Esti aici:Boli / Afectiuni / Rinita alergica


Rinita alergica


Generalitati

Ce este rinita alergica?
Rinita alergica se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei nazale. Aceasta se manifesta printr-un simptome tipice(stranut,obstructie nazala) si apare datorita unei reactii imunologice excesive in prezenta unei substante straine, denumita alergen. Alergenii sunt componente naturale ale mediului, cum ar fi polenul sau parul, dar sistemul imunitar al unei persoane sensibile (alergice) reactioneaza necorespunzator. Rinitele alergice pot fi asociate cu astmul bronsic, conjunctivita alergica si alte boli, cum ar fi sinuzita sau otita.

Rinitele alergice, inflamatii ale cailor respiratorii superioare, se produc atunci cand o persoana alergica intra in contact cu alergenul. Aceasta afecteaza peste 25% din adolescenti si adulti sub 50 de ani.

Care este mecanismul rinitei alergice?
In prezenta unui alergen (substanta straina ce initiaza un raspuns imun: producerea de anticorpi), sistemul imunitar reactioneaza patologic (exagerat) la alergen si elibereaza histamina, care determina inflamatia mucoasei nazale.

Rinita alergica se caracterizeaza printr-o reactie anormala a mucoasei nazale la un alergen. Aceste alergii provoca o reactie inflamatorie responsabila de simptomele rinitei. Mecanismul rinitei alergice este un fenomen complex, care consta din 2 etape:

1.Faza de sensibilizare
Faza de sensibilizare incepe la primul contact al persoanei cu alergenul. Alergenul este considerat de catre sistemul imunitar ca o substanta periculoasa. Acesta este capturat de catre macrofage (celulele cu rol de aparare).Macrofagele comunica cu limfocitele care vor secreta anticorpi (IgE) specifice pentru alergenul in cauza. Aceste IgE se vor lega la suprafata mastocitelor.
 

2. Faza de reactie alergica
In cazul in care organismul intra din nou in contact cu alergenul,acesta este recunoscut de IgE prezente la suprafata mastocitelor de la nivelul mucoasei nazale. IgE declanseaza eliberarea de histamina, care determina manifestari clinice ale rinitei(determina vasodilatatie capilara) .

Care sunt tipurile de rinita alergica?
Exista doua tipuri:

 • rinita alergica sezoniera-apare in principal datorita alergiei la polenul copacilor, ierburilor si gramineelor ,simptomele apar in fiecare an in aceeasi perioada de timp.
 • rinita alergica persistenta(perena)-simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului, se datoreaza alergenilor care se gasesc in permanenta in mediul inconjurator (acarieni,parul animalelor, mucegai) 

Rinita alergica sezoniera
Caracteristicele rinitei alergice sezoniere sunt debutul in general primavara in cazul alergiei la polen, reactia alergica este  imediata si poate fi destul de violenta. Poate incepe prin stranut, de multe ori in salve, nasul incepe sa curga, cu secretii nazale clare. Apoi, nasul este infundat (ambele narile in acelasi timp), si apare pruritul(mancarime) intens. In acelasi timp, ochii incep sa devina umezi,apare lacrimare excesiva,respiratia devine dificila si suieratoare(wheezing) si apare tusea. In jumatate din cazurile de alergie la polen, aceste simptome sunt asociate cu cele de conjunctivita alergica.

In cele mai severe cazuri,poate apare o criza de astm bronsic si ,in cazul contactului direct cu pielea (adesea pe pielea usor umeda), se poate dezvolta urticarie asociata cu rinita.

Rinita alergica persistenta
In cazul rinitei alergice persistente, simptomele sunt identice, dar de intensitate mai scazuta: nas este usor infundat tot timpul anului si secretiile nazale in cantitate mica. Aceste semne pot fi de intensitate variabila, in functie de tipul de alergen,cantitatea de alergen prezenta in aer si de gradul de sensibilitate al persoanei. Rinita provocata de o alergie la parul animalelor este adesea asemanatoare rinitei alergice sezoniere. In cazul alergiei la acarieni, rinita alergica se poate, de asemenea, asocia cu o criza de astm bronsic. Aceasta se produce mult mai des dimineata deoarece cantitatea de acarieni este mai mare, acarienii sunt mai mari decat particulele de polen si au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge in bronhii.

Care sunt factorii de risc?
Alergiile respiratorii sunt in crestere alarmanta in ultimii ani. Dintre alergiile respiratorii,rinitele alergice sunt acum o problema majora de sanatate publica la nivel global.

Pentru a explica aceasta crestere,au fost incrimnati mai multi factori:

 • Imbunatatirea igienei reduce frecventa infectiilor,dar determina un raspuns imun alergic
 • Cresterea expunerii la alergeni de uz casnic asociata cu o mai buna izolare a caselor si utilizarea aerului conditionat
 • Iritantii casnici (aerosoli, vapori de la produse de uz curent, parfumuri si cosmetice)
 • Fumatul pasiv in cazul copiilor
 • Poluarea aerului, inclusiv de la automobile (particule de diesel, NO, CO, ozon)
 • Cresterea concentratiei de polen si modificarea calitatii acestuia datorita schimbarilor climatice si poluarii atmosferice
 • Modificarea obiceiurile alimentare
 • Factori genetici

Istoricul familial de alergie este un factor de risc major pentru rinitele alergice. In cazul in care un membru al familiei sufera de alergii, riscul de dezvoltare a rinitei alergice este mai mare. Riscul un copil este estimat intre 20- 40% daca un parinte este alergic si 40-60% daca ambii parinti sunt alergici,fata de 5-15% in cazul in care nu exista istoric familial de alergie.

Care sunt cauzele rinitei alergice?
Rinita alergica este de obicei provocata de polenul plantelor cu flori (stamine), transportat de vant sau de insecte. Se poate vorbi, in acest caz, de polinoza. In alte cazuri, este datorata alergiei la acarienii din praf,parul sau penele animalelor domestice sau de diverse produse chimice (adezivi, solventi, vopsele).

Care sunt simptomele rinitei alergice?
Pacientul prezinta:

 • Stranut intens,violent,in salve
 • Secretii nazale apoase
 • Obstructie nazala brusca,completa,bilaterala
 • Pruritul(mancarimea) nazal este adesea asociat, precum si conjunctivita cu lacrimare excesiva, prurit ocular, senzatia de corp strain la nivelul pleoapelor
 • Durerea de cap, senzatia de tensiune la nivelul sinusurilor si nevralgiile(durere provocata de o iritatie a unui nerv senzitiv) sunt posibile
 • Uneori apare oboseala, iritabilitatea si insomnia, atunci cand rinita alegica dureaza mai multe zile sau saptamani
 • Fotosensibilitate (ochii care sunt sensibili la lumina)
 • Respiratie pe gura din cauza nasului infundat
 • Miros alterat
 • Durere a fetei
 • Cearcane ("ochi vanat" datorat alergiilor)
 • Actiunea de frecare frecventa a nasului, care poate provoca escoriatii (rani superficiale) pe suprafata nasului (escoriatii alergice)
 • Frecarea frecventa a nasului cu palma orientata in sus poate reduce mancarimea si sa se deschida caile nazale ("salutul"alergic). Aceasta este des intalnita la copii.

Polinoza este un tip de rinita alergica. Boala afecteaza ochii, nasul, gatul si, uneori,plamanii. Polinoza este o reactie clasica la polen, care apare in timpul sezonului de polen (aprilie-mai-iulie-septembrie).

Polenul transportat de curentii de aer sau de vant ajunge la organul tinta. Simptomele pe care pacientul le acuza sunt datorate reactiilor inflamatorii:

 • Ochiul devine rosu si pruriginos inainte de a incepe sa lacrimeze excesiv,iar pleoapele sunt umflate
 • Pruritul (mancarime) nazal asociat cu Stranut si secretii nazale apoase
 • Tuse uscata la inceput,apoi productiva (plina).

Alergiile sunt adesea prezente in istoricul pacientului sau al familiei sale: astm, eczeme, urticarie.

Semne de alarma
Simptomele rinitei alergice sunt bine cunoscute: secretii nazale, obstructia nasului, stranut, mancarime,lacrimare excesiva,ochi iritati, etc.

Cu toate acestea,uneori pot apare simptome atipice. Acestea trebuie sa atraga atentia si sa conduca la investigatii suplimentare (examen ORL). Aceste semne pot ascunde polipoza nazala sau chiar cancer nasofaringian . Pentru a nu ignora aceste afectiuni grave, sapte simptome atipice  ar trebui sa ridice sa ridice un semn de intrebare:

 • Durere
 • Sangerare
 • Unilateralitatea simptomelor
 • Secretie nazala purulenta 
 • Pierderea mirosului
 • Esuarea tratamentui bine condus
 • Reaparitia simptomelor

 

Care sunt complicatiile rinitei alergice?

 • Astm bronsic
 • Faringita
 • Polipoza nazala (prezenta polipilor la nivelul nasului)
 • Sinuzita
 • Eliberarea de histamina in cantitate foarte mare poate duce la soc anafilactic, care se caracterizeaza, in principal, prin insuficienta acuta circulatorie,afectarea respiratorie si cutanata.

Diagnostic

Anamneza
Prima etapa de diagnostic se numeste anamneza sau istoric. Intrebarile urmaresc sa stabileasca:

 1. Intensitatea simptomelor si frecventa acestora
 2. Posibilele complicatii sau bolile asociate (astm, sinuzite, etc.)
 3. Prezenta simptomelor sugestive pentru o alergie, cum ar fi conjunctivita sau pruritul 
 4. Depistarea factorilor declansatori din mediul inconjurator, de exemplu,modificarea simptomelor in timpul vacantelor, prezenta in casa a unei pisici sau a unui caine 
 5. Istoricul familial de alergie

Examenul ORL
In cazul unei rinite alergice, este necesar examenul rinoscopic. Rinoscopia anterioara consta in plasarea succesiva in fiecare nara a unui specul in forma de con scobit, format adesea din doua valve departabile cu ajutorul unui surub, care permite sa se observe partea anterioara a foselor nazale. Daca rezultatele obtinute se dovedesc insuficiente, medicul poate sa le completeze cu o rinofibroscopie. Medicul introduce in nara pacientului asezat in fata lui un fibroscop nazal (un tub scurt dotat cu un sistem optic si fibre de sticla care constituie tubul de iluminare) pe care il face sa inainteze in fosele nazale. Examenul nasului este esential pentru rinita alergica persistenta, in cazul unor simptome atipice sau in caz de risc de cancer nasofaringian. Rinomanometria este o tehnica care masoara fluxul de aer din nas. Testul furnizeaza o estimare a congestiei nazale  sau obstructionare datorita polipilor nazali si a altor cauze. Cu toate acestea, rinomanometria necesita mult timp pentru a fi efectuata si in general este folosita doar in cercetare.

Testele alergologice

Testele cutanate
Testele cutanate sunt necesare, dar nu intotdeauna obligatorii pentru diagnostic. Acestea permit evidentierea alergiei. Cele mai des utilizat este prick-testul. Practic, o picatura de solutie diluata de alergen este injectata la nivelul pielii antebratului.Pentru a evita o interpretare gresita, alergologul face un test pozitiv si unul negativ (de control). Testul pozitiv provoaca induratie si roseata,cel negativ nu trebuie sa provoace nici o reactie. Citirea rezultatelor se face dupa 25 de minute.

Testul intradermic- consta in injectarea de alergeni sub piele(intradermic). Citirea rezultatelor se face imediat (dupa 25 de minute) sau tardiv (dupa 48 de ore).Este un test mai sensibil decat testul prick, dar cu un procent mai mare de reactii fals pozitive.

Testul patch - sunt aplicati plasturi ce contin o cantitate mica de alergen la nivelul pielii spatelui si se observa reactiile locale. Citirea rezultatelor se face dupa 36-72 de ore.

Testele sangvine
Testele sangvine sunt teste indirecte.Masurarea concentratiei sanguina de imunoglobulina (IgE) totala este posibilă prin folosirea PRIST (Paper Radio Immuno Sorbent Test).In cazul alergiilor imunoglobulinele sanguine sunt crescute.Determinarea imunoglobulinelor specifice se face cu ajutorul tehnicii Rast(Radio Allergo Sorbent Test). Un test sanguin se considera pozitiv daca titrul (concentratia) IgE specifice este de cel putin 4 ori mai mare fata de valorile normale.

Masurarea IgE specifice ofera informatii similare testelor cutanate. Testele sangvine sunt utilizate atunci cand exista o discrepanta intre testele cutanate si alergenii suspectati, atunci cand se doreste testarea la un alergen rar,indisponibil pentru testarea cutanata sau atunci cand tratamentul sau bolile asociate  contraindica testele cutanate.

Testele de  provocare la stimulare nazala sunt mai rar utilizate,dar sunt folosite in cercetarile realizate pentru a stabili eficienta medicamentelor asupra simptomelor rinitei alergice  si trebuie sa fie efectuate de catre alergolog. Aceste teste  constau in plasarea de solutii de alergeni intr-o singura nara si monitorizarea simptomelor de rinita.

Examenele imagistice
Radiografiile,computer tomografia( CT) si rezonanta magnetica nucleara(IRM) nu pot depista rinita alergica in mod direct, dar pot evalua prezenta unor afectiuni coexistente. Radiografia sau scanarea CT ale sinusurilor pot fi folosite la identificarea infectiilor sinusurilor, inflamatii cronice (ingrosarea conturului mucoasei sinusurilor nazale ) - de obicei  intalnita la persoanele cu astm, a defectelor structurale ale nasului sau mai rar, cancer.

Stabilirea severitatii rinitei alergice
Medicii de utilizeaza pentru stabilirea gravitatii rinitei alergice o clasificare a OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii):

 • Rinita alergica usoara:fara simptome importante, somn normal, activitati normale in timpul zilei.
 • Rinita alergica moderata pana la severa:prezenta simptomelor importante, perturbarea somnului, afectarea activitatiii pe timpul zilei ,precum si activitate scoalara perturbata.
 • Rinita alergica cu simptome intermitente: mai putin de 4 zile pe saptamana sau mai putin de 4 saptamani.
 • Rinita alergica cu simptome persistente: mai mult de 4 zile pe saptamana sau mai mult de 4 saptamani.

Tratament

Tratamentul rinitei alergice se bazeaza pe evitarea contactului cu alergenii,medicamente si imunoterapie specifica (desensibilizare).

Evitarea contactului cu alergenii
Cateva sfaturi simple pot reduce simptomele rinitei. Ele sunt in functie de tipul de alergenul. Este dificil de evitat polenul in perioadele cu schimbari climatice si in timpul sezonului de polenizare. Cu toate acestea, cateva precautii simple pot reduce cantitatea de polen inhalata:

 • Informati-va despre vreme inainte de a face o plimbare la tara: cantitatea de polen din aer creste in zilele cu vant si, mai ales inainte de furtuni;
 • Nu merge intr-o masina decapotabila in timpul sezonului de polenizare
 • Spalati-va parul dupa o plimbare in aer liber
 • Evitati sa dormiti cu fereastra deschisa in cazul in care patul este aproape de fereastra
 • Inchideti ferestrele cand se tunde iarba

Daca sunteti alergic la praf, cateva masuri sunt utile, in special in camera:folositi huse speciale anti-praf pentru saltele, perne si plapuma,patul trebuie sa fie cu picioare(salteaua nu ar trebui sa fie direct pe sol),evitati mobilierul tapitat,tratamentul regulat cu acaricide.

Trebuie sa evitati perdelele si sa eliminati din camera animalele impaiate. Este de preferat sa aveti  bibliotecile inchise,in locul rafturilor de carti. Daca sunteti alergic la parul animalelor,renuntarea la ele este cea mai buna solutie. Daca acest lucru nu este posibil, cel putin interziceti accesul in animalului camera personala.Filtrele HEPA reduc densitatea de alergeni din aer.

Decongestionante nazale
Decongestionantele nazale contin simpatomimetice care stimuleaza eliberarea catecolaminelor (mediatorii sistemului nervos simpatic) si determina vasoconstrictie la nivelul mucoasei nazale.Spray-urile decongestionante sunt multe si foarte eficiente pentru inlaturarea obstructiei nazale,dar utilizarea lor prelungita prezinta riscul rinita atrofica secundara.

Decongestionantele nazale ar trebui sa fie administrate numai ca la inceputul tratamentului si folosirea lor ar trebui sa fie limitata la cinci zile.

Antihistaminice
Antihistaminicele actioneaza impotriva histaminei,substanta care provoaca simptomele de alergie (curgerea nasului, stranut, pruritul nazal,ocular si la nivelul gatului).Antihistaminicele administrate oral amelioreaza simptomele oculare, rinoreea,stranutul si iritatia nazala, dar are efect foarte redus asupra congestiei nazale. In cazul primului episod de rinita alergica este recomandat un antihistaminic administrat oral, eventual in combinatie cu un corticosteroid nazal.

Utilizarea antihistaminicelor este limitata datorita riscului de sedare.Printre efectele adverse ale antihistaminicelor sunt aritmiile cardiace si prelungirea intervalului QT.

Corticosteroizi
Corticosteroizii sunt hormoni cu efect antiinflamator si de blocare a reactiei alergice.Utilizarea corticosteroizilor nazali reduce congestia nazala si alte simptome. Deoarece sunt necesare mai multe saptamani pentru a fi eficienti, este recomandat sa nu utilizati corticosteroizii in monoterapie. La dozele recomandate riscul de reactii adverse este foarte redus. Reactiile adverse precum iritatia nazala, senzatia de arsura, epistaxis(hemoragie nazala) sunt de obicei usoare si tranzitorii. Rar, efecte secundare mai serioase pot include deteriorarea si infectia sinusurilor. Utilizarea de steroizi (cortizon) oral trebuie sa se limiteze la formele severe rinita si sa nu depaseasca 2 saptamani.

Cromoglicat de sodiu
Cromoglicatul de sodiu  este administrat cu ajutorul nebulizatorului si previne producerea de histamina si a altor mediatori.Cromoglicatul de sodiu poate fi utilizat local ca o masura preventiva,la nivelul ochilor sau nasului. Este deosebit de util la copii, deoarece reactiile adverse sunt rare. Tratamentul cu cromoglicatul de sodiu trebuie initiat inainte de perioada critica.

Coliruri
Pentru a reduce lacrimarea excesiva, medicul va poate prescrie coliruri cu substante vasoconstrictoare adesea in asociere cu un antiseptic. In mod similar, colirurile antialergice pe baza de cromoglicat de sodiu sunt eficiente in reducerea disconfortului ocular.

Atropina
Disponibila intr-un spray nazal pe baza de reteta, bromura de ipratropium ajuta la linistirea unui nas care curge foarte puternic impiedicand glandele din nas sa produca lichid in exces. Nu este eficienta pentru tratarea congestiei, a stranutului sau a scurgerii postnazale. Efectele secundare usoare includ : uscaciunea nasului, sangerari nazale si dureri in gat. Rar poate cauza efecte secundare mai severe cum ar fi vedere incetosata, ameteala si dificultati de urinare. Medicamentul nu este recomandat pentru persoane cu glaucom sau barbati cu prostata marita.

Imunoterapia
Desensibilizarea inseamna injectarea treptata a unor doze mici de alergeni, pe o perioada mai lunga de timp (3-5 ani). Imunoterapia poate fi in special eficienta daca sunteti alergici la parul de pisica, la acarieni sau la polenul produs de copaci, iarba si buruieni. La copii, imunoterapia ii poate ajuta sa previna aparitia astmului. Aceasta tehnica nu functioneaza intotdeauna. Are mai multe dezavantaje ,in special, riscul de soc anafilactic , uneori sever, care necesita interventia medicului si detinerea de echipamente adecvate pentru resuscitare (adrenalina, oxigen, cortizon).

Tratamentul termal
Tratamentul termal poate avea un efect benefic asupra rinitei alergice. Tratamente sunt recomandate in cazul  este rinitelor frecvent suprainfectate.

Tratamentul in functie de severitatea rinitei alergice:

 • Pentru rinita alergica usoara:tratamentul de baza este un antihistaminic 
 • Pentru rinita alergica moderata: un antihistaminic si corticosteroizi local(picaturi)
 • Pentru rinita alergica foarte severa: alte tratamente specifice pot fi prescrise precum steroizi oral

 

Imagini

rinita alergica 1.jpgrinita alergica 2.jpgrinita alergica 3.jpegrinita alergica 4.jpgrinita alergica 6.jpgrinita alergica 7.gifrinita alergica 8.jpgrinita alergica 9.jpg

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
 • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
 • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Well this form nausea was completely new to me, this really did help me to learn a lot about how to not panic when at a situation at which we might have to deal with it. Thanks for sharing such vital information.  http://www.outlookemailhelps.com

Nu stiu exact daca chiar am alergie deoarece sunt aproape tot timpul in casa si singurul suspect poate fi aerosolul de camera(parfumul de camera) dar stranut destul de frecvent, secretia nazala este purulenta si am dureri constante dar nesimnificative la nivelul nasului, mai exact la piramida nasului.

Astept cu plăcere un răspuns , va rog.

Multumesc!

am avut operatie de deviatie de sept,sinuzita etmoidala acuta,sinuzita maxiloetmoidala bilaterala polipoasa,polipoctomie nazala,etmoidectomie anterioara,luxatia laterala inf bilateral, dar despre asta imi reapar simtomele de polipoza nazala si rinita acuta, adica stranut foarte tare , imi curge nasul si ma umflu foarte tare la fata. nu stiu ce as mai putea face. poate cineva sa imi dea o parere? sunt disperata in asteptarea unui raspuns. operatiile  au  avut loc la bucuresti.

Va recomand un consult ORL, probabil simptomele rinosinusale se datoreaza recidivei. Multa sanatate!

Am avut bonsita astmatiforma pana la varsta de 14 ani. Am ramas cu simptomele rinitei alergice. LA 19 ani mi s-a facut mucotomie deoarece nu mai puteam respira pe nas. Am fost de cateva ori la Govora si m-am simtit mai bine. Dupa fiecare raceala raman cu obstructie nazala. Ma trezesc noaptea cu gura uscata iar dimineata nu ma simt odihnita. Ca si astmul bonsic este o boala pe care multi nu o inteleg. De multe ori ma simt jenata(mai ales la serviciu). Am folosit Singuler cateva luni dar dupa ce l-am intrerupt m-am simtit mai rau. La antihistaminice nu simt nici o ameliorare a simptomelor.

De vreun an si jumatate ma confrunt cu niste simptome care acum par din ce in ce mai accentuate. Acum stranut foarte des, imi curge nasul si daca ma trezesc noaptea mi se infunda nasul imediat. Dimineata cand respir aer mai rece, stranut de vreo 6-7 ori la rand si la fel cand dau de mirosuri ceva mai persistente. Resimt si o oarecare mancarime la nivelul nasului si a ochilor. Acum un an am fost la alergolog si m-a testat la diversi alergeni, si a reiesit ca as fi foarte putin alergica la praf. Mi-a dat Avamys, dar nu a avut cine stie ce afect. Am mai luat eu Claritine, si doar in prima si a doua seara am vazut un efect vizibil. Apoi, nu am mai observat nici un efect. In prezent, stranutul si secretiile nazale sunt foarte intense. Ce ar trebui sa fac? Cui sa ma adresez sa ma pot trata in vreun fel?

Ati incercat salinoterapia? Tratamentul in salinele naturale sau artificiale este eficient in cazul rinitelor dar si a alergiilor la chimicale, poluanti, polen, ambrozie etc.

Noi, la salina artificiala Salimed, am avut destule cazuri de acest fel. Evident, consultati si medicul dvs.

 

Va recomand consult alergologic si consult ORL. Multa sanatate!

Buna ziua! 

De aproximativ o luna prezint aceleasi simptome descrise de dumneavoastra, dar pe langa macarimea nazala si oculara, si amigdalele imi produc o senzatie de disconfort. Mi-au fost prescrise Visine si Sinol, dar isi fac efectul pe moment. Nu ma mai pot odihni bine deloc si as dori sa va rog daca mi-ati putea oferi un sfat in privinta medicamentatiei.

Va multumesc!

Va recomand sa va adresati unui medic ORL pentru consult de specialitate. Tratamentul este corect.  Tratamentul rinitei alergice se bazeaza pe evitarea contactului cu alergenii. Sprayul nazal pentru alergii Sinol foloseste Capsaicin. Capsaicinul desensibilizeaza membranele mucoase facandu-le mult mai putin susceptibile la alergeni. Sinol va interupe congestia nazala intr-un mod rapid, va curata si umezi nasul, pastrandu-va caile repiratorii, curate si libere de bacterii in acelasi timp prevenind si declansarea de alergii.  Visine se recomand la pacienti cu afectiuni alergice pentru decongestionarea mucoasei si alinarea simptomatica a edemului conjunctival. Multa sanatate!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.