Termen cautat
Categorie

Nodulii tiroidieni


GENERALITATI:

Nodulii tiroidienii sunt mase de celule tiroidiene care cresc in glanda tiroida. Ei sunt foarte frecventi. Aproximativ 50% dintre oameni au cel putin un nodul tiroidian , desi majoritatea oamenilor nu stiu de prezenta lor.

Pot fi solizi sau pot avea continut lichid. Pot fi unici sau multipli. Nodulii tiroidieni pot sa apara din diverse cauze:

Cauze benigne:

 • Gusa multinodulara (sporadica)
 • Tiroidita Hashimoto (tiroidita cronica limfocitara)
 • Chiste: coloidale, simple sau hemoragice
 • Adenoame foliculare: adenoame macrofoliculare, microfoliculare sau celulare
 • Adenoame cu celule oxifile (cellule Hurthle).

Cauze maligne:

 • Carcinom papilar
 • Carcinom folicular
 • Carcinom medular
 • Carcinom anaplastic
 • Limfom primar tiroidian
 • Metastaze ale altor cancere ( san, renal, altele)

De mentionat ca aproximativ 95% dintre nodulii tiroidieni sunt de natura benigna (necanceroasa).

Nodulii tiroidieni pot fi descoperiti de catre pacient sau intamplator, in timpul unei examinari clinice la medic, sau in timpul unei investigatii imagistice, cum ar fi ecografia de artere carotide, tomografia computerizata a gatului. Importanta acestor noduli este legata de faptul ca o data cu descoprirea lor este necesara excluderea cancerului tiroidian, care apare cu o frecventa de 4-6,5% dintre nodulii tiroidieni.

Prevalenta cancerului este mai mare in anumite grupuri:

 • Copii
 • Adulti cu varsta de sub 30 de ani sau peste 60 de ani
 • Pacientii cu un istoric de iradiere la nivelul capului si gatului
 • Pacientii cu un istoric de cancer tiroidian

Evaluarea pacientilorcu noduli tiroidieni

 Este legata in primul rand de necesitatea de a exclude cancerul tiroidian. Nodulii nepalpabili (incidentaloame) au acelasi risc de malignitate ca si nodulii palpabili. De aceea, evaluarea initiala a tuturor pacientilor cu un nodul tiroidian (descoperit prin palpare sau prin metode de imagistica) include realizarea istoricului,  examinarii fizice, si masurarea TSH (hormonul de stimulare tiroidiana). Ecografia tiroidiana este recomandata la toti pacientii, pentru a confirma prezenta nodulului, pentru a-i stabili caracteristicile ecografice si pentru a evalua prezenta unor alti noduli sau a ganglionilor limfatici.

 • Biopsia prin aspiratie cu ac fin este cea mai buna metoda pentru a evalua nodulii tiroidieni si pentru a identifica pacientii care necesita rezectia chirurgicala.

 In ultimii ani, utilizarea scintigrafiei tiroidiene pentru a evalua nodulii tiroidieni a devenit mai putin utilizata. Desi scintigrafia ramane singura metoda prin care se determina statusul functional al unui nodul, ecografia tiroidiana cu rezolutie inalta poate oferi informatii superioare  scintigrafiei tiroidiene.

Istoricul si examenul clinic

Exista cateva caracteristici ale examinarii clinice care sugereaza o probabilitate crescuta de malignitate, cum ar fi istoricul de crestere rapida a unei mase la nivelul gatului, istoricul de iradiere la nivelul capului si gatului in copilarie, iradierea corporala totala pentru transplantul medular, istoricul familial de cancer tiroidian.

Posibilitatea existentei unui cancer este sugerata de: o masa dura, fixata, simptome obstructive (dificultati la respiratie), ganglioni limfatici cervicali mariti, paralizie de coarda vocala.

 • TSH-ul seric (hormonul de stimulare tiroidiana)

Functia tiroidiana trebuie evaluata la toti pacientii care au noduli tiroidieni.

Daca TSH-ul seric este scazut, indicand hipertiroidie, este posibil ca nodulul sa fie hiperfunctional si se recomanda efectuarea scintigramei tiroidiene.

Daca TSH-ul seric este normal sau crescut, se poate indica realizarea unei biopsii prin aspiratie cu ac fin.  Daca TSH-ul este mare, este necesata evaluarea pentru hipotiroidism.

 • Ecografia tiroidiana

Ar trebui realizata la toti pacientii care au un nodul tiroidian suspect , o gusa nodulara la examenul fizic, sau noduli descoperiti intamplator la alte explorari imagistice (ecografie Doppler carotidiana, CT, RMN).

 • Scintigrafia tiroidiana

Este utilizata pentru a determina statusul functional al unui nodul. Un nivel redus al TSH-ului seric, care indica prezenta hipertiroidismului, creste posibilitatea ca un nodul tiroidian sa functioneze excesiv (hiperfunctional). De aceea, scintigrafia tiroidiana ar trebui realizata la pacientii cu TSH seric scazut. Se mai poate utiliza pentru a selecta nodulii pentru biopsia cu ac fin. Nu este utila pentru selectia pacientilor pentru rezectie chirurgicala.

 • Biopsia prin aspiratie cu ac fin

Se recomanda ca metoda de electie pentru evaluarea nodulilor tiroidieni si pentru selectia pacientilor pentru chirurgie.

DIAGNOSTIC:

Testele de diagnostic pot determina daca un nodul tiroidian este benign sau malign (canceros). Medicul va indica analize pentru fiecare pacient in parte, in functie de suspiciunea clinica.

 • Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH): nivelul acestuia se masoara din sange.

Daca TSH –ul este in limite normale, urmatorul pas este realizarea unei ecografii tiroidiene si a unei biopsii prin aspiratie cu ac fin.
Nivelul scazut al TSH poate indica faptul ca un nodul produce cantitati mari de hormoni tiroidieni. Daca nivelul TSH este mai mic decat normal, urmatorul pas este realizarea unei ecografii tiroidiene.
Nivelul crescut de TSH poate indica o inflamatie autoimuna a tiroidei (numita tiroidita Hashimoto). Se vor masura in continuare hormonii tiroidieni din sange.

 • Ecografia tiroidiana: Ecografia tiroidiana ofera informatii cu privire la marimea si localizarea nodulilor si ajuta la selectarea pacientilor la care este necesara biopsia prin aspiratia cu ac fin.
 • Aspiratia cu ac fin: in majoritatea cazurilor, nivelul TSH este normal, iar pasul urmator este aspiratia cu ac fin. Aceasta procedura utilizeaza un ac subtire pentru a extrage fragmente mici de tesut tiroidian din nodulul tiroidian. Fragmentele de tesut sunt examinate apoi la microscop. Procedura se poate realiza cu anestezie locala si se poate efectua sub ghidaj ecografic. Poate sa apara un discomfort usor la injectarea anestezicului, iar pacientul poate experimenta o senzatie de presiune in timpul biopsiei, dar nivelul discomfortului este asemanator cu cel al unei vizite la dentist.

Acest test este foarte util pentru identificarea cancerului in cazul prezentei unui nodul tiroidian suspect. In unele cazuri, biopsia poate sa nu contina suficient tesut pentru a pune un diagnostic, caz in care este necesara repetarea biopsiei. In alte cazuri (10%), rezultatul biopsiei este neclar si este necesara interventia chirurgicala pentru un diagnostic definitiv.

Rezultatele biopsiei pot fi urmatoarele:

 • Benigna (necanceroasa)
 • Maligna (canceroasa)
 • Suspecta pentru malignitate
 • Neoplasm folicular
 • Leziuni foliculare sau atipie de semnificatie nedeterminata (noduli cu celule atipice)
 • Insuficient pentru diagnostic
 • Scintigrama tiroidiana: majoritatea pacientilor nu vor face o sintigrama tiroidiana, ci doar cei care au un nivel redus al TSH. In acest caz, scintigrama tiroidiana este primul pas dupa analizele de sange (in locul aspiratiei cu ac fin).

Scintigrama tiroidiana poate ajuta sa se determine daca un nodul este autonom (“cald”) sau nefunctional (“rece”). Scintigrama se realizeaza dupa ce s-a administrat o doza mica de iod radioactiv.

 • Nodulii tiroidieni care absorb iodul radioactiv de obicei nu sunt cancerosi (se numesc autonomi, calzi sau toxici).
 • Nodulii tiroidieni care nu absorb iodul radioactiv sunt numiti reci si prezinta un risc de 5% de a fi cancerosi. Aproximativ 95% dintre nodulii tiroidieni sunt reci

Riscul de expunere la radiatii este mic in comparatie cu beneficiul obtinerii unor rezultate foarte utile. Scintigrama tiroidiana nu se recomanda la femeile insarcinate sau care alapteaza. Dupa examinare, pacientii trebuie sa acorde o atentie deosebita curatarii toaletei si spalarii pe maini dupa ce urineaza, deoarece substanta radioactiva se elimina prin urina.

TRATAMENT:

Tratamentul nodulilor troidieni depinde de tipul nodulilor.

 • Nodulii tiroidieni benigni

Nodulii tiroidieni benigni apar ca rezultat al cresterii excesive a tesutului tiroidian normal. Nu se recomanda de obicei interventia chirurgicala. Nodulul tiroidian trebuie urmarit pe parcursul timpului. Daca acesta creste in dimensiuni, se poate recomanda repetarea biopsiei sau chiar interventie chirurgicala. Unii chirurgi recomanda scoaterea nodulilor mai mari de 4 cm.

Tratamentul supresor (cu hormoni tiroidieni): daca un nodul tiroidian nu este canceros, dar este mare ca dimensiuni, unii medici pot recomanda tratament cu un hormon tiroidian (T4), pentru a micsora nodulul. Acesta se numeste tratament supresiv. Pe parcursul tratamentului, trebuie monitorizati cu atentie hormonii tiroidieni. Ghidurile de tratament ale Asociatiei Americane nu recomanda acest tratament deoarece doar o mica parte din noduli se micsoreaza, iar tratamentul supresor poate avea efecte adeverse.

 • Nodulii tiroidieni maligni (cancerul tiroidian): doar 5% dintre nodulii tiroidieni sunt maligni. Majoritatea pacientilor cu cancer tiroidian au o rata crescuta de vindecare si supravietuire pe termen lung.

Tratamentul cancerului tiroidian depinde de tipul acestuia. Cancerele tiroidiene necesita scoaterea chirurgicala a glandei tiroide, iar uneori unul sau mai multe tratamente cu iod radioactiv, urmat de terapie supresoare cu hormoni tiroidieni (T4).

 • Suspiciunea de malignitate: nodulii din aceasta categorie au un risc de 50-75% de malignitate. Pacientii care au noduli suspecti pentru malignitate vor fi supusi cel mai frecvent unei tiroidectomii totale, deoarece riscul ca un nodul sa fie cancer este mai mare decat sansa de a fi benign.
 • Neoplasmul folicular: la acesti pacienti se realizeaza frecvent o scintigrama tiroidiana.  Aproximativ 15-20% dintre neoplasmele foliculare se dovedesc a fi cancere. Daca scintigrama tiroidiana indica un nodul rece, se recomanda in general scoaterea chirurgicala (de obicei hemitiroidectomie). Nodulii tiroidieni care absorb iodul radioactiv (noduli autonomi sau “calzi”) nu sunt de obicei cancerosi, iar tratamentul depinde de testele tiroidiene si de alti factori.
 • Leziunile foliculare sau atipia de semnificatie nedeterminata: majoritatea pacientilor care au noduli cu celule atipice necesita repetarea aspiratiei cu ac fin. Tratamentul optim depinde de factori care tin de  pacient, cum ar fi riscul de cancer tiroidian, si de trasaturile ecografice si de la aspiratia cu ac fin ale nodulului.

O biopsie non-diagnostica nu are suficiene celule pentru interpretare. Nu ar trebui considerata ca fiind o biopsie negativa. Pentru pacientii la care nu se obtine un diagnostic la biopsia prin aspiratie cu ac fin, aceasta ar trebui repetata utilizand ghidaj ecografic.

Nodulii tiroidieni autonomi (“calzi”): unii noduli tiroidieni produc hormoni tiroidieni, asemanator glanei tiroide, dar nu raspund la controlul hormonal al organismului. Acesti noduli se numesc noduli tiroidieni autonomi. Ei sunt aproape intotdeauna benigni, dar pot produce in mod excesiv hormoni, ducand la aparitia hipertiroidismului.

Daca aveti un nodul tiroidian autonom si nivele crescute de hormoni tiroidieni, veti fi sfatuiti cel mai probabil sa va operati pentru a scoate nodulul tiroidian, sau sa urmati tratament cu iod radioactiv pentru a distruge nodulul.

Daca aveti un nodul autonom, dar cu functie tiroidiana normala sau cu hipertiroidism minim, tratamentul potrivit depinde de varsta dumneavoastra si de alti factori de sanatate.

 • La adultii tineri, nodulii autonomi pot fi monitorizati pe parcursul timpului.
 • La adultii mai in varsta, tratamentul cu iod radioactiv sau tratamentul chirurgical pot fi recomandate deoarece nivelul mare de hormoni tiroidieni confera un risc de aritmii cardiace (fibrilatie atriala) si de scadere a densitatii osoase ( osteoporoza).

Nodulii tiroidieni chistici: nodulii chistici sunt de obicei benigni si sunt umpluti cu lichid. Acestia pot sa dispara atunci cand se extrage lichidul din interiorul lor. Nodulii chistici sunt monitorizati de obicei pentru aparitia modificarilor. In cazul in care chistul se reface sau sangereaza, se poate interveni chirurgical pentru a scoate nodulii tiroidieni.

Comentarii

Este vorba despre o tumora tiroidiana, varianta papilara ( evolutie lenta si mortalitate redusa) , T1 - tumora cu diametrul < 1 cm, limitata la glanda tiroida; nu se stie daca sunt prezente adenopatii si metastaze la distanta. Presupunand ca nu sunt prezente adenopatii si metastaze (N0M0) prognosticul este favorabil (sansele de supravietuire sunt 100%). Multa sanatate!

Este vorba despre o tumora tiroidiana, varianta papilara ( evolutie lenta si mortalitate redusa) , T1 - tumora cu diametrul < 1 cm, limitata la glanda tiroida; nu se stie daca sunt prezente adenopatii si metastaze la distanta. Presupunand ca nu sunt prezente adenopatii si metastaze (N0M0) prognosticul este favorabil (sansele de supravietuire sunt 100%). Multa sanatate!

Sunt modificari ale frotiu si este necesar un examen anatomo-patologic. Multa sanatate!

Este vorba despre o tumora tiroidiana, varianta papilara ( evolutie lenta si mortalitate redusa) , T1 - tumora cu diametrul < 1 cm, limitata la glanda tiroida; nu se stie daca sunt prezente adenopatii si metastaze la distanta. Presupunand ca nu sunt prezente adenopatii si metastaze (N0M0) prognosticul este favorabil (sansele de supravietuire sunt 100%). Multa sanatate!

Sunt modificari ale frotiu si este necesar un examen anatomo-patologic. Multa sanatate!

Gusa se refera la cresterea in volum a glandei tiroide. Mai multe tipuri de anomalii pot favoriza aparitia unei guse.In cazul dvs cred ca este vorba despre o tiroidita ( inflamatia glandei tiroide). Va recomand sa va adresati unui medic endocrinolog. Multa sanatate!

Gusa se refera la cresterea in volum a glandei tiroide. Mai multe tipuri de anomalii pot favoriza aparitia unei guse.In cazul dvs cred ca este vorba despre o tiroidita ( inflamatia glandei tiroide). Va recomand sa va adresati unui medic endocrinolog. Multa sanatate!

Este vorba despre o tumora maligna la nivelul tiroidei cu diametrul < 1 cm, limitata la glanda tiroida. Este de tip papilar varianta foliculara, adica are evolutie lenta si mortalitate redusa. Tumora maligna s-a dezvoltat pe fondul unui adenom tiroidian (tumora benigna). Mergeti periodic la consult medical si respectati indicatiile medicului dumneavoastra. Multa sanatate!

Este vorba despre o tumora maligna la nivelul tiroidei cu diametrul < 1 cm, limitata la glanda tiroida. Este de tip papilar varianta foliculara, adica are evolutie lenta si mortalitate redusa. Tumora maligna s-a dezvoltat pe fondul unui adenom tiroidian (tumora benigna). Mergeti periodic la consult medical si respectati indicatiile medicului dumneavoastra. Multa sanatate!

Este vorba despre o tumora maligna la nivelul tiroidei cu diametrul < 1 cm, limitata la glanda tiroida. Este de tip papilar varianta foliculara, adica are evolutie lenta si mortalitate redusa. Tumora maligna s-a dezvoltat pe fondul unui adenom tiroidian (tumora benigna). Mergeti periodic la consult medical si respectati indicatiile medicului dumneavoastra. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou