Termen cautat
Categorie

Rinita alergica


GENERALITATI:

Ce este rinita alergica?

Rinita alergică este o boală inflamatorie cronică nazala indusa de expunerea la alergeni (acarieni, polen, mucegaiuri, etc.). Expunerea la acești stimuli declanșează un răspuns imun care duce la inflamarea mucoasei nazale și astfel apariția simptomelor.

Care este mecanismul rinitei alergice?

Mecanismul reacției alergice constă în două etape consecutive: faza de sensibilizare, timp în care sistemul imunitar identifică substanța străină, cum ar fi un alergen, faza alergice și a declanșat atunci când organismul intră din nou în contact cu alergen. Alergie poate afecta ochii, pielea și tractul respirator, cum ar fi nasul si bronhiile.

Cel mai frecvent mecanism, cauzand rinită, conjunctivită și astm alergic este o hipersensibilitate imediată.

Faza de sensibilizare

Când corpul vine în contact cu alergenul pentru prima dată (de exemplu, prin ingestie sau inhalare), acest lucru este recunoscut de un anumit tip de celule albe din sânge: macrofage. Aceste celule sunt prezente în membranele mucoase ale pielii și, în număr mare, fiind parte din prima linie de aparare imunitara a organismului.

Macrofagele transmit informații referitoare la primul contact cu alergenul a corpului la un alt tip de celule albe: celule B Limfocitele B sunt apoi transformate în celule plasmatice care produc cantități mari de un tip de anticorp responsabile pentru un răspuns alergic tipul de imunoglobulina E (IgE). Molecule de IgE sunt specifice pentru un anumit alergen, fiind găsite doar la persoanele alergice substanței în cauză.

Anticorpi IgE sunt rapid in sange si se leaga de celulele numite celule mastocitare in pielii și mucoaselor. Aceste celule conțin un număr mare de granule și au funcția de a capta alergenului pe următoarea ocazie când acesta contactul organismului.

Simultan, "memoria" primului contact dintre alergen și organismul este depozitat pentru un interval de timp extrem de lung (de până la câțiva ani) de un alt grup de celule ale sistemului imunitar, limfocitele T numită "memorie". Această primă fază este tăcut, care este, persoana care suferă de sensibilizare la un alergen nu se afișează nici un simptom. Simptomele alergice (cum ar fi curgerea nasului, inrosirea ochilor, lacrimare, dificultăți de respirație, înroșirea pielii și prurit) sunt declanșate doar prin contactul următoare, chiar dacă aceasta este, după un interval de timp îndelungat.

Faza de reacție alergică

Când al doilea contact "sensibilizat" la alergen, anticorpii individuali IgE legată la celulele mastocitare afișeze direct alergen, ceea ce duce la degranularea mastocitelor (eliberare de mărgele mici care conțin substanțe chimice). Printre alte substanțe, astfel de granule conține histamină, o substanță care joacă un rol esențial în răspunsul alergic, a fost responsabil pentru simptomele lor.

Informațiile referitoare la al doilea contact este transmisă de-a lungul corpului, ceea ce duce la amplificarea fenomenelor alergice.

Factorii de risc pentru rinita alergica

 • sexul masculin
 • istoric familial de alergii
 • persoane născute în timpul sezonului de aparitie a polenului.
 • expunerea frecventă la tutun
 • expunerea timpurie la antibiotice.
 • persoane care locuiesc sau lucrează în medii bogate în potențiali alergeni.

Rinita alergica nu este nimic mai mult decât o reacție alergică a cavității nazale,intalnita mai frecent la oameni cu alte tulburări de origine alergică, cum ar fi astmul, eczema, conjunctivită alergică, urticarie, etc.

Clasificarea rinitei alergice

În funcție de frecvența manifestărilor clinice, rinita alergică poate fi clasificata în:

 • rinita alergica sezoniera (care apare în anumite perioade ale anului)
 • perena (pe tot parcursul anului)
 • de conjunctura (simptome sporadice, în prezența alergenilor)
 • profesionala (simptome prezente în zilele de lucru si imbunatatirea lor in zilele libere)

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) clasificarea rinitei alergice trebuie să ia în considerare durata și severitatea simptomelor, inclusiv aspectele legate de calitatea vietii .În acest caz, aceasta poate fi clasificata ca:

 • intermitentă (simptome <4 zile pe săptămână sau <4 săptămâni);
 • persistentă simptome> 4 zile pe săptămână și> 4 săptămâni);
 • ușoară (simptomele nu afecteaza activitățile normale si somnul);
 • moderată (simptomele se resimt peste zi dar nu afecteaza somnul).

În conformitate cu Congresul International de Imunologie 2006, există și alte modalități de clasificare a rinitei, de exemplu, pe baza unor criterii clinice, frecvența și intensitatea simptomelor, citologie nazală și agenți cauzali, rinita poate fi, de asemenea, clasificate în acută, subacută și cronică.

Simptomele rinitei alergice

Simptomele rinitei alergice includ strănutul, rinoreea, congestie nazală, lăcrimarea ochilor si prurit nazal. Alte simptome frecvente sunt disfagia, disfonia, tuse si anosmie(lipsa mirosului).

Doua semne tipice ale rinitei alergice sunt accentuarea liniei pleoapelor inferioare (numite liniile Dennie-Morgan) și aparitia ceacanelor.

Rinitele alergice pot fi sezoniere dar mulți pacienți prezintă cu o rinită alergică aproape constant, cu numeroase episoade alergice pe tot parcursul anului, de obicei mai frecvente la cei care sunt expusi în mod constant la alergeni, fie la domiciliu fie la locul de muncă.

Dacă pacientul trăiește într-un mediu în care este expus la alergeni în mod frecvent, tendința este de agravare a simptomelor desi numarul alergenilor este acelasi. Acesti oameni devin extrem de sensibili dezvoltand un nou tip de rinita alergica, rinita de declanșare, care apare dupa expunerea la frig, fum sau miros puternic.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul pozitiv se confirma pe baza datelor anamnestice, a examenului clinic si a analizelor de laborator specifice.

Testele alergologice in scop diagnostic trebuie efectuate în contextul unui istoric care sugerează un declanșator (trigger) alergic. Un test pozitiv nu este suficient pentru diagnosticarea unei stari alergice. Testele de alergie pozitive au o oarecare specificacitate, dar nu indică întotdeauna reactivitate clinică, deoarece pot detecta si alergiile sezoniere pasagere.

Testul alergic specific al imunoglobulinei E(IgE) de tip I este evaluat prin masurarea IgE a alergenului specific.  Acest lucru poate fi realizat prin efectuarea testelor cutanate de testare (in vivo-scratch test) sau cu teste serologice (in vitro).

Alimentele și medicația sunt cauzele ratei mari de sensibilizare fals-pozitive. Orice scratch test ar trebui să fie efectuata într-un cadru medical supravegheat cu tratament pentru anafilaxie disponibil.

TRATAMENT:

Tratamentul pentru rinita alergica ar trebui să includă aspecte legate de curățenia de la locul unde persoana locuiește și își petrece majoritatea timpului său și prin luarea de medicamente pe cale intravenoasa si cale orala.

Inițial, scopul tratamentului este de a împiedica apariția unor crize alergice, evitând contactul cu agenți care provoacă simptome alergice. În cazul în care persoana încă nu știe care sunt alergenii declansatori isi poate efectua testele cutanate alergice.

Uneori este dificil de a evita complet toti alergenii, dar pot fi luate unele măsuri de reducere a expunerii, cum ar fi:

 • evitarea plimbarilor in natura in perioadele de maxima intensitate a factorilor alergici(primavara si toamna);
 • curățenia casei, evitarea obiectelor pe care se acumulează praf;
 • utilizarea hainelor de bumbac sau sintetice în loc de cele de lână;
 • eliminare umezelii;
 • evitarea poluarii.

Tratament medicamentos

Tratamentul medical pentru rinita ar trebui să fie prescris de către medic, în cazul în care prevenirea și eliminarea alergenilor nu au fost eficiente. Tratamentul va depinde de tipul și severitatea simptomelor, de vârsta și existența bolilor asociate. În mod normal, se utilizează următoarele medicamente:

 • Antihistaminice orale - blochează efectele histaminei care cauzeaza rinita alergică. De obicei ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi strănutul, mancarimea si curgerea nasului, dar nu sunt la fel de eficace împotriva congestiei nazale.  Cele mai frecvente sunt: loratadină, desloratadină, cetirizină, levocetirizină, difenhidramina, clemastine și fexofenadină. Dintre acestea, noi formule care conțin loratadină și cetirizina, cauzeaza putin sau deloc somnolență.
 • Decongestionante: ajuta la reducerea simptomelor de congestie nazala,reducerea secretiilor, dar nu ar trebui să fie utilizat pentru mai mult de trei zile consecutive, acestea pot provoca dependenta.Aceste substanțe sunt pseudoefedrina, fenilefrina, și oximetazolina.
 • Corticosteroizi nazali: sunt de obicei cel mai eficient tratament pentru rinita alergică și funcționează foarte bine atunci când este utilizat în prevenirea crizelor. Opțiunile sunt: fluticazonă, mometazona, budesonid, flunisolid, triamcinolon și beclometazonă.
 • Injectii rapide pentru alergie: se recomandă în cazul în care cauza alergie nu poate fi evitată și simptome sunt greu de controlat. Constă în a lua injectii regulate de alergeni, administrat în doze crescătoare, ajutând organismul să se adapteze la antigenul. In prezent exista doar pentru cei mai comuni alergeni precum polenul, acarienii din praf, păr de animale. Tratamentul durează câțiva ani și nu trebuie să fie întrerupt sub riscul de pierdere a eficacității.

Tratamentul chirurgical se impune in cazul complicatiilor rinitei alergice (sinuzita, otite, polipi nazali).

Bibliografie
1. http://emedicine.medscape.com/article/2068676-overview 2. http://emedicine.medscape.com/article/134825-treatment#a1128 3. Devulder Bernard, Guillevin Loic, Queneau Patrice ,Schaeffer Annete- " Tratat de Imunopatologie si alergologie" Anul aparitiei: 1999

Comentarii

Nu cred ca problema este legata de medicatia pe care o folositi, ci cel mai probabil persista contactul cu alergenul ( substanta la care sunteti alergica).

Cateva sfaturi simple pot reduce simptomele rinitei. Ele sunt in functie de tipul de alergenul. Este dificil de evitat polenul in perioadele cu schimbari climatice si in timpul sezonului de polenizare. Cu toate acestea, cateva precautii simple pot reduce cantitatea de polen inhalata:
-Informati-va despre vreme inainte de a face o plimbare la tara: cantitatea de polen din aer creste in zilele cu vant si, mai ales inainte de furtuni;
-Nu merge intr-o masina decapotabila in timpul sezonului de polenizare
-Spalati-va parul dupa o plimbare in aer liber
-Evitati sa dormiti cu fereastra deschisa in cazul in care patul este aproape de fereastra
-Inchideti ferestrele cand se tunde iarba
Daca sunteti alergic la praf, cateva masuri sunt utile, in special in camera:folositi huse speciale anti-praf pentru saltele, perne si plapuma,patul trebuie sa fie cu picioare(salteaua nu ar trebui sa fie direct pe sol),evitati mobilierul tapitat,tratamentul regulat cu acaricide.
Trebuie sa evitati perdelele si sa eliminati din camera animalele impaiate. Este de preferat sa aveti  bibliotecile inchise,in locul rafturilor de carti.
Daca sunteti alergic la parul animalelor,renuntarea la ele este cea mai buna solutie. Daca acest lucru nu este posibil, cel putin interziceti accesul in animalului camera personala.Filtrele HEPA reduc densitatea de alergeni din aer.

Multa sanatate!

Nu cred ca problema este legata de medicatia pe care o folositi, ci cel mai probabil persista contactul cu alergenul ( substanta la care sunteti alergica).

Cateva sfaturi simple pot reduce simptomele rinitei. Ele sunt in functie de tipul de alergenul. Este dificil de evitat polenul in perioadele cu schimbari climatice si in timpul sezonului de polenizare. Cu toate acestea, cateva precautii simple pot reduce cantitatea de polen inhalata:
-Informati-va despre vreme inainte de a face o plimbare la tara: cantitatea de polen din aer creste in zilele cu vant si, mai ales inainte de furtuni;
-Nu merge intr-o masina decapotabila in timpul sezonului de polenizare
-Spalati-va parul dupa o plimbare in aer liber
-Evitati sa dormiti cu fereastra deschisa in cazul in care patul este aproape de fereastra
-Inchideti ferestrele cand se tunde iarba
Daca sunteti alergic la praf, cateva masuri sunt utile, in special in camera:folositi huse speciale anti-praf pentru saltele, perne si plapuma,patul trebuie sa fie cu picioare(salteaua nu ar trebui sa fie direct pe sol),evitati mobilierul tapitat,tratamentul regulat cu acaricide.
Trebuie sa evitati perdelele si sa eliminati din camera animalele impaiate. Este de preferat sa aveti  bibliotecile inchise,in locul rafturilor de carti.
Daca sunteti alergic la parul animalelor,renuntarea la ele este cea mai buna solutie. Daca acest lucru nu este posibil, cel putin interziceti accesul in animalului camera personala.Filtrele HEPA reduc densitatea de alergeni din aer.

Multa sanatate!

Nu cred ca problema este legata de medicatia pe care o folositi, ci cel mai probabil persista contactul cu alergenul ( substanta la care sunteti alergica).

Cateva sfaturi simple pot reduce simptomele rinitei. Ele sunt in functie de tipul de alergenul. Este dificil de evitat polenul in perioadele cu schimbari climatice si in timpul sezonului de polenizare. Cu toate acestea, cateva precautii simple pot reduce cantitatea de polen inhalata:
-Informati-va despre vreme inainte de a face o plimbare la tara: cantitatea de polen din aer creste in zilele cu vant si, mai ales inainte de furtuni;
-Nu merge intr-o masina decapotabila in timpul sezonului de polenizare
-Spalati-va parul dupa o plimbare in aer liber
-Evitati sa dormiti cu fereastra deschisa in cazul in care patul este aproape de fereastra
-Inchideti ferestrele cand se tunde iarba
Daca sunteti alergic la praf, cateva masuri sunt utile, in special in camera:folositi huse speciale anti-praf pentru saltele, perne si plapuma,patul trebuie sa fie cu picioare(salteaua nu ar trebui sa fie direct pe sol),evitati mobilierul tapitat,tratamentul regulat cu acaricide.
Trebuie sa evitati perdelele si sa eliminati din camera animalele impaiate. Este de preferat sa aveti  bibliotecile inchise,in locul rafturilor de carti.
Daca sunteti alergic la parul animalelor,renuntarea la ele este cea mai buna solutie. Daca acest lucru nu este posibil, cel putin interziceti accesul in animalului camera personala.Filtrele HEPA reduc densitatea de alergeni din aer.

Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic ORL pentru consult de specialitate. Tratamentul este corect.  Tratamentul rinitei alergice se bazeaza pe evitarea contactului cu alergenii. Sprayul nazal pentru alergii Sinol foloseste Capsaicin. Capsaicinul desensibilizeaza membranele mucoase facandu-le mult mai putin susceptibile la alergeni. Sinol va interupe congestia nazala intr-un mod rapid, va curata si umezi nasul, pastrandu-va caile repiratorii, curate si libere de bacterii in acelasi timp prevenind si declansarea de alergii.  Visine se recomand la pacienti cu afectiuni alergice pentru decongestionarea mucoasei si alinarea simptomatica a edemului conjunctival. Multa sanatate!

Buna ziua. Eu am luat tratamentul cu enzima best serrapeptase de aproape doua luni si ma simt foarte bine, mai am putin si termin cele 3 luni de tratament si o sa mai revin cu noutati.

Ati incercat salinoterapia? Tratamentul in salinele naturale sau artificiale este eficient in cazul rinitelor dar si a alergiilor la chimicale, poluanti, polen, ambrozie etc.

Noi, la salina artificiala Salimed, am avut destule cazuri de acest fel. Evident, consultati si medicul dvs.

 

Va recomand un consult ORL, probabil simptomele rinosinusale se datoreaza recidivei. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou