Esti aici:Boli / Afectiuni / Gastrita


Gastrita


Generalitati

Ce este gastrita?
Gastrita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei gastrice. Aceasta inflamatie duce la aparitia de leziuni ce pot avea o evolutie variabila, de la autocicatrizare pina la complicatii grave cum ar fi hemoragia sau perforatia.

Clasificare
Gastritele sunt clasificate, din punct de vedere al evolutiei, in acute si cronice. Din punct de vedere clinic ele pot fi asimptomatice sau insotite de anumite simptome clinice. Acestea uneori pot fi nespecifice, diagnosticul fiind dificil de stabilit, in aceste cazuri impunindu-se investigatii paraclinice precum: endoscopia, examenul histopatologic si investigarea bacteriologica a mucoasei gastrice.
• Gastrita acuta este cauzata frecvent de ingestia unor medicamente (aspirina, antiinflamatorii - gastrita postconsum de AINS), de abuzul de bauturi alcoolice - gastrita etanolica, meselor copioase, condimentelor sau alimentelor dificil de digerat. In unele cazuri se instaleaza secundar ingestiei de substante caustice precum acidul sulfuric, clorhidric, acetic, substante care provoaca rani pe diferite portiuni ale mucoasei gastrice - gastrita acuta postingestionala. In alte cazuri poate fi provocata de refluxul bilei din duoden in stomac, in special dupa anumite interventii chirurgicale la nivelul stomacului ce favorizeaza refluxul bilios.
Gastritele acute pot fi clasificate in: gastrita acuta simpla, coroziva si alergica.
Evolutia gastritei acute poate fi de scurta durata cu tendinta rapida spre vindecare dupa administrarea tratamentului adecvat sau dupa indepartarea cauzelor. Neglijarea gastritei acute poate duce la cronicizare sau complicatii severe.
• Gastritele cronice se caracterizeaza prin prezenta unor simptome dispeptice de lunga durata resimtite de bolnav la nivelul abdomenului superior si sensibilitate dureroasa epigastrica moderata. Gastrita cronica are o evolutie indelungata de obicei progresiva si poate duce in timp la atrofia mucoasei gastrice.
O complicatie severa a oricarei forme de gastrita este reprezentata de hemoragia de la nivelul mucoasei gastrice, manifestarile clinice fiind diferite in functie de cantitatea sangelui pierdut - de la usoara anemie, la scaune melenice si soc hemoragic.
Semnele clinice ale gastritei cronice sunt caracterizate prin senzatii de presiune si arsura in epigastru, dureri surde permanente, uneori cu iradieri dorsale ce pot fi influentate mai ales de schimbarea de pozitie sau de miscari.
Gastrita cronica de multe ori, este nemanifesta si se descopera intamplator. Unele cercetari medicale au aratat ca numai o treime din adulti au o mucoasa gastrica absolut normala, restul de doua treimi prezentand semne de gastrita.
Atunci cand sunt prezente simptomele, acestea sunt reprezentate la debut de dureri epigastrice de intensitate variabila si initial fara ritmicitate, care apar de obicei dupa mese mai condimentate, dupa consumul alimentelor mai acide sau mai greu digerabile, alcool, etc. Durerile sunt insotite de senzatie de balonare, satietate, mai rar apar chiar varsaturi postprandiale.
Unii autori sustin ca o gastrita cronica neglijata poate fi urmata de displazie epiteliala cu dezvoltarea ulterioara a unui adenocarcinom. De aceea se recomanda o abordare serioasa a afectiunii si efectuarea in scopul diagnosticarii precoce a unor endoscopii si examinari histologice seriate.
Printre cauzele gastritei cronice se mai numara infectia cu Helicobacter Pylori, refluxul biliar, utilizarea pe termen lung a medicamentelor de tip aspirina si auto-imunitatea (boala Biermer).
Examenul radiologic poate releva pliuri de mucoasa ingrosata, iar investigatia gastroscopica cu biopsie va stabili diagnosticul de certitudine.
Diagnosticul diferential se va face cu alte afectiuni cronice ale abdomenului superior precum ulcerul peptic, hernia diafragmica, esofagita si pancreatita cronica.

Diagnostic

Diagnosticul de gastrita acuta se realizeaza pe discutia avuta cu bolnavul si pe examinarea abdomenului, iar uneori, este nevoie si de endoscopie. Diagnosticul de gastrita cronica necesita obligatoriu examen endoscopic si examene de laborator din mucoasa stomacului.

Tratament

Tratamentul gastritei acute se va face in functie de etiologia sa. In cazul unei gastrite acute hiperacide vor fi utilizate pentru tratament medicamente din clasele:
- antiacide (amestecuri de substante alcaline cu rol in neutralizarea secretiei acide)
- antisecretorii (substante ce au rolul de a inhiba secretia acida actionind asupra receptorilor histaminici - ranitidina, famotidina, etc. si asupra pompelor de protoni - omeprazolul)
- pansamente gastrice (medicamente ce au rolul de a forma la nivelul mucoasei gastrice un film protector ce va ajuta la refacerea acesteia).
Cind se va evidentia existenta germenului Helicobacter pilory in mucoasa gastrica se va asocia un tratament antibiotic de eradicare a acestei infectii: amoxicilina asociata cu metronidazol.

Regim alimentar
• Ideea de baza a alimentatiei in gastrite este sa fractionam masa in 5-6 mese pe zi, pentru a ne feri de incarcarea stomacului cu o singura masa satioasa
• Renuntati la fumat si pe cat posibil la orice fel de alcool. Desi in dieta pe care o prezentam mai jos alcoolul nu este exclus, el este bine sa fie consumnat cu mare moderatie.
• Nu se manana alimente alterate.
• Gusturile de dulce, picant, acru sau amar puternic pot declansa pusee de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat.
In cazul gastritelor cronice hiperacide este recomandat ca regimul sa fie tinut chiar timp de 3-4 ani pentru ca gastrita sa se vindece total.
Alimente permise
Fainoase - Fainoasele albe trebuie fierte foarte bine si este preferabil sa fie servite sub forma de sufleuri sau budinci. Este permisa si mamaliga, dar foarte bine fiarta.
Carne - Este permisa carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime. Carnea poate fi servita doar sub forma de rasol, sufleu sau budinca. Pestele alb este de asemenea permis si doar sub forma de rasol.
Branzeturi - Sunt permise branza dulce de vaci, urda si casul nesarat.
Oua - Ouale sunt permise dar numai fierte si moi. Puteti face si ochiuri romanesti (in apa fiarta).
Legume - Legumele permise sunt dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea. Legumele pot fi servite fierte sau sub forma de piureuri, supe-creme sau sufleuri.
Fructe - Sunt permise sucurile dulci, piureurile de fructe sau compotul. Nu sunt permise decat fructele dulci (deci, nu si citricele).
Alimente grase - Sunt permise untdelemnul, galbenusul de ou, margarina nesarata, untul proaspat.
Bauturi - Este permis sa beti lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).
Dulciuri - Dulciurile permise sunt sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de crema de branza de vaci.
Zahar - Este permis zahar cu moderatie, miere amestecata cu unt.

Alimente interzise
Fainoase - Este interzisa cu desavarsire painea, atat cea neagra, cat si cea alba. Sunt permisi pesmetii special pentru cei bolnavi de gastrita.
Carne - Sunt intersize carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vanatul, conservele de carne, snitelul, tocaturile si piftia. Sunt intersize de asemenea carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat. Branzeturi - Sunt interzise branzeturile fermentate, sarate sau conservate.
Oua - Sunt interzise ouale prajite sau cele fierte tari.
Legume - Sunt interzise legumele tari si crude, cum ar fi ridichile, castravetii, varza, guliile, ardeiul, ceapa, conopida, usturoiul. Nu este permis sa se serveasca legumele prajite. Muraturile sunt de asemenea de evitat.
Fructe - Sunt interzise nucile, migdalele, alunele, fisticul.
Alimente grase - Sunt interzise untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smantana acra, untul sarat sau seul.
Bauturi - Sunt strict interzise lichiorurile, romul, tuica, sifonul, apa minerala, siropurile, rachiul, cafeaua neagra. Este de asemenea interzis sa consumati bauturi prea reci sau prea calde.
Dulciuri - Dulciurile interzise sunt aluaturile dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata. Este bine sa fie evitate acadelele si zaharul ars.


NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna seara/ziua.O întrebare am si eu,am făcut endoscopie si mi sa spus ca am gastrita,am primit tratament si toate informaţiile alimentare dar nu si cât timp durează durerea abdominala,sunt la a 4 zi de tratament si am aceleaşi dureri ca în prima zi.este normal? Sau nu este tratamentul potrivit?

In cazul in care observati ca durerea abdominala persista in pofida tratamentului administrat zilnic, mergeti la medicul gastroenterolog curant pentru reevaluare.

Multa sanatate!

Alina D.

 

Am o gastrita care la inceput nu a fost cu probleme, dar in timp s-a inrautatit. Am luat tot felul de medicamente si am folosit remedii naturiste, dar nimic nu m-a ajutat. Prin cunostinte si cunostinte am ajuns la o firma care are produse pe baza de aloe vera. Nu am avut incredere dar impinsa de la spate am luat un produs care se numeste Aloe Vera D-Gestde la firma Zuccari. Dupa ceva timp am simtit imbunatatiri si acum ma simt foarte bine chiar nu mai am probleme aproape deloc. Le multumesc celor care au fost alaturi de mine si va recomand acest produs. Multa bafta!

Probabil este vb despre gastrita. Nu uitati ca masa de dimineata este cea mai importanta masa a zilei. Multa sanatate!

Sarut mana !

Cred ca am avut/am o hiperaciditate gastrica. Mi-am luat un ceai gastric si nu am mai baut bauturi carbogazoase si vad ca nu ma mai doare.

In schimb daca ma trezesc dimineata si si stau pana dupa masa fara sa mananc ma ia durerea. 

 

 

 

 

www.i-medic.ro

Am uitat sa va adaug. Cand ma misc cu aceea zona = durere cumplita. Cand apas in aceea zona = durere cumplita !

 

 

www.i-medic.ro

Pentru a sti sigur despre ce este vorba ar trebui sa vi se faca o endoscopie digestiva superioara (gastroscopie), doar pe baza simptomatologiei in general nu se mai pune diagnosticul. Totusi ar fi bine sa faceti si o ecografie abdominala pentru a exclude altceva. Multa sanatate!

Sarut mana !

Acum 2 zile am baut 2Kg de apa minerala repede, fortat. Am simtit eu ceva pe la epigastru de pe atunci, dar am spus ca sunt balonat si trece. In schimb acum am momente cand ma ia o durere in aceea zona cumplita. Se extinde si doare extrem extrem de rau pe fractiune de 2-3 secunde iar dupa ma lasa.

Poate fii gastrita ? Sau ulcer/dispepsie non-ulceroasa ? Pofta de mancare s-a cam dus si am o stare mica de greata. (Sau astea probabil ca's racit )

Multumesc anticipat ! O zi buna, sanatate !

 

 

 

www.i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.


Urmati-ne pe Facebook

Inchideti