Termen cautat
Categorie

Hernia de disc

GENERALITATI:

Ce este hernia de disc?

Coloana vertebrala reprezinta elementul central al sistemului osos uman si deci al aparatului locomotor. Aceasta indeplineste urmatoarele functii: functia de sustinere (sustine trunchiul alaturi de musculatura paravertebrala), functia de protectie (protejeaza maduva importiva diferitelor agresiuni mecanice cu ajutorul canalului medular), functia de mobilitate (datorita curburilor sale fiziologice ofera omului posibilitatea de a se misca si de a se deplasa ), functia morfogenetica (particularitatile mecanicii coloanei vertebrale influenteaza asezarea organelor interne).
Coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 piese osoase numite vertebre. Corpii vertebrali sunt legati prin discurile intervertebrale. Intre vertebre se mai gasesc si ligamente care, impreuna cu discul intervertebral si cu capsulele articulare, formeaza segmentul de mobilitate.
Componenta cea mai importanta a acestuia o reprezinta discul intervertebral care este asezat in spatiile dintre corpii vertebrali, pe care ii separa, dar ii si solidarizeaza in acelasi timp. Este format dintr-o portiune periferica alcatuita din tesut conjunctiv fibros, numita inel fibros si o portiune centrala cu aspect gelatinos, care poarta numele de nucleu pulpos. In cazul discului degenerat, presiunile din interiorul nucleului pulpos scad semnificativ. Contractura muschilor toracelui si abdomenului reduce cu mult solicitarea discurilor intervertebrale.
Aceste date releva importanta intretinerii unei bune musculaturi toraco-abdominale pentru asigurarea functionarii normale a coloanei vertebrale si pentru prevenirea uzurii discale. Astfel, la persoanele supraponderale, unde tonusul musculaturii abdominale e scazut, se creeaza conditii mecanice nefavorabile suplimentare asupra coloanei vertebrale, explicand frecventa aparitiei discopatiei sau chiar a herniei de disc. Miscarea este necesara nutritiei discului intervertebral.
Daca aceste discuri sunt indemne,ele au rol de a mentine flexibilitatea coloanei vertebrale si a atenua socurile la care este supusa zilnic. Cand discurile se deterioreaza in urma traumatismelor sau imbatranirii,ele tind sa se deplaseze spre exterior prin slabirea inelului fibros sau sa se rupa,proces care poarta numele de hernie de disc,deplasare vertebrala sau ruptura de disc.
Hernia de disc poate aparea la orice nivel al coloanei vertebrale,insa cel mai des afecteaza coloana lombara(partea inferioara),apoi in ordine coloana cervicala(partea coloanei corespunzatoare zonei gatului) si cel mai rar coloana toracala.

Care sunt cauzele herniei de disc?

Hernierea unui disc se datoreaza de obicei degenerarii inelului fibros.Odata cu inaintarea in varsta,discurile incep sa piarda din lichidul care le ajuta sa-si mentina hidratarea si totodata pozitia normala.Volumul nucleului pulpos incepe sa scada cu timpul,presiunile nu mai sunt reapartizate uniform pe suprafata sa.
Hernia mai poate aparea si in caz de traumatisme la nivelul coloanei(accidente sportive,rutiere sau de munca,caderi de la inaltime,expuneri prelungite la vibratii,miscari bruste,eforturi intense si sustinute fara antrenament prealabil) care determina fisurarea inelului fibros si impingerea nucleului pulpos in afara prin aceste fisuri.

Ce factori de risc pot duce la aparitia unei hernii de disc?

 • varsta inaintata-care duce la modificari degenerative inevitabile ale discului intervertebral si totodata predispune la accidente cu potential traumatizant asupra coloanei vertebrale;
 • sexul masculin;
 • antecedente de traumatisme,interventii chirurgicale sau alte afectiuni sistemice,inflamatorii,tumorale, localizate la nivelul coloanei,care slabesc structura sa de rezistenta;
 • activitati care cresc solicitarile exercitate asupra coloanei,si slabesc progresiv structura discului:activitati care necesita pozitii sezande indelungate(munca de birou),ridicari de obiecte grele,rasuciri sau aplecari frecvente,miscari repetitive sau vibratii constante(cum ar fi condusul masinii).
 • exercitii fizice efectuate neregulat,care solicita prea mult coloana dupa o perioada lunga de inactivitate;
 • fumatul -nicotina scade capacitatea discului intervertebral de a prelua din sange substantele nutritive necesare;
 • obezitatea-creste presiunea exercitata asupra discurilor,in special cele de la nivel lombar;
 • tusea si stranutul frecvente,care solicita musculatura abdominala,pelvina si implicit cresc presiunea la nivelul coloanei vertebrale.

Ce simptomatologie genereaza o hernie de disc?

Daca discul herniat apasa asupra unui nerv,vor aparea dureri,amorteli si Amorteala pe un picior,care incepe de la nivelul sezutului si se extinde spre sold,glezna sau picior.

 • Slabiciune musculara in teritoriul deservit de nervul afectat,care uneori se resimte in ambele picioare;
 • dureri la nivelul anterior al coapsei;
 • pierderea controlului voluntar asupra evacuarii de urina si materii fecalesi a capacitatii erectile,in sindromul numit "coada de cal"(compresiunea foarte puternica asupra radacinilor nervoase afecteaza centrii care controleaza aceste acte fiziologice).

Durerea de picior(lombosciatica) datorata unei hernii discale are urmatoarele caracteristici:

 • apare de regula la un singur picior;
 • debutul este brusc in cazul unui traumatism sau gradat la varstnici si in cazul degenerarii progresive a discului intervertebral;
 • poate fi continua sau in pusee;
 • se accentueaza la tuse,stranut,defecatie sau orice alt efort ce implica contractia musculaturii abdominale si pelvine;
 • se agraveaza in condtii de sedentarism prelungit;
 • se amelioreaza partial sau chiar total in timpul mersului,pozitiei intinse sau altor pozitii care relaxeaza coloana si scad presiunea exercitata asupra discului herniat.
 • cu timpul,simptomatologia se agraveaza daca pacientul nu consulta medicul pentru diagnosticarea si tratarea cat mai rapid cu putinta a afectiunii:durerile devin aproape permanente,nu mai raspund la nici un fel de medicatie antialgica,iar perioadele de acalmie sunt din ce in ce mai rare;pacientul devine agitat,anxios,nu isi mai poate desfasura activitatile zilnice obisnuite.

DIAGNOSTIC:

Medicul examinator va evalua simptomele de durere de spate si de picior, printr-o examinare fizica si anamnestica. Diagnosticul se va baza pe caracteristicile care indica iritarea unuia sau a mai multor nervi spinali, a pierderii puterii, a sensibilitatii si reflexelor, asociate cu lezarea radacinilor nervoase. Daca anamneza si examenul fizic vor sugera existenta herniei de disc, probabil ca se vor efectua teste aditionale.
Testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc sau sunt necesare daca tratamentul nechirurgical nu a dat rezultat. Daca rezultatele unuia din aceste teste se presupune a nu fi de folos in vederea modificarii tratamentului, atunci probabil ca acest test nu este necesar

 • rezonanta magnetica nucleara (RMN) se poate folosi pentru confirmarea diagnosticului, localizarea si severitatea herniei de disc, precum si pentru a se determina daca exista o boala asociata cum ar fi infectie sau tumora. Un RMN produce imagini detaliate ale tesuturilor moi ale coloanei vertebrale ca si muschi, nervi, tendoane, ligamente si discuri
 • tomografia computerizata (CT) se poate realiza pentru confirmarea diagnosticului cat si pentru determinarea localizarii si severitatii unei hernii de disc. De asemenea se foloseste si pentru determinarea altor probleme la nivelul coloanei vertebrale. CT-ul dezvaluie imagini detaliate ale structurilor osoase ale coloanei vertebrale.

RMN-ul este preferat de obicei CT-ului pentru diagnosticarea herniilor de disc situate in regiunea lombara.
Radiografiile osoase, in general nu sunt necesare pentru diagnosticarea herniilor de disc. Totusi exista cazuri exceptionale (ca si tumori, infectii, fracturi sau leziuni nervoase severe) evidentiate anamnestic si clinic sau persistenta simptomelor dupa 2 -4 saptamani de tratament nechirurgical, in care specialistul va indica efectuarea unor radiografii osoase. Alte analize de genul testarilor de sange se pot realiza pentru a exclude alte conditii medicale.
Aceste teste nu se folosesc atat de des ca si RMN-ul si CT-ul, insa pot aduce informatii aditionale :

 • mielograma, foloseste tehnica radiografierii canalului vertebral dupa ce s-a injectat o substanta de contrast. De obicei mielograma se foloseste in combinatie cu CT-ul.
 • discografia, consta in injectarea unei substante de contrast in centrul gelatinos al discului vertebral
 • anestezierea selectiva a unei radacini nervoase, consta in injectarea unei substante anesteziante la nivelul radacinilor unor nervi, pentru a se determina care este redacina nervoasa afectata
 • electromiograma, diagnosticheaza afectarea radacinilor nervoase sau a muschilor si se poate efectua la persoane care prezinta semne de degenerare a radacinilor nervoase.

TRATAMENT:

Obiectivele tratamentului herniei de disc sunt urmatoarele:

 • indepartarea durerii, a slabiciunii musculare, a amortelii de la nivelul piciorului, cauzata de lezarea anumitor radacini nervoase
 • revenirea pacientului la activitatile zilnice
 • prevenirea recurentei afectarii coloanei si reducerea dizabilitatii date de durere.

Deoarece inflamatia se vindeca cu trecerea timpului, circa 50% din pacientii suferinzi de hernie de disc isi revin in decurs de o luna, dupa 6 luni majoritatea fiind refacuti in intregime. Doar 10% din pacientii suferinzi de hernie de disc prezinta simptome severe si dupa 6 luni, astfel incat la acestia sa fie necesara interventia chirurgicala. Deseori componentele unui disc herniat sunt fragmentate si absorbite de catre organism, proces numit reabsorbtie. De aceea inaintea considerarii interventiei chirurgicale este necesara urmarea unui tratament nechirurgical.

Tratament ambulatoriu

Tratamentul ambulator poate reduce simptomele produse de hernia de disc. De asemenea acest tratament va ajuta la intarirea musculaturii spatelui. Pasii ce trebuie urmati pentru reducerea durerii:

 • evitarea activitatilor sau miscarilor ce cresc durerea
 • limitarea activitatilor si odihnirea spatelui daca durerea este severa. Se vor realiza la inceput plimbari si activitati usoare, care nu cauzeaza durere. Apoi graduat se ajunge la realizarea activitatilor regulate. Daca durerile sunt severe, repausul la pat nu trebuie efectuat pentru mai mult de cateva zile, deoarece acest repaus va duce la slabirea musculaturii
 • se foloseste terapia termica. Se aplica gheata de 3 ori pe zi. Nu se va folosi gheata mai mult de 15 – 20 minute odata. Caldura reduce durerea, insa nu trebuie folosita imediat dupa accidentare. Pentru folosirea terapiei termice trebuie intrebat medicul specialist
 • administrarea de medicamente antialgice si antiinflamatoare. De exemplu se poate folosi aspirina, paracetamolul, ibuprofenul sau naproxenul.

 

Tratament medicamentos

Medicatia este folosita pentru reducerea durerii cauzate de hernia de disc. Aceasta medicatie nu are rol curant in hernia de disc, insa reduce inflamatia si durerea, permitand astfel realizarea unui program de exercitii fizice pentru intarirea abdomenului si a spatelui.
Optiuni medicamentoase:

 • antialgice de genul paracetamolului, aspirinei
 • miorelaxante
 • corticosteroizi cu administrare intramusculara si intravenoasa
 • opioide.

Injectarea de enzime intr-un disc distrus, se poate realiza cu scopul dizolvarii acelui disc. Aceasta procedura insa este folosita mai putin deoarece este inlocuita cu succes mai mare de catre interventia chirurgicala.

Tratament chirurgical

Majoritatea pacientilor suferinzi de hernie de disc, pot sa nu necesite interventia chirurgicala simptomele cedand de la sine cu trecerea timpului. Circa 50% din pacienti isi revin dupa 1 luna, iar dupa 6 luni 96% sunt refacuti total. Doar 10% din pacientii suferinzi de hernie de disc prezinta simptome severe si dupa 6 luni, astfel incat la acestia sa fie necesara interventia chirurgicala.
Cand se foloseste chirurgia, aceasta este necesara pentru scaderea durerii si pentru o miscare normala.
Tratamentul chirurgical se ia in considerare daca sunt prezente urmatoarele conditii:

 • istoric de Durere severa
 • laminotomia si laminectomia reprezinta proceduri realizate cu scopul de a scadea presiunea asupra coloanei vertebrale cauzata de schimbarile aparute cu trecerea varstei. Laminotomia reprezinta indepartarea uneia din portiunile componente ale arcului osos ce inconjoara canalul vertebral, numita lamina. Laminectomia reprezinta indepartarea in totalitate a laminei precum si a unora din tesuturile moi care ingusteaza canalul vertebral (canalul ce se formeaza prin suprapunerea mai multor vertebre). Oricare din aceste operatii sa poate realiza simultan cu discectomia
 • discectomie percutana este folosita pentru discurile deplasate complet sau care ajung in interiorul canalului vertebral. In aceasta procedura se insereaza un instrument special printr-o incizie mica. Discul herniat va fi apoi taiat sau extras inafara, scazand astfel dimensiunea herniei. Aceasta procedura este considerata a fi mai putin eficienta decat discectomia deschisa si de aceea nu se mai foloseste prea des. In afara de cazul in care in viitor nu se realizeaza studii care sa demonstreze ca aceasta tehnica este sigura si eficienta, discectomia percutana se considera a fi doar experimentala.

Toate operatiile chirurgicale implica si asumarea unor riscuri. Daca se opteaza pentru tratament chirurgical trebuie luate in considerare urmatoarele:

 • exista proceduri care utilizeaza incizii de dimensiuni mici sau injectarea de substante ce distrug discul lezat. Exemple de astfel de procedee sunt discectomia endoscopica si decompresia discala electrotermica. Acestea sunt insa doar experimentale si neaprobate in prezent. In cazul in care specialistul recomanda una din aceste proceduri, trebuie ca cel in cauza sa incerce sa afle cat mai multe informatii despre aceste proceduri. Se poate cauta si o a doua opinie medicala in acest caz
 • persoanele la care simptomele se prelungesc in timp si sunt destul de severe incat sa interfere cu activitatile zilnice si necesita medicamente puternice pentru calmarea durerii, vor avea cel mai mult de castigat de pe urma tratamentului chirurgical. Unele studii recente demonstreaza ca cele mai bune rezultate se obtin dupa tratamentul chirurgical al sciaticii de la nivel lombar jos. Intr-unul din aceste studii, care s-a desfasurat pe o perioada de 5 ani, cu 402 pacienti cu sciatica, 70% din cei care au fost operati au inregistrat ameliorarea simptomelor, fata de 56% din cei ce au fost tratati doar medicamentos. Pacientii cu simptome usoare, pot fi tratati doar cu medicamente
 • persoanele cu simptome de intensitate medie, se refac fara operatie
 • unii pacienti au nevoie de o a doua operatie.

