteronului, stimuleaza endometrul determinand hiperplazii de diferite grade, unele transformandu-se carcinomatos. Infertilitatea a fost asociata cu o crestere moderata a riscului pentru cancer endometrial. Riscul este mai mare in cazul infertilitatii de cauza ovariana, situatie similara celei ce induce riscul prin cicluri anovulatorii persistente (ovare polichistice).
Obezitatea: este un factor de rsic major pentru cancerul endometrial. Relatia intre obezitate si cancerul endometrial este explicata prin cresterea estrogenilor periferici.
Alte forme de patologie medicala: diabetul zaharat creste riscul de 1,3 pana la 2,8ori. Atat timp cat obezitatea este asociata cancerului endometrial si tulburarilor metabolismului glucidic este greu ca acesti factori sa fie separati. Riscul reprezentat de ale anomaliile metabolismului glucidic este mai evident pentru femeile tinere. Alte forme de patologie medicala (hipertensiunea arteriala, hipotiroidismul, colecistopatiile, artrita) au fost asociate unei cresteri a riscului dar nu exista o argumentare consistenta in acest sens.
Contraceptivele orale si contraceptia intrauterina. Utilizarea contraceptivelor orale combinate a fost asociata unei reduceri a riscului pentru cancer endometrial cu cca 50%. In contrast cu contraceptia orala, potentialele efecte ale contraceptiei intrauterine si sterilizarii tubare asupra riscului cancerului endometrial au fost putin studiate. Riscul dezvoltarii cancerului endometrial scade semnificativ in cazul femeilor ce au folosit contraceptia intrauterina.
Terapia hormonala de substitutie: beneficiile terapiei hormonale de substitutie (THS) in prevenirea unor procese degenerative sau tratarea unor simptome in postmenopauza sunt binecunoscute si nu pot fi negate. Cele mai frecvente riscuri legate de utilizarea THS sunt grupate in doua categorii: tulburari metabolice si patologie vasculara sau hepatica si riscurile de ordin oncologic (hiperplazii endometriale si cancer endometrial, cancer mamar, cancer ovarian).Riscul cancerului endometrial depinde de durata THS, dozei, tipul estrogenilor utilizati. Indicarea THS pentru corectarea simptomelor menopauzei (durata 1 pana la 5 ani) poate duce la o crestere a riscului multiplicata cu 3. Prevenirea osteoporozei si afectiunilor cardiace (durata mare a THS) creste riscul de 10 ori. Obligativitatea controlului prin biopsia endometrului, in prezenta sangerarilor in cazurile ce primesc THS, reprezinta o practica bine stabilita. Datorita riscului cancerului endometrial, chiar si fara sangerare, o evaluare anuala a endometrului este recomandabila.
Tratamentul cu tamoxifen (TAM) : cu tot efectul benefic al TAM in tratamentul cancerului mamar, este totusi considerat potensialul efect carcinogenic asupra tesutului endometrial. Toate femeile ce utilizeaza terapia cu TAM trebuie sa beneficieze de cel putin un examen ginecologic anual si sa fie avertizate in legatura cu obligativitatea raportarii oricarei sangerari vaginale.
Hiperplazia endometriala : hipeplaziile endometriale reprezinta un spectru de modificari morfologice si biologice ale glandelor si stromei endometriale.
Fumatul - a fost asociat unei reduceri moderate si independente a riscului cancerului endometrial.
Factori dietetici - asocierea obezitatii cu un risc pentru cancerul endometrial
sugereaza faptul ca dieta, in special aportul energetic, poate fi incriminata. Aceasta asociere ar fi valabila in special pentru grasimi si mai putin pentru caloriile furnizate de proteine sau hidrati de carbon.
Rasa si istoricul familial - la femeile de culoare mortalitatea este excesiva si in raport cu caracteristicile comportamentale si medicale corelate cu starea socio-economica, distributia factorilor de risc, biologici si genetici in aceasta categorie de populatie. Intre factorii de risc a fost inclus istoricul de cancer mamar sau colon si istoricul familial de cancer mamar, ovarian sau al colonului.

Care sunt simptomele?

Cancerul endometrial se dezvolta pe o perioada de mai multi ani. Primul indiciu care avertizeaza ca ceva este in neregula cu corpul tau este reprezentat de sangerarile vaginale anormale, in afara ciclului menstrual sau dupa menopauza. Majoritatea cazurilor de cancer endometrial apar la femeile aflate la menopauza, care nu mai au ciclu, deci o durere in timpul actului sexual.

Pierdere in greutate

De obicei, simptomele de mai sus sunt prezente inca din stadiile incipiente ale bolii, rar acest tip de cancer putand ajunge in stadii avansate fara ca simptomele sa-si faca aparitia. Desigur, nu orice persoana cu aceste simptome are obligatoriu cancer, exista si alte boli care se manifesta prin aceleasi semne. Pentru un diagnostic cert trebuie sa consultati medicul.

Factori de prognostic

Stadiul - este cel mai semnificativ factor in influientarea supravietuitorilor. La 5 ani, in stadiul I supravietuirile au fost raportate a fi 93,8%
Tipul histologic - adenocarcinoamele au o supravietuire de 92%, comparativ cu 33% rata de supravietuire in tipurile histologice mai putin comune (seros papilar, cu celule clare, adenoscuamoase, nediferentiate).
Gradul histologic - gradul diferentierii este in stransa relatie cu prognosticul. Cazurile cu tumori de gradul 3 prezinta recurente cu o frecventa de 5 ori mai mare decat cele cu gradele 1,2 de diferentiere.
Invazia miometriala - accentuarea invaziei musculare este asociata cresterii posibilitatii diseminarii extrauterine si recurentelor. Rata supravietuirilor scade cu cresterea profunzimii invaziei miometriale.
Invazia ganglionilor limfatici - in general, invazia ganglionara reprezinta un factor de prognostic negativ major.
Extensia istmo-cervicala - cat timp tumora ramane localizata la nivelul corpului uterin, prognosticul este favorabil. Invazia istmului si/sau colului determina cresteri ale riscului metastazelor limfatice, bolii extrauterine si recurentelor.
Varsta - in general, femeile mai tinere au un prognostic mai bun decat cele varstnice.

DIAGNOSTIC:

Anamneza: va inregistra antecedentele obstetricale si ginecologice semnificative: istoric familial, tulburari menstruale, infertilitate, tratamente hormonale anterioare sau in curs, interventii chirurgicale, alte situatii cu valoare de factori de risc.
Examenul clinic general: va stabili tipul constitutionale, eventualele afectiuni generale (obezitate, diabet, hipertensiune, afectiuni tiroidiene) cu importanta pentru contextul biologic al cencerului endometrial.
Examenul ginecologic: inspectia cu valvele (speculum), examenul vaginal digital combinat cu palparea abdominala.
Biopsia endometrului este metoda de electie in realizarea diagnosticului cancerului endometrial. Orice femeie cu Sangerare in postmenopauza sau orice femeie peste 40 de ani care prezinta factori de risc sau sangerari uterine neregulate trebuie sa beneficieze de biopsia endometrului in scopul excluderii hiperplaziilor sau cancerului endometrial. Stenoza colului, infectia, sarcina constituie contraindicatii.
Histeroscopia - este metoda ce evalueaza sediul si extinderea leziunii. Acest cavitatii uterine asigurand localizarea leziunii si limitele sale. Histerescopia permite efectuarea de biopsii dar nu poate da informatii in legatura cu invazia muschiului uterin.
Sonografia vaginala este o tehnica utila pentru evaluarea endometrului si un mijloc pentru realizarea diagnosticului precoce in adenocarcinom. Masurarea grosimii endometrului este, deci, o metoda de diagnostic in anomaliile endometriale. Grosimile de 8 mm (premenopauza) au fost propuse ca valori orientative in perspectiva evaluarilor suplimentare. Grosimea de 4-5 mm reprezinta o limita acceptabila pentru depistarea cancerului endometrial in postmenopauza.
Citologia cervico-vaginala - este o metoda lipsita de utilitate pentru ca 30-50% din cazurile cu adenocarcinom au aceste teste cu rezultate normale.

