Esti aici:Boli / Afectiuni / Giardioza sau lambliaza


Giardioza sau lambliaza


Generalitati

Ce este giardioza?
Lambliaza sau giardioza este o boala parazitara, determinata de un protozoar flagelat, giardia lamblia. Parazitoza este mai frecventa la varstele mici, fiind maxima la grupa de varsta cuprinsa intre 1-5 ani. Prevalenta difera intre asezarile urbane si rurale, fiind mai crescuta in zonele urbane, ceea ce sugereaza ca densitatea crescuta a populatiei favorizeaza contaminarea.
Agentul sau patogen exista în doua forme vegetative: trofozoidul (forma activa) care paraziteaza duodenul si intestinul subtire; si chistul care apare numai în fecale, si care reprezinta forma invaziva a parazitului, astfel încât de la oamenii bolnavi si purtatorii asimptomatici, care elimina peste 300.000.000 de chisturi pe mm3 de materii fecale, acestea se transmit la oamenii sanatosi, contaminându-i, cu predilectie prin ingestia de apa si alimente necorespunzator epurate sau spalate. Dupa ce ajung în intestinul uman, chisturile de Giardia se divid în trofozoiti care se maturizeaza în duoden si jejun (portiunea superioara a intestinului) si apoi se multiplica excesiv (circa 1.000.000/cm2) determinând puternica iritatie a mucoasei intestinale si deci tulburarea procesului digestiv prin diverse deficiente enzimatice.
Parazitul exista sub doua forme: trofozoit si chist.
Trofozoitul
- este forma vegetativa, forma in care se intalneste in intestin (duoden, jejun)
- la microscopul optic seamana cu o para taiata longitudinal, cu o fata dorsala bombata si una ventrala plata.
- prezinta doi nuclei si 4 perechi de flageli. Cu ajuorul flagelilor poate executa miscari de rotire, flotare.
- pe fata ventrala prezinta un disc adeziv
Chistul
- este forma de rezistenta si infectioasa, asa cum ajunge in exterior
- are forma ovalara
Ciclul biologic
Din chisturile ingerate ajunse in stomac se elibereaza trofozoitii care migreaza in intestinul subtire, in special in duoden si jejun. In intestin se ataseaza de suprafata epiteliala prin discul adeziv. Ciclul de viata se incheie cu inchistarea parazitilor, care incepe odata cu dezhidratarea trofozoitilor si trecerea lor spre colon. Chisturile se elimina prin materiile fecale.

Unde apare mai des?
Giardia apare mai in toate zonele lumii, dar este cea mai importanta problema in zonele in care este limitat accesul la apa sau unde regulile igienice sunt precare. In Statele Unite, G. Intestinalis este intalnita in ape, cum ar fi fluvii, rauri sau lacuri (surse la suprafata apei). Epidemii de giardia au aparut datorita tratarii inadecvate a apei din sistemele urbane sau cand apa a fost contaminata cu deversarile din canalizari. Bazinele de inot, fantanile arteziene si lacurile din parcuri care nu sunt tratate corespunzator si mentinute la acel standard sau care nu au un sistem adecvat de filtrare pot fi de asemenea surse de infectie.
Cazurile de infectie sunt mai multe in gradinite sau centre de ingrijire, datorate in special proastei igiene cum ar fi spalarea insuficienta pe maini, in situatiile in care persoanele nu au un control bun asupra mictiunii (urinare). In unele centre de ingrijire mai mult de 35% din copii au avut giardia in scaun (materiile fecale).
Cele mai multe cazuri de infectie apar in zonele de munte, datorita faptului ca oamenii nu realizeaza ca parazitul poate supravietui si la temperaturi joase cum sunt cele din lacurile si apele curgatoare montane, astfel incat consuma acea apa netratata corespunzator. Boala este mai frecventa si in comunitatile care folosesc apa din rauri si lacuri ca sursa de apa potabila si nu folosesc filtrarea apei in procesul de purificare.

Cum se transmite?
Omul, bolnav sau purtator sanatos, este considerat principala gazda si rezervor de parazit. Infectia se transmite prin chisturi, fie de la o persoana la alta, fie prin apa sau alimente contaminate. Transmiterea chisturilor de la o persoana la alta este intalnita in situatiile in care nu se mentine un nivel adecvat de igiena individuala, in special in colectivitatile de copii. Chisturile se transmit pe cale fecal-orala de la un copil la altul, in crese, gradinite sau scoli, apoi de la copilul infectat la membrii familiei acestuia.
Chisturile pot fi transmise si prin alimente contaminate de catre persoanele care le manipuleaza.
De asemenea, raspandirea chisturilor se poate realiza si prin apa potabila. Sursele de apa pot fi contaminate cu chisturi de origine umana, atunci cand apa potabila este poluata de ape reziduale sau cand se produc defectiuni ale sistemelor de filtrare.

