Esti aici:Boli / Afectiuni / Otoscleroza


Otoscleroza


Generalitati

Ce este otoscleroza?
Otoscleroza este o boala cu transmitere genetica ce consta in aparitia unor modificari osoase la nivelul urechii medii si interne, antrenand blocarea articulatiei dintre scarita si urechea interna. Se produce astfel o anchiloza a lantului de osisoare din urechea medie, care impiedica transmiterea eficienta a sunetelor de la timpan la urechea interna. Osisorul afectat este scarita.
Din punct de vedere histologic, boala afecteaza 10% din populatie, insa doar 1 din 10 persoane cu modificari histologice prezinta si semne clinice (deci prevalenta clinica a bolii este in jur de 1%).
Otoscleroza se poate manifesta inca de la 8-10 ani, insa cel mai frecvent afecteaza persoanele intre 15-40 de ani, hipoacuzia devenind simptomatica la cei afectati de procesul patologic in decada a 3-a de varsta.
Procesul patogen are mai multe faze: osteospongioasa si osteoclerotica. Prima consta in dezvoltarea de tesut osos spongios in urechea medie. Faza osteosclerotica debuteaza cand osteoclastele sunt inlocuite cu osteoblaste si zona respectiva este invadata de tesut sclerotic. Procesul are caracter progresiv, auzul pacientului pierzandu-se in timp.
Otoscleroza afecteaza doar oasele urechii si nu are caracter sistemic, dar apare bilateral.
Exista o serie de factori de risc in aparitia otosclerozei:
- antecedentele heredo-colaterale de hipoacuzie
- sarcina (poate precipita aparitia bolii)
- rasa: se pare ca persoanele caucaziene sunt mult mai susceptibile la dezvoltarea acestei boli comparativ cu altele (boala apare la 8-10% din acestia, dar doar 10-15% din ei sunt simptomatici).

Care sunt simptomele?
Otoscleroza se manifesta prin scaderea progresiva a auzului.Pacientii acuza o progresie lenta (pe parcursul a 5 – 10 ani) a hipoacuziei de transmisie, insotita (uneori) de zgomote in ureche si autofonie (pacientul isi aude propria voce mult mai intens). Poate afecta in egala masura si urechea interna, avand drept consecinta alterarea transductiei mecano-electrice (transformarea sunetelor in stimuli electrici). In aceaste situatie se instaleaza hipoacuzia senzoriala, fenomen cunoscut sub numele de labirintizare. Se agraveaza, uneori accelerat, in perioade scurte pe parcursul sarcinii sau la instalarea menopauzei.
In formele severe se poate ajunge pana la pierderea completa a auzului (cofoza).

Care sunt complicatiile?
- surzire completa si definitiva;
- infectii, ameteala, dureri, formare de cheaguri sangvine in ureche dupa interventia chirurgicala;
- Vertij (se rezolva in mod spontan, de la sine);
- perforarea membranei timpanice;
- intoleranta fata de zgomotele puternice
- modificari in perceptia gustativa pe ½ de limba (de partea afectata de procesul patologic).

Diagnostic

Investigatiile cu rol in diagnosticarea acestei probleme sunt in principal examene audiologice (audiometrie). Astfel se poate determina severitatea hipoacuziei.
Testul cu diapazonul este util la pacientii cu afectare de nicovala (in special), fiind mai dificil de interpretat daca defectul de auz are componenta mixta.
Pentru a face diagnosticul diferential si a exclude astfel alte posibile cauze pentru simptomele descrise de pacient, se poate realiza examenul CT.
Diagnosticul diferential al otosclerozei se face in general cu:
- scarita fixa congenitala
- boala Paget
- osteogenesis imperfecta
- otita medie severa si cronica.
Daca examenul CT este normal, diagnosticul trebuie pus prin timpanotomie exploratorie (cu examinarea directa a scaritei).

Tratament

Otoscleroza este o boala lent progresiva, iar tratamentul se impune in momentul in care problemele auditive ale pacientului devin severe. Abordarea terapeutica include administrarea de medicamente si/sau interventia chirurgicala (in functie de cat de avansat este procesul patogen).

Tratament medical
In momentul actual nu exista un tratament medical eficient in tratamentul otosclerozei.
Pentru ameliorarea simptomatologiei se poate utiliza fluorura de sodiu (ionii de fluor continuti de acesta vor inlocui gruparile hidroxil din hidroxiapatita osoasa, ducand la aparitia unui complex de fluoroapatita, mult mai rezistent la degradarea osteoclastica). Utilizarea fluorurii de sodiu devine din ce in ce mai putin folosita, insa are in continuare numerosi sustinatori. Eficienta tratamentului este monitorizata prin examinare CT si teste audiometrice repetate la intervale regulate.
Ameliorarea auzului se poate realiza prin utilizare de amplificatoare si alte tipuri de proteze auditive. Acestea pot elimina aproape complet deficitul auditiv, pacientul putand duce o viata normala. Trebuie mentionat insa ca utilizarea acestora nu opreste progresia bolii, nu previne instalarea deficitului auditiv (doar amelioreaza simptomele).

Tratament chirurgical
Operatia de corectie se numeste stapedectomie si este o procedura frecventa in practica chirurgicala ORL. Dureaza intre 1 ora si 2 ore, se poate realiza sub anestezie locala sau generala, iar pacientul poate fi externat la cateva ore dupa ce se trezeste din anestezie (in cazul in care nu exista complicatii imediate care sa impuna internare prelungita). Este o procedura realizata sub microscop si implica indepartarea scaritei cu ajutorul unor instrumente foarte fine. In unele cazuri, pentru introducerea protezei se practica o gaura cu laserul, procedeul purtand denumirea de stapedotomie. Dupa indepartarea scaritei se introduce o proteza de aproximativ 4,5mm in lungime care va inlocui functia scaritei. Tipul particular de proteza se determina in timpul operatiei (cand se va determina si extinderea si severitatea procesului patologic).
Stapedectomia se realizeaza initial la nivelul urechii mai afectate, apoi si la nivelul urechii bilaterale (dar nu in cadrul aceleiasi interventii, ci la un anumit interval de timp). In general, a doua ureche se opereaza doar daca prima interventie a fost un succes si daca rezultatele sunt permanente. De obicei, timpul intre interventii variaza intre 3-12 luni.

Imagini

otoscleroza1.jpg

loading...
NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

 

  1. CEL MAI GENIAL DOCTOR IN SFERA ORL ESTE PROF.DR.CHIUCHI VASILE.
  2. ESTE UN MEDIC CARE RELATUIONEAZA F BINE CU PACIENTUL,ESTE INTEGRU,RESPONSABIL SI CU MULTA DRAGOSTE PENTRU ACTUL MEDICAL PRESTAT.,,PASARI RARE,,ASEMENEA MEDICI.EU NU CONTEST CA MAI SUNT SI ALTI MEDICI CARE OPEREAZA BINE DAR...DACA INAINTEA OPERTIEI PUI NUMAI ,,CASTIGUL,,SI NU PUI NU PIC DE PASIUNE,RESPECT PENTRU OMUL CARE VINE LA TINE CU MARI SPERANTE(POATE A FACT UN CREDIT LA BANCA SA-SI SUSTINA OPERATIA) NU IESE NIMICA.VA SPUN EU DIN EXPERIENTA MEA DIN SEPT.2013. CU UN ALT MEDIC .CU TOATA INCREDEREA MERGETI LA DOMNUL PROFESOR CARUIA ASTAZI LA EXTERNARE MI-AM EXPRIMAT RECUNOSTINTA IN ACEST MOD:SIMT CA TREBUIE SA VA IAU MAINILE IN ALE MELE SI SA LE SARUT CU MARE RESPECT.

 

Incercati sa transmiteti direct domnului doctor mesajul dumneavoastra.

Multa sanatate!

 

mergeti la dr. GEORGESCU GABRIELA  spitalul Panduri Bucuresti.

de foarte multi ani ma chinui cu aceasta boala.am mers la medici si am urmat multe tratamente.dar degeaba.acum am trimitere la iasi.nu stiu la ce sa ma astept.

despre boala dumneavoastra incercati si vorbiti cu genialul profesor Vasile Ciuchi , opereaza la MEDICO CLINICA  telefon0212321029, mie mi-a redat auzul la urechea stinga dupa 30 de ani de surzenie, sa-l tina DUMNEZEU sa vindece citi mai multi oameni

Operatia pentru otosclerora se face in Bucuresti, Cluj, Targu-Mures, Iasi si Timisoara.
Daca doriti sa mergeti in Bucuresti incercati la Spitalul ORL Sos. Panduri Bucuresti.
Pentru contact : Str. Mihai Cioranu nr. 21, sector 5, Tel. 021.410.08.69; 021.410.21.70; 021.410.09.82 (secretariat). Punct de reper: de la Posta Puisor, pe Sos Panduri, cam 100 de metri. Pe mana dreapta.
Sau daca veniti invers: de la Academia Militara, pe Sos Panduri, cam 400 de metri (pe mana stanga, de data asta).

vreau sa stiu cine si unde efectueaza astfel de operatii?am fost diagnosticata cu hipoacuzie acuta si la targul mures nu s-au aratat prea incantati de ideea unei operatii.am auzit ca prin bucuresti s-au operat cu succes astfel de cazuri.va rog sa ma ajutati cu o adresa a unui spital,nr. de telefon..multumesc anticipat.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.