Termen cautat
Categorie

Hernia ombilicala

GENERALITATI:

 

Ce este hernia ombilicala

 

 

Hernia ombilicala este un defect al peretelui abdominal care implica exteriorizarea la nivelul inelului ombilical (buric) a unei portiuni de grasime sau a unui organ intern. Marimea herniei poate varia de la cativa milimetri la aproximativ 1 - 5 centimetri in diametru.

 

 

Ombilicul este locul in care cordonul ombilical patrunde la nivelul abdomenului fetal. Cordonul ombilical nu reprezinta numai o punte de legatura dintre placenta (respectiv mama) si fat cu rol doar de suport al vaselor de stange care-l strabat, el are si rol in reglarea fluxului de stange care ajunge sa perfuzeze fatul, rol activ in resorbtia lichidului amniotic ce-l inconjura. Inainte de a se naste copilul, un inel muscular inchide in mod normal cordonul ombilical. Atunci cand acest inel nu se inchide se poate dezvolta o hernie ombilicala.

 

 

In timpul dezvoltarii fatului exista o mica deschizatura in muschii abdominali care permite cordonului ombilical sa treaca, conectand mama de fat. Dupa nastere, aceasta deschizatura se inchide. Cateodata insa acesti muschi nu se dezvolta suficient sau nu se intalnesc, astfel incat poata sa raman o mica deschizatura prin care se poate strecura o portiune de intestin cauzand hernia ombilicala.

 

 

Herniile ombilicale sunt frecvente la sugari. In majoritatea cazurilor acestea nu provoaca durere sau alte simptome si se rezolva pe cont propriu (fara tratament) pana in jurul varstei de 2 ani (maxim 5 ani). Hernia ombilicala apare cel mai frecvent la copiii sub varsta de 6 luni. De asemenea, herniile ombilicale apar mai frecvent la copiii prematuri sau cu greutate mica la nastere. Herniile ombilicale afecteaza baietii si fetele in mod egal.

Care sunt factorii de risc

 

 

Factorii care cresc riscul de hernie ombilicala la copii includ:
- Varsta. Sugari cu varsta sub 6 luni au un risc crescut de a avea hernie ombilicala.
- Greutatea mica la nastere
- Prematurii au un risc crescut de a dezvolta hernii ombilicale.
- Rasa. Sugarii de rasa neagra dezvolta hernii ombilicale mai des decat copiii de alte rase.
In cazuri foarte rare herniile ombilicale pot fi asociate cu alte afectiuni, cum ar fi:
- Sindromul Down sau mongolismul este o afectiune cromozomiala, cauzata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar. Principalele simptome ale sindromului Down sunt legate de dezvoltarea fizica. Copiii afectati de sindromul Down prezinta anomalii ale dezvoltarii psihice, precum retardul mental, probleme de vedere si auz, malformatii congenitale cardiace sau digestive.
- Hipotiroidia este o stare patologica cauzata de insuficienta secretare a hormonilor tiroidieni de catre glanda tiroida.
- Trisomia 13, este o afectiune congenitala caracterizata de prezenta in plus a unui cromozom 13. Cromozomul in plus determina numeroase malformatii fizice si mentale, in special afectiuni cardiace.
- Trisomia 18 este o anomalie cromozomiala caracterizata prin prezenta unui cromozom 18 suplimentar. Se poate manifesta prin: retard mental sever, retard de crestere, hipotonie si hipoplazie musculara, deformari scheletice, malformatii cardiace, pulmonare, renale etc.
- Sindrom Beckwith-Wiedemann este o boala congenitala caracterizata printr-o crestere in volum a limbii, o hernie ombilicala, o hipertrofie a viscerelor, un gigantism si o hipoglicemie prin exces de secretie de insulina. Boala lui Wiedemann-Beckwith este cauzata de o tulburare a dezvoltarii fetale.
- Mucopolizaharidozele sunt afectiuni ereditare rare, cauzate de deficitul intr-o enzima care provoaca acumulare de mucopolizaharide in celulele organelor si tesuturilor (ficat, splina, piele etc.), care cresc atunci in volum si functioneaza normal.
La adulti factorii care determina cresterea presiunii abdominale pot favoriza aparitia herniei ombilicale:
- Obezitatea
- Ridicarea de greutati
- Tuse
- Sarcini multiple
- Ascita (acumularea de lichid in abdomen)

Care sunt simptomele herniei ombilicale

 

 

Principalul simptom al unei hernii ombilicala este o umflatura situata la nivelul ombilicului, de consistenta moale. Hernia ombilicala necomplicata nu este deobicei dureroasa. Hernia ombilicala este deobicei prezenta la nastere, dar nu poate fi observata imediat. Hernia nu este vizibila atunci cand bontul ombilical se desprinde (la cateva zile pana la cateva saptamani dupa nastere). Marimea herniei poate varia de la cativa milimetri la aproximativ 1 - 5 centimetri in diametru. Hernia ombilicala necomplicata poate fi impinsa inapoi in abdomen cu ajutorul degetului (este reductibila). Hernia devine mai evidenta cand copilul plange sau tuseste. Unele hernii ombilicale au o cantitate mare de piele care le acopera. Cu toate ca acestea nu sunt periculoase, ele atrag mai mult atentia decat alte hernii ombilicale din cauza aspectului lor neobisnuit.

Care sunt complicatiile herniei ombilicale

 

 

Hernia ombilicala rareori determina aparitia complicatiilor. Cand apar complicatii hernia ombilicala necesita interventia medicala de urgenta.
- Incarcerarea herniei ombilicale. Continutul abdominal exteriorizat devine "captiv" si nu mai poate fi impins inapoi in interiorul abdomenului (hernia devine ireductibila). In acest caz, apar urmatoarele simptome: abdomen plin, destins, varsaturi, durere, stare de nervozitate, iritabilitate, roseata, febra.
- Strangularea herniei ombilicale. Strangularea apare atunci cand fluxul de sange pentru continutul abdominal din hernie se intrerupe. Atunci cand un tesut nu reuseste sa primeasca suficient oxigen si substante nutritive, tesutul moare. In aceste cazuri abdomenul este destins si copiii pot prezenta varsaturi, greata, febra si durere abdominala. Strangularea este o complicatie extrem de rara a herniei ombilicala. In cazul herniei strangulate tegumentele supraiacente defectului sunt eritematoase (rosii), in tensiune, uneori cianotice (coloratia albastruie determinata de o scadere a concentratiei de oxigen in sange).
- Ruptura herniei
- Complicatiile cutanate (afectarea pielii supraiacente defectului)

 

DIAGNOSTIC:

 

Medicul stabileste diagnosticul de hernie ombilicala in timpul unui examen fizic. In timpul examenului clinic, medicul va acorda o atentie deosebita:
- dimensiunea si forma herniei ombilicale si aspectul abdomenului, in special in zona din jurul ombilicului
- se determina daca hernia este reductibila (se poate retrage inapoi in abdomen) sau nu
- dimensiunea deschiderii inelului ombilical
- se evalueaza hernia in pozitii diferite

 

 

Pe baza informatiilor obtinute in urma examenului fizic, medicul poate stabili daca hernia se va inchide pe cont propriu (fara tratament).
Poate fi necesara o examinare radiologica sau o ecografie abdominala, in special daca hernia nu este reductibila.

 

TRATAMENT:

 

Tratamentul, in general, nu este necesar pentru hernia ombilicala. In majoritatea cazurilor hernia ombilicala se rezolva spontan pana la varsta de 2 ani.
Tratamentele alternative, cum ar fi plasarea unei monezi sau a unei legaturi peste hernie, nu sunt recomandate. Aceste metode nu au nici un efect asupra herniei ombilicale si pot duce la infectii ale pielii.

 

 

Interventia chirurgicala este recomanda:
• in cazul in care hernia ombilicala persista pana la varsta de 4-5 ani
• in cazul in care se dezvolta complicatii (hernia devine incarcerata sau strangulata)
• in cazul in care hernia este mare (mai mare de 3 cm diametru) sau se mareste dupa primul sau al doilea an.

 

 

In general, cu cat mai mare este hernia, probabilitatea de a se va rezolva de la sine este mai mica. Pe parcursul operatiei de hernie, copilul va fi anesteziat. Va fi efectuata o mica incizie in ombilic (buric), iar bucata de intestin va fi introdusa inapoi in cavitatea abdominala. Muschii sunt apoi cusuti impreuna. Cateodata, este folosita o bucata de material pentru a intari zona unde muschii vor fi reparati. Riscurile chirurgicale includ sangerare, infectie sau o reactie adversa la anestezie. Hernia ombilicala este putin probabil sa recidiveze dupa operatie.

 

Bibliografie

http://health.yahoo.com/children-conditions/umbilical-hernia-in-children-topic-overview/healthwise--tp17786.html;_ylt=AoWmkPIU9CyfuLZZ171labT9urcF
http://www.mayoclinic.com/health/umbilical-hernia/DS00655
http://yourtotalhealth.ivillage.com/umbilical-hernia.html?pageNum=1#1
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000987.htm

Comentarii

Ar trebui sa va adresati medicul chirurg pentru un tratament corect al plagii operatorii infectate. Multa sanatate!

Ar trebui sa va adresati medicul chirurg pentru un tratament corect al plagii operatorii infectate. Multa sanatate!

Hernia ombilicala rareori determina aparitia complicatiilor (incarcerare, strangulare,ruptura), dar cand acestea apar este necesara interventia chirurgicala.In general hernia ombilica nu este o afectiune grava, dar aceasta depinde de la un pacient la altul ( doar un consult chirurgical poate lamuri problema). Varsaturile alimentare sunt cel mai probabil legate de o afectiune a vezicii biliare ( ferea). Pentru hernia de disc in primul rand ar trebui sa incerce un tratament recuperator (proceduri), iar daca acesta nu da rezultate sau daca consultul medical si analizele sugereaza se impune interventia chirurgicala. Multa sanatate!

Hernia ombilicala rareori determina aparitia complicatiilor (incarcerare, strangulare,ruptura), dar cand acestea apar este necesara interventia chirurgicala.In general hernia ombilica nu este o afectiune grava, dar aceasta depinde de la un pacient la altul ( doar un consult chirurgical poate lamuri problema). Varsaturile alimentare sunt cel mai probabil legate de o afectiune a vezicii biliare ( ferea). Pentru hernia de disc in primul rand ar trebui sa incerce un tratament recuperator (proceduri), iar daca acesta nu da rezultate sau daca consultul medical si analizele sugereaza se impune interventia chirurgicala. Multa sanatate!

Hernia ombilicala rareori determina aparitia complicatiilor (incarcerare, strangulare,ruptura), dar cand acestea apar este necesara interventia chirurgicala.In general hernia ombilica nu este o afectiune grava, dar aceasta depinde de la un pacient la altul ( doar un consult chirurgical poate lamuri problema). Varsaturile alimentare sunt cel mai probabil legate de o afectiune a vezicii biliare ( ferea). Pentru hernia de disc in primul rand ar trebui sa incerce un tratament recuperator (proceduri), iar daca acesta nu da rezultate sau daca consultul medical si analizele sugereaza se impune interventia chirurgicala. Multa sanatate!

Atat sarcina, cat mai ales travaliul, pot agrava o hernie deja instalata. daca o hernie ombilicala devine incarcerata, ceea ce inseamna ca tesutul ramane prins in zona cu defectul si nu poate fi impins inapoi, va trebui corectata imediat (necesita corectie chirurgicala de urgenta). In cazul in care medicul chirurg nu considera ca este nevoie de o interventie chirurgicala, hernia trebuie urmarita cu atentie de-a lungul sarcinii, indicatia de cezariana sau nastere naturala putand fi precizata doar in ultima parte a sarcinii.  Va recomand sa respectati indicatiile medicului ginecolog. Multa sanatate!

Atat sarcina, cat mai ales travaliul, pot agrava o hernie deja instalata. daca o hernie ombilicala devine incarcerata, ceea ce inseamna ca tesutul ramane prins in zona cu defectul si nu poate fi impins inapoi, va trebui corectata imediat (necesita corectie chirurgicala de urgenta). In cazul in care medicul chirurg nu considera ca este nevoie de o interventie chirurgicala, hernia trebuie urmarita cu atentie de-a lungul sarcinii, indicatia de cezariana sau nastere naturala putand fi precizata doar in ultima parte a sarcinii.  Va recomand sa respectati indicatiile medicului ginecolog. Multa sanatate!

Singurul tratament este cel chirurgical, desi la persoanele obeze operatia poate fi amanata. Va recomand sa scadeti in greutate ( IMC = 35 kg/m2 - obezitate grad 2).  Multa sanatate!

Singurul tratament este cel chirurgical, desi la persoanele obeze operatia poate fi amanata. Va recomand sa scadeti in greutate ( IMC = 35 kg/m2 - obezitate grad 2).  Multa sanatate!

Nu exista un moment anume cand se poate recomanda operatia , dasi daca alaptati operatia reprezinta un stress si probabil va tb sa opriti alaptarea. Recuperarea dupa operatia de hernie omibilicala este de aproximativ 1-2 saptamani, iar dupa aproximativ o luna veti putea sa va reluati activitatea normala. In ce priveste operatia este aceeasi muschii sunt cusuti impreuna,iar uneori se pune o plasa pentru a preveni recidiva. Operatia este foarte eficienta, iar riscul de recidiva este foarte mic. Multa sanatate! 

Nu exista un moment anume cand se poate recomanda operatia , dasi daca alaptati operatia reprezinta un stress si probabil va tb sa opriti alaptarea. Recuperarea dupa operatia de hernie omibilicala este de aproximativ 1-2 saptamani, iar dupa aproximativ o luna veti putea sa va reluati activitatea normala. In ce priveste operatia este aceeasi muschii sunt cusuti impreuna,iar uneori se pune o plasa pentru a preveni recidiva. Operatia este foarte eficienta, iar riscul de recidiva este foarte mic. Multa sanatate! 

Nu exista un moment anume cand se poate recomanda operatia , dasi daca alaptati operatia reprezinta un stress si probabil va tb sa opriti alaptarea. Recuperarea dupa operatia de hernie omibilicala este de aproximativ 1-2 saptamani, iar dupa aproximativ o luna veti putea sa va reluati activitatea normala. In ce priveste operatia este aceeasi muschii sunt cusuti impreuna,iar uneori se pune o plasa pentru a preveni recidiva. Operatia este foarte eficienta, iar riscul de recidiva este foarte mic. Multa sanatate! 

Cele mai frecvente afectiuni care pot cauza secretii persistente la nivelul ombilicului includ infectii si noduli inflamati care se formeaza in jurul infectiei persistente. Va recomand sa va adresati medicului de familie. Multa sanatate!

Cele mai frecvente afectiuni care pot cauza secretii persistente la nivelul ombilicului includ infectii si noduli inflamati care se formeaza in jurul infectiei persistente. Va recomand sa va adresati medicului de familie. Multa sanatate!

Cele mai frecvente afectiuni care pot cauza secretii persistente la nivelul ombilicului includ infectii si noduli inflamati care se formeaza in jurul infectiei persistente. Va recomand sa va adresati medicului de familie. Multa sanatate!

Cele mai frecvente afectiuni care pot cauza secretii persistente la nivelul ombilicului includ infectii si noduli inflamati care se formeaza in jurul infectiei persistente. Va recomand sa va adresati medicului de familie. Multa sanatate!

Nu sunt recomandari speciale. Imediat dupa operatie va fi hranita intravenos pentru ca este cea mai sigura metoda de a face ca nutrientii sa ajunga in corp. In prima zi dupa operatie (daca nu apar complicatii) i se va fi permite sa bea lichide incolore (supa strecurata, ceai). Ulterior se reia treptat alimentatia normala. Se recomanda mese mici, repetate, cu evitarea grasimilor, sosurilor, prajelilor si conservelor. Multa sanatate!

Nu sunt recomandari speciale. Imediat dupa operatie va fi hranita intravenos pentru ca este cea mai sigura metoda de a face ca nutrientii sa ajunga in corp. In prima zi dupa operatie (daca nu apar complicatii) i se va fi permite sa bea lichide incolore (supa strecurata, ceai). Ulterior se reia treptat alimentatia normala. Se recomanda mese mici, repetate, cu evitarea grasimilor, sosurilor, prajelilor si conservelor. Multa sanatate!

Nu stiu de ce a primit tratament antibiotic (augmentin) si antifungic (nizoral) la 3 luni dupa interventia chirurgicala ( au suspectat o infectie postoperatorie ??), iar daca aceasta ar fi fost cauza durerilor nu cred ca durerea ar fi migrat din stanga in dreapta. Dupa operatiile de hernie de disc poate apare durerea (este vb despre ceea ce medicii numesc sindrom postlaminectomie), dar durerea ar fi fost la nivelul spatelui (predominant). Cred ca ar trebui sa consultati un medic. Nu stiu daca mama dvs. mai acuza si altceva (exemplu probleme cu somnul, oboseala) , poate este vb despre fibromialgie. Multa sanatate!

Nu stiu de ce a primit tratament antibiotic (augmentin) si antifungic (nizoral) la 3 luni dupa interventia chirurgicala ( au suspectat o infectie postoperatorie ??), iar daca aceasta ar fi fost cauza durerilor nu cred ca durerea ar fi migrat din stanga in dreapta. Dupa operatiile de hernie de disc poate apare durerea (este vb despre ceea ce medicii numesc sindrom postlaminectomie), dar durerea ar fi fost la nivelul spatelui (predominant). Cred ca ar trebui sa consultati un medic. Nu stiu daca mama dvs. mai acuza si altceva (exemplu probleme cu somnul, oboseala) , poate este vb despre fibromialgie. Multa sanatate!

Nu stiu de ce a primit tratament antibiotic (augmentin) si antifungic (nizoral) la 3 luni dupa interventia chirurgicala ( au suspectat o infectie postoperatorie ??), iar daca aceasta ar fi fost cauza durerilor nu cred ca durerea ar fi migrat din stanga in dreapta. Dupa operatiile de hernie de disc poate apare durerea (este vb despre ceea ce medicii numesc sindrom postlaminectomie), dar durerea ar fi fost la nivelul spatelui (predominant). Cred ca ar trebui sa consultati un medic. Nu stiu daca mama dvs. mai acuza si altceva (exemplu probleme cu somnul, oboseala) , poate este vb despre fibromialgie. Multa sanatate!

Nu sunt recomandari speciale. Imediat dupa operatie va fi hranita intravenos pentru ca este cea mai sigura metoda de a face ca nutrientii sa ajunga in corp. In prima zi dupa operatie (daca nu apar complicatii) i se va fi permite sa bea lichide incolore (supa strecurata, ceai). Ulterior se reia treptat alimentatia normala. Se recomanda mese mici, repetate, cu evitarea grasimilor, sosurilor, prajelilor si conservelor. Multa sanatate!

Singurul tratament este cel chirurgical, desi la persoanele obeze operatia poate fi amanata. Va recomand sa scadeti in greutate ( IMC = 35 kg/m2 - obezitate grad 2).  Multa sanatate!

Ar trebui sa va adresati medicul chirurg pentru un tratament corect al plagii operatorii infectate. Multa sanatate!

Atat sarcina, cat mai ales travaliul, pot agrava o hernie deja instalata. daca o hernie ombilicala devine incarcerata, ceea ce inseamna ca tesutul ramane prins in zona cu defectul si nu poate fi impins inapoi, va trebui corectata imediat (necesita corectie chirurgicala de urgenta). In cazul in care medicul chirurg nu considera ca este nevoie de o interventie chirurgicala, hernia trebuie urmarita cu atentie de-a lungul sarcinii, indicatia de cezariana sau nastere naturala putand fi precizata doar in ultima parte a sarcinii.  Va recomand sa respectati indicatiile medicului ginecolog. Multa sanatate!

Este posibil sa fie vorba de o recidiva a herniei ombilicale. In sistemul de sanatate de stat operatia este gratuita, in cel privat in jur de 2500 -4000 RON. Multa sanatate!

Dormitul pe abdomen creste presiunea la nivelul cavitati abdominale, de aceea nu va recomand sa dormiti pe burta daca sunteti operat pt hernie ombilicala ( creste riscul recidivei). Multa sanatate!

Cel mai probabil este vorba despre o hernie incizionala(eventratie) .Va recomand sa va faceti o programare pentru un consult de specialitate in vederea stabilirii diagnosticului si tratamentului pe care trebuie sa-l urmati

Cu stima, Dr.Gabriel Matei

http://gabimatei.ro

Ombilicul (buricul) poate avea pliuri cutanate excedentare sau alte vicii de forma; daca ati avut dintotdeauna un ombilic proeminent nu trebuie sa va stresati, daca nu ati avut dintotdeauna un ombilic proeminent este probabil un semn de hernie ombilicala. Operatia (ombilicoplastia) costa intre 500 si 2.000 de dolari. Multa sanatate!

Da, pot apare complicatii. Daca o hernie ombilicala devine incarcerata, ceea ce inseamna ca tesutul ramane prins in zona cu defectul si nu poate fi impins inapoi, va trebui corectata imediat. Cand hernia devine incarcerata, tesutul captiv nu primeste sange, iar in cele din urma moare. O hernie incarcerata este in general dureroasa si necesita corectie chirurgicala de urgenta. Multa sanatate!

Cele mai frecvente afectiuni care pot cauza secretii persistente la nivelul ombilicului includ infectii si noduli inflamati care se formeaza in jurul infectiei persistente. Va recomand sa va adresati medicului de familie. Multa sanatate!

Cele mai frecvente afectiuni care pot cauza secretii persistente la nivelul ombilicului includ infectii si noduli inflamati care se formeaza in jurul infectiei persistente. Va recomand sa va adresati medicului de familie. Multa sanatate!

In majoritatea cazurilor hernia ombilicala se rezolva spontan pana la varsta de 2 ani. Va recomand sa va adresati medicului chirurg pentru stabilirea tratamentului necesar ( se recomand interventia chirurgicala daca hernia se mareste). Multa sanatate!

Buna ziua,

Variantele de interventie chirurgicala:

-interventie clasica cu montare plasa in spatele muscilor drepti abdominali-tehnica Rives -Stoppa
-interventie minim invaziva cu montare plasa Proceed Ventral patch
-interventie laparoscopica
Gasiti telefonul si adresa de mail in sectiunea Contact di siteu-ul de mai jos.
Cu stima, Dr.Gabriel Matei
http://www.gabimatei.ro

Nu imi pot da seama doar din descrierea dumneavoastra despre ce este vorba. Daca aveti dubii consultati medicul pediatru. Multa sanatate!

Exista doua modalitati de rezolvare: abordul deschis si abordul laparoscopic. Mai multe informatii gasiti:
http://www.i-medic.ro/articole/abordul-laparoscopic-pentru-hernia-ombilicala
Multa sanatate!

Buna ziua,

Este indicat sa consultati un specialist in chirurgie generala cat mai repede posibil pentru a vedea in ce stadiu este aceasta hernie si care are ar fi cel mai bun moment pentru interventie, avand in vedere sarcina in curs.

Multa sanatate!

Alina D.

In majoritatea cazurilor hernia ombilicala se rezolva spontan pana la varsta de 2 ani. Va recomand sa va adresati medicului chirurg pentru stabilirea tratamentului necesar ( se recomand interventia chirurgicala daca hernia se mareste). Multa sanatate!

Buna ziua,

Variantele de interventie chirurgicala:

-interventie clasica cu montare plasa in spatele muscilor drepti abdominali-tehnica Rives -Stoppa
-interventie minim invaziva cu montare plasa Proceed Ventral patch
-interventie laparoscopica
Gasiti telefonul si adresa de mail in sectiunea Contact di siteu-ul de mai jos.
Cu stima, Dr.Gabriel Matei
http://www.gabimatei.ro

Nu imi pot da seama doar din descrierea dumneavoastra despre ce este vorba. Daca aveti dubii consultati medicul pediatru. Multa sanatate!

Exista doua modalitati de rezolvare: abordul deschis si abordul laparoscopic. Mai multe informatii gasiti:
http://www.i-medic.ro/articole/abordul-laparoscopic-pentru-hernia-ombilicala
Multa sanatate!

Buna ziua,

Este indicat sa consultati un specialist in chirurgie generala cat mai repede posibil pentru a vedea in ce stadiu este aceasta hernie si care are ar fi cel mai bun moment pentru interventie, avand in vedere sarcina in curs.

Multa sanatate!

Alina D.

Nu imi pot da seama doar din descrierea dumneavoastra despre ce este vorba. Daca aveti dubii consultati medicul pediatru. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou