Esti aici:Boli / Afectiuni / Hipertricoza sau pilozitatea excesiva


Hipertricoza sau pilozitatea excesiva


Generalitati

Ce este hipertricoza

Pilozitatea este un derivat al stratului cornos. Părul şi pilozitatea sunt formaţiuni elastice, filamentoase, produse de piele. Părul animalelor joacă un rol important în protecţia mecanică, termică şi împotriva radiaţiilor. în comparaţie cu acesta, rolul protector al pilozităţii omului este nesemnificativ.

Cele trei grupe principale ale pilozităţii sunt: pilozitate prenatală care se dezvoltă în a treia lună a vieţii intrauterine şi cade în luna a noua; după naştere întreaga suprafaţă a corpului este acoperită de o pilozitate fină ; în anumite zone pilozitatea fină este înlocuită de pilozitatea definitivă : păr, sprâncene, gene. Pilozitatea secundară, definitivă, specifică sexelor (axială, pubiană, pilozitatea toracică a bărbaţilor) se dezvoltă în perioada pubertăţii. La încheierea pubertăţii se formează şi pilozitatea specifică bărbaţilor şi femeilor. în caz de tulburare a dezvoltării pilozităţii, aceasta poate lipsi sau dimpotrivă, poate fi excesivă. Creşterea excesivă a pilozităţii care apare la femei şi la bărbaţi poartă denumirea de hirsutism sau hipertricoza.

Cauzele cresterii excesive a parului

Pilozitatea mai bogată poate fi o caracteristică constituţională sau familială. în acest caz nu se constată nici o altă tulburare hormonală, fenomenul de fapt nu este anormal. Din punct de vedere estetic însă poate fi deranjant. Şi în acest caz complexele psihice trebuie tratate cu seriozitate. Tulburarea echilibrului hormonal, supraproducţia de hormon masculin androgen pot cauza hipertricoza. în acest caz pilozitatea excesivă este însoţită şi de alte simptome specifice tulburării hormonale: lipsa menstruaţiei, creşterea clitorisului, creşterea anormală a greutăţii.

Hipertricoza poate însoţi şi anumite afecţiuni cum ar fi tumorile cerebrale, alte tumori maligne, encefalita, tulburarea metabolică numită porfirie, anorexia nervoasă, diabetul.

Hipertricoza poate fi un semn al virilismului. în caz de virilism femeia se masculinizează fizic şi psihic. Organele genitale ale femeii se atrofiază, organele genitale exterioare se masculinizează, nefiind exclusă şi homosexualitatea. Musculatura devine masculină, umerii devin laţi, pilozitatea devine specifică bărbaţilor. Manifestările psihice sunt tipic masculine.

Apariţia pilozităţii excesive poate fi şi efectul advers al unor medicamente. Medicamentele care conţin hormon androgen şi steroizi, anumite antibiotice şi antiepileptice pot stimula creşterea pilozităţii.

Diagnostic

In caz de creştere excesivă a pilozităţii, adresaţi-vă obligatoriu medicului. Simptomele pot ascunde grave modificări organice, tulburări hormonale sau metabolice.
Medicul, în cursul înregistrării anamnezei pune întrebări în legătură cu familia şi cu medicamentele administrate. Prin examene de laborator determină nivelul hormonal al bolnavului. în caz de nevoie dispune examinarea ecografică şi tomografia computerizată a unor organe endocrine. In baza rezultatelor recomandă o intervenţie endocrinologică corespunzătoare (corecţie hormonală sau intervenţie chirurgicală).
Dacă pilozitatea nu poate fi influenţată în alt mod este nevoie de îndepărtarea pe cale cosmetică.

Tratament

In tratarea hipertricozei este esenţială determinarea cauzei. Caracteristica constituţională sau familiară nu pot fi influenţate medicamentos. în caz de tulburare hormonală, după stabilizarea echilibrului hormonal de regulă şi pilozitatea se normalizează. Pilozitatea excesivă cauzată de medicamente încetează după renunţarea la medicament. Din păcate adesea nu se poate renunţa la administrarea medicamentelor, fiind necesare în vederea tratării bolii de fond. în acest caz pilozitatea poate fi îndepărtată numai prin procedee cosmetice (extirparea bulbului pilos etc).
Pilozitatea deranjantă poate fi îndepărtată şi acasă prin ras, epilare prin smulgere, epilare cu creme şi spume disponibile în magazine.


NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna ziua,

 

Modificarile pe care le-ati semnalat sunt semne ale masculinizarii (ale cresterii hormonilor androgeni, testosteron), deci nu aveti motive de ingrijorare (avand in vedere ca sunteti o persoana de sex masculin).

 

Multa sanatate!

Alina D.

Va mltumesc pentru raspuns. M-i s-a luat o piatra de pe inima.

Buna ziua. Am 19 ani si de aproximativ 3 ani ma confrunt cu o problema neplacuta pentru mine. In primul rand, sa va dau cateva detalii despre problemele mele de snatate: am 19 ani, 55 kilograme si o inaltime de 1.80m. Sunt diagnosticat cu talasemie minora....in fine...preoblema este ca am observat cresterea parului in exces pe picioare de aproximativ 3 cm. credeti ca poate fi o dereglare endocrina? Va multumesc.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.