Termen cautat
Categorie

Litiaza biliara (calculi biliari, pietre la fiere)


GENERALITATI:

Litiaza biliara reprezinta prezenta pietrelor la fiere. Pietrele sau calculii biliari sunt mase solide care se formeaza in interiorul veziculei biliare. Vezicula biliara, sau fierea, este localizata in partea dreapta de sus a abdomenului, sub ficat.

In majoritatea cazurilor, pieterele la fiere nu dau simptome si nu necesita tratament. In unele cazuri, ele pot determina aparitia durerii sau a altor complicatii, moment in care este necesar tratamentul, in principal prin scoaterea calculilor sau a veziculei biliare intregi.

Vezicula biliara este un organ in forma de para cu perete muscular, cu o lungime intre 7,5 si 15 cm, localizata in partea dreapta de sus a abdomenului, sub ficat. Este legata de ficat si de intestinul subtire prin caile biliare.

Scopul veziculei biliare este sa depoziteze si sa concentreze bila, un lichid verde-maroniu care este produs de catre ficat. Bila este necesara pentru digestia si absorbtia alimentelor grase si absorbtia vitaminelor liposolubile.

Intre mese, vezica biliara  se relaxeaza, iar bila trece in aceasta, unde este depozitata si concentrata. In timpul meselor, alimentele grase din intestinul subtire determina contractia vezicii biliare si evacuarea partiala a acesteia in intestin. Cateva ore mai tarziu, fierea se relaxeaza si incepe sa stocheze din nou bila.

Ce este litiaza biliara?

Pietrele de la fiere sunt colectii de material solid care se formeaza in interiorul veziculei biliare. Ele variaza ca marime, de la foarte mici (ca un bob de nisip) pana la calculi  cat vezica biliara. Cele mai multe sunt insa mai mici de 2,5 cm si pot fi de doua tipuri: de colesterol sau pigmentare. Tipul litiazei este important deoarece pietrele de colesterol raspund mai bine la tratamentul nechirurgical decat cele pigmentare.

 • Litiaza colesterolica apare in 80% din cazuri.
 • Litiaza pigmentara apare in 20% din cazuri.

Factorii de risc pentru litiaza biliara

Nu se stie foarte clar de ce apare litiaza biliara. Oricum, multi oameni au o bila cu o concentratie anormal de mare de colesterol si/sau calciu din care se pot forma calculii.

Exista unii factori care pot creste riscul aparitiei litiazei biliare:

 • Sexul: pietrele la fiere sunt mai frecvente la femei.
 • Varsta: riscul formarii pietrelor la fiere creste cu varsta. Apar foarte rar la copii, iar frecventa creste progresiv cu timpul, in special dupa varsta de 40 de ani.
 • Istoricul familial si factorii genetici: factorii genetici pot avea un rol in aparitia pietrelor la fiere, fapt demonstrat de frecventa mai mare in anumite familii.

Alti factori care pot creste riscul de aparitie a litiazei biliare sunt:

 • Sarcina
 • Utilizarea medicamentelor care contin estrogeni (cum sunt pilulele contraceptive)
 • Obezitatea
 • Postirea frecventa
 • Scaderea rapida in greutate (inclusive  pacientii care au urmat tratament chirurgical pentru scaderea in greutate)
 • Lipsa activitatii fizice
 • Diabetul zaharat
 • Siclemia (si alte afectiuni associate cu distructia rapida a globulelor rosii  sanguine, ca in cazul pacientilor cu valve cardiac mecanice)
 • Ciroza sau fibroza severa a ficatului
 • Unele medicamente.

Simptomele litiazei biliare

Litiaza biliara silentioasa

Majoritatea oamenilor care au calculi biliari nu au simptome; pietrele lor raman “silentioase”. Sunt descoperite adesea la ecografia abdominala sau la tomografia computerizata realizate pentru alte motive. Nu au nevoie de tratament din moment ce primele simptome ale litiazei sunt de obicei usoare si exista riscuri legate de scoaterea fierii.

Persoanele cu litiaza silentioasa trebuie sa fie atenti daca au simptome la un moment dat, pentru ca atunci s-ar putea sa aiba nevoie de tratament.

Colica biliara

Colica biliara, cunoscuta si sub numele de durere biliara, este cel mai frecvent simptom al litiazei biliare. Se manifesta sub forma de atacuri dureroase, localizate de obicei in partea dreapta de sus a abdomenului, chiar sub coaste. Pacientii mai pot avea si greata, varsaturi si durere in umarul drept sau in spate.

Colica biliara apare de obicei atunci cand vezica biliara se contracta ca raspuns la o masa cu alimente grase. Aceasta comprima pietrele, blocand eliminarea bilei. Pe masura ce fierea se relaxeaza la cateva ore dupa mese, durerea se amelioreaza. La unii oameni, durerea apare fara ca acestia sa fi mancat ceva.

O data ce o persoana a avut o colica biliara, exista risculul ca pe viitor sa apara mai multe simptome. Simptomele recurente sunt de obicei mai severe si se asociaza ocazional cu aparitia complicatiilor.

Complicatiile litiazei biliare

Colecistita acuta: se refera la inflamatia veziculei biliare. Se dezvolta atunci cand apare un blocaj complet a acesteia, cauzat de litiaza biliara. Spre deosebire de colica biliara, in care durerea se rezolva in cateva ore, in colecistita acuta durerea este constanta si apare frecvent febra.

Colecistita acuta este o afectiune serioasa care necesita tratament medical imediat in spital. Tratamentul include fluide intravenos, antialgice, si uneori, antibiotic. In timpul spitalizarii sau la scurt timp dupa se recomanda scoaterea chirurgicala a veziculei biliare. Daca nu este tratata, colecistita acuta poate evolua cu ruptura vezicii biliare, o problema amenintatoare de viata.

Coledocolitiaza

Aceasta complicatie poate sa apara daca unul sau mai multi calculi  trec din vezicula biliara si blocheaza eliminarea la nivelul cailor biliare. Aceasta poate duce la:

 • Icter, o coloratie galbena a pielii si ochilor
 • Colangita acuta, care este infectia cailor biliare care se manifesta prin durere, frisoane si febra. Aceasta necesita tratament prompt, de obicei cu scoaterea pietrelor printr-o procedura nechirurgicala cunoscuta sub numele de colangiopancreatografie endoscopica retrograda, sau ERCP
 • Pancreatita acuta, care este imflamatia brusca a pancreasului, manifestandu-se prin durere severa.

DIAGNOSTIC:

Exista doua parti ale diagnosticului litiazei biliare:

 • Stabilirea prezentei calculilor biliari.
 • Se determina daca acestia sunt cauza simptomelor.

Pietrele la fiere sunt de obicei descoperite la ecografia abdominala.

Existenta pietrelor nu inseamna neaparat ca acestea sunt cauza simptomelor. De aceea, pot fi recomandate si alte teste daca exista dubii cu privire la legatura dintre pietrele la fiere si simptome.

TRATAMENT:

In general, exista trei optiuni pentru persoanele cu litiaza biliara. Alegerea unei optiuni depinde de fiecare caz in parte.

 • Asteptarea: nu se ia o decizie, se asteapta
 • Tratamentul chirurgical: scoaterea vezicii si a pietrelor
 • Terapia nechirurgicala: eliminarea pietrelor cu pastrarea veziculei biliare.

Tratamentul chirurgical

Colecistectomia

Reprezinta interventia chirurgicala prin care se scoate vezicula biliara. Acesta este un organ important, dar se poate trai si fara el. Scoaterea fierii nu cauzeaza de obicei complicatii serioase. Oricum, aproximativ jumatate dintre pacientii colcistectomizati vor avea simptome ca scaune moi, flatulenta, balonare; la majoritatea persoanelor, aceste simptome sunt usoare, nu necesita tratament, si se amelioreaza cu trecerea timpului.

Colecistectomia se poate realiza pe doua cai.

Prima dintre ele este metoda clasica, in care se face o taietura la nivelul pielii, iar cealalta este metoda laparoscopica, in care se utilizeaza instrumente mici si o camera video, care sunt inserate in abdomen prin niste gauri mici realizate la nivelul abdomenului.

Tratamentul nechirurgical

Tratamentul nechirurgical este recomandat pentru pacientii cu litiaza biliara, in principal pentru cei care nu pot fi supusi colecistectomiei. Aceste tratamente elimina calculii biliari, cu pastrarea vezicii biliare. Principalul dezavantaj este faptul ca pietrele pot sa reapara cu timpul.

Medicamentele cu acizi biliari

Un medicament care contine acizi biliari ( acid ursodeoxiolic sau ursodiol) poate sa dizolve calculii biliari formati din colesterol. Aproximativ 2/3 dintre pacientii care iau un astfel de medicament nu mai au simptome dupa 2-3 saptamani de la inceputul tratamentului. Dar, pot fi necesari si mai multi ani pentru ca pietrele sa dispara spontan. Tratamentul este sigur si bine tolerat. Unele persoane descriu aparitia diareei temporare, usoare.

Datorita actiunii sale lente, tratamentul cu acizi biliari nu este  indicat la pacientii care au simptome recurente ale litiazei biliare. Tratamentul cu acizi biliari este cel mai eficient pentru persoanele cu calculi mici de colesterol si un colecist functional. Chiar si asa, poate sa nu elimine calculii la toti pacientii.

Litotripsia extracorporeala cu unde de soc

Este larg utilizata pentru litiaza renala, dar foarte rar pentru calculi biliari. Se utilizeaza unde de soc pentru a sparge pietrele in fragmente mai mici si nisip, care apoi pot fi dizolvate mult mai usor cu ajutorul unui tratament cu acizi biliari. Metoda este mai eficienta la persoanele cu o greutate normala (nu obezi), cu mai putin de 3 calculi, si care au o functie normala a colecistului.

Procedura poate fi necomfortabila, dar poate fi administrat un sedativ pentru a reduce discomfortul, iar ocazional poate cauza atacuri de durere biliara, deoarece fragmentele sparte pot migra pe caile biliare.

Litotripsia este cel mai frecvent utilizata pentru a trata calculi de colesterol. Succesul acesteia fata de litiaza biliara variaza, cu o rata de tratament eficient de 90-100% in centrele specializate, la pacientii care au o singura piatra, si de 67% la cei cu 2 sau 3 calculi.

Recurenta calculilor biliari

Principalul dezavantaj al metodelor nechirurgicale de tratament este reprezentat de faptul ca pietrele pot sa reapara. Cu tratamentul cu acizi biliari, calculii pot sa reapara la 50% dintre pacienti in primii 5 ani. Oricum, simptomele nu reapar intotdeauna iar retratamentul nu este necesar intotdeauna. Dupa colecistectomie, calculi biliari pot sa reapara in caile biliare la o proportie mica de pacienti.

Preventia litiazei biliare

Pentru a incerca preventia recurentei calculilor se recomanda mentinerea unei greutati corporale normale, prin consumul cantitatii potrivite de calorii si activitate fizica cel putin 30 de minute, 5 zile pe saptamana. Daca este planificata o scadere in greutate rapida, ca cea realizata prin tehnici chirurgicale, trebuie o monitorizare atenta din partea medicului si a asistentei medicale. Medicamentele cu acizi biliari pot fi recomandate pentru a preveni litiaza biliara pe masura scaderii in greutate.

Comentarii

Ar trebui sa faceti operatia. In cazul colecistectomiei laparoscopice perioada de spitalizare este redusa (1-2 zile), recuperarea este mult mai rapida si mai putin dureroasa dupa interventia laparoscopica, perioada de timp pana la reluarea activitatilor cotidiene, inclusiv revenirea la serviciu, este mai scurta dupa interventia chirurgicala (7 pana la 10 zile). Litiaza biliara netratata se poate complica ( inflamatia vezicii biliare, obstructia canalului biliar comun, obstructia ductului pancreatic si pancreatita, hidropsul vezicular, etc). Multa sanatate!

Ar trebui sa faceti operatia. In cazul colecistectomiei laparoscopice perioada de spitalizare este redusa (1-2 zile), recuperarea este mult mai rapida si mai putin dureroasa dupa interventia laparoscopica, perioada de timp pana la reluarea activitatilor cotidiene, inclusiv revenirea la serviciu, este mai scurta dupa interventia chirurgicala (7 pana la 10 zile). Litiaza biliara netratata se poate complica ( inflamatia vezicii biliare, obstructia canalului biliar comun, obstructia ductului pancreatic si pancreatita, hidropsul vezicular, etc). Multa sanatate!

Studiile au aratat o crestere a IMC ( indicele de masa corporal ) la persoanele care au fost supuse colecistectomiei, in special cele de sex feminin. Cred ca daca veti adopta un stil de viata sanatos nu veti lua in greutate. Multa sanatate!

Este o contraindicatie relativa pentru tratamentul medicamentos prezenta unui calcul biliar cu dimensiuni> 15 mm. Exista o serie intreaga de criterii ce trebuie sa le indeplineasca pacientii pentru a fi supusi litotritiei extracorporeale: calcul unic < 3 cm, bila neinfectata, cistic liber, perete celular nealterat cu motricitate pastrata, absenta complicatiilor biliare. Cel mai bine ar fi sa discutati cu medicul dvs. chirurg. Multa sanatate!

Tuburile de dren constituie o cale de scurgere a fluidelor acumulate postoperator in cavitatea peritoneala. Drenajul se aplica, mai ales, in colecistita acuta, in cazurile in care s-a produs perforatia veziculei biliare si atunci cand hemostaza (oprirea sangerarii) a fost dificila. Ar trebui sa discutati cu medicul chirurg care a operat-o ( acesta va poate oferi raspunsul cel mai corect). Multa sanatate!

Sindromul postcolecistectomie (PCS) reprezinta situatia in care simptomatologia  pacientului nu dispare  sau chiar se accentueaza dupa colecistectomie.Sindromul postcolecistectomie include o gama larga de simptome care pot reprezenta fie persistenta simptomelor de dinainte de operatie (frecvent in cazul colecistectomiilor efectuate fara indicatie adecvata), fie pot fi acuze noi de tip biliar, aparute dupa interventia chirurgicala, fie pot fi determinate de excesul de bila secundar operatiei. Astfel pot apare: pirozis (arsuri retrosternale), regurgitatii acide sau amare, durere sau arsura epigastrica, colici biliare, greturi, varsaturi bilioase, meteorism abdominal si diaree.
Daca totusi va este recomandata aceasta operatie ar trebui sa urmati indicatiile medicului dvs ( netratata litiaza biliara se poate complica). Multa sanatate!

Ar trebui sa faceti operatia. In cazul colecistectomiei laparoscopice perioada de spitalizare este redusa (1-2 zile), recuperarea este mult mai rapida si mai putin dureroasa dupa interventia laparoscopica, perioada de timp pana la reluarea activitatilor cotidiene, inclusiv revenirea la serviciu, este mai scurta dupa interventia chirurgicala (7 pana la 10 zile). Litiaza biliara netratata se poate complica ( inflamatia vezicii biliare, obstructia canalului biliar comun, obstructia ductului pancreatic si pancreatita, hidropsul vezicular, etc). Multa sanatate!

In principiu neplacerile dupa scoaterea vezicii biliare pot sa dureze mai multi ani, pana cand organismul se “obisnuieste” cu lipsa fierii. De aceea, regimul alimentar se tine in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent, putand oricand se declanseze o criza dureroasa insotita de varsaturi. Nerespectarea regimului alimentar poate duce la aparitia urmatoarelor simptome: durere in dreapta saub coaste, greata, gust amar, diaree, uneori icter, scaderea poftei de mancare. Multa sanatate!

Ar trebui sa respectati indicatiile medicului dvs. Majoritatea pacientilor trebuie sa ia medicamentele timp de luni sau chiar ani pentru a fi eficiente. Persoanele cu calculi biliari care nu prezinta simptome deobicei nu primesc tratament. In anumite situatii, medicii pot recomanda tratamentul chirurgical pentru calculii asimptomatici. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou