Esti aici:Boli / Afectiuni / Mastodinia ,mastalgia sau durerea de san


Mastodinia ,mastalgia sau durerea de san


Generalitati

Ce este mastodinia?
Mastodinia este tensiunea mamara dureroasa (durerea de sani) ce apare la femei premenstrual, in urma unei receptivitati mamare crescute, fata de hormonii ovarieni, in speta fata de estrogeni.
Durerea de sani (mastodinie) este frecventa, afectand 70% din femei intr-un moment al vietii. Mastodinia afecteaza cel mai adesea femeile aflate in premenopauza, desi poate sa apara si in postmenopauza.
Una din zece femei sufera de Durere intensă continuă. Durerea poate fi declanşată uneori doar de contactul cu lenjeria. Este adesea bilaterală, simetrică, putând iradia de-a lungul marginilor externe ale muşchilor pectorali înspre umeri şi braţe. Alteori durerea este asimetrică, mai intensă la unul dintre sâni sau este unilaterală.Unele femei au dureri severe pe toată perioada ciclului menstrual care le afectează relaţia cu familia sau activitatea sexuală.
Practic, evolutia mastoidiniei este benigna si de durata.

Diagnostic

Medicul va face o anamneza (discutia cu pacientul) amanuntita pentru a depista cauzele si pentru a stabili tratamentul necesar. De asemenea, medicul va face un examen al sanilor, pentru a verifica prezenta sau absenta nodulilor la acest nivel.
In cazul femeilor mai tinere de 35 de ani fara noduli la nivelul sanilor, medicul nu are nici o indoiala aupra diagnosticului si nu necesita alte examinari.
In cazul femeilor peste 35 de ani cu noduli la nivelul sanilor, medicul recomanda efectuarea unei mamografii. Mamografia este un tip special de radiografie la nivelul sanilor.
In cazul prezentei unuia sau mai multor noduli la nivelul sanilor, se recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele teste:
- mamografia
- sonograma sanilor (este un test nedureros, care foloseste unde sonore pentru a reda o imagine a nodulului/nodulilor)
- biopsia de san (se recolteaza o mica cantitate de tesut mamar care este examinata microscopic)

Tratament

Exista mai multe tipuri de tratament pentru durerile de san, depinzand de cauza acestora. Medicul trebuie sa discute aceste posibilitati cu pacienta si sa aleaga un tratament eficient.
Tratamentele posibile pentru durerile de san includ:
- purtarea unui sutien special
- administrarea de Danazol, in cazul durerilor severe
- administrarea de medicamente care se elibereaza si fara prescriptie medicala(analgezice ,antiinflamatoare nesteroidiene)
Alte tratamente alternative sunt uneori folosite. Cu toate acestea, nu exista nici o dovada ca acestea sunt eficiente. Printre acestea se numara:
- evitarea alimentelor sau bauturilor care contin cafeina
- administrarea de vitamina E sau B6
- administrarea de diuretice (medicamente care elimina apa)
In cele mai multe cazuri, durerile de san dispar de la sine dupa cateva luni.

Imagini

mastodinia.jpgmastodinia 2.jpgmastodinia 3.jpgmastodinia 4.jpgmastodinia 5.jpgmastodinia 6.jpgmastodinia 7.JPGmastodinia 8.jpgmastodinia 9.jpgmastodinia 10.jpg

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.