Esti aici:Boli / Afectiuni / Neuropatia diabetica


Neuropatia diabetica


Generalitati

Ce este neuropatia diabetica?
Neuropatia diabetica  este cea mai comuna complicatie a diabetului zaharat afectand aproximativ 65% din bolnavi si se datoreaza persistentei cronice a hiperglicemiei. Neuropatia diabetica reprezinta disfunctii sau modificari patologice ale sistemului nervos central, periferic si autonom, afectand mai ales sistemul nervos vegetativ, activitatea motorie si membrele inferioare. La baza neuropatiei diabetice stau in primul rand tulburarile metabolice ale tesutului nervos, cu alterarea functionala si morfologica a fibrelor sistemului nervos.
Se admite ca la acest nivel ia nastere sorbitolul, ca expresie a devierii locale a metabolismului glucidic (cu toate consecintele sale), in plus apare o ischemie locala datorata microangiopatiei vaselor nervilor. Pot fi interesate radacinile posterioare, nervul rahidian mixt, nervul periferic, placa terminala neuromusculara sau terminatiile nervilor motori de la acest nivel. Interesarea ramurilor comunicante a celulelor ganglionare sau a fibrelor postganglionare ale ganglionului simpatic determina neuropatia la nivel de sistem nervos vegetativ. In patogenia neuropatiei diabetice factorul metabolic si vascular coexista si se influenteaza reciproc.

Care sunt tipurile de neuropatie diabetica?
Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetica.
•    Neuropatia periferica rezulta din afectarea sistemului nervos periferic. Aceasta duce la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, termice si vibratorii in anumite parti ale corpului si poate uneori sa afecteze capacitatea de miscare si forta musculara. Cel mai frecvent afecteaza picioarele (laba piciorului si gambele) si poate contribui la aparitia unor probleme serioase cum ar fi ulcerele, infectiile sau deformari osoase si articulare. Este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica.
•    Neuropatia autonoma (vegetativa) este rezultatul afectarii sistemului nervos autonom. Acesti nervi sunt implicati in controlul functiilor involuntare ale corpului cum ar fi bataile inimii, tensiunea arteriala, transpiratia, digestia, functia renala si cateva aspecte legate de functia sexuala. Si aceasta este o forma frecventa de neuropatie diabetica.
•    Neuropatia focala afecteaza un singur nerv, cel mai frecvent la nivelul incheieturii mainii, coapsei sau piciorului. De asemenea poate afecta nervii de la nivelul spatelui si toracelui anterior precum si pe aceia care controleaza musculatura oculara. Adesea se produce in conditii de comprimare sau strivire (pensare) a nervilor, ca de exemplu sindromul de canal carpian (consecinta a comprimarii nervului median la nivelul incheieturii mainii). Totusi sindromul de tunel carpian apare frecvent la persoanele care au diabet dar nu au neuropatie focala. Neuropatia focala de obicei apare brusc si este cea mai rara forma de neuropatie diabetica.

Care sunt manifestarile clinice?
•    Polineuropatia senzitivomotorie distala si simetrica intereseaza nervii
rahidieni si se manifesta la nivelul membrelor superioare si inferioare, la nivelul trunchiului si extremitatii cefalice. Este intotdeauna mixta: cu predominanta senzitiva (dureri si/sau parestezii) sau motorie (scaderea fortei musculare, diminuarea pana la disparitie a reflexelor osteotendinoase).
•    La nivelul picioarelor neuropatia diabetica se manifesta prin afectarea nervilor
motori si nervilor senzitivi si provoaca reducerea fortei musculare, greutate la mers, durere, reducerea sensibilitatii la picioare ceea ce poate conduce la accidente, hipotensiune arteriala in ortostatism cand irigarea picioarelor cu sange se reduce si favorizeaza ischemia cu toate complicatiile ei.
•    Disfunctia sudorala se manifesta prin anhidroza distala la extremitatile
inferioare, cu risc de fisurare a tegumentelor prin scaderea elasticitatii cutanate si de aparitie a gangrenei neuropate si/sau infectioase si este asociata cu transpiratie compensatoare la nivelul trunchiului si a fetei.
•    Disfunctia vezicii urinare se manifesta in faza initiala prin diminuarea pana la
disparitie a senzatiei de urinare si scaderea frecventei mictiunilor, fapt ce se datoreaza afectarii inervatiei vezicale aferente. Acest lucru poate da senzatia bolnavilor ca, prin micsorarea poliuriei si nicturiei, evolutia diabetului este buna.
•    Disfunctia sexuala este intalnita la aproximativ 50% dintre barbatii diabetici si
la aproximativ 30% dintre femeile diabetice. Sistemul nervos vegetativ simpatic este responsabil de instalarea orgasmului si ejacularii, iar sistemul nervos parasimpatic de erectie si de lubrifiere vaginala. In diabetul zaharat, disfunctia sexuala se instaleaza ca urmare a afectarii in special a sistemului nervos parasimpatic. La barbati, afectarea parasimpatica duce la erectie incompleta sau la lipsa erectiei, caz in care tratamentul consta in marirea fluxului sanguin in penis. La femei, descresterea lubrifierii vaginale duce la atrofia peretilor vaginali, situatie in care se recurge la lubrifianti vaginali protectori.
•    Neuropatia vegetativa gastrointestinala se manifesta sub forma de dischinezie
esofagiana (incetinirea tranzitului esofagian si reflux gastroesofagian), constipatie, atonie gastrica (anorexie, greata, senzatie de satietate rapida), atonia vezicii biliare, Ameteli si tulburari de vedere.
•    Functionarea anormala a pupilelor se datoreaza afectarii mai ales a inervatiei
simpatice, cu conservarea in mare parte a celei parasimpatice. Astfel, pupila nu se dilata suficient si impiedica acomodarea la intuneric.

Diagnostic

Diagnosticul de neuropatie periferica se bazeaza pe simptomatologie, anamneza si examen fizic. Electromiograma (EMG) si studiile de conducere nervoasa se pot face pentru a confirma diagnosticul. Aceste teste masoara cat de bine si cat de repede este condus impulsul electric la nivelul nervilor si a musculaturii. Cand nervul este afectat viteza de conducere la nivel nervos este incetinita.
Tulburarile legate de neuropatia autonoma - care afecteaza nervii implicati in controlul functiilor interne, involuntare - sunt dificil de diagnosticat. Cand se dezvolta simptome, investigatii suplimentare sunt necesare pentru a stabili etiologia si a indruma spre un anumit tratament. De exemplu, un test care masoara cat de repede se goleste stomacul, poate fi facut in prezenta simptomelor ca meteorism abdominal, Indigestie sau voma, care sugereaza gastropareza, conditie in care stomacul se goleste intr-un timp mai lung.
Pot aparea la persoanele diabetice tulburari nervoase precum si alte afectiuni cum ar fi bolile renale, consumul cronic de alcool sau deficitul de vitamina B12.
Analizele de laborator variate (exemplu: hemoleucograma) sunt necesare pentru screening-ul altor cauze diferite de diabet si care produc acelasi tip de simptome. Aceste analize vor fi efectuate in functie de anamneza si simptome.

Tratament

Nu exista tratament curativ pentru neuropatia diabetica. O data instalata, tratamentul se concentreaza pe profilaxia secundara (indepartarea factorilor de agravare) ce consta in mentinerea nivelului glicemiei la o valoare tinta. Un control strans al glicemiei consta in mentinerea unei valori medii a hemoglobinei A1c [HbA1c] sub 7% timp de o perioada 2 pana la 3 luni.

Tratament initial
Tratamentul neuropatiei diabetice depinde de natura simptomelor si de tipul de neuropatie. In general, tratamentul se indreapta spre reducerea simptomelor si prevenirea complicatiilor prin mentinerea nivelului de glucoza la valori cat mai apropiate de valoarea tinta (hemoglobina A1c [HbA1c] sub 7% timp de o perioada 2 pana la 3 luni). Aceasta valoare poate fi atinsa prin tratament cu insulina sau antidiabetice orale asa cum este prescrisa de medicul curant, verificarea periodica a glicemiei, prin regim de diabet, exercitiu fizic si controale periodice regulate.
In plus, in cazul in care exista deja neuropatia diabetica este importanta autoexaminarea atenta a picioarelor datorita faptului ca pot trece neobservate ranile sau alte leziuni severe la acest nivel prin pierderea sensibilitatii. Fara o urmarire atenta sau netratarea acestor probleme la timp, se pot produce infectii severe sau amputatii.
De asemenea este important de mentinut un mod sanatos de viata cum ar fi exercitii fizice regulate, controlul tensiunii arteriale, regim alimentar, oprirea fumatului si limitarea consumului de bauturi alcoolice. Tratament aditional se poate institui in functie de tipul de neuropatie diabetica.

Neuropatia periferica
Multi pacienti cu neuropatie periferica au dureri de la usoare la severe in zone specifice ale corpului. In cadrul consultului medical trebuie adus in discutie tratamentul care poate reduce durerile si care imbunatateste starea fizica si psihica a pacientului. Aceste tratamente pot sa includa medicamente sau unguente care reduc durerea, si pot include medicamente folosite pentru a trata depresia cum ar fi antidepresivele triciclice, antidepresive ca duloxetin hydrochlorid, medicamente antiepileptice ca gabapentin. Aceasta medicatie are efect antialgic (reduce durerea) chiar daca nu exista asociate boli ca depresia sau epilepsia. Terapiile complementare sunt reprezentate de acupuncutura, masaj si biofeedback. Fizioterapia cu caldura sau gheata si exercitii poate imbunatati forta musculara. Stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS) este un tip de terapie care incearca sa reduca durerea prin aplicarea unor scurte impulsuri la nivelul terminatiilor nervoase de la nivelul pielii.

Neuropatia focala
In caz de compresiune, strivire sau pensare, cum este cazul neuropatiei focale, fixarea, ancorarea membrului afectat (de exemplu purtarea unei mansete la nivelul incheieturii mainii poate reduce amortelile si disconfortul din cadrul sindromului de tunel carpian) poate cateodata sa reduca presiunea de la nivelul nervului. Interventia chirurgicala este indicata in cazul in care simptomele devin persistente.

Neuropatia autonoma
Neuropatia autonoma - afectarea nervilor implicati in controlul functiilor involuntare - poate afecta digestia, functia renala si sexuala, transpiratia, tensiunea arteriala si alte functii cu control involuntar. Anumite simptome in cadrul acestei neuropatii sunt foarte greu de stapanit iar unele raspund foarte bine la tratament:
- constipatia moderata se trateaza prin mese frecvente in cantitati mici, bogate in fibre si sarace in grasimi
- diareea frecventa se trateaza cu antibiotice ca tetraciclina, amoxicilina, metronidazol sau medicamente care incetinesc tranzitul intestinal
- gastropareza moderata (tulburare in care stomacul se goleste incet) include mese frecvente in cantitati mici sarace in fibre si grasimi si medicamente care sa stimuleze activitatea motorie a stomacului pentru a se goli mai repede; controlul valorilor glicemiei poate sa reduca simptomatologia gastroparezei
- transpiratiile intense includ evitarea caldurii si a umiditatii; consumul de lichide previne, de asemenea, supraincalzirea organismului; daca transpiratiile apar in momentul consumului unor anumite mancaruri pot fi de ajutor medicamentele cu efecte anticolinergice; dar aceste medicamente au multe efecte adverse care pot fi mult mai suparatoare decat transpiratiile excesive
- absenta reglarii in cazul scaderii glicemiei (hypoglicemia unawareness) se controleaza prin ajustarea dozelor de insulina si acceptarea unui nivel al glucozei in sange peste valoarea tinta acceptata; in mod normal valorile hemoglobinei glicozilate A1c [HbA1c] ar trebui mentinute sub 7%
- afectarea renala necesita antibiotice pentru infectia urinara si medicatie pentru controlul functional al vezicii urinare
- afectarea functiei sexuale beneficiaza de medicamente sau dispozitive pentru a imbunatati erectia si creme cu estrogeni si lubrifianti pentru uscaciunea mucoasei vaginale
- tulburarile tensiunii arteriale: sosete medicinale elastice si administrarea de medicamente antihipertensive.

Tratament de intretinere
Tratamentul cronic in neuropatia diabetica cuprinde controlul glicemiei la o valoare apropiata de valoarea tinta. Acesta consta in mentinerea unei valori medii a hemoglobinei glicozilate A1c [HbA1c] sub 7% timp de o perioada 2 pana la 3 luni. De asemenea este important de mentinut un mod sanatos de viata cum ar fi exercitii fizice regulate, controlul tensiunii arteriale, regim alimentar, oprirea fumatului, limitarea consumului de bauturi alcoolice si o supraveghere atenta a piciorului, pentru a preveni aparitia ranilor sau complicatiilor severe la acest nivel. Tratamentul este de asemenea in functie de simptomatologie si tipul de neuropatie.
Multi pacienti cu neuropatie periferica - in care sunt afectati nervii care asigura sensibilitatea - au dureri de la usoare la severe in zone specifice ale corpului. In cadrul consultului medical trebuie adus in discutie tratamentul care poate reduce durerile si care imbunatateste starea fizica si psihica a pacientului. Aceste tratamente pot sa includa medicamente sau unguente care reduc durerea si pot include medicamente folosite pentru a trata depresia, cum ar fi antidepresivele triciclice, antidepresive ca duloxetin hydrochlorid, medicamente antiepileptice ca gabapentin.

Tratament in cazul agravarii bolii
In cazul in care neuropatia evolueaza se pot produce serioase complicatii, cum ar fi gastropareza, infectii urinare sau complicatii la nivelul piciorului. Masuri aditionale mentinerii nivelului tinta a glicemiei si autoexaminarea atenta sunt necesare in cazul in care neuropatia diabetica evolueaza. Neuropatia diabetica reprezinta un factor major de risc pentru aparitia de infectii sau ulcere la nivelul piciorului care pot evolua pana la amputatie. Este posibila aparitia de deformari permanente la unul sau la ambele picioare, piciorul Charcot, caz in care, pentru a corecta aceste deformari este necesara interventia chirurgicala.
Gastropareza severa necesita alt tip de tratament, cum ar fi medicamentele care accelereaza golirea stomacului sau alimentarea artificiala pe gastrostoma (sonda care permite alimentarea) in cazuri severe.
Infectiile severe ale vezicii urinare sau alte probleme la acest nivel (cum ar fi pierderea controlului vezical), necesita teste diagnostice suplimentare si tratament medicamentos sau chirurgical pentru a imbunatatii functia vezicii urinare.
Suplimentar poate apare depresia in contextul bolii cronice cum este diabetul sau neuropatia diabetica, iar un consult de specialitate si tratamentul adecvat pot imbunatatii starea de sanatate a pacientului.

Tratament ambulator (la domiciliu)
Suplimentar controalelor regulate, pentru a evita progresia neuropatiei diabetice este necesar controlul glicemiei, autoexaminarea atenta a picioarelor si instituirea unui mod sanatos de viata.

Controlul glicemiei
Cel mai important pas de urmat pentru a preveni neuropatia diabetica este mentinerea constanta a glicemiei la o valoare apropiata de valoarea tinta. Controlul strans al glicemiei consta in mentinerea unei valori medii a hemoglobinei glicozilate A1c [HbA1c] sub 7% timp de o perioada 2 pana la 3 luni. Insa scaderea glicemiei la valoarea tinta poate accentua simptomatologia pentru scurt timp. Mentinerea acestei valori este necesara pentru prevenirea complicatiilor diabetice cum ar fi cele oculare si renale.

Ingrijirea atenta a picioarelor
Neuropatia diabetica afecteaza picioarele mult mai frecvent decat alte parti ale corpului. In diabet exista o scadere a capacitatii de aparare contra infectiilor si chiar si o minora injurie la nivelul piciorului, cum ar fi o vezicula, basica sau zgarietura, care pot conduce la infectii serioase si chiar amputatie.
Si totusi complicatiile piciorului in diabet sunt cel mai usor de prevenit dintre restul complicatiilor.
Datorita afectarii nervului, in neuropatia diabetica, pierderea sensibilitatii poate sa duca la neobservarea unor injurii minore, de aceea este necesara inspectia regulata a piciorului. Protectia piciorului poate fi asigurata prin purtarea de sosete in majoritatea timpului si de pantofi corespunzatori. Daca exista deja complicatii oculare cum este retinopatia diabetica sau alta afectiune oculara, aceasta inspectie devine dificila si este necesar ajutorul altei persoane. La controlul medical periodic se va examina atent piciorul, iar acest control este necesar cel putin o data pe an. In cazul in care exista amorteli severe si din anamneza, rani ale tegumentului sau deformari osoase sau articulare (de exemplu piciorul Charcot), trebuie ca pacientul sa beneficieze de incaltaminte adecvata acestor probleme.

Instituirea si mentinerea unui mod sanatos de viata
Reducerea riscului de a dezvolta neuropatie diabetica poate fi realizat prin:
- controlul tensiunii arteriale: neuropatia progreseaza mult mai probabil la persoanele cu tensiune arteriala ridicata; nu este inca foarte clar mecanismul direct dintre tensiunea arteriala ridicata si progresia neuropatiei, dar in general mentinerea valorilor tensionale cat mai aproape de normal reduce riscul aparitiei complicatiilor din diabet
- exercitiul fizic regulat si mentinerea unei greutati corporale adecvate: exercitiul fizic si controlul greutatii ajuta organismul sa foloseasca insulina in mod corespunzator, aceasta conducand la mentinerea nivelului glicemiei aproape de valoarea tinta si prevenirea dezvoltarii si progresiei leziunilor nervoase; un consult medical de specialitate si o examinare minutioasa a piciorului este necesara inainte de inceperea programului de exercitii. Complicatii ale piciorului, tensiunii arteriale sau alte probleme asociate neuropatiei diabetice pot sa ridice anumite ingrijorari legate de siguranta exercitiilor fizice: de evitat exercitiile repetitive si ridicarea de greutati.
- intreruperea fumatului: fumatul poate creste riscul de neuropatie la persoanele care au diabet; de asemenea poate creste tensiunea arteriala si poate agrava alte probleme in cadrul diabetului
- limitarea ingestiei de alcool: consumul de alcool (mai mult de 4 zile pe saptamana) poate agrava neuropatia si simptomele ei
- regim alimentar echilibrat: un consum de vitamine zilnic va asigura necesarul nutritional, iar o dieta echilibrata asigura mentinerea unei greutati corespunzatoare; in cazul in care exista gastropareza este necesar consumul de mese in cantitati mici in afara celor 3 mese principale.

Imagini

Neuropatie DZ 1.jpgNeuropatie DZ 3.jpgNeuropatie DZ 4.jpgNeuropatie DZ 5.jpgNeuropatie DZ 6.jpgNeuropatie DZ 7.JPGNeuropatie DZ 8.JPGNeuropatie DZ 9.jpgNeuropatie DZ 10.jpgNeuropatie DZ 11.gifNeuropatie DZ 12.jpgNeuropatie DZ 13.jpgNeuropatie DZ 14.jpgNeuropatie DZ 15.jpgNeuropatie DZ 16.jpgNeuropatie DZ 17.jpgNeuropatie DZ 18.jpgNeuropatie DZ 19.jpgNeuropatie DZ 20.jpg

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

mama mea are diabet zaharat tip 2 insulino dependent -hipertensiune arteriala -hepatita cu virus c-operata de glanda tiroida si operata de fiere -in urma cu 2 luni a fost diagnosticata ca are neuropatie diabetica -doresc sa stiu daca poate trece din nou la pastile pentru diabet afland ca insulina creeaza complicatii-astept raspuns -va multumesc

Stimata dna, sa stiti  ca : in afara de HEPATITA  cu  virus C,  toate  problemele de sanatate ale  mamei dvs, au ca factor principal: MANCAREA, sau mai bine zis: un dezechilibru major al unui stil de  viata total...total  necorespunzator:FIEREA dreneaza  surplusul de  colesterol  si  grasimi animale (ajuta ficatul,exact ca atunci cand venim de  la piata  cu  sacosile si  cineva  ne  ajuta  la  bagaje,poate ne vom auzi la un telefon,pt  a va  ajuta  cu informatii,(eu personal lucrez si dupa  un doctor  din S.U.A.  care  vindeca  diabetul:  Dr. Gabriel  Cousens,(a studiat  8  ani in Tibet...(  mai  am cateva  vesti bune: Dr. Gilian  McKeith,cel  mai  bun nutritionist  din Anglia: a  vindecat  scleroza  multipla  numai  cu  alimentaie  sanatoasa in  mai  putin de  9  luni  de   zile, daca te  duci  la  consultatie in  Londra, trebuie  sa  astepti...2...ANI...de  zile: la noi in Bucuresti  este  dl.dr. Virgiliu  Stroescu   ,,mentorul,,  meu;Definitia  nebuniei: sa  faci in fiecare  zi  acelasi  lucru, dar  sa  astepti rezultate  diferite,,=Sper  ca  cei de pe  acest  forum de pe  i-medic sa - ni permita,sa  ofer adresa  mea  de  E-meil: pt  a vindeca  mama  dvs,de  diabet,(sau va  pot  trimite in  TEXAS,Arizona, la.  clinica ce  vindeca  oamenii, la  dr,Cousens,(la noi in  Romania pretul este  de  10-20  de  ori  mai  mic...etc...Emeil:: goguta_marian@yahoo.com   ,  cu respect  si consideratie..sa nu  uit  acum 2  ani  am  scris alt  comentariu  si nu a  aparut , la  anul  in siteul  meu,care  este  in  constructie  voi aminti  si de acest  lucru,stimati  Manageri, ai siteului,poate  salvam cateva picioare...impreuna...MULTUMESC  ANTICIPAT...tuturor...   :)

Buna ziua, 

Tatal meu are diabet zaharat tip 2 (de 10 ani) si este insulino dependent. Face dimineata la 7, dupaamiaza la 13 si seara la 19, si are mari probleme cu picioarele : il dor foarte tare, i se umfla des, de fapt stau asa aproape zilnic, il mananca, il ustura si il doare pielea. Aud ca de ceva zile ii amorteste cand limba si cu piciorul drept, cand limba, o mana si piciorul drept, si are si ameteli si dureri de cap. Pe langa asta mai are o problema cu unghia de la degetul mare de la un picior, care sta sa cada ... dar nu cade... ce trebuie sa faca sa-i fie si lui mai bine? ce puteti spune despre ameteli, amorteli?  Va multumesc si toate cele bune!

eu am diabet insulino necesitant tip 2 si am neuropatie diabetica cu tunel carpian la mana stanga f. dureros

va rog sa-mi spuneti daca exista posibilitatea de -al trata madicamentos sau chirurgical

unde sa ma adresez

multumesc

Tratamentul sindromului de tunel carpian se realizeaza in functie de gravitatea afectiunii, tinandu-se cont si daca exista sau nu leziuni nervoase sau alte boli sistemice. Optiunile terapeutice includ masuri medicale, fiziokinetoterapeutice, si chirurgicale. Va recomand sa va adresati medicului de Recuperare, medicina fizica si balneologie. Multa sanatate!

Mama mea este diabetica insulino dependenta, are dureri groaznice de picioare si  un picior este umflat. Va rog, un sfat, un pas spre ameliorarea durerilor. Va multumesc din suflet.

In cazul neuropatiei diabetice se recomanda tratament medicamentos ( antialgic sub forma de unguent sau tablete, antidepresive triciclice, etc). Va recomand sa va adresati unui medic ( prezenta piciorului umflat poate fi asociata cu prezenta unei tromboflebite). Multa sanatate!

Cauza declansarii Diabetului zaharat de tip 2, sunt cresterea rezistentei celulare la insulina. Aceasta rezistenta membranara se datoreaza lipse cronice si semnificative a fytosterolilor din dieta. Mentinerea in sange a unui nivel ridicat de glucoza determina pancreasul sa secrete cantitati mult mai mari de insulina si asta duce la epuizarea lui intr-un timp mult mai scurt. Tratamentul cu medicatie orala, alopat, stimuleaza secretia de insulina la nivelul pancreasului, insa rezistenta membranara nu este tratata in nici un fel. Eu am introdus la pacientii mei fytosterolii in dieta prin suplimentul Tre-en-en cu rezultate spectaculoase.

Aest supliment nu inlocuieste medicatia orala ci actioneaza pe refacerea permeabilitatii membranelor celulare, ele raspunzand mult mai eficace la stimulul insulinic. Poate fi consumat a la long el fiind o completare alimentara.

Aceste tipuri de neuropatie diabetica se pot dezvolta si la diabetul de tip II (alimentar) sau sunt caracteristice ale diabetului de tip I insulino-dependent?

Nu mai este corecta clasificarea diabetului zaharat in tip 1 = insulino-dependent si tip 2 = non-insulino-dependent. Ideea este ca diabetul zaharat de tip 2 poate la un moment dat sa devina insulino-dependent. Neuropatia este o complicatie atat a diabetului zaharat de tip 1 ,cat si 2. Multa sanatate!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.