Termen cautat
Categorie

Tuberculoza pulmonara

GENERALITATI:

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o boala infectioasa care afecteaza in principal plamanii. Bacilul Koch, agentul infectios care cauzeaza aceasta boala, se raspandeste de la o persoana la alta prin particule microscopice de saliva care sunt pulverizate in aer in timpul tusei, stranutului, vorbitului, cantatului si chiar rasului. Tuberculoza e o boala frecventa in tarile sarace sau in curs de dezvoltare. Numarul cazurilor a crescut semnificativ si in tarile dezvoltate in randul persoanelor imunodeprimate, in special ca urmare a infectie cu HIV. Persoanele cu tuberculoza activa trebuie sa urmeze un tratament complex pe durata mai multor luni pentru a elimina infectia si pentru preveni dezvoltarea rezistentei la antibiotice. Totusi exista si forme de tuberculoza rezistente la majoritatea medicamentelor folosite.

Desi multe persoane au bacilul Koch in organism, sistemul lor imun este capabil sa previna imbolnavirea. Din acest punct de vedere medicii disting doua forme de tuberculoza:

  • tuberculoza latenta - persoana este infectata cu bacilul Koch, dar acesta este inactiv si nu provoaca niciun simptom. Tuberculoza latenta se mai numeste si tuberculoza inactiva si nu este contagioasa, dar poate deveni activa. Tratamentul este important pentru ca se impiedica raspandirea infectiei in populatia generala. Se estimeaza ca o treime din populatia lumii are tuberculoza latenta.
  • tuberculoza activa - aceasta forma este simptomatica si contagioasa; poate debuta in primele saptamani dupa infectia cu bacilul tuberculos sau ani mai tarziu.

Cum se manifesta tuberculoza

Semnele si simptomele tuberculozei active includ:

In cazul in care tuberculoza afecteaza si alte organe in afara plamanilor, pot aparea si alte simptome, de exemplu durere de spate daca infectia afecteaza coloana vertebrala, urina cu sange daca apare tuberculoza renala, meningita (tuberculoza cerebrala) sau tamponada cardiaca (cand infectia afecteaza inima).

Desi tuberculoza este o boala contagioasa, nu se ia foarte usor. Cel mai adesea o persoana se infecteaza de la cineva din familie, decat de la un strain. De asemenea, o persoana cu tuberculoza activa care face tratament de cel putin doua saptamani nu mai este contagioasa.

TRATAMENT:

Tratamentul tuberculozei se face cu antibiotice specifice si poate dura intre 6 si 9 luni. Schema de antibiotice, precum si durata tratamentului depind de varsta, starea generala de sanatate, rezistenta la antibiotice, forma de tuberculoza, precum si localizarea infectiei.

Cele mai obisnuite tuberculostatice sunt:

  • isoniazida
  • rifampicina
  • etambutol
  • pirazinamida

Exista studii care sustin ca administrarea concomitenta a vitaminei D cu tuberculostaticele ar potenta efectele acestor medicamente.

Reactiile adverse ale acestor medicamente nu sunt frecvente, insa sunt severe cand apar. Toate sunt toxice pentru ficat. Posibilele reactii adverse sunt:

E foarte important ca tratamentul sa fie facut pe toata durata recomandata, in caz contrar pacientul dezvoltand forme de tuberculoza severe, rezistente la antibiotice, deci dificil de tratat. De asemenea, e important ca, in cazul celor care nu raman internati in primele 3 saptamani, sa stea acasa, sa ventileze bine incaperile casei si sa poarte o masca faciala chirurgicala in prezenta altor membri ai familiei.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tuberculosis

loading...