Care sunt stadiile?

Dupa ce cancerul endometrial a fost diagnosticat, testele ulterioare se vor realiza pentru a vedea daca celulele canceroase s-au raspandit la nivelul uterului sau in alte organe. Procedeul prin care se va determina daca celulele canceroase s-au raspandit la nivelul uterului sau in alte organe se numeste stadializare.
Informatiile culese din procedeul de stadializare vor determina stadiul bolii. Este foarte important stadiul cancerului pentru orientarea catre un anumit tratament. Anumite teste si proceduri sunt utilizate in procesul de stadializare.

Stadiul I
In acest stadiu cancerul este prezent numai la nivelul uterului. Stadiul I se subimparte in stadiile IA, IB, IC, in functie de invazia cancerului:

 • stadiul IA: cancerul este numai la nivelul endometrului
 • stadiul IB: cancerul ajunge in prima jumatate a miometrului (stratul muscular al uterului)
 • stadiul IC: cancerul cuprinde si restul miometrului.

Stadiul II
Stadiul II cuprinde uterul si colul uterin, dar nu se intinde mai departe de col. Sadiul II se subimparte in stadiul IIA si IIB, in functie de invazia cancerului:

 • stadiul IIA: cancerul ajunge pana la nivelul colului uterin
 • stadiul IIB: cancerul invadeaza tesutul conjunctiv al colului uterin.

Stadiul III

In stadiul III cancerul depaseste uterul si colul uterin, dar nu mai departe de pelvis. Stadiul III se subimparte in stadiile IIIA, IIIB, IIIC, in functie de invazia cancerului la nivelul pelvisului:

 • stadiul IIIA: cancerul este prezent in unul din urmatoarele locuri: stratul extern al uterului, tesutul din vecinatatea uterului, peritoneu
 • stadiul IIIB: cancerul se raspandeste mai departe de uter si col, pana la nivelul vaginului
 • stadiul IIIC: cancerul ajunge la nivelul ganglionilor limfatici din vecinatatea uterului.

Stadiul IV
In stadiul IV, cancerul se intinde mai departe de pelvis. Stadiul IV se subimparte in stadiile IVA si IVB, in functie de invazia cancerului:

 • stadiul IVA: cancerul se intinde la nivelul vezicii urinare si la nivelul intestinului
 • stadiul IVB: cancerul se raspandeste in alte parti ale organismului, depasind pelvisul, inclusiv ganglionii limfatici din abdomen.

Cancerul endometrial recurent
Cancerul endometrial recurent reprezinta reaparitia cancerului dupa ce a fost tratat. Recurentele pot aparea la nivelul pelvisului, a ganglionilor limfatici din abdomen sau in alte parti ale corpului.

TRATAMENT:

Diferite tipuri de tratament sunt disponibile pentru pacientii cu cancer endometrial. Anumite tratamente sunt standard (tratamentul utilizat in mod curent), iar altele sunt in curs de testare in trialurile clinice. Inainte de inceperea tratamentului pacientii ar trebui sa se gandeasca la o eventuala participare in aceste trialuri clinice.
Trialurile clinice reprezinta studii de cercetare care ajuta la imbunatatirea tratamentelor sau la obtinerea de informatii privind noi metode de tratament pentru pacientii cu cancer. Cand trialurile clinice arata ca un nou tratament este mai bun decat cel standard, acesta va deveni tratament standard. Alegerea tratamentului adecvat este o decizie care ideal implica pacientul, familia lui si echipa medicala de cercetare. In prezent exista 4 tipuri de tratament standard: interventia chirurgicala, chimioterapia, radioterapia si hormonoterapia.

Tratament chirurgical
Interventia chirurgicala (scoterea masei canceroase) este cea mai utilizata metoda de tratament in cancerul endometrial.
Sunt utilizate urmatoarele metode:

 • histerectomia totala: operatia chirurgicala prin care uterul este extirpat, inclusiv colul; daca uterul si colul sunt luate prin abord vaginal operatia se numeste histerectomie vaginala; daca abordul este prin incizie (taiere) mare la nivelul peretelui abdominal atunci operatia se numeste histerectomie abdominala, iar daca uterul si colul sunt extirpate printr-o incizie mica la nivelul peretelui abdominal cu ajutorul laparoscopului atunci operatia se numeste histerectomie totala prin laparoscopie
 • salpingo-ovarectomie bilaterala : operatie prin care sunt extirpate ambele ovare si ambele trompe uterine
 • histerectomia radicala: operatie prin care sunt extirpate uterul, colul si o parte din vagin; de asemenea pot fi extirpate ovarele, trompele uterine si ganglionii limfatici de vecinatate.

Chiar daca in timpul operatiei s-a extirpat cancerul (tot ce se putea vedea cu ochiul liber), unii pacienti primesc dupa aceea radioterapie si hormonoterapie. Tratamentul postoperator care creste sansa de vindecare se numeste terapie adjuvanta.

Chimioterapia
Chimioterapia este tratamentul anticanceros care foloseste medicamente pentru a stopa cresterea celulelor canceroase, prin efecte de apoptoza (moarte celulara) si inhibarea cresterii celulare. Cand medicamentele sunt administrate per os (pe gura), injectate intravenos sau intramuscular substanta activa intra in sistemul circulator si ajunge la celulele canceroase (chimioterapie sistemica). Cand chimioterapia este administrata direct in coloana vertebrala sau in organele sau in cavitatile tinta, cum ar fi abdomenul, medicamentul va actiona numai la nivelul celulelor din acea zona (chimioterapie regionala). Modul de administrare al chimioterapiei este in functie de tipul si stadiul cancerului.

Radioterapia
Radioterapia este tratamentul anticanceros care foloseste raze X de inalta energie sau alte tipuri de iradiere pentru a distruge celulele canceroase. Exista doua tipuri de radioterapie. Radioterapia externa utilizeaza aparate externe corpului pentru a trimite radiatii. Radioterapia interna utilizeaza substante radioactive prin intermediul unor instrumente ca ace, sarme sau catetere care sunt introduse in interiorul sau in vecinatatea masei canceroase. Modul in care radioterapia este administrata depinde de tipul si stadiul cancerului.

Hormonoterapia
Hormonoterapia este metoda de tratament anticanceros care inhiba activitatea hormonala si astfel stopeaza cresterea celulara. Hormonii sunt substante produse de glandele din corp si sunt prezenti in circulatia sangvina. Prezenta anumitor hormoni stimuleaza cresterea celulara in anumite tipuri de cancer. Daca testele arata ca celulele canceroase au anumite locuri unde hormonii pot actiona (receptori), chimioterapia, interventia chirurgicala, sau radioterapia sunt folosite pentru a reduce productia de hormoni sau a bloca efectele produse de acestia.
Alte tipuri de tratamente sunt incercate in trialurile clinice.

Tratament in functie de stadiul bolii

Stadiul I
Tratamentul in stadiul I in cancerul endometrial poate include urmatoarele:

 • interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie bilaterala); ganglionii limfatici pelvini si abdominali pot fi de asemenea, extirpati si examinati la microscop in vederea descoperirii celulelor canceroase
 • interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali), urmata de radioterapie interna sau externa in zona pelvina; dupa interventia chirurgicala se poate plasa un cilindru cu o sursa de radiatie la nivelul vaginului, pentru a distruge eventualele celule canceroase ramase
 • radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata
 • radioterapia si chimioterapia in trialurile clinice.

Stadiul II
Tratamentul in stadiul II in cancerul endometrial include o combinatie de terapii cum sunt radioterapia interna si externa si interventia chirurgicala.

Stadiul IIA
Tratamentul in stadiul IIA in cancerul endometrial poate include urmatoarele:

 • interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie bilaterala); ganglionii limfatici pelvini si abdominali pot fi de asemenea, scosi si examinati la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase
 • interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali), urmata de radioterapie interna sau externa in zona pelvina; dupa interventia chirurgicala se poate plasa un cilindru cu o sursa de radiatie la nivelul vaginului, pentru a distruge eventualele celule canceroase ramase
 • radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata
 • radioterapia si chimioterapia in trialurile clinice.

Stadiul IIB
Tratamentul in stadiul IIB in cancerul endometrial poate include urmatoarele:

 • interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali) urmata de radioterapie
 • radioterapia interna si externa urmata de interventie chirurgicala (histerectomie si salpingo-ovarectomie cu scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase)
 • interventia chirurgicala (histerectomie radicala cu sau fara scoaterea de ganglioni limfatici pelvini si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase).

Stadiul III
Tratamentul in stadiul III in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
interventia chirurgicala (histerectomie radicala cu scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase) urmata de radioterapie interna si externa

 • radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata.
 • hormonoterapie pentru pacientii la care interventia chirurgicala si radioterapia nu pot fi efectuate
 • trialuri clinice cu noi terapii

Stadiul IV
Tratamentul in stadiul IV in cancerul endometrial poate include urmatoarele:

 • radioterapie interna si externa
 • hormonoterapie
 • chimioterapia din trialurile clinice.

Tratamentul cancerului endometrial recurent
Acest tratament include urmatoarele masuri:

 • radioterapie numita paliativa, care se face pentru a reduce simptomele si a imbunatati calitatea vietii
 • hormonoterapia
 • chimioterapia din trialurile clinice

Profilaxie
Daca unii factori de risc pentru cancerul endometrial sunt mosteniti, cum ar fi istoricul familial de cancer endometrial sau colonic, alti factori pot fi preveniti. Se poate reduce riscul de a dezvolta cancer endometrial daca:

 • se utilizeaza pilule anticonceptionale care sa contina atat estrogen cat si progesteron: protectia asigurata de pilulele hormonale combinate dureaza mai mult de 10 ani dupa terminarea tratamentului, daca medicatia e luata 1 an sau mai mult
 • se folosesc atat estrogeni cat si progesteron in combinatie, pentru tratamentul hormonal de substitutie al menopauzei (HRT); HRT nu creste risul de a face cancer endometrial, dar are alte riscuri care trebuie avute in vedere
 • se mentine o greutate corporala normala: femeile suprapondrale au un nivel mai mare de estrogen in organism, deoarece estrogenul e partial produs de celulele adipoase din organism
 • se alapteaza daca e posibil: aceasta descreste ovulatia si activitatea estrogenica
 • se diagnosticheaza si se trateaza hiperplazia endometriala, care se poate transforma in cancer endometrial; cicluri menstruale abundente, sangerarea intre cicluri si sangerarea dupa menopauza sunt simptome ale hiperplaziei endometriale
 • se fac exercitii fizice regulat: activitatea fizica regulata asigura o greutate corporala normala si nivele mai scazute ale estrogenilor
 • se tine o dieta bogata in fructe, vegetale, fibre si fitoestrogen, cum ar fi soia
 • se scade aportul de grasime animala.

Nu exista riscul de a face cancer endometrial daca nu mai exista uter (histerectomie)

Comentarii

Buna ziua,

ma numesc livia am 27 ani si in urma cu 2 luni am fost dianosticata cu hiperplazie de endometru simpla cu atipii.Se poate vindeca?Sunt casatorita de 1 .6 luni,am facut avort spontan acum 1 an si ne dorim un copil.va rog mult ajutati-ma macar cu un sfat.multumesc

Buna ziua,

ma numesc livia am 27 ani si in urma cu 2 luni am fost dianosticata cu hiperplazie de endometru simpla cu atipii.Se poate vindeca?Sunt casatorita de 1 .6 luni,am facut avort spontan acum 1 an si ne dorim un copil.va rog mult ajutati-ma macar cu un sfat.multumesc

Buna ziua,

ma numesc livia am 27 ani si in urma cu 2 luni am fost dianosticata cu hiperplazie de endometru simpla cu atipii.Se poate vindeca?Sunt casatorita de 1 .6 luni,am facut avort spontan acum 1 an si ne dorim un copil.va rog mult ajutati-ma macar cu un sfat.multumesc