Esti aici:Boli / Afectiuni / Chisturile glandelor Bartholin


Chisturile glandelor Bartholin


Generalitati

Ce sunt chisturile glandelor Bartholin?
Chisturile glandelor Bartholin au continut mucos si pot apare pe fiecare parte a deschiderilor vaginale. Obisnuit, sunt chisturi vulvare mari. Simptomele chisturilor mari includ iritatie vulvara, dispareunie, Abces care se fistulizeaza (se deschide) de la sine, ar trebui sa fie cercetat de un specialist pentru a evita complicatiile.
Complicatiile unui chist abcedat sunt rare, dar pot include gangrena, fasceita necrozanta, socul toxic si sepsisul.

Diagnostic

De obicei, diagnosticul se pune pe baza examenului fizic, efectuat de medicul ginecolog. Unele cancere vulvare, dezvoltate din glandele Bartholin pot semana cu chisturile. Prin urmare, chisturile sunt biopsiate la femeile peste 40 de ani. Abcesul glandelor Bartholin este diagnosticat pe baza semnelor de infectie, cum ar fi febra, inflamatia sau durerea in zona glandelor Bartholin. Medicul specialist poate face culturi din fluidul extras din abces. Rezultatele culturilor bacteriene pot arata ce fel de bacterie v-a cauzat infectia, ceea ce va ajuta la alegerea tratamentului antibiotic. Mai mult de 60 de tipuri de bacterii au fost identificate in chisturile infectate ale glandelor Bartholin, inclusiv gonoreea si chlamydia.

Tratament

Un chist al glandelor Bartholin care e destul de mare pentru a cauza simptome este de obicei drenat. Pentru a impiedica inchiderea chistului urmata de colectarea lui din nou, se face o mica incizie care se tine deschisa pentru cateva saptamani. In momentul in care zona e vindecata, deschiderea (incizia) ramane. Aceasta va impiedica reaparitia chistului.
Acasa, puteti lua medicamente care nu necesita prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen (Advil, Motrin) daca e necesar. Pentru a mentine vindecarea, se recomanda bai locale caldute sau bai de sezut. Nu faceti sex in timp ce un chist al glandelor Bartholin se vindeca.
Un chist infectat este drenat si tratat cu antibiotice. Drenarea elimina o mare parte din durerea produsa de abces.
Pentru un Abces e drenat si tratat cu antibiotice. Antibioticele si anestezia locala sunt considerate sigure in timpul sarcinii.

Tratament ambulator (la domiciliu)
Expectativa vigilenta si tratamentul ambulator pot fi tot ce aveti nevoie pentru un chist al glandelor Bartholin care :
- nu are simptome
- are simptome usoare
- a fistulizat si a drenat de la sine (consultati un specialist pentru a va asigura ca nu aveti nevoie de tratament suplimentar).
Puteti scadea disconfortul produs de un chist al glandelor Bartholin prin bai caldute de sezut si antialgice obisnuite.
Cereti consultul unui medic specialist daca simptomele se inrautatesc sau nu se amelioreaza dupa cum era de asteptat. Daca aveti semne de infectie cum ar fi febra, frisoane, roseata sau inflamatie brusca, consultati un specialist.

Imagini

chist glanda bartholin 1.jpgchist glanda bartholin 2.jpgchist glanda bartholin 3.jpg

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.