Mecanism fiziopatologic
Parazitii intestinali pot determina Constipatie sau un tranzit intestinal normal si dureaza doar cateva zile cand apar.
Din aceste motive, acestia nu se adreseaza la medic pentru tratament. Simptomele de giardioza cronica sunt:
- scaune moi, grase, nelegate (nu mereu lichide sau apoase), uneori scaunele pot fi urat mirositoare sau spumoase si de cele mai multe ori in cantitate mica
- Disconfort abdominal sau iritatii gastrice care sunt mai frecvente dupa mese
- crampe abdominale, balonare sau Durere
- flatulenta
- halena fetida (miros urat in respiratie) persistenta, uneori cu miros de sulf
- dureri de cap ocazional
- scaderi in greutate
- stare generala proasta, astenie, fatigabilitate, stare generala de disconfort.
Copiii cu giardioza pot sa nu prezinte alte simptome decat tulburari de crestere, scadere in greutate.
Daca sunt prezente simptome, acestea sunt:
- scaune diareice spumoase, galbene, urat mirositoare
- scaderi in greutate sau pierderea apetitului alimentar
- dureri abdominale, Greata sau varsaturi
- deficite nutritionale cauzate de incapacitatea absorbtiei unor nutrienti.
Alaptarea este considerata ca protejeaza sugarii de a face giardioza. Laptele de mama contine nutrienti care omoara parazitii.
Aceste simptome de giardioza sunt comune si altor infectii intestinale. Durata simptomelor si testul de identificare a parazitului, pot fi singurele care fac diagnostic diferential al acestor boli.

Diagnostic

Diagnosticul de giardioza se pune pe urmatoarele:
- anamneza istoricului medical sau examen obiectiv. Daca acestea sugereaza simptome de giardioza, unii doctori prescriu un singur tip de tratament pana a recomanda alte investigatii
- analizele scaunului (examen coproparazitologic)
- teste antigenice care detecteaza proteine (antigene) de Giardia
- recoltarea directa din intestin, care se face daca examenul coproparazitologic este neconcludent. Acest test recolteaza o proba din intestinul subtire astfel incat poate fi examinat pentru a se observa parazitul. Acest test se face foarte rar.
Lichidele din partea superioara a intestinului subtire (lichidul duodenal) poate fi de asemenea examinat la microscop pentru a se vizualiza parazitul sau se face un test de identificare a antigenelor parazitare. Lichidul duodenal este colectat prin endoscopie.
Alte investigatii care determina giardioza sau alte boli asemanatoare se vor face daca persista simptomele pe o perioada lunga de timp, mai ales daca apar probleme in urma malabsorbtiei. Aceste teste se fac pentru a se examina intestinul subtire (partea superioara gastrointestinala) sau pentru a se preleva o proba (biopsie) din partea superioara a intestinului subtire pentru a se izola microorganismul care produce infectia.

Tratament

In unele cazuri simptomele de giardioza dispar si fara tratament. Dar este de preferat sa se urmeze un tratament daca sunt prezente simptome intrucat acesta amelioreaza disconfortul si se evita raspandirea infectiei. Unii doctori recomanda tratament chiar daca nu exista simptome. Acest lucru previne raspandirea bolii si scade riscul aparitiei infectiei cronice cu acest parazit.
Tratamentul consta in administrarea de medicamente antiprotozoare (cum sunt metronidazolul sau tinidazolul) care distrug parazitul. Tratamentul recomandat depinde de varsta, daca a mai fost facut un alt tratament pentru giardioza in antecedente sau de sarcina.
Daca boala este prezenta se face tratament atunci cand:
- sunt persoane care lucreaza in gradinite si centre de ingrijire pentru copii
- persoanele afectate lucreaza in domeniul de preparare, de manipulare, de distribuire a produselor alimentare
- apar probleme de sanatate in conditiile existentei giardiozei asociate altei boli preexistente. Chiar si episoade scurte de Crampe abdominale si varsaturi. Se va evita consumul de alcool timp de 3 zile dupa terminarea tratamentului.
Metronidazolul se administreaza cu precautie la femeia gravida.
Tinidazolul a fost recunoscut pentru tratarea giardiozei de catre FDA (Food and Drug Adminstration), desi exista mai de mult timp in alte zone ale lumii.
Nu se va consuma alcool pe toata perioada tratamentului si inca 3 zile dupa ultima doza.

2.Albendazolul (Albenza si Valbazen) se administreaza numai cu prescriptie si se intalneste sub forma de tablete. Unele studii au indicat ca albendazolul este la fel de eficient ca si metronidazolul dar cu mai putine reactii adverse la copiii cu varsta intre 2 si 12 ani. S-a demonstrat vindecarea in urma unui astfel de tratament in proportie de 75% dupa 10 zile de administrare.
Reactiile adverse nu sunt obisnuite dar cand apar acestea sunt:
- Diaree
- varsaturi
- cefalee.
La unele persoane a aparut icter (sclere) in timpul tratamentului, dar a disparut imediat dupa oprirea acestuia.
Nitazoxanidul este de asemenea eficient in tratarea infectiei parazitare cu Cryptosporidium.
Nitazoxanidul este lichid, facandu-l mai usor de administrat la unele persoane.

4.Furazolidonul (tratament alternativ la copii)
Medicamentul distruge G. Lamblia din tractul digestiv.
Medicamentul se gaseste sub forma lichida, ceea ce il face mai usor de administrat la copiii la mari de o luna sau la nou nascuti pentru tratarea giardiozei.
Medicamentul este un antibiotic antiparazitar.
Acest medicament se foloseste daca examenul coproparazitologic al scaunului sau alte investigatii diagnosticheaza giardioza.
Daca simptomele sau istoricul medical sugereaza infectie cu giardia, acesta se poate prescrie si inaintea rezultatelor de laborator.
Furazolidonul vindeca giardioza in proportie de 80-85%. Acest medicament este oarecum mai slab decat metronidazolul, dar se poate administra cu usurinta la copii, fiind forma lichida si de asemenea are un gust mai bun decat celelalte folosite in tratamentul giardiozei.
Sunt necesare mai multe teste pentru o siguranta mai mare a vindecarii bolii si eliminarii parazitului.
Reactii adverse
Efectele adverse sunt:
- Greata si varsaturi
- colorarea urinii maro
- distrugere usoara a celulelor rosii (hemoliza) la persoanele care au lipsa de enzima glucoza-6-fosfat dehidrogenaza.
Pentru a se evita aceste reactii adverse se recomanda evitarea consumului de alcool.
Acest medicament este recomandat la copii intrucat se administreaza in forma lichida.
Persoanele care iau furazolidon trebuie sa evite anumite alimente, cum ar fi unele tipuri de branza, ciocolata, vin rosu sau unele produse din carne cum sunt salamul sau ficatul. Consumul acestor alimente poate deveni periculos.
Furazolidonul nu se asociaza cu inhibitorii de monoamin oxidaza (IMAO), medicamente care sunt administrate pentru depresie.
Exista unele dovezi ca furazolidonul poate cauza cancer la animale daca se administreza pe o perioada mai lunga de timp. Unii cercetatori cred ca acest risc este foarte scazut la oameni.

5.Paromomicina (medicament alternativ pentru femeile gravide)
Paromomicina este mai putin eficient decat alte medicamente folosite pentru tratarea giardiozei, cu o rata de tratare a bolii de 60-70%, dar pare a fi o metoda sigura de tratare a giardiozei la femeia gravida. Paromomicina se gaseste sub forma de capsule si se administreaza de 5 pana la 10 ori pe zi. Este nevoie de testari ulterioare pentru o siguranta a eficientei tratamentului. Reactiile adverse obisnuite sunt cefalea, ameteala, crampe abdominale, greata.
Paromomicina se poate administra si in timpul sarcinii, desi majoritatea medicilor prefera sa evite recomandarea de medicamente in timpul primului trimestru de sarcina.

Profilaxie
Tratamentul impune masuri profilactice care se refera la respectarea normelor de igiena alimentara si a mediului de viata: igiena personala riguroasa, apa decontaminata prin fierbere sau sisteme de filtrare (chisturile de giardia rezista la clorinarea obisnuita). Contactii apropiati (din familie sau colectivitatile de copii) sau sexuali vor fi investigati prin examene coproparazitologice si tratati.
Cazurile in care giardia reapare la analiza coproparazitologica nu se datoreaza insuficientei tratamentului, ci reinfestarii.

Alte tratamente

1) Macerat de ceapă la rece
Se ia o ceapă potrivită, se taie mărunt, se pune într-un borcan cu capac. Peste ceapă se toarnă apă cât să o acopere şi se lasă la macerat 12 ore. Se administrează o linguriţă de lichid la 12 ore, trei zile la rând. Tratamentul se repetă la şapte zile de la ultima linguriţă. Se fac trei serii de câte trei zile. Pentru persoanele vârstnice sau copii mai mari de 3 - 4 ani, dozele se măresc.
2) Tinctură de propolis
Se diluează 10 picături de tinctură de propolis în puţină apă plată sau apă fiartă şi răcită şi se bea, timp de 10 zile, după care se face o pauză de şapte zile şi se reia. La persoane adulte şi copii peste 7 ani, se pot dilua între 15 şi 30 de picături.
3) Seminţe de dovleac
Se consumă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, pentru copii până la 4 ani, şase sâmburi, pentru cei de peste 4 ani, şi mai mari, câte o mână de sâmburi. Atenţie, sâmburii nu trebuie copţi şi nici prăjiţi, deoarece îşi pierd calităţile.
4) Se poate folosi un amestec de specii medicinale: cimbru de cultura (25 g), frunze de roinita (20 g), fructe de fenicul (20 g), frunze de menta (15 g), flori de galbenele (10 g) si flori de musetel (10 g). Din amestec se ia o lingura la 200 ml apa clocotita care se infuzeaza, acoperit, 10 minute si se beau 2-3 cani pe zi intr-o cura de 10-15 zile pe luna.
In paralel se utilizeaza un amestec de tincturi in alcool 70º, preparate, in parti egale, din: Propolis (30%), galbenele (20%), cimbrisor (20%) si pelin alb (10%). Dupa o macerare de 8 zile, se filtreaza si se incepe tratamentul luand de 2 ori pe zi astfel:
- copiii sub 1 an …………………. cate 5-10 picaturi;
- copiii intre 2-5 ani ……………… cate 20 de picaturi;
- copiii intre 6-10 ani ……………. cate 40 picaturi;
- copiii intre 11-14 ani ………….. cate 60 de picaturi;
- tineri peste 15 ani si adulti ….. cate 100 de picaturi.
Tratamentul dureaza 7 zile iar dupa o pauza de alte 7 zile se reia de 2 ori. Tot intern se va folosi o tinctura 10% (cate 25 picaturi de 3 ori / zi) cu flori de iasomie, flori de lavanda si galbenele, frunze de nuc si pelin si seminte de marar.
Alimentatia se va baza pe legume si fructe proaspete, cu continut bogat in vitamine si saruri minerale precum si in substante antiseptice, antiinflamatoare si vermifuge (cimbru, tarhon, patrunjel, ceapa, usturoi, hrean, anason, chimion), folosite in diferite salate precum si seminte neprajite de dovleac, lamai si alte fructe acre.
Se vor evita preparatele conservate, produsele lactate, dulciurile, condimentele iuti, afumaturile, mezelurile si fructele dulci.


NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Sotul meu se lupta cu gardia de mai bine de 5luni,nu mai rezista a incercat mei multe tratamente de la medicul de familie si nu scapa de ia,bineinteles ca nu am descoperi imediat ca are gardia la spital ne-a tratat de ficat ca nimeni nu sa gandit ca are gardia.cand merge in aglomerati sau dupa ce mananca se simta rau are senzatia de a iesi la toaleta dar nu de fiecare data are nevoie,il tine un nod in gat si in capul pieptului

multumesc.

Gustul amar poate fi un simptom asociat afectiunilor vezicii biliare, refluxului gastro-esofagian, cirozei hepatice , etc. Va recomand sa va adresati medicului pentru consult de specialitate si conduita terapeutica corespunzatoare. Multa sanatate!

daca nu ai bani stai akasa, pentru ca medicii in ziua de azi le trebuie zeci de milioane(bani vechi) altfel te trimite akasa, ba mai mult iti mai da si ANTIBIOTICE ceea ce sunt foarte rele pentru organism, akum ii inteleg pe cei deprimati kare se sinucid, nu mai ai chef de viata asa ka la ce sa te mai chinui! pakat de romania asta si medicii astia cersetori!

Multumesc pentru explicatii. La obiect si pe intelesul tuturor. Ar fi excelent daca as avea si un tratament naturist, deoarece medicamentul recomandat de medic ataca ficatul si am deja ficatul obosit din cauza programului de lucru. Eu am giardia si oxiuri.

Am luat tinctura de rostopasca cu ulei volatil de cimbru de 3 ori pe zi, diluate in putina apa, dimineata un graunte de usturoi pe stomacul gol si cam de 3 ori pe zi cate o lingura de ulei natural de dovleac. Cam 1-2 pe zi de o saptamana iau si tinctura de propolis cu putina miere. Nu mananc dulciuri, lactate, exceptie facand branza, beau mai mult ceai de dezintoxicare (roinita+galbenele+coada soriceluluii+sanziene) si de 2 ori pe zi 2 pastile de LIV 52....

ma rog, nedumerirea mea este ca de doua zile am amar in gura si mi-au aparut deasupra cearcanelor cate o banda galbena...

nu am cu cine sa ma consult...ce am luat este si pentru paraziti si pentru ficat...daca aveti vreun sfat sau o adresa a unui medic naturist....va multumesc, sanatate si toate cele bune!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.