Termen cautat
Categorie

Pielonefrita acuta

GENERALITATI:

Ce este pielonefrita

Pielonefrita acuta o infectie a parenchimului (tesutul care formeaza urina) si a pelvisului renal (parte a sistemului colector al urinii), care de obicei afecteaza unul dintre rinichi. Cel mai frecvent infectia este de origine bacteriana, este intalnita predominant la femei si apare intre 20 si 40 de ani.

Care sunt cauzele pielonefritei acute

Cauzele cele mai frecvente ale pielonefritelor sunt reprezentate de bacterii aerobe gram-negative, dintre care, cel mai frecvent, Escherichia coli. Toate organismele care cauzeaza cistita acuta pot cauza, de asemenea, si pielonefrita acuta. Speciile de Proteus sunt in mod particular importante, deoarece, produc o enzima numita ureaza, care determina alcalinizarea urinii si favorizeaza formarea litiazei renale (pietre). Stafilococii pot infecta rinichiul pe cala hematogena (prin diseminare dintr-un alt focar pe calea sangelui) si pot cauza abcese renale.

Care sunt factorii de risc ai pielonefritei acute

 • refluxul vezico - ureteral,
 • anomaliile de dezvoltare ale rinichilor,
 • nefroptoza (coborarea rinichiului din pozitia sa normala),
 • nefrolitiaza (pietrele formate in tesutul renal),
 • adenomul de prostata,
 • tumorile cailor urinare,
 • scaderea brusca in greutate,
 • consumul redus de lichide,
 • dereglarile metabolice,
 • diabetul zaharat,
 • hipercorticismul,
 • hiperuricemia,
 • sarcina,
 • imunodeficienta congenitala sau dobandita (infectia HIV, SIDA, tratamentul de lunga durata cu corticosteroizi sau citostatice)
 • focarele de infectie extrarenale,
 • investigatiile instrumentale ale tractului urinar, de exemplu cateterizarea vezicii urinare sau introducerea substantei de contrast in caile urinare

Cum se manifesta pielonefrita acuta

De obicei, primele acuze al bolnavului sunt tulburari mictionale asemanatoare celor ale unei cistite: usturimi la urinare, polakiurie (urinari frecvente si imperioase), urina tulbure, insa triada febra (39-40 grade)-dureri lombare-piurie este caracteristica acestei boli. Durerea este intensa, localizata, mai frecvent, la un singur rinichi sau la amandoi. Alte manifestari: greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, dureri musculare si articulare.

DIAGNOSTIC:

Modificarile care apar pe analizele de laborator sunt:
- leucocitoza cu devierea la stanga a formulei leucocitare (ceea ce denota inflamatie si infectie)
- sumarul de urina arata prezenta piuriei (puroi in urina), cilindrilor leucocitari (leucocite in urina), hematuriei (sange in urina) si proteinuriei usoare (proteine in cantitati anormale in urina)
- urocultura este obligatorie pentru identificarea germenului care a produs infectia

Cu exceptia cilindrilor leucocitari, bacteriemiei si a durerii in flanc, nici una dintre caracteristicile clinice sau de laborator nu este specifica pentru pielonefrita, asadar este importanta excluderea altor cauze de febra si de durere lombara (de spate). Ureea si creatinina (care arata functia renala) sunt in limite normale in pielonefrita necomplicata.

TRATAMENT:

Spitalizarea se impune daca pacientul este:
- copil (mai ales copil mic sau sugar)
- femeie gravida
- inalt febril
- deshidratat
- in faza de septicemie.

Datele recente indica ca pacientele gravide cu o stare generala buna (care "par sanatoase") pot fi tratate in ambulator, dar aceasta nu este abordarea standard.

Aceasta afectiune se trateaza empiric cu:
- cefalosporina de generatia a treia intravenos cu sau fara gentamicina
- fluorochinolona intravenos sau oral (fluorochinolonele administrate oral ating aceleasi niveluri serice ca si in administrarea intravenoasa)
- gentamicina si ampicilina
- ampicilina-sulbactam
- ticarcilina/acid clavulanic.

Tratamentul empiric se impune pana la obtinerea rezultatelor culturii si a sensibilitatii la antibiotice. Se evita gentamicina si fluorochinolonele la pacientele gravide.

Tratamentul antibiotic se administreaza intravenos pentru circa 48 - 72 ore sau mai mult, in functie de raspunsul clinic. Se continua cu antibiotice orale pentru inca 2 - 6 saptamani.

Se indica de asemenea medicatie simptomatica (care sa amelioreze durerea, febra si alte simptome ce pot aparea) si se asigura o hidratare adecvata si mentinerea debitului urinar cu fluide administrate oral sau intravenos.

In cazul in care pacientul nu are criterii de internare, se trateaza in ambulator timp de 10 zile pana la 6 saptamani cu antibiotice si simptomatice.

Daca starea pacientului nu se imbunatateste dupa 72 ore de terapie antimicrobiana adecvata, se suspecteaza o infectie suprapusa pe o litiaza renala (pietre) sau o obstructia la nivelul tractului urinar si se trateaza cat mai repede pentru a se evita aparitia complicatiilor. Daca pacientul nu raspunde la antibiotice si se stie ca agentul patogen este sensibil la antibioticele folosite curent, se suspecteaza pielonefrita emfizematoasa sau formarea unui abces. Tomografia computerizata va identifica pacientii cu aceste complicatii. La putinii pacienti care au o recadere dupa 2 saptamani de terapie, un tratament de 6 saptamani este de obicei curativ. Se ia in considerare cistouretrograma pe gol dupa rezolutia infectiei de tract urinar in cazul tuturor pacientilor cu recaderi frecvente sau cu simptome neobisnuite.

Uroculturile trebuie refacute la 1 - 2 saptamani dupa tratament la urmatoarele grupe de pacienti:
- gravide
- copii
- pacientii care raman simptomatici
- pacientii la care se indica terapie de supresie.

Uroculturile pentru monitorizarea ulterioara sunt optionale in cazurile celorlati pacienti in afara celor enumerati mai sus.

 

Masuri generale

- repaus la pat (pana la remisiunea febrei)

- hidratare per os sau parenteral

- dieta normosodata

Ce putem face pentru a preveni reaparitia pielonefritei

- evitarea constipatiei

- aport lichidian crescut pentru a asigura o diureza (cantitate de urina eliminate in 24 ore) abundenta

- urinari regulate (inainte de culcare, dupa contactul sexual, etc)

- tratarea corecta a infectiilor urinare joase sau a cistitelor

Comentarii

Ei bine , asta seara am fost la urgenta la spital si m-a despitat cu pielonefrita acuta.

Se pare ca mi-au recomandat un tratament , daca acesta nu se va resimti in primele 2 zile , va trebui sa ma internez. multumesc de informatii

Ei bine , asta seara am fost la urgenta la spital si m-a despitat cu pielonefrita acuta.

Se pare ca mi-au recomandat un tratament , daca acesta nu se va resimti in primele 2 zile , va trebui sa ma internez. multumesc de informatii

Ei bine , asta seara am fost la urgenta la spital si m-a despitat cu pielonefrita acuta.

Se pare ca mi-au recomandat un tratament , daca acesta nu se va resimti in primele 2 zile , va trebui sa ma internez. multumesc de informatii

Adaugă comentariu nou