Majoritatea celor operati se refac repede, reluandu-si activitatile zilnice. Exista unele cazuri in care medicul recomanda un program de reabilitare dupa tratamentul chirurgical, program ce include fizioterapie si alte exercitii.

Alte tratamente

Scopurile reabilitarii, exercitiilor fizice si altor tipuri de tratament sunt urmatoarele:

 • scaderea durerii si a slabiciunii musculare la nivelul piciorului si a regiunii lombare
 • prevenirea accidentarilor ulterioare prin invatarea modului de ingrijire al spatelui si prin realizarea de exercitii de intarire a musculaturii spatelui inferior
 • furnizarea confortului fizic si psihic in timpul recuperarii

Alte tipuri de tratament alternativ:

 • exercitii fizice, pot fi recomandate de catre medic, pentru intarirea musculaturii spatelui
 • programe de reabilitare, in care se invata modul de ingrijire al spatelui
 • programe de management a durerii cronice, in care se invata o combinatie de metode de cupare cu durerea, din care fac parte tratamentul medicamentos, terapia fizica si consilierea psihica.

Metode de medicina alternativa

 

 • masajul - scade durerea
 • manipularea - terapie chiropractica sau osteopatica.

Aceste metode alternative trebuie discutate in prealabil cu medicul specialist, pentru a determina daca exista riscuri.

Metode experimentale

 • neurotomia prin radiofrecventa foloseste un instrument special (fluoroscop) pentru a plasa un electrod sub forma de ac in apropierea nervului afectat. Un curent cu frecventa inalta va distruge nervul si astfel va inceta transmiterea de semnale prin acel nerv
 • terapia electrotermica intradiscala, foloseste de asemenea fluoroscopul pentru plasarea unui ac la nivelul discului herniat. Un tub subtire, flexibil (cateter) este inserat prin interiorul acului pentru ca in final prin cateter sa fie introdus un element termic care se plaseaza in apropierea discului. Caldura este aplicata pentru o perioada scurta de timp (de obicei cateva minute), dupa care instrumentele sunt extrase. Aplicarea de caldura va inchide leziunile minore si va scadea sensibilitatea terminatiilor nervoase la durere. Exista studii care raporteaza ameliorarea durerii prin aceasta metoda
 • discectomia cu laser, foloseste o raza de lumina pentru dizolvarea discului herniat. Cu toate ca aceasta tehnica a fost folosita de multi chirurgi pe parcursul anilor, nu exista studii concludente care sa arate beneficiile sau riscurile procedurii.

Comentarii

Problema herniilor de disc etajate nu este neaparat legata de numarul acestora , cat mai ales de compresiunea pe radacinile nervoase si pe maduva spinarii (discul intervertebral pleaca de la locul lui si gaseste un loc unde poate comprima un nerv sau mai multi nervi sau maduva spinarii). Daca tratamentul recuperator a dat rezultate ar trebui sa continue  ( 2 cure/ an de tratament recuperator = fizioterapie, kinetoterapie).  Puteti incerca sa va adresati medicilor din Iasi, desi sunt medici buni si in Galati. Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii. De asemenea, este indicata operatia cand apare paralizia pe un nerv sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc. Trebuie sa se pazeasca de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sunt foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste. Multa sanatate!

Rezultatul IRM-ului de coloana nu reprezinta indicatie de operatie ( nu exista conflict radicular ). Ar trebui sa va adresati unui medic de recuperare, medicina fizica si balneo. pentru tratament de specialitate (proceduri, gimnastica medicala).
Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii. De asemenea, este indicata operatia cand apare paralizia pe un nerv sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc. Trebuie sa va feriti de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sunt foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste. Multa sanatate!

Problema herniilor de disc etajate nu este neaparat legata de numarul acestora , cat mai ales de compresiunea pe radacinile nervoase si pe maduva spinarii (discul intervertebral pleaca de la locul lui si gaseste un loc unde poate comprima un nerv sau mai multi nervi sau maduva spinarii). Daca tratamentul recuperator a dat rezultate ar trebui sa continue  ( 2 cure/ an de tratament recuperator = fizioterapie, kinetoterapie).  Puteti incerca sa va adresati medicilor din Iasi, desi sunt medici buni si in Galati. Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii. De asemenea, este indicata operatia cand apare paralizia pe un nerv sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc. Trebuie sa se pazeasca de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sunt foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste. Multa sanatate!

Rezultatul IRM-ului de coloana nu reprezinta indicatie de operatie ( nu exista conflict radicular ). Ar trebui sa va adresati unui medic de recuperare, medicina fizica si balneo. pentru tratament de specialitate (proceduri, gimnastica medicala).
Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii. De asemenea, este indicata operatia cand apare paralizia pe un nerv sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc. Trebuie sa va feriti de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sunt foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste. Multa sanatate!

Nu exista o legatura directa intre operatie de hernie de disc lombara si amortelile la nivelul  palmei drepte ( este posibil sa fie vorba de compresiunea mainii pe masa de operatie ceea ce explica aparitia amortelilor la nivelul palmei). Multa sanatate!

Problema herniilor de disc etajate nu este neaparat legata de numarul acestora , cat mai ales de compresiunea pe radacinile nervoase si pe maduva spinarii (discul intervertebral pleaca de la locul lui si gaseste un loc unde poate comprima un nerv sau mai multi nervi sau maduva spinarii). Daca tratamentul recuperator a dat rezultate ar trebui sa continue  ( 2 cure/ an de tratament recuperator = fizioterapie, kinetoterapie).  Puteti incerca sa va adresati medicilor din Iasi, desi sunt medici buni si in Galati. Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii. De asemenea, este indicata operatia cand apare paralizia pe un nerv sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc. Trebuie sa se pazeasca de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sunt foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste. Multa sanatate!

Rezultatul IRM-ului de coloana nu reprezinta indicatie de operatie ( nu exista conflict radicular ). Ar trebui sa va adresati unui medic de recuperare, medicina fizica si balneo. pentru tratament de specialitate (proceduri, gimnastica medicala).
Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii. De asemenea, este indicata operatia cand apare paralizia pe un nerv sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc. Trebuie sa va feriti de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sunt foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste. Multa sanatate!

Nu exista o legatura directa intre operatie de hernie de disc lombara si amortelile la nivelul  palmei drepte ( este posibil sa fie vorba de compresiunea mainii pe masa de operatie ceea ce explica aparitia amortelilor la nivelul palmei). Multa sanatate!

Tratamentul recuperator pentru bolnavii operati de hernie de disc lombara are 2 sau chiar 3 etape: tratamentul postoperator imediat, tratamentul in perioada de pana la 4 saptamani de la operatie si tratamentul recuperator de pana la 6-12 luni de la operatie. Puteti sa incepeti recuperarea. Multa sanatate!

Tratamentul recuperator pentru bolnavii operati de hernie de disc lombara are 2 sau chiar 3 etape: tratamentul postoperator imediat, tratamentul in perioada de pana la 4 saptamani de la operatie si tratamentul recuperator de pana la 6-12 luni de la operatie. Puteti sa incepeti recuperarea. Multa sanatate!

Tratamentul recuperator pentru bolnavii operati de hernie de disc lombara are 2 sau chiar 3 etape: tratamentul postoperator imediat, tratamentul in perioada de pana la 4 saptamani de la operatie si tratamentul recuperator de pana la 6-12 luni de la operatie. Puteti sa incepeti recuperarea. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic neurochirurg; compresia radiculara recomanda interventia chirurgicala. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic neurochirurg; compresia radiculara recomanda interventia chirurgicala. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic neurochirurg; compresia radiculara recomanda interventia chirurgicala. Multa sanatate!

Dupa nucleoplastia percutanata trebuia sa urmati tratament antiinflamator si recuperator ( kinetoterapie, fizioterapie) pentru ameliorarea inflamatiei locale si a simptomatologiei (durerii). Ar trebui sa va adresati medicului care v-a operat.

Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii ( pacientul nu raspunde la nici un tratament antalgic sau recuperator).De asemenea, este indicata operatia cind apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal; sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva terminala si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc.O alta indicatie este agravarea progresiva a deficitului neurologic.

Multa sanatate!

Dupa nucleoplastia percutanata trebuia sa urmati tratament antiinflamator si recuperator ( kinetoterapie, fizioterapie) pentru ameliorarea inflamatiei locale si a simptomatologiei (durerii). Ar trebui sa va adresati medicului care v-a operat.

Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii ( pacientul nu raspunde la nici un tratament antalgic sau recuperator).De asemenea, este indicata operatia cind apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal; sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva terminala si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc.O alta indicatie este agravarea progresiva a deficitului neurologic.

Multa sanatate!

Dupa nucleoplastia percutanata trebuia sa urmati tratament antiinflamator si recuperator ( kinetoterapie, fizioterapie) pentru ameliorarea inflamatiei locale si a simptomatologiei (durerii). Ar trebui sa va adresati medicului care v-a operat.

Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii ( pacientul nu raspunde la nici un tratament antalgic sau recuperator).De asemenea, este indicata operatia cind apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal; sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva terminala si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc.O alta indicatie este agravarea progresiva a deficitului neurologic.

Multa sanatate!

Hernia de disc evolueaza in 4 faze: prima faza este lumbago ( blocaj la spate) care se manifesta prin durere la nivelul coloanei lombare care se accentueaza la miscare si se amelioreaza in repaus ( in somn); deobicei durerea apare dupa un efort fizic semnificativ. In urmatoarele faze (cand este interesata radacina nervoasa) apar amortelile si se pozitiveaza manevrele de elongatie ( cam ceea ce ati incercat dumneavoastra cu ridicarea piciorului la 45 grade). Trebuie consultat un medic pentru a stabili corect diagnosticul si tratamentul corespunzator. Caracteristic primei faze a herniei de disc este faptul ca durerea cedeaza cu antiinflamatorii si uneori chiar spontan, ceea ce intarzie stabilirea diagnosticului. Multa sanatate!

Hernia de disc evolueaza in 4 faze: prima faza este lumbago ( blocaj la spate) care se manifesta prin durere la nivelul coloanei lombare care se accentueaza la miscare si se amelioreaza in repaus ( in somn); deobicei durerea apare dupa un efort fizic semnificativ. In urmatoarele faze (cand este interesata radacina nervoasa) apar amortelile si se pozitiveaza manevrele de elongatie ( cam ceea ce ati incercat dumneavoastra cu ridicarea piciorului la 45 grade). Trebuie consultat un medic pentru a stabili corect diagnosticul si tratamentul corespunzator. Caracteristic primei faze a herniei de disc este faptul ca durerea cedeaza cu antiinflamatorii si uneori chiar spontan, ceea ce intarzie stabilirea diagnosticului. Multa sanatate!

Hernia de disc evolueaza in 4 faze: prima faza este lumbago ( blocaj la spate) care se manifesta prin durere la nivelul coloanei lombare care se accentueaza la miscare si se amelioreaza in repaus ( in somn); deobicei durerea apare dupa un efort fizic semnificativ. In urmatoarele faze (cand este interesata radacina nervoasa) apar amortelile si se pozitiveaza manevrele de elongatie ( cam ceea ce ati incercat dumneavoastra cu ridicarea piciorului la 45 grade). Trebuie consultat un medic pentru a stabili corect diagnosticul si tratamentul corespunzator. Caracteristic primei faze a herniei de disc este faptul ca durerea cedeaza cu antiinflamatorii si uneori chiar spontan, ceea ce intarzie stabilirea diagnosticului. Multa sanatate!

Examenul RMN nu indica ca trebuie sa va operati ( nu spune nimic de compresiune radiculara sau medulara). Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii ( pacientul nu raspunde la nici un tratament antalgic sau recuperator).De asemenea, este indicata operatia cind apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal; sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva terminala si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc.O alta indicatie este agravarea progresiva a deficitului neurologic. Daca totusi pe baza examenului clinic se recomanda operatia ar trebui sa va interesati mai intai de nucleoplastia percutanata.Nucleoplastia percutana este indicata pacientilor la care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate si care nu au o indicatie clara pentru interventia chirurgicala clasica ( discul intervertebral nu este rupt sau hernia nu este importanta). Multa sanatate!

Examenul RMN nu indica ca trebuie sa va operati ( nu spune nimic de compresiune radiculara sau medulara). Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii ( pacientul nu raspunde la nici un tratament antalgic sau recuperator).De asemenea, este indicata operatia cind apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal; sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva terminala si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc.O alta indicatie este agravarea progresiva a deficitului neurologic. Daca totusi pe baza examenului clinic se recomanda operatia ar trebui sa va interesati mai intai de nucleoplastia percutanata.Nucleoplastia percutana este indicata pacientilor la care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate si care nu au o indicatie clara pentru interventia chirurgicala clasica ( discul intervertebral nu este rupt sau hernia nu este importanta). Multa sanatate!

Examenul RMN nu indica ca trebuie sa va operati ( nu spune nimic de compresiune radiculara sau medulara). Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii ( pacientul nu raspunde la nici un tratament antalgic sau recuperator).De asemenea, este indicata operatia cind apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal; sau mai grav la herniile lombare inalte, cand apasa maduva terminala si cand pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc.O alta indicatie este agravarea progresiva a deficitului neurologic. Daca totusi pe baza examenului clinic se recomanda operatia ar trebui sa va interesati mai intai de nucleoplastia percutanata.Nucleoplastia percutana este indicata pacientilor la care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate si care nu au o indicatie clara pentru interventia chirurgicala clasica ( discul intervertebral nu este rupt sau hernia nu este importanta). Multa sanatate!

Situatia dumneavoastra este la limita, adica se poate incerca si tratament fizioterapic ,dar acesta doar amana operatia si amelioreaza temporar simptomalogia , dar aveti si indicatie pentru operatie. Probabil cel mai bine ar fi sa consultati si cu un medic balneolog. Multa sanatate!

Situatia dumneavoastra este la limita, adica se poate incerca si tratament fizioterapic ,dar acesta doar amana operatia si amelioreaza temporar simptomalogia , dar aveti si indicatie pentru operatie. Probabil cel mai bine ar fi sa consultati si cu un medic balneolog. Multa sanatate!

Salut Lucette, si eu am fost diagnosticat cu Hernie de disc L5 S1 in urma cu 2 luni, am urmat un tratament medicamentos, antiinflamatoare, timp de o luna si n-am rezolvat mai nimic. Pe data de 28.11.2009 m-am prezentat la Spitalul Bagdasar-Arseni la sectia de Neurochirurgie I ( acest Spital este specializat pe Neurochirurgie) la Prof. Dr. A.V.Ciurea, pe data de 30.11.2009 am fost programat la operatie, la ora 13.30 am intrat in operatie si la ora 16.00 am fost adus in salon. Operatia in sine nu dureaza mai mult de 2h-2.30h asta daca nu sunt complicatii. La ora 20.00 m-am dat jos din pat si am mers pana la baie. A doua zi am facut plimbari usoare  iar pe data de 02.12.2009 am fost externat. Ieri 07.12.2009 m-am dis din nou la spital ca sa-mi fie scoase firele si in prezent sunt bine.

Teoretic inainte de interventia chirurgicala ar trebui incercat tratament recuperator ( proceduri) asociat cu tratament medicamentos ( antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxant, neutrofice, infiltratii,etc). Daca acest tratament nu are rezultate ( in 6 saptamani) sau apar complicatii ( pareze, paralizii, tulburari sfincteriene,etc) se recomanda interventia chirurgicala. Durata operatiei este de 2-3 ore. Dupa operatie trebuie mentinut repaosul la pat cateva zile, apoi veti relua miscarile treptat, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate si cu o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele 6 luni. In aceasta perioada de o luna - o luna si jumatate, bolnavul va face un tratament fizioterapic si mai putin unul balnear si medicamentos. Multa sanatate!

Salut Lucette, si eu am fost diagnosticat cu Hernie de disc L5 S1 in urma cu 2 luni, am urmat un tratament medicamentos, antiinflamatoare, timp de o luna si n-am rezolvat mai nimic. Pe data de 28.11.2009 m-am prezentat la Spitalul Bagdasar-Arseni la sectia de Neurochirurgie I ( acest Spital este specializat pe Neurochirurgie) la Prof. Dr. A.V.Ciurea, pe data de 30.11.2009 am fost programat la operatie, la ora 13.30 am intrat in operatie si la ora 16.00 am fost adus in salon. Operatia in sine nu dureaza mai mult de 2h-2.30h asta daca nu sunt complicatii. La ora 20.00 m-am dat jos din pat si am mers pana la baie. A doua zi am facut plimbari usoare  iar pe data de 02.12.2009 am fost externat. Ieri 07.12.2009 m-am dis din nou la spital ca sa-mi fie scoase firele si in prezent sunt bine.

Teoretic inainte de interventia chirurgicala ar trebui incercat tratament recuperator ( proceduri) asociat cu tratament medicamentos ( antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxant, neutrofice, infiltratii,etc). Daca acest tratament nu are rezultate ( in 6 saptamani) sau apar complicatii ( pareze, paralizii, tulburari sfincteriene,etc) se recomanda interventia chirurgicala. Durata operatiei este de 2-3 ore. Dupa operatie trebuie mentinut repaosul la pat cateva zile, apoi veti relua miscarile treptat, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate si cu o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele 6 luni. In aceasta perioada de o luna - o luna si jumatate, bolnavul va face un tratament fizioterapic si mai putin unul balnear si medicamentos. Multa sanatate!

Salut Lucette, si eu am fost diagnosticat cu Hernie de disc L5 S1 in urma cu 2 luni, am urmat un tratament medicamentos, antiinflamatoare, timp de o luna si n-am rezolvat mai nimic. Pe data de 28.11.2009 m-am prezentat la Spitalul Bagdasar-Arseni la sectia de Neurochirurgie I ( acest Spital este specializat pe Neurochirurgie) la Prof. Dr. A.V.Ciurea, pe data de 30.11.2009 am fost programat la operatie, la ora 13.30 am intrat in operatie si la ora 16.00 am fost adus in salon. Operatia in sine nu dureaza mai mult de 2h-2.30h asta daca nu sunt complicatii. La ora 20.00 m-am dat jos din pat si am mers pana la baie. A doua zi am facut plimbari usoare  iar pe data de 02.12.2009 am fost externat. Ieri 07.12.2009 m-am dis din nou la spital ca sa-mi fie scoase firele si in prezent sunt bine.

Teoretic inainte de interventia chirurgicala ar trebui incercat tratament recuperator ( proceduri) asociat cu tratament medicamentos ( antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxant, neutrofice, infiltratii,etc). Daca acest tratament nu are rezultate ( in 6 saptamani) sau apar complicatii ( pareze, paralizii, tulburari sfincteriene,etc) se recomanda interventia chirurgicala. Durata operatiei este de 2-3 ore. Dupa operatie trebuie mentinut repaosul la pat cateva zile, apoi veti relua miscarile treptat, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate si cu o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele 6 luni. In aceasta perioada de o luna - o luna si jumatate, bolnavul va face un tratament fizioterapic si mai putin unul balnear si medicamentos. Multa sanatate!

Tratamentul recuperator pentru bolnavii operati de hernie de disc lombara are 2 sau chiar 3 etape: tratamentul postoperator imediat, tratamentul in perioada de pana la 4 saptamini de la operatie si tratamentul recuperator de pana la 6-12 luni de la operatie. Va recomand sa va adresati unui medic de recuperare, medicina fizica si balneologie. Multa sanatate!

Hemangiomul este o anomalie care consta dintr-o aglomerare de vase capilare nou formate ( ca un "ghem de vase"). Este o tumora benigna. Tratamentul este in principal chirurgical, bazat pe excizia completa a leziunii, dar exista si terapii complementare sau alternative, ca: embolizare, alcoolizare cu reconstructie spinala, chimioterapie, corticoterapie si imunoterapie antitumorala. Multa sanatate!

Este vorba de o afectare de tip degenerativ la nivelul coloanei cervicale. Rectitudinea coloanei cervicale se refera la stergerea lordozei (curbura normala) cervicale. Osteofitele sunt excrescente osoase care apar pe capetele oaselor. Osteofitele in sine nu sunt dureroase, dar pot veni in contact cu alte oase sau nervi, provocand durere. Hernia de disc se caracterizeaza prin alunecarea nucleului pulpos (parte a discului) in canalul medular; in cazul dvs a aparut o complicatie a herniei de disc si anume compresiunea de radacina nervoasa. Cazul dvs este la limita putandu-se incerca tratament recuperator, iar daca nu raspunde se recomanda interventia neurochirugicala. Multa sanatate!

Cred ca este vorba despre o nevralgie cervico-brahiala cu interesarea radacinii C8 (desi pentru confirmarea diagnosticul ar trebui sa consultati un medic de Recuperare, medicina fizica si balneologie). Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac, indometacin, etc) si steroidiene, antalgice, decontracturante (mydocalm, clorzoxazon), sedative. Alaturi de tratamentul medicamentos se recomanda tratament recuperator, iar in cazuri rebele se recomanda tratament chirurgical. Multa sanatate!

Rezultatul IRM-ului de coloana cervicala prezinta indicatia de operatie neurochirurgicala ( exista compresiune pe sacul dural). Este indicata operatia cand apare compresiunea pe maduva spinarii. Atat timp cat nu exista paralizie sau tulburari sfincteriene, pacientul cu hernie de disc poate amana operatia. Daca durerea nu este insuportabila, marea majoritate amana operatia cat mai mult. Multa sanatate!

Rezultatul IRM-ului de coloana cervicala prezinta indicatia de operatie neurochirurgicala ( exista compresiune pe sacul dural). Este indicata operatia cand apare compresiunea pe maduva spinarii. Atat timp cat nu exista paralizie sau tulburari sfincteriene, pacientul cu hernie de disc poate amana operatia. Daca durerea nu este insuportabila, marea majoritate amana operatia cat mai mult. Multa sanatate!

Tratamentul spondilolistezisului in majoritatea cazurilor este conservator, nechirurgical. Interzicerea sariturilor, mai ales de la inaltime si a sporturilor brutale. Exercitii fizice la spalier, inot, medicatie miorelaxanta, antiinflamatorie, orteze – brau, corsete – pot fi utile. Interventiile chirurgicale se adreseaza celor cu dureri care nu raspund la tratamentul conservator sau in complicatii neurologice. Multa sanatate!

In cazul dvs a aparut o complicatie a herniei de disc si anume compresiunea de radacina nervoasa si sacul dural;se recomanda interventia neurochirugicala.
Tratamentul hemangioamelor vertebrale este indicat in cazul in care pacientul prezinta simptome, cum ar fi deficite neurologice sau dureri severe. Optiunile de tratament sunt radioterapia, embolizarea si rezectia chirurgicala.
Multa sanatate!

Buna seara,

Mama mea, in varsta de 50 de ani, a facut un RMN la Spitalul Judetean din Ploiesti (mai exact la Hiperdia) si rezultatul RMN-ului este: "scaderea inaltimii discului L4-L5. Modificari de contur si de semnal ale platourilor vertebrale adiacente L4-L5. Hernie de disc L4-L5 paramediana dreapta, cu fragment desprins, migrat descendent in recesul lateral dreapta, cu important conflict radicular." Doctorul neurolog i-a sugerat operatia, dar - sincer - auzind atatea despre esecurile operatiilor clasice, nu prea ar vrea sa faca aceasta operatie. Insa, cu acest rezultat ar putea opta si pentru nucleoplastie? La cine sa ne adresam? Care sunt pasii? La ce medic? etc. Va rog, nu ocoliti mesajul meu si spuneti-mi cum sa procedam; dati-mi un sfat. Multumesc. 

Nu exista o legatura directa intre operatie de hernie de disc lombara si amortelile la nivelul  palmei drepte ( este posibil sa fie vorba de compresiunea mainii pe masa de operatie ceea ce explica aparitia amortelilor la nivelul palmei). Multa sanatate!

Situatia dumneavoastra este la limita, adica se poate incerca si tratament fizioterapic ,dar acesta doar amana operatia si amelioreaza temporar simptomalogia , dar aveti si indicatie pentru operatie. Nucleoplastia percutana este indicata pacientilor la care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate si care nu au o indicatie clara pentru interventia chirurgicala clasica. Indicatiile operatorii pentru o persoana cu hernie de disc sunt caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii sau cand apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal. Multa sanatate!

Situatia dumneavoastra este la limita, adica se poate incerca si tratament fizioterapic ,dar acesta doar amana operatia si amelioreaza temporar simptomalogia , dar aveti si indicatie pentru operatie. Nucleoplastia percutana este indicata pacientilor la care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate si care nu au o indicatie clara pentru interventia chirurgicala clasica. Indicatiile operatorii pentru o persoana cu hernie de disc sunt caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii sau cand apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal. Multa sanatate!

Rezultatul IRM-ului de coloana cervicala prezinta indicatia de operatie neurochirurgicala ( exista compresiune pe cordonul medular ). Este indicata operatia cand apare compresiunea pe maduva spinarii. Trebuie sa va feriti de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sunt foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste. Multa sanatate!

Rezultatul IRM-ului de coloana cervicala prezinta indicatia de operatie neurochirurgicala ( exista compresiune pe cordonul medular ). Este indicata operatia cand apare compresiunea pe maduva spinarii. Trebuie sa va feriti de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sunt foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou