Termen cautat
Categorie

Conjunctivita alergica sau alergiile oculare


Autor: camy

GENERALITATI:

 

Ce este conjunctivita alergica?
Conjunctivita alergica este o inflamatie a mucoasei (strat de celule) ce acopera fata interna a pleopelor si fata anterioara a ochilor si este declansata de o reactie alergica. Aceasta se intampla atunci cand ochiul vine in contact cu un alergen si reactioneaza prin eliberarea de histamina. Histamina determina dilatarea vaselor sanguine ale conjunctivei. Dilatarea vaselor de sange este urmata rapid de simptome oculare,cum ar fi inrosirea ochilor,senzatie de Mancarime la nivelul nasului. In timp ce conjunctivitele care nu sunt alergice afecteaza adesea doar un singur ochi, conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi in acelasi timp. Conjunctivita alergica tinde sa apara mai frecvent la persoanele care au alte tipuri de alergii, in special rinite alergice. Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene si virale , conjunctivita alergica nu este contagioasa.

Care sunt tipurile de conjunctivita alergica?
Care sunt tipurile de conjunctivita alergica?
Exista mai multe tipuri de conjunctivita alergica:
- Conjunctivita alergica sezoniera
Este cea mai comuna forma de conjunctivita alergica,apare ca reactie la polenul plantelor si mucegai. Este adesea o consecinta a rinitei alergice ( febra fanului).
- Conjunctivita alergica perena
Este o forma mai putin frecventa de conjunctivita alergica, in care simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului. Principalii alergeni implicati in conjunctivita alergica perena sunt parul animalelor, praful si penele. Desi simptomele pot aparea pe tot parcursul anului si sunt mai putin severe decat cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.
- Conjunctivita vernala
Este o forma cronica de conjunctivita, care apare de cele mai frecvent primavara si toamna. Aceasta poate afecta permanent vederea si apare mai frecvent la barbati decat la femei, in special la copii sub 10 ani, care au un istoric de alergii. In general copiii se vindeca de aceasta afectiune pana ajung la maturitate.
- Keratoconjunctivita atopica
Este un tip de conjunctivita alergica,care este asociat cu dermatita atopica a pleoapelor si fetii. Simptomele includ roseata, mancarime, arsuri, lacrimare, secretii vascoase si umflarea pleopelor. Varsta de debut este, de obicei, inainte de 20 de ani la pacientii cu istoric de alergii, mai ales rinite alergice si astm bronsic.
- Conjunctivita papilara giganta
Este un tip de conjunctivita asociata cu purtarea lentilelor de contact. Acest tip de conjunctivita se considera a fi o reactie alergica la proteinele din solutia ce realizeaza fixarea lentilelor. Asa cum arata si numele, papile gigante apar pe suprafata interioara a pleoapelor superioare.
Netratate,conjunctivitele alergice sezoniere sau perene, rareori duc la complicatii pe termen lung. Cu toate acestea,boala poate interesa si alte parti ale ochilor ( provoaca inflamatia irisului). Conjunctivita vernala si keratoconjunctivita atopica au potential de deteriorare a vederii.

Care sunt cauzele aparitiei conjunctivitei alergice?
Conjunctivita alergica este o reactie la anumite tipuri de alergeni. Cei mai frecventi alergeni care declanseaza conjunctivita alergica sunt:
- Granulele mici de polen pot ajunge cu usurinta in aer. Polenul provine de cele mai multe ori de la pomi,plante leguminoase si buruieni.
- Praful este un amestec care contine acarieni, mici particule de sol, fragmente vegetale, celule moarte de pe piele umana si animala, par, fibre sintetice.
- Scuamele sunt celulele moarte de la suprafata pielii care cad si ajung in aer.
- Mucegaiurile-sporii de ciuperci care formeaza mucegaiurile pot ajunge in aer. Acestea se gasesc in special in lemnul putrezit si in case (in special in zonele umede, subsoluri si bai).
- Conservantii continuti de picaturile pentru ochi si solutiile pentru lentilele de contact uneori pot determina aparitia unei reactii alergice la persoanele sensibile.
- Substantele iritante precum fumul de tigara, praful de creta si parfumurile pot declansa conjunctivita alergica.

Care sunt simptomele conjunctivitei alergice?
Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi in acelasi timp. Conjunctivita alergica tinde, de asemenea, sa afecteze ambii ochi in aceeasi masura, desi uneori un ochi este mai grav afectat decat celelalt. Principalul simptom al conjunctivitei alergice este pruritul (mancarime) la nivelul ochilor. Conjunctiva (mucoasa care acopera albul ochilor si interiorul pleoapelor) devine tumefiata si rosie, desi vederea de obicei ramane intacta. Desi conjunctivita alergica poate sa apara singura,de obicei este asociata cu rinita alergica.
Semnele si simptomele de conjunctivita alergica sunt:
- Umflarea pleoapelor
- Mancarime si senzatia de arsura la nivelul ochilor
- Lacrimare excesiva
- Dilatarea vaselor de sange de la nivelul conjunctivei ceea ce va duce la roseata conjunctivei
- Scurgeri oculare apoase sau mucoase
- Ochi rosii
- Sensibilitate la lumina (fotofobie)
- Vedere neclara (uneori)
- Cearcane (cerc vanat care apare in jurul ochilor)
- Tulburari ale somnului ( insomnie)

 

 

 

DIAGNOSTIC:

Conjunctivita alergica nu trebuie confundata cu alte forme de conjunctivita. Conjunctivita non-alergica este de cele mai multe ori produsa de virusuri,dar pot fi cauzata de infectii bacteriene, substante chimice, leziuni oculare si iritatii datorate utilizarii lentilelor de contact.
In scopul de a diagnostica cauza de conjunctivita, medicul va analiza aspectul ochilor si va lua in considerare simptomele pacientului. Atunci cand conjunctiva devine iritata si congestionata apar secretii la nivelul ochilor. In conjunctivitele bacteriene,secretia oculara este, de obicei, groasa si cremoasa; in conjunctivitele alergice sau virale secretia oculara este clara. In formele non-alergice de conjunctivita apare senzatia de nisip sau corp strain in ochi, spre deosebire de forma alergica in care apare pruritul (mancarimea) ocular.
Inflamatia si mancarimea la nivelul pleoapelor sunt caracteristice pentru conjunctivita alergica. Un istoric de alergii este, de asemenea, important pentru stabilirea diagnosticului.
Dupa ce stabileste ca este vorba de conjunctivita alergica, urmatorul pas este identificarea alergenilor specifici la care pacientul este sensibil. Metodele prin care se poate stabili alergenul implicat sunt:
•   Testele cutanate
In timpul testelor cutanate,medicul va introduce o cantitate mica din alergenul suspectat (prin zgariere sau injectare) la nivelul pielii antebratului. Se astepta timp de 10- 20 de minute pentru a vedea daca apare o reactie. Dezvoltarea unei mici papule, usor tumefiata, de culoare rosie indica o reactie pozitiva.
•   Testele de sange
La persoanele cu anumite afectiuni ale pielii testele cutanate nu pot fi efectuate. In astfel de cazuri, testele de sange sunt cel mai bun mod de a determina daca o persoana este sau nu alergica la o anumita substanta (de exemplu: parul animalelor,polenul ). Testul consta in injectarea alergenului suspectat si analiza sangelui pentru a determina cresterea anticorpilor IgE, ceea ce indica prezenta alergiei.
De asemenea, medicul poate recolecta fragmente de conjunctiva sau secretiile de la nivelul ochilor si evaluarea prezentei eozinofilelor. Eozinofilele sunt un tip de leucocite (globule albe) care au rol in special in apararea antiparazitara si in reactiile alergice. Determinarea prezentei eozinofilelor este utila pentru determinarea tipului de conjunctivita alergica, astfel eozinofilele se gasesc frecvent in caz de keratoconjunctivita atopica si foarte rar in caz de conjunctivita vernala.

TRATAMENT:

Tratamentul conjunctivitei alergice consta in evitarea alergenilor cunoscuti si ameliorarea simptomelor. Ameliorarea simptomelor se poate face prin comprese reci care reduc senzatia de Mancarime sau "lacrimi artificiale" ,solutii care lubrifiaza ochii si ajuta la indepartarea alergenilor. Pacientii care poarta lentile de contact vor fi sfatuiti sa poarte ochelari pana la disparitia simptomelor.

Tratament medicamentos
Medicamente utilizate pentru a ameliora simptomele conjunctivitei alergice sunt:
•   Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sunt medicamente care reduc inflamatia prin blocarea producerii de prostaglandine (substante chimice care contribuie la aparitia inflamatiei in timpul reactiilor alergice).
•   Antihistaminicele, administrate sub forma de picaturi oculare, sunt medicamente care blocheaza efectele histaminei ( substanta chimica eliberata in timpul reactiei alergice). Ele pot reduce senzatia de mancarime, arsura si lacrimarea excesiva asociate cu conjunctivita alergica. Cu toate acestea, ele nu ar trebui sa fie folosite mai mult de 4 ori pe zi, iar unele contin conservanti ce pot agrava simptomele. Antihistaminicele administrate oral pot fi, de asemenea, recomandate.
•   Stabilizatorii de membrana celulara mastocitara sunt medicamente care previn degranularea mastocitelor si eliberarea de histamina cu declansarea simptomelor de alergie.
•   Glucocorticoizii, administrati sub forma de picaturi oculare, au efecte antiinflamatorii. Glucocorticoizii pot fi folositi in tratamentul conjunctivitei alergice, dar cu prudenta si numai la recomandarea unui medic. Utilizarea pe termen lung poate duce la aparitia cataractei (opacifierea partiala sau totala a cristalinului, consecutiva alterarii metabolismului fibrelor cristaliniene si responsabila de o scadere progresiva a vederii). Glucocorticoizii pot, de asemenea, favoriza aparitia glaucomului (boala a ochiului caracterizata printr-o crestere a presiunii intraoculare cu interesarea nervului optic si cu alterarea campului vizual, putand duce la orbire)

Desensibilizarea (imunoterapia)
Desensibilizarea se va face treptat, pentru a obisnui organismul la alergen. Durata tratamentului depinde de fiecare pacient. Este nevoie de 3 la 5 ani pentru a obtine rezultate bune. Aceasta perioada va fi impartita in doua etape:
•   Faza initiala :se injecteaza doze crescande de alergeni;dureaza 13-14 saptamani pentru tratamentul injectabil si 14 zile in cazul tratamentului oral
•   Faza de intretinere: nu depinde de modul de administrare si dureaza de la 3 la 5 ani.
Principalele efecte secundare sunt de natura alergica. Pacientii cu astm sau rinita au un raspuns simptomatic. In cazul tratamentul injectabil poate apare o reactie locala la locul intepaturii.in ceea ce priveste tratamentul oral pot apare simptome oro-faringiane (mancarime, furnicatura) si simptome gastro-intestinale ( greata, dureri abdominale). Desensibilizarea este utila in alergia la praf, polen,intepatura de albine. Acest tratament reduce sensibilitatea persoanelor care sufera de rinite alergice.Desensibilizarea reduce sau elimina simptomele si in cele din urma, reduce consumul de medicamente.

Profilaxie
Cea mai eficienta metoda de a preveni o reactie alergica este evitarea alergenilor cunoscuti ce pot declansa simptomele.
Masurile de prevenirea a conjunctivitei alergice sunt:
•   Daca alergenul suspectat este polenul, incercati sa stati in casa, cu ferestrele inchise in timpul perioadelor cand concentratia de polen este deosebit de mare (de obicei dimineata, in timpul primaverii si verii). Purtarea ochelari de protectie si a mastilor in timp cosirii ierbii reduce expunerea la polen.
•   Aerul conditionat si filtrele de aer pot ajuta la prevenirea aparitiei conjunctivitei alergice la persoanele alergice la praf. In plus, spalarea asternuturilor la cel putin 54 ° Celsius si folosirea huselor speciale pentru indepartarea alergenilor pot reduce expunerea la praf.
•   Evitarea contactului cu animalele poate preveni aparitia conjunctivitei alergice declansata de parul si scuamele animalor.
•   Persoanele care sunt sensibile la mucegai trebuie sa evite zonele umede (de exemplu, subsolurile). Utilizarea aerului conditionat si a umidificatoarelor poate ajuta la prevenirea aparitiei mucegaiului in interior casei.
•   Evitati sa purtati lentile de contact,deoarece acestea cresc riscul de dezvoltare a unei reactii alergice la nivelul ochilor. Niciodata nu folositi lentilele de contact ale altei persoane.
•   Evitati machiajul ochilor deoarece unele cosmetice contin alergeni sau substante iritante, care pot declansa o reactie alergica.
•   Evitati picaturile oculare (cu exceptia cazului in care acestea sunt recomandate de catre un medic). Conservantii continuti de acestea pot declansa o reactie alergica.
•   Spalati frecvent pe maini cu apa si sapun, deoarece mainile vin in contact cu fata foarte des si pot transfera alergenii la nivelul ochilor, determinand aparitia simptomelor.
•   Evitati sa atingeti sau sa frecati zona ochilor,deoarece aceasta agraveaza simptomele.
•   Evitati substantele iritante, cum ar fi fumul de tigara, praful de creta si parfumurile.

Comentarii

Am miopie, -4,25 cu -4,75. Am purtat timp de 2 ani lentile de contact fara nicio problema. In urma cu un an si ceva, din cauza unui fir de nisip intrat intre lentila si ochi, m-am ales cu o zgarietura pe cornee si o conjunctivita de toata frumusetea la ambii ochi. Am fost la doctor, mi s-a prescris Betabioptal, Indocolir şi Corneregel, am facut tratament timp de 2 saptamani fara rezultat. Am cumparat in cele din urma Nostamine care m-a ajutat sa nu mai arat a om nedormit de cateva zile, si dupa inca doua saptamani a trecut si conjunctivita aceea rebela. Dupa mine, i-a luat prea mult timp sa se vindece, desi am urmat tratamentul asa cum mi-a fost prescris si desi doctorita mi-a spus, la o vizita dupa cateva zile fara nicio ameliorare, ca asa trebuie sa fie. In ultimul an nu am mai purtat lentilele decat de 3-4 ori, o singura zi, si de fiecare data alta pereche, desi erau lentile de 30 de zile (mi-a fost frica de alta conjunctivita). In rest, port ochelari. 

Ce ma preocupa e ca desi inainte nu ma deranjau, acum ma supara tare fumul de tigara si aerul conditionat, am senzatia de nisip in ochi. As putea trai cu asta, adica as putea evita locurile in care e fum sau aer conditionat. Dar ma ingrijoreaza faptul ca atunci cand plang (si fiind o persoana emotiva, imi dau lacrimile destul de des), senzatia de usturime e absolut de nesuportat. Parca as avea alergie la propriile lacrimi. Ce sa fac in continuare sa ameliorez durerea? Ce s-a intamplat cu ochii mei? Am 25 de ani.

Am o nelamurire si o oarecare teama. mi-am administrat vigamox si tobradex in acelasi timp cateva zile.mi-am dat seama mai tarziu ca este necesara o pauza intre administrari. se poate intampla ceva grav?

Cel mai corect ar fi sa va adresati medicului oftalmolog pentru stabilirea diagnosticului corect si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Nu este cazul sa va faceti griji, nu va aparea niciun fel de reactie adversa (practic ati combinat doua antibiotice cu un corticosteroid). Pe viitor, ar fi bine sa intrebati un medic inainte de a lua anumite medicamente daca nu cunoasteti efectele substantelor administrate.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Buna ziua am si eu problema asta cu mancarimi la ochi...am avut picaturi NOSTAMINE...dar nu si-au facut nici un efect..vara trecuta am patit la fel si atunci medicul oftalmolog mi-a dat TOBRADEX.Ce ar trebui sa fac sa incerc din nou TOBRADEX sau ar fi mai bine sa merg iar la medic?

Buna ziua,

De 4 zile parcurg un tratament prescris de doctor cu urmatoarele medicamente:

1. INDOCOLLYRE

2. VIGAMOX

3. BETABIOPTAL

Primele 2 sunt picaturi care le folosesc de 3 ori pe zi iar cea dea 3 pozitie unguent se foloseste seara

Intrebare:

Dupa intervalul asta de tratament nu trebuia sa se cunoasca ceva ameliorare? Deoarece rosul de la ochii nu pare ca ar dorii sa se vindece, nu am dureri, doar senzatia de vedere intetosata este semn de vindecare? Sa iau in continuare acelasi tratament sau sa fac alt tratament?

Am miopie, -4,25 cu -4,75. Am purtat timp de 2 ani lentile de contact fara nicio problema. In urma cu un an si ceva, din cauza unui fir de nisip intrat intre lentila si ochi, m-am ales cu o zgarietura pe cornee si o conjunctivita de toata frumusetea la ambii ochi. Am fost la doctor, mi s-a prescris Betabioptal, Indocolir şi Corneregel, am facut tratament timp de 2 saptamani fara rezultat. Am cumparat in cele din urma Nostamine care m-a ajutat sa nu mai arat a om nedormit de cateva zile, si dupa inca doua saptamani a trecut si conjunctivita aceea rebela. Dupa mine, i-a luat prea mult timp sa se vindece, desi am urmat tratamentul asa cum mi-a fost prescris si desi doctorita mi-a spus, la o vizita dupa cateva zile fara nicio ameliorare, ca asa trebuie sa fie. In ultimul an nu am mai purtat lentilele decat de 3-4 ori, o singura zi, si de fiecare data alta pereche, desi erau lentile de 30 de zile (mi-a fost frica de alta conjunctivita). In rest, port ochelari. 

Ce ma preocupa e ca desi inainte nu ma deranjau, acum ma supara tare fumul de tigara si aerul conditionat, am senzatia de nisip in ochi. As putea trai cu asta, adica as putea evita locurile in care e fum sau aer conditionat. Dar ma ingrijoreaza faptul ca atunci cand plang (si fiind o persoana emotiva, imi dau lacrimile destul de des), senzatia de usturime e absolut de nesuportat. Parca as avea alergie la propriile lacrimi. Ce sa fac in continuare sa ameliorez durerea? Ce s-a intamplat cu ochii mei? Am 25 de ani.

Am o nelamurire si o oarecare teama. mi-am administrat vigamox si tobradex in acelasi timp cateva zile.mi-am dat seama mai tarziu ca este necesara o pauza intre administrari. se poate intampla ceva grav?

Buna ziua am si eu problema asta cu mancarimi la ochi...am avut picaturi NOSTAMINE...dar nu si-au facut nici un efect..vara trecuta am patit la fel si atunci medicul oftalmolog mi-a dat TOBRADEX.Ce ar trebui sa fac sa incerc din nou TOBRADEX sau ar fi mai bine sa merg iar la medic?

De obicei, infectia se va ameliora in decurs de 5 zile. Daca nu se constata nicio ameliorare, adresati-va medicului. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou