Termen cautat
Categorie

Candidoza vaginala

GENERALITATI:

Candidoza vaginala reprezinta o infectie fungica foarte frecvent intalnita la femei. Este provocata de o ciuperca numita Candida albicans. Cele mai frecvente simptome sunt pruritul (mancarimea)in zona genitala si iritatia la nivelul vulvei (organele genitale externe feminine) si in jurul deschiderii vaginului. Infectia cu Candida , numita si candidoza, apare de obicei sub forma unor episoade care se pot repeta, ducand la aparitia unor simptome cronice, persistente.

Candidoza apare in principal la femeile aflate in perioada fertila (cand inca mai au ciclu menstrual) . Este mai putin frecventa la femei dupa menopauza, care nu iau estrogeni ,si apare rar la fetele care inca nu au avut prima menstruatie.

Simtomele candidozei vaginale

Cele mai frecvente simptome ale candidozei vaginale sunt:

 • Mancarime si iritatie la nivelul vulvei si in jurul deschiderii vaginului.
 • Durere sau usturime  la urinat,  dureri sau iritatie vulvara .
 • Durere in timpul actului sexual.
 • Regiune vulvara sau vaginala rosie si umflata.
 • Unele femei au si o secretie vaginala anormala. Altele au  o secretie albicioasa branzoasa sau  o secretie apoasa.

Simptomele infectiei fungice sunt asemanatoare cu ale altor afectiuni, inclusiv cu vaginoza bacteriana (o infectie bacteriana a vaginului), trichomoniaza (o infectie cu transmitere sexuala), sau dermatita (iritatia pielii).

De cele mai multe ori  nu se poate stabili daca mancarimea este cauzata de infectia cu fungi sau de alte cauze.

Cum apare candidoza vaginala?

Ciuperca care determina infectia (numita Candida) traieste in mod normal in tractul gastrointestinal si uneori in vagin. De obicei, nu determina nici un simptom. Dar, atunci cand apar modificari la nivelul florei normale a tractului gastrointestinal sau a vaginului (modificari cauzate de medicamente, stres, alte boli), Candida se va inmulti foarte mult si va determina simptomele descrise mai sus.

Factorii de risc pentru infectia cu Candida

La majoritatea femeilor, nu exista o alta problema de sanatate care sa duca la dezvoltarea candidozei. Sunt cativa factori de risc care pot creste probabilitatea aparitiei infectiei, cum ar fi:

 • Antibioticele: majoritatea antibioticelor omoara o multime de bacterii, inclusiv pe cele care traiesc in mod normal in vagin. Aceste bacterii protejeaza vaginul de inmultirea excesiva a fungilor. De aceea, exista un risc crescut ca femeile sa faca candidoza in timpul tratamentului cu antibiotice.
 • Contraceptivele hormonale (de exemplu, pilulele contraceptive, inel vaginal, plasturi): riscul aparitiei infectiei cu Candida poate sa fie mai mare la femeile care utilizeaza metode contraceptive care contin estrogen.
 • Dispozitivele contraceptive: bureti vaginali contraceptivi, diafragma, dispozitivele intrauterine, pot creste riscul dezvoltarii candidozei vaginale. Spermicidele nu determina de obicei astfel de infectii, desi pot cauza iritatie vulvara sau vaginala.
 • Afectarea sistemului imunitar: infectiile fungice sunt mai frecvente la persoanele care au un sistem imunitar slabit, datorita infectiei cu HIV sau datorita unor medicamente (steroizi, chimioterapie, medicamente utilizate dupa trasplantul de organe).
 • Sarcina: scurgerile vaginale devin mult mai vizibile in timpul sarcinii, desi cauza nu e reprezentata intotdeauna de candidoza.
 • Diabetul zaharat: femeile cu diabet zaharat au un risc mai mare de infectii fungice, in special daca nivelul glucozei din sange este mai mare decat normal.
 • Activitatea sexuala: candidoza vaginala nu este o infectie cu transmitere sexuala. Poate sa apara la femei care nu si-au inceput viata sexuala, dar apare mai frecvent la femeile care sunt active din punct de vedere sexual.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul de candidoza vaginala se pune in cadrul unei consultatii, in care medicul va examina vulva si vaginul si va lua o proba de secretie vaginala pentru a o trimite la laborator. Se recomanda sa nu se inceapa tratament acasa, inainte de prezentarea la medic.

Auto-diagnosticarea

Femeile cu iritatie si mancarime in zona vulvara sau cu scurgere vaginala considera ca simptomele lor se datoreaza unei infectii cu Candida si isi administreaza un tratament fara prescriptie medicala. Nu se recomanada aceasta atitudine, deoarece:

 1. Este costisitoare (tratamentul fara recomandare, care poate fi inutil).
 2. Reprezinta o pierdere de timp pretios (pacienta nu se va simti mai bine daca nu ia tratamentul adecvat).
 3. Poate duce la agravarea simptomelor (mancarime, iritatie).

TRATAMENT:

Tratamentul infectiei cu Candida poate sa fie sub forma unor pastile sau tratament local, vaginal.

Tratamentul vaginal

Implica utilizarea unei creme sau unor ovule intravaginale. Crema sau ovulul se introduc in interiorul vaginului, seara, la culcare, cu ajutorul unui aplicator. Durata tratamentului variaza, putand fi la fel de eficient un tratament de o zi, trei sau sapte zile. Durata tratamentului mai depinde si de severitatea infectiei.

Tratamentul oral

Se poate administra fluconazol, un medicament recomandat pentru infectiile fungice. Majoritatea femeilor au nevoie de o singura doza (numita doza unica), dar femeile cu infectii mai ccomplicate (cum sunt cele cu alte probleme de sanatate, infectii fungice repetate, sau semne si simptome severe) pot necesita o a doua doza la 72 de ore (la 3 zile) dupa prima doza.

Efectele adverse ale fluconazolului sunt usoare si apar rar, si pot fi reprezentate de discomfort gastric, dureri de cap, eruptie cutanata. Fluconazolul interactioneaza cu numeroase medicamente, de aceea trebuie intrebat medicul, asistenta sau farmacistul daca exista nelamuriri. Nu este recomandat in primul trimestru de sarcina datorita riscului de a afecta fatul.

 Majoritatea infectiilor candidozice dispar dupa cateva zile de tratament. Senzatia de mancarime sau iritatie mai poate continua, chiar daca infectia s-a vindecat. Daca nu se observa o ameliorare dupa cateva zile de la terminarea tratamentului, femeia se va adresa medicului.

Candidoza vaginala recurenta

Intre 5-8% dintre femei au candidoza vaginala repetata, definita prin mai mult de 4 infectii pe an.

Nu exista dovezi care sa sustina beneficiul adus de consumul de iaurt sau alte produse care contin tulpini vii de Lactobacillus acidoplilus, sau aplicarea acestora la nivelul vaginului, la femeile cu candidoza repetata.

Diagnosticul infectiilor recurente

La fel ca pentru diagnosticul initial de candidoza vaginala, este foarte important  sa se puna correct diagnosticul de infectie repetata. O femeie care are semne si simptome frecvente de iritatie sau mancarime vulvara sau vaginala ar trebui exeminate de medic, pentru a stabili daca aceste simptome se datoreaza candidozei sau altor probleme de sanatate (de exemplu, alte infectii vaginale, reactii alergice, eczema). La fel ca la diagnosticul initial, auto-diagnosticarea nu se recomanda.

Majoritatea infectiilor fungice vaginale sunt cauzate de Candida albicans. Infectiile persistente sau repetate se pot datora unor specii mai putin comune de Candida, cum ar fi Candida krusei sau Candida glabrata. La femeile cu simptome recurente sau persistente, culturile vaginale trebuie sa se obtina pentru a se confirma diagnosticul si pentru a identifica speciile mai rar intalnite, daca sunt prezente, din moment ce se utilizeaza medicamente diferite pentru a le trata.

Tratamentul infectiilor recurente

Acestor femei li se prescrie de obicei un tratament pe o perioada mai lunga, intre 7-14 zile pentru tratamentul local (topic) cu creme sau supozitoare, sau cu fluconazol 150 mg administrat oral cu repetarea dozei la 3 si la 6 zile.

Tratamentul preventiv se poate recomanda dupa ce s-a rezolvat infectia. Acesta poate consta in administrarea de fluconazol (150 mg oral, o data pe saptamana) sau clotrimazol (supozitoare vaginale de 500 mg, administrate o data pe saptamana).

