Esti aici:Boli / Afectiuni / Tiroidita Hashimoto sau tiroidita autoimuna


Tiroidita Hashimoto sau tiroidita autoimuna


Generalitati

Ce este tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o boala care afecteaza tiroida, o glanda mica situata la baza gatului, mai jos de marul lui Adam. Glanda tiroida este parte a sistemului endocrin, care produce hormoni care coordoneaza multe dintre activitatile corpului. In tiroidita Hashimoto, de asemenea cunoscuta sub numele de tiroidita autoimuna limfocitara, sistemul imunitar ataca glanda tiroida. Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna (organismul produce anticorpi impotriva tesuturilor proprii), dar poate avea si o componenta ereditara (familiala). Se caracterizeaza prin producerea de celulele imune si autoanticorpi de catre sistemul imunitar al organismului, care pot deteriora celulele tiroidiene si compromite capacitatea lor de a produce hormoni tiroidieni. Inflamatia care rezulta adesea duce la o scadere a activitatii glandei tiroide (hipotiroidie). Tiroidita Hashimoto este una din cele mai frecvente cauze de hipotiroidism. Tiroidita Hashimoto este de 5-10 ori mai frecventa la femei decat la barbati si de cele mai multe ori debuteaza la varsta adulta. Incidenta bolii creste la pacientii cu tulburari cromozomiale, inclusiv cei cu sindrom Down, Turner sau Klinefelter.

Care sunt cauzele aparitiei tiroiditei Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o afectiune cauzata de inflamarea glandei tiroide. Este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca organismul ataca inadecvat glanda tiroida, ca si cand ar fi tesut strain (organismul nu mai recunoaste ca fiind al sau glanda tiroida). Cauza principala a procesului autoimun este inca necunoscuta. Cauza directa a afectiunii poate fi orice proces ce afecteaza integritatea glandei tiroide si contribuie la trecerea tireoglobulinei in sange: traume postoperatorii, distrugerea tesutului tiroidian cu iod radioactiv, procese inflamatorii sau tratamente prelungite si nerationale cu iod (gusa sporadica).

Tiroidita Hashimoto tinde sa apara in familii (are o componenta genetica) si este asociata cu o grupare de alte afectiuni autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1 si boala celiaca. Testele de sange la pacientii cu tiroidita Hashimoto dezvaluie un nivel crescut de anticorpi impotriva unei enzime ce se gaseste in interiorul tiroidei numita peroxidaza tiroidiana. Ca rezultat al interactiunii anticorpilor cu peroxidaza tiroidiana se dezvolta inflamatia la nivelul glandei tiroide, glanda tiroida este distrusa, iar pacientul in cele din urma prezinta hipotiroidism (deficit de hormoni tiroidieni).

Tiroidita Hashimoto este uneori asociata cu alte boli autoimune: boala Addison (insuficienta suprarenaliana), diabet zaharat de tip 1, hipoparatiroidism, vitiligo, anemia pernicioasa, boli ale tesutului conjunctiv (de exemplu poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjögren) si sindromul Schmidt (boala Addison, diabet zaharat si hipotiroidism secundar tiroiditei Hashimoto).

Care sunt simptomele tiroiditei Hashimoto

Simptomele tiroiditei Hashimoto sunt in general similare cu cele asociate hipotiroidismului. Ele nu sunt specifice (ceea ce inseamna ca pot imita simptomele multor altor boli) si sunt adesea atribuite inaintarii in varsta. Pacientii cu hipotiroidism usor pot sa nu prezinte nici un simptom. In general simptomele devin mai evidente odata cu agravarea bolii si cea mai mare parte din aceste simptome sunt legate de o incetinire a metabolismului organismului.

Simptomele cele mai frecvente sunt: oboseala, slabiciune accentuata, depresie, crestere moderata in greutate, intoleranta la frig, somnolenta excesiva, pielea poate deveni uscata si creste grosimea ei, parul poate deveni aspru sau subtire, genele ar putea sa dispara si unghiile pot deveni fragile, constipatie, crampe musculare, nivel crescut de colesterol, dureri si rigiditate a articulatiilor, umflarea genunchilor si a incheieturilor mici de la maini si picioare, menstruatii neregulate si abundente, etc.

Atunci cand hipotiroidismul devine sever se pot observa: usoara umflare a pleoapelor, incetinirea ritmului cardiac (scade numarul de batai pe minut ale inimii), scaderea temperaturii corpului si insuficienta cardiaca (inima nu mai pompeaza suficient sange organismului). In forma sa cea mai severa hipotiroidismul poate pune in pericol viata (coma mixedematoasa).

Coma mixedematoasa, care poate fi declansata de o infectie, expunere la frig, un traumatism sau de ingerarea de sedative si provoaca pierderea constientei, convulsii, incetinirea respiratiei si irigarea insuficienta a creierului.

Un mic procent din pacientii cu tiroidita Hashimoto pot trece printr-o faza de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni) numita hashitoxicoza, inainte de a trece in cele din urma in hipotiroidism.

Diagnostic

Diagnosticul tiroiditei Hashimoto se bazeaza pe semnele si simptomele bolii, precum si pe rezultatele analizelor de sange care masoara nivelul hormonilor tiroidieni (tiroxina) si hormon stimulator al tiroidei (TSH).

Dozarea hormonilor tiroidieni si TSH
Analizele de sange pot determina cantitatea de hormoni produsi de glanda tiroida si hipofiza. Nivelurile scazute de tiroxina (T4) si nivelurile ridicate de TSH sugereaza diagnosticul de hipotiroidie. Nivelul de TSH este crescut deoarece glanda hipofiza incearca sa stimuleze glanda tiroida pentru a produce o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni.
  
Dozarea anticorpilor
Deoarece tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna, ea implica producerea de anticorpi anormali. Testele de sange pot confirma prezenta anticorpilor impotriva peroxidazei tiroidiene, o enzima care in mod normal este gasita la nivelul glandei tiroide si care joaca un rol important in productia de hormoni tiroidieni. De asemenea, analizele de sange pot evidentia prezenta anticorpilor antitiroglobulina (tiroglobulina este o proteina, precursor al hormonilor tiroidieni, sintetizata de catre celulele tiroidiene si stocata in glanda tiroida).

Ecografie tiroidiana
Testele imagistice nu sunt in general necesare pentru stabilirea diagnosticului de tiroiditei Hashimoto. In cazul in care glanda tiroida este mare sau exista simptome de compresie a esofagului, o ecografie pot fi efectuata pentru a vedea daca glanda tiroida comprima esofagul sau traheea.

Tratament

Tratamentul tiroiditei Hashimoto poate include o atitudine expectativa sau utilizarea terapiei de substitutie cu hormoni tiroidieni. Daca nu exista nicio dovada de deficit de hormoni tiroidieni si glanda tiroida functioneaza in mod normal, medicul poate sugera controale perioadice. In cazul in care tiroidita Hashimoto determina aparitia unui deficit de hormoni tiroidieni, poate fi necesara terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni. Aceasta de obicei implica administrarea zilnica a levotiroxinei (o forma sintetica de hormoni tiroidieni).

Levotiroxina poate provoca reactii adverse atunci cand este administrata in doze prea mari: cresterea exagerata a apetitului, insomnii, palpitatii si tremuraturi. De asemenea, la pacientii cu boli cardiovasculare tratamentul va incepe cu doze mici, care vor fi crescute progresiv, pentru a permite inimii sa se adapteze la un metabolism crescut.

Pentru a determina doza corecta de levotiroxina, se recomanda determinarea nivelului de TSH dupa cateva saptamani de tratament. Cantitati excesive de hormon pot accelera pierderea de tesut osos, ceea poate duce la osteoporoza sau creste riscul de aparitie a acestei boli.
Anumite medicamente, suplimente nutritive si chiar unele alimente pot afecta capacitatea de absorbtie a levotiroxinei:
•    Suplimentele de fier, inclusiv multivitaminele care contin fier
•    Colestiramina -  un medicament utilizat pentru a scadea nivelul colesterolului si a acizilor biliari din sange
•    Hidroxidul de aluminiu - se gaseste in unele antiacide
•    Polistiren sulfonat de sodiu - utilizat pentru a preveni niveluri ridicate de potasiu din sange
•    Sucralfat - un medicament utilizat pentru tratamentul ulcerului gastric sau duodenal
•    Suplimente de calciu
•    Produsele din soia sau dieta bogata in fibre.

Imagini

tiroidita Hashimito 1.jpg

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna seara...Am o nelamurire si as dori daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns..Am aflat in urma unei ecografii ca am probleme cu glanda tiroida si in acel moment eram insarcinata..Am mers la medic,am facut analizele specifice glandei din 6 in 6 saptamani in perioada sarcinii,tin sa precizez ca analizele mi-au iesit mereu in limite normale,dar dupa ce am nascut fara o analiza in prealabil,doctorul endocrinolog mi-a recomandat sa iau Eutirox...Nu am luat cat am alaptat,deoarece mi-a fost teama sa nu-l afecteze cumva pe cel mic si dupa terminarea alaptatului in urma unei ecografii,fara sa fac nici un fel de analiza,doctorul mi-a dat iar sa iau eutirox si abia apoi sa fac analize,dupa 1 luna de medicatie ....este normal sa se dea acest medicament,daca nu se fac inainte niste analize?.... mi-a zis ca va trebui sa le iau toata viata de acum inainte...mentionez ca nu am nici un fel de simptome...ce se poate intampla daca nu iau tratamentul?

buna ziua,

sunt in tratament cu euthyrox 100 pt T.Hashimoto. iau in acelasi timp si Femoston 2/10, substituent hormonal pt menopauza. la ultima RX-sa turceasca - a reiesit ca am si glanda pineala putin ingrosata. problema pe care o am este ca mi s-au pigmentat foarte tare obrajii, mi s-au ingrosat articulatiile de la degete si, de asemenea, mi s-au format ca niste ciocuri la genunchi, fapt ce imi provoaca dureri foarte mari. inafara de tratamentele naturiste, alternative, credeti ca ar mai exista si alt tip de investigatii pe care ar trebui sa le fac? ce medic reumatolog mi-ati recomanda? (nu e o intrebare provocatoare, pur si simplu nu cunosc niciunul)

multumesc

Va puteti adresa dnei dr. Denisa Predeteanu de la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti.

 

Multa sanatate!

Alina Dragan

Buna ziua. 

Am fost diagnosticata cu Hypotiroidie Hashimoto acum doi ani. Am inceput cu doze mici de Euthyrox (de 25, dupa aceea de 50 si de 75, in concordanta cu analizele de sange). Luna trecuta mi-am refacut analizele iar TSH-ul crecuse de la 3.6 la 4.9 iar prolactina de la 36 la 47. Inainte de analize luam 50 mg euthyrox/ 2 zile di 75 mg / 5 zile per saptamana. Mi-a fost crescuta doza la 75 mg timp de 7 zile per saptamana in urma cu doua saptamani, sunt inainte de perioada menstruala, si am dureri insuportabile de sani, stari subfebrile si epuizare. Puteti sa imi spuneti care este cauza?

Multumumesc.

Ar fi bine sa va examineze si un medic generalist; nu puneti toate simptomele pe seama afectiunii tiroidiene; asadar un consult medical si cateva investigatii ar fi utile.

Multa sanatate!

Alina D.

Nu as putea sa iti spun care e cauza dar iti pot recomanda o metoda care pe mine m-a ajutat sa scad anti tpo ( singura analiza anormala ) de la aprox 500 la 270 in 2.5 luni, fara nicio medicatie. Doctorul la care fusesem mi-a spus ca nu -mi poate da nicio medicatie pana nu am tsh-ul afectat si doar sa monitorizam din cand in cand ca sa vedem cand se intampla asta. Sigur, ca nu m-am putut multumi cu faptul ca ar trebui sa astept  asa ca am cautat informatii si am ajuns la cartea lui Datis Kharrazian, " Why do i still have thyroid symptoms when my lab tests are normal" in care recomanda  inceperea imediata a unei  diete fara gluten si lacatate,daca s epoate. Am incercat doar dieta fara gluten, fiindu-mi f dificil sa renunt si la lactate in conditiile in care sunt ovolactovegetariana si am ajuns la rezultatele de mai sus. Nu as renunta la medicatie, mergi in paralel cu dieta si fa-ti analizele dupa o perioada sa vezi daca are aceleasi efecte si la tine.

Nu prea stiu sa explic, mai exact gasesti in carte: Se pare ca molecula de gluten este f asemenatoare cu compenenta tiroidei si de multe ori atacul indreptat asupra ei porneste datorita unei intolearnte la gluten. De fiecare data cand organismul simte prezenta unei molecule de gluten sau asemanatoare ei, incepe sa atace.  Eu mi-am facut si testul celiac si a fost ok dar cu toate astea dupa ce am renuntat la gluten analizele s-au imbunatatit. Merita incercat, n-ai ce pierde, poate doar cateva kilograme :)

Hallo,

citind comentariile pacientilor si al medicilor,  consider ca acest Forum este indrumat si condus de Medici seriosi si competenti care merita respect si felicitarii, de aceia va rog o parere si despre rezultatele mele legate de  diagnosticul Tiroidita Hashimoto.

Varsta 65 ani, din 2008 diagnosticat cu Tiroidita Hashimoto.

Ultimele rezultate:

24.01.2012: fT3(RIA)=3,4 pg/ml (2,2-5,5) , fT4(RIA)=10,1pg/ml (7,0-19,0), TSH(IRMA)=2,5mU/l (0,3-4,0), MAK(Anti TPO-AK)=3108U/ml(pana la 60U/ml), hTg(IRMA)=27 (0,3), Tg=72%(70%-130%).

Dupa aceste rez.am luat 3luni L.Thyroxin=50µg.

20.12.2012: fT3=3,0 (2,2-5,5), fT4=8,5 (7,0-19,0), TSH=4,4 (0,3-4,0),Anti-TPO-AK=4683(pana la 60), hTg=38(0,3), Tg=90%(70-130%), Calcitonim=3,2pg/ml (0-15pg/ml).

Dupa aceste rez. am luat 3luni L.Thyroxin=75µg,

si  din 20.04.2013 am luat si Seleniu=100µg(pentru val. mari TPO) + Ulei de in(o lingura) si oarece dieta in acest sens.

06.05.2013: fT3=5,2pmol/l (3,1-6,7), FT4=1,4ng/dl (0,9-1,7),  TSH basal=0,05ulE/ml (0,35-4,5), TPO=424lU/ml (pana la 34).

Dupa aceste rez. iau si acum L.Thyroxin=50µg,+Selen+Zink forte, ce mai contine si :Vit.A;B6,C,E.

Restul Analizelor sant OK.

In August repet analizele

Intrebare daca TSH este extrem de mic si acum a trecut in Hiperthiroidism de ce mai trebuie sa iau mai departe L Thyroxin?.

Ce parere aveti D.stra despre evolutia boli, ce ar trebui sa fac?

Ar trebui sa tin dieta cu aceste rezultate sau ar trebui sa iau ceva suplimente nat.?.

Multumesc anticipat

 

 

 

TSH-ul scazut inseamna ca doza de L Thyroxin era prea mare, trebuie gasita doza corecta de L thyroxin care echilibreaza balanta hormonilor tiroidieni. Nu este necesara o anumita dieta sau suplimente naturiste. Multa sanatate!

am fost diagnosticata cu TIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA,volum mic al tiroidei,FT4 mult sub val.normale,TSH mai mare de 100.ANTICORPII mai mari de190,volumul tiroidei aprox.0,5,fara noduli.Am primit din start Euthyrox de 100.La anumite intervale,repet analizele,uneori sunt bune,alteori TSH-ul scade,dar mi s-a indicat acelasi tratament de 100,pentru toata viata.Am facut,in paralel trat.psihiatric antidepresiv,anxiolitic,la recomandarea medicilor de specialitate.Am scazut in greutate,(era necesar),ma simt bine sub aceste tratamente combinate,insa iau de mult timp si cele de la Psihiatrie,cred ca sunt si dependenta de ele,va rog,ce ma sfatuiti?va multumesc mult pt.orice sfat

Va recomand sa respectati indicatiile medicului curant. Multa sanatate!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.