Termen cautat
Categorie

Hipotiroidism


GENERALITATI:

Tiroida se localizeaza in regiunea cervicala, prezinta doi lobi laterali uniti printr-un istm. Tiroida este vascularizata de catre artera tiroidiana. Aceasta glanda are un impact foarte mare asupra sanatatii.

Functia tiroidei consta in sintetizarea de hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si tri-iodotironina, rolul lor fiind de a regla metabolismul bazal; sinteza calcitoninei – metabolismul calciului.

Hipotiroidia adultului - este o afectiune tiroidiana cu predominenta la sexul feminim. Comun tuturor formelor de hipotiroidie este sindromul complex  determinat de lipsa sau deficitul actiunii hormonilior tiroidieni asupra diverselor metabolisme, aparate si sisteme.

Manifestari clinice:

Forma tipica de hipotiroidism: in forma sa cea mai severa realizeaza tabloul definit impropriu prin termenul de “mixedem” sau mai corect “hipotiroidie grava cu visceralizari”. Tiroida este nepalpabila.

Forme debutante de hipotiroidism:

  • anomalii biologice fara semne clinice:forma infraclinica cu TSH  crescut, FT3, FT4=normale/usor scazute
  • astenie cronica matinala
  • scaderea memoriei si a randamentului intelectual
  • parestezii in extremitati, crampe musculare
  • digestie lenta , constipatie,crampe musculare, flatulenta, crestere ponderala
  • lipsa de indemanare recenta a miscarilor fine ale mainilor
  • caderea parului
  • edeme palpebrale matinale, tegumente uscate
  • hipoacuzie, vocea devine profunda si ragusita
  • crestere in greutate neexplicata

Forme paucisimptomatice si atipice de hipotiroidism:

  • forme cardiace: tulburari de ritm, manifestari cardiace:angor de efort, IC globala cu cord mare, debit cardiac foarte mic, epansament pericardic,
  • forme neuropsihice cu: “incetinire intelectuala “, gauri de memorie, stari depresive uneori cu bufee de excitatie,
  • forme hematologice: anemie normo sau hipocroma, sideropenica, normo sau macrocitara,
  • forme digestive: constipatie, megalocolon, sindrom edematocistic, hepatomegalie, depilare, tulb de comportament, paloare,
  • forme zise „endocrine” cu afectare suprarenaliana (Deficit), hipofizara (marire de volum a hipofizei, balonizare selara), gonadica ( amenoree, galactoree, sterilitate, oligospermie), pancreatica (DZ sau manif. Hipoglicemice).

Modificari orale in hipotiroidism:

  • Macroglosie
  • Buzele si gingia sunt marite, pufoase si palide
  • Respiratie orala
  • Gingivite si carii agresive
  • Disgeuzie = pierderea simtului gustativ
  • Eruptie intarziata, malocluzie
  • Sanatate parodontala deficitara
  • Intarzierea vindecarii leziunilor

Factori de risc in aparitia hipotiroidismului

  • Persoanele cu varste mai inaintate
  • Sexul feminin este mai predispus decat cel masculin
  • Prezenta antecedentelor in familie
  • Prezenta bolilor cronice: diabet , boli autoimune
  • Anumite medicamente care interfereaza cu functia tiroidiana
  • Tratamentul chirurgical la nivelul tiroidei
  • Iradiere externa
  • Infectia virala si bacteriana afecteza tiroida temporar

DIAGNOSTIC:

Se va efectua anamneza si examenul clinic; in cazul in care clinicianul suspecteaza  pacientul de hipotiroidism atunci se vor efectua teste suplimentare  pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

  1. Dozarea TSH ului si T4. In cazul in care aceste teste prezinta modificari se vor determina anticorpii anti – tiroidieni care  vor determina aparitia unei boli autoimmune
  2. Ecografie tiroidiana
  3. CT tiroidian
  4. Scintigrafie tiroidiana
  5. TRH

TRATAMENT:

Se vor inlocui hormonii tiroidieni cu hormoni de sinteza – levotiroxina – se administreaza pe cale orala si va reduce simptomele:

  • Pacientul nu va mai fi obosit
  • Colesterolul va avea o scadere
  • Greutatea corporala va scadea

Acest tratament se va efectua pe durata intregii vieti insa doza va suferi modificari. Se va verifica de catre medic nivelul TSH- ului in fiecare an.

In cazul in care acest medicament este utilizat in doza mare vor exista reactii adverse. In cazul pacientilor cu boli cardiace se vor administra doze mici care vor creste progresiv. Se observa imbunatatirea simptomelor inca din prima saptamana de tratament. De obicei simptomele vor disparea dupa cateva luni.

Daca hipotiroidismul apare ca manifestare a infectiilor sau a unei boli grave, glanda isi va relua functia imediat dupa ce pacientul se va insanatosi.

Comentarii

Normal persoanele cu hipotiroidism sunt grasute.....Eu nu inteleg de ce sunt excesiv de slaba si am hipotiroidism...

Am uitat uitat sa mentionez faptul ca ciclul imi este regulat si  nu pierd mult sange.

Buna ziua! Si eu fost diagnostica ta cu hipodiroidism. Din noiembrie iau tratament si urmeaza ca la sfarsitul lunii sa-mi refac analizele. Insa eu sunt slaba, am 49 kg. Mereu am fost slaba si oricat as manca nu ma ingras, din contra, sunt perioade in care pierd 1-3 kg, desi mananc. Am inteles ca persoanele care sufera de hipotiroidism sunt mai plinute. Simptomele specifice le am, precum oboseala permanenta, lipsa de concentrare, ameteli. Ma trezesc obosita, desi dorm 8 ore, ma simt fara vlaga pe parcursul zilei. Ce analize mi-ati  recomanda? Ar putea fi paraglanda? Mentionez ca la analizele sa sange totul - fier, calciu, magneziu etc-a iesit foarte bine. Va multumesc!

Am 22 de ani si am fost diagnosticata cu hipotiroidism hashimoto,insa doresc sa fac un bebe.Pot ramane insarcinata chiar daca am hipotiroidism??Mentionez ca am si ovare polichistice...

 

Buna ziua! Am 21 de ani si de curand mi-am facut analizele pentru tiroida, principala cauza fiind caderea parului excesiva din ultimele 2 luni.In urma analizelor mi-au iesit urmatoarele valori:
FT4=1.09 valori de referinta [0.70-1.48]
TSH=2.95 valori de referinta [0.35-4.]
ATPO=0.62 valori de referinta <5.61
Mentionez ca la ecografie tiroidiana mi s-a spus ca este in parametri normali,timid palpabila.Greutatea mea este de 55kg la 1.70m inaltime, am tegumente uscate, extremitati reci,nervozitate,uneori atacuri de panica.Mi s-a prescris medicatie cu Euthyrox 25 timp de 2-3 luni,insa nu am luat pana acum.As dori sa stiu daca este necesar sa iau medicatia dat fiind rezultatele analizelor.Mi-e foarte frica sa nu ma ingras deoarece in trecut am avut ceva kilograme in plus si mi-a luat ceva timp sa le dau jos.Va multumesc!

 

Buna seara,

Am vazut comentarile de mai sus si doresc sa va pun o intrebare. Mi-am facut de curand analizele TSH si a iesit 10.53 tin sa mentionez faptul ca sunt slaba nu grasa si foarte putin dezvoltata pentru varsta mea am 23 ani apropae si arat de parca as avea 16 ani plus ca am si foarte multe semne de ingrijorare ma simt moale si ametita uneori am tensiunea foarte mica si menstruatii neregulate vreau sa stiu daca cu un tratament adecvat voi reveni la normal cu toate ?.

Multumesc

o sera buna

Va rog foarte mult dc sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns!

Sunt insarcinata in aproape 30 de saptamani si am fost diagnosticata cu hipotiroidism. In urma analizelor specifice glandei tiroide, am Tsh marit, e 5.18. am facut si o ecografie, insa mi s-a spus ca glanda tiroida arata f bine si cauza ar fi o modificare din nastere, dar nu grava, care se manifesta, acum , in sarcina. Mi s-a recomandat tratament cu Euthyrox si Vigantolleten timp de 6 luni. iau deja acest tratament de 1 luna si nu am observat prea multe imbunatatiri. problema e ca imi creste pulsul(doar in prima jumatate a zilei), apoi am senzatii de ameteala si slabiciune si simt ca lesin. am palpitatii si simt o presiune pe burta. daca stau in pat, nu mai am aceste stari. ceea ce ma ingrijoreaza mai mult e faptul dc voi putea naste natural din cauza acestor simpome.

Buna ziua. Sunt mamica unui baietel nascut pe data de 20.04.2011.locuiesc in spania iar aici se efectueaza o analiza la bebelusi numita proba de talon adica proba calcaiului pt ca i se ia o picatura de sange din calcai pt a se descoperi daca sufera de fibroza chistica, hipotiroidism congenital si fenilcetunorie.rezultatul acestei analize este in limite normale, in scrisoarea de instiintare nefiind precizate nici un fel de valori. acum la 35 de zile de viata a micutului medicul pediatru ne.a trimis la analize pt ca nu ii mai trecea icterul. valorile bilirubinei sunt de 7 ori mai mari decat cele normale 7.37mg/dL [limite 0.1 - 1,1], TSH 16.21mU/L[limite 0,62 - 8.05], T4 liber 16.7pmol/L [limite6.2 -30,1].medicul specialist endocrinolog a hotarat sa mai asteptam inca 2 sapt si sa refacem analizele pt a vedea cum evolueaza dar eu sunt f speriata pt ca am citit ce implica lipsa hormonilor tiroidieni in dezvoltarea nou nascutului.va rog dati/mi un sfat. dumneavoastra ce masuri ati lua? astept un raspuns cat mai repede.va multumesc.

Buna ziua,

Am 42 de ani si am facut recent analize de sange unde a aparut un nivel foarte mare al trigliceridelor respectiv 972.Eu ma confrunt de cateva luni cu mai multe simptome cum ar fi: oboseala permanenta mai ales dupa amiaza,dureri de cap si senzatie de frig fara febra, somnolenta ziua , insomnie noaptea pierderi de memorie ,lipsa de concentrare,balonari,apetit crescut pentru dulciuri,stare de nervozitate.Aceste simptome nu apar zilnic dar se repeta lunar.Sunt zile in care am o buna dispozitie si altele in care starea generala este foarte alterata.Pot fi acestea semne ale hipotiroidiei?

Multumesc,

Marina B

Salut! Am 18 ani si am fost diagnosticata cu hipotiroidism frust.....am luat tratament  8 luni cu euthyrox iar ;una asta am fost din nou si mi sa spus ca aproape am ajuns la limita normala dar ca ar mai trebui sa continui si peste 6 luni voi reveni (nu mi sa marit doza ---aceasta a ramas 12,5 mg...zilnic) .

Cam de vreo 2-3 luni ciclul a inceput sami intarzie ...mi-a intarziat deja 3 saptamani..este normal?

 

Pagini