Tratamentul partenerului sexual

Candidoza vaginala nu este o infectie cu transmitere sexuala, desi , rar, se poate intampla ca infectia sa treaca de la un partener la celalalt.

Preventia candidozei vaginale

Pot sa apara episoade de candidoza vulvovaginala chiar fara un factor precipitant identificabil. Exista numerosi factori care predispun la aparitia infectiei simptomatice:

 • Diabetul zaharat: femeile cu diabet zaharat care este prost controlat sunt mai susceptibile la a face candidoze vaginale, fata de femeile cu glicemii normale. Se recomanda mentinerea unui control al glicemiilor pentru a preveni infectiile fungice.
 • Antibioticele: un sfert pana la o treime dintre femei sunt predispuse la candidoza in timpul sau dupa un tratament cu antibiotic cu spectru larg. Aceste medicamente inhiba flora bacteriana normala, fapt ce favorizeaza cresterea unor potentiali patogeni, cum este Candida. La femeile susceptibile sa faca infectii candidozice vaginale datorate tratamentului antibiotic, se recomanda administrarea unei doze de fluconazol (150 mg oral) la inceputul si la sfarsitul tratamentului antibiotic, pentru preventie.
 • Nivele crescute de estrogeni: candidoza vulvovaginala apare mai frecvent in caz de crestere a nivelelor de estrogen, cum se intampla in timpul utilizarii contraceptivelor orale (in special cu doza mare de estrogen), sarcina, treatament cu estrogen, inclusiv terapie topica sau intravaginala cu estrogen.
 • Imunosupresia: infectia cu Candida apare mai frecvent la pacientii imunosupresati, ca cei care iau corticosteroizi sau cei cu infectie HIV.
 • Dispozitivele contraceptive: buretii vaginali, diafragma, dispozitivele intrauterine se asociaza cu candidoza vaginala, in schimb spermicidele nu au legatura.
 • Factori comportamentali: candidoza vaginala nu se considera a fi o infectie cu transmitere sexuala, deoarece apare si  la femeile inactive sexual,iar Candida face parte din flora normala a vaginului. Asta nu inseamna ca nu se poate transmite pe cale sexuala sau ca nu se aociaza cu activitatea sexuala. De exemplu, exista o frecventa mai mare a candidozei vaginale in momentul in care majoritatea femeilor isi incep o activitate sexuala regulata. Partenerii femeilor infectate sunt de 5 ori mai predispusi sa fie colonizati decat partenerii femeilor neinfectate, colonizarea fiind de obicei cu aceeasi tulpina la ambii parteneri.

Episoadele de cadidoza vaginala par sa nu fie legate de numarul total de parteneri sexuali, sau de frecventa raporturilor sexuale, dar pot sa aiba o legatura cu sexul orogenital sau, mai putin comun, cu cel anogenital.

Nu sunt dovezi certe de legatura intre candidoza vaginala si obiceiurile de igiena sau purtarea unor haine stranse sau sintetice.

Comentarii

Nu luati nici un tratament, mai ales ca presupun ca se va efectua un examen microscopic al secretiei vaginale si cultura secretie vaginala. Multa sanatate!

Nu luati nici un tratament, mai ales ca presupun ca se va efectua un examen microscopic al secretiei vaginale si cultura secretie vaginala. Multa sanatate!

Nu luati nici un tratament, mai ales ca presupun ca se va efectua un examen microscopic al secretiei vaginale si cultura secretie vaginala. Multa sanatate!

Si tratament si consult ginecologic. Nu spun ca tratamentele alternative nu sunt eficiente, dar cand este vorba de o sarcina mai bine urmati tratamente medicamentoase despre care se stie ca nu afecteaza dezvoltarea copilului. Multa sanatate!

Va recomand sa asteptati pana dupa menstruatie si apoi administrati doza de Gynofort ( este administrat in doza unica). Multa sanatate!

Va recomand sa asteptati pana dupa menstruatie si apoi administrati doza de Gynofort ( este administrat in doza unica). Multa sanatate!

Si tratament si consult ginecologic. Nu spun ca tratamentele alternative nu sunt eficiente, dar cand este vorba de o sarcina mai bine urmati tratamente medicamentoase despre care se stie ca nu afecteaza dezvoltarea copilului. Multa sanatate!

Si tratament si consult ginecologic. Nu spun ca tratamentele alternative nu sunt eficiente, dar cand este vorba de o sarcina mai bine urmati tratamente medicamentoase despre care se stie ca nu afecteaza dezvoltarea copilului. Multa sanatate!

Cred ca este vorba despre infectia cu tricomonas vaginalis: simptomatologia poate fi mai severa in timpul sarcinii si poate include: secretii abundente galbui sau gri-verzui, uneori cu aspect de spuma la nivel vaginal, prurit ( mancarime) vaginal sau iritatie la acest nivel si miros urat, anormal. Va recomand sa va adresati unui medic ginecolog pentru stabilirea exacta a diagnosticului si tratamentului corect. Multa sanatate!

Buna seara!

Acum un an am avut colpita micotica am folosit Lomexin eu si partenerul. De atunci am fost la ginecologi  de doua ori. La candida a iesit negativ dar a aparut o vaginita nespecifica vara trecuta am tratato cu ovule Kinol. Iar luna trecuta am facut testul babes papanicolau ... candida negativ dar apare o infectie superficiala cu Leptothrix. Ce inseamna? Inainte de am merge la ginecolog aveam scurgeri albicioase si urat mirositoare. Acuma am folosit la indicatia medicului Clotrimazol 10 zile seara cate una pe zi continuand cu GynieL doua cutii adica 30 capsule una in fiecare seara. Cam mult. Nu o sa patesc ceva dupa acest tratament? Ma spal in exterior cu tamtum rosa, dar tot am niste scurgeri de data asta cremoase fara miros. Este normal?

Spalati partea externa a vaginului cu sapun bland sau pur si simplu cu apa. Stergeti intotdeauna bine zona intima dupa baie, inot sau exercitii fizice. Stergeti-va din fata spre spate. Evitati pantalonii stramti si purtati lenjerie din bumbac. Dulciurile  favorizeaza dezvoltarea candidozei si conduce la aparitia infectiilor. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la ciocolata sau sucuri, dar limitati consumul acestora. Consumul exagerat de alcool ar putea fi un factor de risc in aparitia infectiei candidozice. Iaurtul este un produs alimentar care poate elimina candida si contribuie la prevenirea infectiei cu aceasta. Alegeti iaurt ce contine Lactobacil acidofil,o bacterie care poate inhiba dezvoltarea candidozei. Adresati-va medicului ginecolog cat mai curand pentru tratamentul corect al infectiei. Multa sanatate!

Buna seara!

Acum un an am avut colpita micotica am folosit Lomexin eu si partenerul. De atunci am fost la ginecologi  de doua ori. La candida a iesit negativ dar a aparut o vaginita nespecifica vara trecuta am tratato cu ovule Kinol. Iar luna trecuta am facut testul babes papanicolau ... candida negativ dar apare o infectie superficiala cu Leptothrix. Ce inseamna? Inainte de am merge la ginecolog aveam scurgeri albicioase si urat mirositoare. Acuma am folosit la indicatia medicului Clotrimazol 10 zile seara cate una pe zi continuand cu GynieL doua cutii adica 30 capsule una in fiecare seara. Cam mult. Nu o sa patesc ceva dupa acest tratament? Ma spal in exterior cu tamtum rosa, dar tot am niste scurgeri de data asta cremoase fara miros. Este normal?

Spalati partea externa a vaginului cu sapun bland sau pur si simplu cu apa. Stergeti intotdeauna bine zona intima dupa baie, inot sau exercitii fizice. Stergeti-va din fata spre spate. Evitati pantalonii stramti si purtati lenjerie din bumbac. Dulciurile  favorizeaza dezvoltarea candidozei si conduce la aparitia infectiilor. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la ciocolata sau sucuri, dar limitati consumul acestora. Consumul exagerat de alcool ar putea fi un factor de risc in aparitia infectiei candidozice. Iaurtul este un produs alimentar care poate elimina candida si contribuie la prevenirea infectiei cu aceasta. Alegeti iaurt ce contine Lactobacil acidofil,o bacterie care poate inhiba dezvoltarea candidozei. Adresati-va medicului ginecolog cat mai curand pentru tratamentul corect al infectiei. Multa sanatate!

Cred ca este vorba despre infectia cu tricomonas vaginalis: simptomatologia poate fi mai severa in timpul sarcinii si poate include: secretii abundente galbui sau gri-verzui, uneori cu aspect de spuma la nivel vaginal, prurit ( mancarime) vaginal sau iritatie la acest nivel si miros urat, anormal. Va recomand sa va adresati unui medic ginecolog pentru stabilirea exacta a diagnosticului si tratamentului corect. Multa sanatate!

Cred ca este vorba despre infectia cu tricomonas vaginalis: simptomatologia poate fi mai severa in timpul sarcinii si poate include: secretii abundente galbui sau gri-verzui, uneori cu aspect de spuma la nivel vaginal, prurit ( mancarime) vaginal sau iritatie la acest nivel si miros urat, anormal. Va recomand sa va adresati unui medic ginecolog pentru stabilirea exacta a diagnosticului si tratamentului corect. Multa sanatate!

Ar trebui sa terminati tratamentul recomandat si daca scurgerile persista mergeti la control. Multa sanatate!

In primul rand trebuie consultat un medic ginecolog pentru recoltarea unei lame din secretia vaginala si stabilirea sensibilitatii la diferite antibiotice. De asemenea trebuie facut un set de analize pentru excluderea diabetului, infectiilor care scad imunitatea organismului, etc. In cazul asocierii candidozei vaginale cu cea bucala trebuie facut tratament local ( ovule plus solutii administrate la nivelul mucoasei bucale ) la care se asociaza tratament sistemic ( pe gura - exemplu fluconazol). Multa sanatate!

In primul rand trebuie consultat un medic ginecolog pentru recoltarea unei lame din secretia vaginala si stabilirea sensibilitatii la diferite antibiotice. De asemenea trebuie facut un set de analize pentru excluderea diabetului, infectiilor care scad imunitatea organismului, etc. In cazul asocierii candidozei vaginale cu cea bucala trebuie facut tratament local ( ovule plus solutii administrate la nivelul mucoasei bucale ) la care se asociaza tratament sistemic ( pe gura - exemplu fluconazol). Multa sanatate!

In primul rand trebuie consultat un medic ginecolog pentru recoltarea unei lame din secretia vaginala si stabilirea sensibilitatii la diferite antibiotice. De asemenea trebuie facut un set de analize pentru excluderea diabetului, infectiilor care scad imunitatea organismului, etc. In cazul asocierii candidozei vaginale cu cea bucala trebuie facut tratament local ( ovule plus solutii administrate la nivelul mucoasei bucale ) la care se asociaza tratament sistemic ( pe gura - exemplu fluconazol). Multa sanatate!

Este bine sa va faceti o programare la medic imediat si sa va notati de cate ori apar aceste sangerari in timpul unei luni. Este bine, de asemenea, sa incercati sa determinati daca sangerarea este vaginala sau anala. Nu trebuie sa va impacientati pentru ca cele mai multe sangerari vaginale sunt benigne.
Sangerarile vaginale in timpul sarcinii pot sa apara fecvent in timpul primului trimestru de sarcina.  Nu se poate garanta ca folosirea anticonceptionalelor nu va afecta formarea fatului. Multa sanatate!

Va recomand sa va readresati medicului ginecolog pentru stabilirea conduitei terapeutice corecte. Softigyn trebuie administrat imediat dupa ciclu menstrual pentru prevenirea recidivei infectiei candidozice. Multa sanatate!

Exista persoane carora latexul, un tip de cauciuc din care este facut prezervativul, le provoaca alergie. Ea se traduce prin iritatii, mancarimi si roseata, fiind frecventa mai ales la femei. Persoanele in cauza vor fi supuse unor teste alergologice pentru a determina exact factorul alergic, daca iritatia a aparut din cauza latexului sau a parfumului, colorantilor si a aromelor care se gasesc in compozitia prezervativului. Multa sanatate!

Exista persoane carora latexul, un tip de cauciuc din care este facut prezervativul, le provoaca alergie. Ea se traduce prin iritatii, mancarimi si roseata, fiind frecventa mai ales la femei. Persoanele in cauza vor fi supuse unor teste alergologice pentru a determina exact factorul alergic, daca iritatia a aparut din cauza latexului sau a parfumului, colorantilor si a aromelor care se gasesc in compozitia prezervativului. Multa sanatate!

Exista persoane carora latexul, un tip de cauciuc din care este facut prezervativul, le provoaca alergie. Ea se traduce prin iritatii, mancarimi si roseata, fiind frecventa mai ales la femei. Persoanele in cauza vor fi supuse unor teste alergologice pentru a determina exact factorul alergic, daca iritatia a aparut din cauza latexului sau a parfumului, colorantilor si a aromelor care se gasesc in compozitia prezervativului. Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Dupa 2-3 zile se vor reduce simptomele pe care le aveti, iar dupa ce-a de a doua doza vor disparea complet. E foarte important ca si partenerul sexual sa faca tratamentul cu Flucovim, altfel veti luat din nou candidoza.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Va recomand sa va adresati medicului ginecolog pentru examen de specialitate, recoltare secretie vaginala pentru analize de laborator si antibiograma. Mai multe informatii:

http://www.i-medic.ro/articole/10-tratamente-naturale-impotriva-candidozei
http://www.i-medic.ro/articole/candidoza-vaginala

Multa sanatate!

 

Va recomand sa va adresati medicului ginecolog pentru examen de specialitate, recoltare secretie vaginala pentru analize de laborator si antibiograma. Mai multe informatii:

http://www.i-medic.ro/articole/10-tratamente-naturale-impotriva-candidozei
http://www.i-medic.ro/articole/candidoza-vaginala

Multa sanatate!

 

Tratamentul candidozei poate fi si per os (adica antifungicul se administreaza pe gura, nu intravaginal, dezavantajul fiind un risc mai mare de reactii adverse (antifungicele pot da citoliza hepatica, acesta fiind motivul pentru care se prefera administrarea lor locala ori de cate ori este posibil)). Vorbiti cu un medic ginecolog in aceasta privinta.

 

Multa sanatate!

Alina Dragan

In majoritatea cazurilor la barbati candidoza nu determina nici un simptom, deci este posibil sa fie vorba de candidoza genitala chiar daca partenerul dvs. nu are nimic. Va recomand sa urmati tratament cu antimicotice ( Clotrimazol, Miconazol, Butaconazol, Nistatin, etc). Este obligatoriu tratamentul ambilor parteneri. Va recomand sa va adresati unui medic ginecolog pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

In majoritatea cazurilor la barbati candidoza nu determina nici un simptom, deci este posibil sa fie vorba de candidoza genitala chiar daca partenerul dvs. nu are nimic. Va recomand sa urmati tratament cu antimicotice ( Clotrimazol, Miconazol, Butaconazol, Nistatin, etc). Este obligatoriu tratamentul ambilor parteneri. Va recomand sa va adresati unui medic ginecolog pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

In majoritatea cazurilor la barbati candidoza nu determina nici un simptom, deci este posibil sa fie vorba de candidoza genitala chiar daca partenerul dvs. nu are nimic. Va recomand sa urmati tratament cu antimicotice ( Clotrimazol, Miconazol, Butaconazol, Nistatin, etc). Este obligatoriu tratamentul ambilor parteneri. Va recomand sa va adresati unui medic ginecolog pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Va recomand sa consultati un medic ginecolog pentru tratamentul corespunzator al infectiei candidozice. Este posibil sa fie vorba de o infectie candidozica. Tratamentul se efectueaza concomitent la ambii parteneri sexuali. Tratamentul cu antimicotice trebuie sustinut si de o foarte buna igiena locala prin spalaturi zilnice cu sapunuri care sunt neutre sau bazice, spalaturi in care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu (chiar din cel alimentar - 2 - 3 linguri dizolvate in apa), solutii antiseptice pentru spalaturi vaginale din comert. Nu va recomand sa incepeti tratamentul cu ovule de care stiti ca sunt eficiente in candidoza ci sa mergeti mai intai la medic. Multa sanatate!

Va recomand sa consultati un medic ginecolog pentru tratamentul corespunzator al infectiei candidozice. Este posibil sa fie vorba de o infectie candidozica. Tratamentul se efectueaza concomitent la ambii parteneri sexuali. Multa sanatate!

Buna seara!

Acum un an am avut colpita micotica am folosit Lomexin eu si partenerul. De atunci am fost la ginecologi  de doua ori. La candida a iesit negativ dar a aparut o vaginita nespecifica vara trecuta am tratato cu ovule Kinol. Iar luna trecuta am facut testul babes papanicolau ... candida negativ dar apare o infectie superficiala cu Leptothrix. Ce inseamna? Inainte de am merge la ginecolog aveam scurgeri albicioase si urat mirositoare. Acuma am folosit la indicatia medicului Clotrimazol 10 zile seara cate una pe zi continuand cu GynieL doua cutii adica 30 capsule una in fiecare seara. Cam mult. Nu o sa patesc ceva dupa acest tratament? Ma spal in exterior cu tamtum rosa, dar tot am niste scurgeri de data asta cremoase fara miros. Este normal?

Spalati partea externa a vaginului cu sapun bland sau pur si simplu cu apa. Stergeti intotdeauna bine zona intima dupa baie, inot sau exercitii fizice. Stergeti-va din fata spre spate. Evitati pantalonii stramti si purtati lenjerie din bumbac. Dulciurile  favorizeaza dezvoltarea candidozei si conduce la aparitia infectiilor. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la ciocolata sau sucuri, dar limitati consumul acestora. Consumul exagerat de alcool ar putea fi un factor de risc in aparitia infectiei candidozice. Iaurtul este un produs alimentar care poate elimina candida si contribuie la prevenirea infectiei cu aceasta. Alegeti iaurt ce contine Lactobacil acidofil,o bacterie care poate inhiba dezvoltarea candidozei. Adresati-va medicului ginecolog cat mai curand pentru tratamentul corect al infectiei. Multa sanatate!

Da. Leptotrix este un microorganism filamentos care poate determina vaginite. In mod normal in urma tratamentului pe care il urmati ar fi trebuit sa dispara din secretia vaginala. Trebuie repetat examenul bacteriologic al secretiei vaginale ca sa vezi daca mai iese sau nu leptotrix. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati medicului ginecolog. Trebuie consultat un medic ginecolog pentru recoltarea unei lame din secretia vaginala si stabilirea sensibilitatii la diferite antimiocotice. De asemenea trebuie facut un set de analize pentru excluderea diabetului, infectiilor care scad imunitatea organismului, etc. Spalati partea externa a vaginului cu sapun bland sau pur si simplu cu apa. Stergeti intotdeauna bine zona intima dupa baie, inot sau exercitii fizice. Stergeti-va din fata spre spate. Evitati pantalonii stramti si purtati lenjerie din bumbac. Dulciurile  favorizeaza dezvoltarea candidozei si conduce la aparitia infectiilor. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la ciocolata sau sucuri, dar limitati consumul acestora. Consumul exagerat de alcool ar putea fi un factor de risc in aparitia infectiei candidozice. Iaurtul este un produs alimentar care poate elimina candida si contribuie la prevenirea infectiei cu aceasta. Alegeti iaurt ce contine Lactobacil acidofil,o bacterie care poate inhiba dezvoltarea candidozei. Mai multe informatii gasiti:
http://www.i-medic.ro/remedii/remedii-naturiste-pentru-infectie-candidozica
Multa sanatate!

Va recomand sa asteptati pana dupa menstruatie si apoi administrati doza de Gynofort ( este administrat in doza unica). Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati medicului pediatru. Cel mai probabil este vorba de o vulvita simpla. In 50-70% din cazuri, aceasta se datoreaza unei igiene defectuoase (fetitele se sterg dupa urinat cu hartie igienica dinspre spate spre fata, ceea ce determina ca germenii din intestin sa patrunda in vulva- in special genul Streptococcus, Proteus, Candida, Shigella). Acelasi lucru il fac si dupa ce au scaun, germenii patrunzand in acest caz mai repede in organele genitale. Inainte de toate, fetitele trebuie invatate sa se stearga cand merg la toaleta, dinspre fata spre spate spre anus) si sa se spele pe maini. Pentru a sterge mucoasa, este necesar sa se indeparteze putin labiile, pentru a nu ramane urina. Vulvita simpla se trateaza prin bai de sezut cu apa calda cu o solutie dezinfectanta si prin utilizarea unui sapun usor acid. Chilotii trebuie spalati cu sapun de casa si sa fie din bumbac, deoarece nylonul sau poliesterul produc iritatii. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati medicului ginecolog pentru examen de specialitate, recoltare secretie vaginala pentru analize de laborator si antibiograma. Mai multe informatii:

http://www.i-medic.ro/articole/10-tratamente-naturale-impotriva-candidozei
http://www.i-medic.ro/articole/candidoza-vaginala

Multa sanatate!

 

Candida este o ciuperca prezenta pe tegumentele si mucoasele organismului in mod obisnuit. Aceasta ciuperca determina infectie doar in momentul in care se produce un dezechilibru intre imunitatea organismului si aceasta candida: fie scade imunitatea organismului, fie se inmulteste prea mult candida. Aceasta inmultire se produce frecvent dupa un tratament cu antibiotice. Odata rezolvata aceasta infectie, ar fi recomandat sa va adresati medicului de familie, pentru a investiga si inlatura posibilele cauze favorizante ale candidozei (afectiuni sau tratamente ce scad imunitatea, utilizarea antibioticelor, corticosteroizilor etc.). Nu exista date referitoare la utilizarea garcinia si crom  si recidiva infectiei candidozice. Candidoza nu influenteaza fertilitatea direct, insa o secretie prea abundenta poate sa influenteze pasajul cervical al spermatozoizilor.
Recomandari:
- poarta haine lejere facute din materiale naturale (bumbac, lana, matase) si evita umiditatea in zona genitala
- evita purtarea pantalonilor prea stransi
- nu utiliza irigatorul vaginal (acesta distruge flora bacteriana saprofita)
- limiteaza utilizarea deodorantelor feminine
- limiteaza utilizarea tampoanelor la perioadele cand acestea sunt strict necesare
- schimba-ti hainele umede (in special costumul de baie), cat de des posibil
- evita baile cu apa fierbinte
- spala lenjeria in apa fierbinte
- urmeaza o dieta bine echilibrata
- consuma iaurt si evita painea si produsele de panificatie.
Se recomanda sapunuri cu pH neutru. Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Nu, candidoza vaginala nu influenteaza ciclul menstrual sau declansarea menstruatiei.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Tratamentul candidozei poate fi si per os (adica antifungicul se administreaza pe gura, nu intravaginal, dezavantajul fiind un risc mai mare de reactii adverse (antifungicele pot da citoliza hepatica, acesta fiind motivul pentru care se prefera administrarea lor locala ori de cate ori este posibil)). Vorbiti cu un medic ginecolog in aceasta privinta.

 

Multa sanatate!

Alina Dragan

Ar trebui sa terminati tratamentul recomandat si daca scurgerile persista mergeti la control. Multa sanatate!

Este bine sa va faceti o programare la medic imediat si sa va notati de cate ori apar aceste sangerari in timpul unei luni. Este bine, de asemenea, sa incercati sa determinati daca sangerarea este vaginala sau anala. Nu trebuie sa va impacientati pentru ca cele mai multe sangerari vaginale sunt benigne.
Sangerarile vaginale in timpul sarcinii pot sa apara fecvent in timpul primului trimestru de sarcina.  Nu se poate garanta ca folosirea anticonceptionalelor nu va afecta formarea fatului. Multa sanatate!

Candidoza nu afecteaza in niciun fel nici fertilitatea, nici sarcina. Singura legatura intre Candida si sarcina este ca se poate agrava candidoza in timpul sarcinii. Multa sanatate!

Da.Dupa ce intri in apa si mai ales, daca stai mult timp in apa, schimba costumul de baie cu ceva curat, proaspat si uscat, daca ai ocazia. Poate fi un alt costum de baie sau niste pantaloni scurti. Totusi, daca intri pentru putin timp in apa sau daca apa iti atinge doar in treacat costumul de baie in zona intima si apoi te intinzi la soare, este in regula.De asemenea, te sfatuim, la piscina, sa nu stai asezata pe margine sau pe trepte, deoarece pot contine multe bacterii. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou