Termen cautat
Categorie

Tumori cerebrale

GENERALITATI:

Tumorile cerebrale sunt mase de celule maligne care pot creste in creier sau pe invelisurile acestuia. Sunt in general impartite in doua categorii:
1) tumori primare ale creierului, care se dezvolta chiar din celulele creierului si
2) metastaze cerebrale care ajung sa se devolte in creier avand ca punct de plecare in alt proces canceros in organism.
Tumorile primare ale creierului se clasifica dupa tipul de celula maligna care le-a generat in tumori gliale (provenite din astrocite, oligodendrocite sau ependim), tumori neuronal provenite din celulele nervoase, tumori meningeale, provenite din celulele invelisurilor care acopera creierul si schwanoame, provenite din celulele tecilor nervoase. Tumorile primare ale creierului, in special astrocitoamele se gradeaza dupa un sistem propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de la gradul I la gradul IV.
Cauza aparitiei acestor tumori este necunoscuta, iar studiile epidemiologice efectuate nu au gasit factori specifici de risc. Frecventa acestor boli creste cu varsta, si nu au fost identificati factori de mediu sau genetici care sa le determine aparitia.
Iradierea efectuata in cursul vietii pentru alte boli creste riscul aparitiei glioamelor si meningioamelor.
Metastazele cerebrale sunt in legatura directa cu tumora primara care le-a generat. Cele mai frecvente tumori care dau metastaze in creier sunt: tumorile pulmonare, cancerul de san, cancerul renal, melanomul si cancerul de colon.
Tipuri de tumori cerebrale: exista foarte multe tipuri de tumori cerebrale. Vom enumera cateva mai frecvente.
Astrocitomul: provine din astrocite care sunt celule de sustinere ale sistemului nervos. Gradul de malignitate este stabilit de anatomo-patolog in functie de caracteristicile celulelor. Astrocitoamele de grad mic reprezinta peste 15% din tumorile persoanelor tinere, iar supravietuirea la 10 ani este de 50%.
Glioblastomul: este cea mai frecventa si mai agresiva tumora a creierului, reprezentand 25% dintre toate tumorile, avand predilectie pentru varsta intre 55-75 de ani. Supravietuirea dupa operatie si tratament oncologic este in medie de 13 luni.
Oligodendrogliomul: tumora provine din oligodendrocite, celule care produc mielina care acopera tecile nervoase. Reprezinta 15-20% din totalul tumorilor cerebrale si apar mai frecvent intre 33 si 55 de ani. Supravietuirea este mai buna decat in cazul astrocitoamelor.
Ependimomul: Tumora apare din celulele ependimului care captusesete cavitatile lichidiene ale creierului. Tumora apare atat la adult cat si la copil, are o frecventa de aparitie mai mica, iar supravietuirea la 5 ani este in jur de 50-60%.
Meningiomul: apare din celulele arahnoidei care inveleste creierul. Reprezinta circa 25 % din totalul tumorilor cerebrale. Iar incidenta sa creste cu varsta. Marea majoritate sunt benigne si se pot trata cu success prin rezectie neurochirurgicala. O parte dintre ele beneficiaza de radiochirurgie.
Dermoidul si epidermoidul: sunt tumori care apar in special in fosa posterioara a creierului si sunt leziuni benigne formate din keratina. Se gasesc de obicei pe linia mediana si pot include elemente din piele, par, glande sudoripare si sebacee. Se insotesc de sinusuri dermale (orificii la piele). Se trateaza prin rezectie neurochirurgicala.
Schwanomul: Apare din celulele Schwan care acopera de obicei nervii periferici, si reprezinta 8-10% din totalul tumorilor. Cea mai comuna localizare este in fosa posterioara pe nervul vestibulo-cohlear sau pe nervul trigemen. Aceste tumori sunt de regula benigne si pot fi vindecate prin operatie. Radiochirurgia poate fi utila pentru tratamentul leziunilor mici.

Care sunt simptomele?

Acestea depind de localizarea leziunii in creier, si pot include : cefalee, crize epileptice, paralizii, amorteli, tulburari de vorbire, paralizii de nervi cranieni. Simptomele se accentueaza progresiv.Tumorile cerebrale pot apare la orice varsta. Din acest motiv, orice om are un anumit risc pentru tumori cerebrale la orice varsta. Copiii cu varsta de mai putin de 2 ani si batranii au un risc particular de a dezvolta tumori cerebrale, care le-ar scurta semnificativ viata. Interesant este ca, tipurile de tumori dezvoltate pe diferite grupe de varsta variaza foarte mult. De exemplu, glioblastomul (o tumora cu malignitatea ridicata) are incidenta cea mai mare la batrani, in timp ce meduloblastomul este mai frecvent la copii. Amandoua tipurile de tumora pot cauza decesul, dar se comporta clinic foarte diferit.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul de orientare se face prin examinare tomografica computerizata, iar cel de precizie, operator, prin rezonanta magnetica nucleara cu contrast. Atunci cand medicul specialist descrie tipul tumorii pe care o deceleaza in cutia craniana in timpul interventiei chirurgicale, este greu de prezis malignitatea sau benignitatea acesteia din doua puncte de vedere. In primul rand, unele tumori pot fi "benigne" din punctul de vedere al potentialului de crestere, dar se pot comporta "malign" datorita localizarii, fiind greu de tratat. In al doilea rand, este foarte importanta rata de crestere, in ciuda tratamentului. In general, tumorile cerebrale nu disemineaza (nu se raspandesc) in alta parte a organismului, dar pot continua sa se dezvolte in interiorul craniului. In cazul tumorilor extirpate chirurgical, rata de reaparitie este de 50-70%, acestea necesitand interventii chirurgicale aditionale.

TRATAMENT:

Strategia de tratament este stabilita pe plan international, anatomopatologii si oncologii, stabilesc protocolul de tratament pentru fiecare tip de tumora. Tratamentul tumorilor primare include interventia neurochirurgicala, radioterapia si chimioterapia. Operatia presupune incizia scalpului, craniotomia (ridicarea voletului osos deasupra tumorii) si ablatia tumorii. Majoritatea pacientilor raman in spital 7-8 zile dupa operatie. Dupa ablatia tumorilor cum sunt astrocitomul sau oligodendrogliomul, desi se practica o rezectie totala a portiunii vizibile, boala ramane din punct de vedere microscopic, de aceea radioterapia postoperatorie este absolut necesara. Chimioterapia este un tratament mai evoluat si mai recent in aceste leziuni, substanta numita temodal (temozolomida) creste durata de supravietuire a pacientilor operati pentru aceaste afectiuni. O alta optiune terapeutica pentru leziuni benigne (meningioame, schwanoame) sau pentru metastaze cerebrale este radiochirurgia. Tehnica permite administrarea unei doze unice de radiatii numai in leziune, protejand structurile cerebrale din jur. Tratamentul este eficient numai in leziuni care masurate pe tomograf sau IRM, sunt bine delimitate si au mai putin de 3 cm diametru. Dupa tratamentul complex efectuat, majoritatea pacientilor au nevoie de investigatii periodice pentru evaluarea recidivelor.

Tratament simptomatic
Carbamazepina

FDA (Food and Drog Association) a aprobat Carbamazepina ca tratament pentru profilaxia si combaterea convulsiilor pentru pacienti selectati cu astrocitom anaplastic (un tip de tumora cerebrala) la care alte tratamente au fost ineficiente. Sunt dovezi ale eficientei acestui medicament, care imbunatateste supravietuirea in acest grup de pacienti. Din pacate, cercetarea tratamentului tumorilor cerebrale si complicatiilor acestora mai are nevoie de mult timp pentru a gasi solutia ideala.

Amitriptilina
Amitriptilina este antilagic foarte bun, fiind recomandat pacientilor cu dureri cronice, care includ cefalea. Daca cefalea sau alte simptome persista, exista o varietate de alte medicamente. Este foarte dificil de prezis care este cel mai eficient medicament pentru fiecare om in parte. Cu toate acestea, Amitriptilina este o alegere buna, nefiind un medicament narcotic.

Sumatripanul
Sumatripanul este administrat in migrene, dar nu in cefalea determinata de tumorile cerebrale. Tratamentul cefaleei este o provocare pentru orice medic neurolog. Cefalea reprezinta doar o mica parte a dificultatilor in tratamentul tumorilor cerebrale. Partea cea mai importanta este evident, conservarea functiei neurologice.

Tratament chirurgical
Chirurgia are doua scopuri la pacientii cu tumori cerebrale. Primul, consta in prelevarea biopsiei. In unele cazuri, tumorile pot fi tratate cu interventii chirurgicale minore. Al doilea scop consta in extirparea totala a tumorii. In unele cazuri, acest lucru nu poate fi facut, dar se poate exciza o parte a tumorii urmata de chimio- si/sau radioterapie. Din punct de vedere tehnic, aceste interventii chirurgicale sunt numite craniotomii. Acestea constau in incizia scalpului (pielea capului) cu excizarea temporara a unei portiuni din craniu (osul capului) pentru a face posibil accesul la tumora. Portiunea de craniu extirpata este repozitionata la finalul interventiei chirurgicale.

Interventia chirurgicala computerizata
Aceasta este denumita interventie chirurgicala ghidata imagistic si este folosita din ce in ce mai frecvent in interventiile la nivelul multor regiuni ale corpului. In neurochirurgie, aceasta consta in plasarea unor electrozi la nivelul scalpului care vor furniza imagini computer tomografice sau RMN (rezonanta magnetica nucleara) ale creierului, care vor fi procesate pe un computer specializat. Aceste imagini permit neurochirurgului sa studieze anatomia creierului inainte de a intra in sala de operatii. Se pot obtine astfel multe informatii anatomice importante. In timpul interventiei chirurgicale, de asemenea, poate fi folosita aceasta tehnica, pentru a identifica localizarea cat mai exacta a tumorii.

Veninul de scorpion
Exista cateva studii efectuate in SUA si Franta care au indentificat o substanta chimica in veninul scorpionului, care pare a avea toxicitate selectiva pentru celulele tumorale cerebrale, bazata pe abilitatea de a bloca diseminarea moleculelor celulelor tumorale. Aceste studii sunt, din pacate, preliminare, dar datorita agresivitatii tumorilor cerebrale maligne, sunt incurajate studiile de orice fel.

Comentarii

In cazul tumorilor tratamentul din pacate nu are decat trei directii (chirurgical , radioterapie si chimioterapie). Cred ca ar trebui sa fie operat, dar nu pot sa va spun sigur pentru ca nu cunosc pacientul (tipul de tumora, localizarea tumorii , formatiunile cerebrale afectate, alte afectiuni de care sufera,etc). Multa sanatate!

In cazul tumorilor tratamentul din pacate nu are decat trei directii (chirurgical , radioterapie si chimioterapie). Cred ca ar trebui sa fie operat, dar nu pot sa va spun sigur pentru ca nu cunosc pacientul (tipul de tumora, localizarea tumorii , formatiunile cerebrale afectate, alte afectiuni de care sufera,etc). Multa sanatate!

In cazul tumorilor tratamentul din pacate nu are decat trei directii (chirurgical , radioterapie si chimioterapie). Cred ca ar trebui sa fie operat, dar nu pot sa va spun sigur pentru ca nu cunosc pacientul (tipul de tumora, localizarea tumorii , formatiunile cerebrale afectate, alte afectiuni de care sufera,etc). Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic neurochirurg. Abordarea prin excizie chirurgicala a tumorilor cerebrale depinde de localizarea tumorii, de raporturile acesteia fata de celulele nervoase, de tipul tumorii, de alte afectiuni asociate, etc. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic neurochirurg. Abordarea prin excizie chirurgicala a tumorilor cerebrale depinde de localizarea tumorii, de raporturile acesteia fata de celulele nervoase, de tipul tumorii, de alte afectiuni asociate, etc. Multa sanatate!

probabil deja ati operat-o pe mama dumneavoastra(si cu credinta ca e sanatoasa) ,dar pe viitor daca auziti pe cineva ca are nevoie eu v-as recomanda si pe Paul Patrascu de la spitalul universitar ,face minuni va spun sincer .Fratele meu a fost operat de o tumoare cerebrala

probabil deja ati operat-o pe mama dumneavoastra(si cu credinta ca e sanatoasa) ,dar pe viitor daca auziti pe cineva ca are nevoie eu v-as recomanda si pe Paul Patrascu de la spitalul universitar ,face minuni va spun sincer .Fratele meu a fost operat de o tumoare cerebrala

probabil deja ati operat-o pe mama dumneavoastra(si cu credinta ca e sanatoasa) ,dar pe viitor daca auziti pe cineva ca are nevoie eu v-as recomanda si pe Paul Patrascu de la spitalul universitar ,face minuni va spun sincer .Fratele meu a fost operat de o tumoare cerebrala

Exista mai multe tipuri de tratament in cazul tumorilor craniene, in functie de tipul tumorii si gradul acesteia: excizia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia, asocieri ale acestor metode, precum si terapii complementare - corticoterapia sau medicamentele antiepileptice. Tumorile cerebrale provoaca umflarea si comprimarea tesuturilor din jur, ducand la o scurgere slaba a LCR cu aparitia hidrocefaliei (acumularea in exces, la nivelul creierului, a lichidului cefalorahidian). Controlul hidrocefaliei, care poate fi doar temporara, este adeseori necesar in tratamentul tumorilor cerebrale. Multa sanatate!

Exista mai multe tipuri de tratament in cazul tumorilor craniene, in functie de tipul tumorii si gradul acesteia: excizia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia, asocieri ale acestor metode, precum si terapii complementare - corticoterapia sau medicamentele antiepileptice. Tumorile cerebrale provoaca umflarea si comprimarea tesuturilor din jur, ducand la o scurgere slaba a LCR cu aparitia hidrocefaliei (acumularea in exces, la nivelul creierului, a lichidului cefalorahidian). Controlul hidrocefaliei, care poate fi doar temporara, este adeseori necesar in tratamentul tumorilor cerebrale. Multa sanatate!

Exista mai multe tipuri de tratament in cazul tumorilor craniene, in functie de tipul tumorii si gradul acesteia: excizia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia, asocieri ale acestor metode, precum si terapii complementare - corticoterapia sau medicamentele antiepileptice. Tumorile cerebrale provoaca umflarea si comprimarea tesuturilor din jur, ducand la o scurgere slaba a LCR cu aparitia hidrocefaliei (acumularea in exces, la nivelul creierului, a lichidului cefalorahidian). Controlul hidrocefaliei, care poate fi doar temporara, este adeseori necesar in tratamentul tumorilor cerebrale. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic neurochirurg. Abordarea prin excizie chirurgicala a tumorilor cerebrale depinde de localizarea tumorii, de raporturile acesteia fata de celulele nervoase, de tipul tumorii, de alte afectiuni asociate, etc. Multa sanatate!

Stimata echipa Neoklinik, nu este nevoie sa scrieti link-urile in acest format. Toate mesajele sunt verificate inainte de publicarea pe site si daca nu se face abuz, sunt acceptate link-uri directe pe site-ul nostru.

Dragi vizitatori, link-ul este: www.neoklinik.ro

echipa www.i-medic.ro

Nu este neaparat sa existe de la inceput modificari ale starii generale. Datorita tehnicilor moderne de imagistica, multe dintre tumorile cerebrale sunt depistate inainte de a determina altceva decat simptome usoare, cum ar fi cefalea (durerile de cap) nou aparuta sau prelungita neobsinuit de mult. In general, simptomele sunt dependente de localizarea tumorii. Este aproape imposibila diagnosticarea cu acuratete a tipului de tumoare fara ajutorul unei biopsii de tesut tumoral. In legatura cu tratamentul naturist:
http://www.i-medic.ro/remedii/remedii-naturiste-pentru-imunitate-scazuta
Multa sanatate!

va  rog foarte frumos ,am si eu un copil de 3 anisoriii, care acuza dureri de cap darrr nu putrnice pt ca ii trec repede, spuneti,i va rog si mie ...care au fost simptomele copilului   de ati descoperit ca are tumoare???mariusbogza@hotmail.it va multumesc si sanatate copilasului

 

Buna ziua,

 

Am citit mesajul dumeavoastra referitor la starea tatalui dumneavoastra, din pacate, si tatal meu (58 ani) este intr-o situatie oarecum similara, in sensul ca a fost diagnosticat de curand cu o tumora cerebrala. Medicul nu ne-a spus inca ce fel de tumora este, benigna, sau maligna, ne-a spus numai ca trebuie operat cat mai curand si dupa operatie se va face o biopsie pentru a se determina exact natura tumorii.

Momentan, el este internat in spital, in Bucuresti, in vederea operatiei. Am vazut ca ati mers cu tatal dumneavoastra la o clinica din Germania. De cand am aflat despre boala tatalui meu ma chinui sa gasesc pe internet adrese de clinici straine la care am putea merge eventual pentru un tratament post operatoriu.

Daca ati putea da mai multe detalii referitor la numele clinicii unde l-ati internat pe tatal dumeavoastra, cum ati luat legatura cu medicii de acolo, costuri eventuale ale tratamentului, sau alte clinici de specialitate (neurochirurgie) pe care le cunoasteti in afara, v-as fi profund recunoscatoare.

Multumesc anticipat!

Va recomand sa va adresati medicului neurolog; pe baza examenului neurologic si anamnezei va poate spune daca sunt necesare explorari imagistice suplimentare. O caracteristica a cefaleei din tumorile cerebrale este progresivitatea ei si a simptomelor de acompaniament: durata crizelor creste si cefaleea devine permanenta, uneori insuportabila. Ea poate fi insotita de tulburari vizuale, varsaturi explozive care nu sunt precedate de greata si de bradicardie. Intensitatea durerii poate fi influentata de schimbarile pozitiei capului. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati medicului neurolog; pe baza examenului neurologic si anamnezei va poate spune daca sunt necesare explorari imagistice suplimentare. O caracteristica a cefaleei din tumorile cerebrale este progresivitatea ei si a simptomelor de acompaniament: durata crizelor creste si cefaleea devine permanenta, uneori insuportabila. Ea poate fi insotita de tulburari vizuale, varsaturi explozive care nu sunt precedate de greata si de bradicardie. Intensitatea durerii poate fi influentata de schimbarile pozitiei capului. Multa sanatate!

am fost operata in 1980 cu diagnostic astrocitom genistocistic malign gr 2 ,am 28 ani de ani de la operatie si ma simt bine la virsta mea 43 ani, mi se mai poate intimpla ceva dupa atitia ani mentionez ca am fost la soare desi nu aveam voie ,fumez de 20 ani si mai mult, astept raspuns stefan_marmota@yahoo.com

Durerea descrisa de dumneavoastra sugereaza mai mult un puseu hipertensiv ( datorita varstei pe care o aveti totusi este normal sa se caute cauza aparitiei hipertensiunii: endocrina, renala, cardio-vasc,etc). Mai multe informatii:

http://www.i-medic.ro/boli/hipertensiunea-arteriala

Multa sanatate!

Nu este neaparat sa existe de la inceput modificari ale starii generale. Datorita tehnicilor moderne de imagistica, multe dintre tumorile cerebrale sunt depistate inainte de a determina altceva decat simptome usoare, cum ar fi cefalea (durerile de cap) nou aparuta sau prelungita neobsinuit de mult. In general, simptomele sunt dependente de localizarea tumorii. Este aproape imposibila diagnosticarea cu acuratete a tipului de tumoare fara ajutorul unei biopsii de tesut tumoral. In legatura cu tratamentul naturist:
http://www.i-medic.ro/remedii/remedii-naturiste-pentru-imunitate-scazuta
Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Am citit mesajul dumeavoastra referitor la starea tatalui dumneavoastra, din pacate, si tatal meu (58 ani) este intr-o situatie oarecum similara, in sensul ca a fost diagnosticat de curand cu o tumora cerebrala. Medicul nu ne-a spus inca ce fel de tumora este, benigna, sau maligna, ne-a spus numai ca trebuie operat cat mai curand si dupa operatie se va face o biopsie pentru a se determina exact natura tumorii.

Momentan, el este internat in spital, in Bucuresti, in vederea operatiei. Am vazut ca ati mers cu tatal dumneavoastra la o clinica din Germania. De cand am aflat despre boala tatalui meu ma chinui sa gasesc pe internet adrese de clinici straine la care am putea merge eventual pentru un tratament post operatoriu.

Daca ati putea da mai multe detalii referitor la numele clinicii unde l-ati internat pe tatal dumeavoastra, cum ati luat legatura cu medicii de acolo, costuri eventuale ale tratamentului, sau alte clinici de specialitate (neurochirurgie) pe care le cunoasteti in afara, v-as fi profund recunoscatoare.

Multumesc anticipat!

Nu este neaparat sa existe de la inceput modificari ale starii generale. Datorita tehnicilor moderne de imagistica, multe dintre tumorile cerebrale sunt depistate inainte de a determina altceva decat simptome usoare, cum ar fi cefalea (durerile de cap) nou aparuta sau prelungita neobsinuit de mult. In general, simptomele sunt dependente de localizarea tumorii. Este aproape imposibila diagnosticarea cu acuratete a tipului de tumoare fara ajutorul unei biopsii de tesut tumoral. In legatura cu tratamentul naturist:
http://www.i-medic.ro/remedii/remedii-naturiste-pentru-imunitate-scazuta
Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Am citit mesajul dumeavoastra referitor la starea tatalui dumneavoastra, din pacate, si tatal meu (58 ani) este intr-o situatie oarecum similara, in sensul ca a fost diagnosticat de curand cu o tumora cerebrala. Medicul nu ne-a spus inca ce fel de tumora este, benigna, sau maligna, ne-a spus numai ca trebuie operat cat mai curand si dupa operatie se va face o biopsie pentru a se determina exact natura tumorii.

Momentan, el este internat in spital, in Bucuresti, in vederea operatiei. Am vazut ca ati mers cu tatal dumneavoastra la o clinica din Germania. De cand am aflat despre boala tatalui meu ma chinui sa gasesc pe internet adrese de clinici straine la care am putea merge eventual pentru un tratament post operatoriu.

Daca ati putea da mai multe detalii referitor la numele clinicii unde l-ati internat pe tatal dumeavoastra, cum ati luat legatura cu medicii de acolo, costuri eventuale ale tratamentului, sau alte clinici de specialitate (neurochirurgie) pe care le cunoasteti in afara, v-as fi profund recunoscatoare.

Multumesc anticipat!

Nu se poate spune ca este vindecata, de aceea pacienta trebuie urmarita permanent ( in special daca apar simptome cum ar fi cefalee, crize epileptice, paralizii, amorteli, tulburari de vorbire, etc) de catre un medic pentru prevenirea recidivei. Multa sanatate!

Stimata doamna, va rog sa ne ajuati spunandu-ne cum ati achizitionat Temodalul pentru ca si fratelui meu i s-a pus diagnosticul de oligodendrogliom gradul 2-3 si i s-a prescris Temodal.Momentan face radioterapie e la sedinta 14 si mai are inca 16.Va trebui sa faca si tratament cu acest medicament care este foarte scump si in momentul acesta nu ne putem permite financiar sa-l cumparam pentru ca costa 5500 de euro tratamentul pe 30 de zile.Operatia am platit-o in Ungaria, la fel si radioterapia si  pentru ca pentru diagnosticul lui, casa de asigurari de sanatate romana nu da compensat acest medicament, trebuie cumparat.

Va rog mult de tot sa ne indrumati si pe noi daca il putem achizitiona de undeva compensat, gratuit sau mai ieftin.

Multumesc si multa sanatate tuturor

Durerea descrisa de dumneavoastra sugereaza mai mult un puseu hipertensiv ( datorita varstei pe care o aveti totusi este normal sa se caute cauza aparitiei hipertensiunii: endocrina, renala, cardio-vasc,etc). Mai multe informatii:

http://www.i-medic.ro/boli/hipertensiunea-arteriala

Multa sanatate!

Nu se poate spune ca este vindecata, de aceea pacienta trebuie urmarita permanent ( in special daca apar simptome cum ar fi cefalee, crize epileptice, paralizii, amorteli, tulburari de vorbire, etc) de catre un medic pentru prevenirea recidivei. Multa sanatate!

Stimata doamna, va rog sa ne ajuati spunandu-ne cum ati achizitionat Temodalul pentru ca si fratelui meu i s-a pus diagnosticul de oligodendrogliom gradul 2-3 si i s-a prescris Temodal.Momentan face radioterapie e la sedinta 14 si mai are inca 16.Va trebui sa faca si tratament cu acest medicament care este foarte scump si in momentul acesta nu ne putem permite financiar sa-l cumparam pentru ca costa 5500 de euro tratamentul pe 30 de zile.Operatia am platit-o in Ungaria, la fel si radioterapia si  pentru ca pentru diagnosticul lui, casa de asigurari de sanatate romana nu da compensat acest medicament, trebuie cumparat.

Va rog mult de tot sa ne indrumati si pe noi daca il putem achizitiona de undeva compensat, gratuit sau mai ieftin.

Multumesc si multa sanatate tuturor

Durerea descrisa de dumneavoastra sugereaza mai mult un puseu hipertensiv ( datorita varstei pe care o aveti totusi este normal sa se caute cauza aparitiei hipertensiunii: endocrina, renala, cardio-vasc,etc). Mai multe informatii:

http://www.i-medic.ro/boli/hipertensiunea-arteriala

Multa sanatate!

Nu se poate spune ca este vindecata, de aceea pacienta trebuie urmarita permanent ( in special daca apar simptome cum ar fi cefalee, crize epileptice, paralizii, amorteli, tulburari de vorbire, etc) de catre un medic pentru prevenirea recidivei. Multa sanatate!

Stimata doamna, va rog sa ne ajuati spunandu-ne cum ati achizitionat Temodalul pentru ca si fratelui meu i s-a pus diagnosticul de oligodendrogliom gradul 2-3 si i s-a prescris Temodal.Momentan face radioterapie e la sedinta 14 si mai are inca 16.Va trebui sa faca si tratament cu acest medicament care este foarte scump si in momentul acesta nu ne putem permite financiar sa-l cumparam pentru ca costa 5500 de euro tratamentul pe 30 de zile.Operatia am platit-o in Ungaria, la fel si radioterapia si  pentru ca pentru diagnosticul lui, casa de asigurari de sanatate romana nu da compensat acest medicament, trebuie cumparat.

Va rog mult de tot sa ne indrumati si pe noi daca il putem achizitiona de undeva compensat, gratuit sau mai ieftin.

Multumesc si multa sanatate tuturor

Avand in vedere ca ati avut in istoric o boala maligna,predispozitia spre astfel de boli se pastreaza. Nu poate nimeni sa spuna daca veti face sau nu o alta tumora cerebrala sau cu alta localizare,tot ce va poate spune e ca aveti un risc mai mare (risc care este crescut si de fumat). Pentru linistea dumneavoastra este bine sa va faceti periodic analizele si sa va adresati imediat unui medic cum apar simptome neobisnuite.Tb sa faceti periodic radiografia pulmonara. Am inteles ca sunteti femeie deci examenul sanilor si testul Papanicolau tb sa fie facute. Multa sanatate.

In legatura cu durerea de cap despre care v-am mai vorbit,am fost la O.R.L. si am facut o radiografie de sinusuri,a iesit normal,medicul a zis ca nu am sinuzita.Pentru ca durerea de cap nu-mi trece m-am gandit sa nu fie de la ochi,si akolo rezultatul a fost bun.Nu stiu ce poate fii,in ultimul timp a fost si mai stresat,dar am renuntat la multi factori de stres si m-am mai lasat 2 zile iar azi au aparut durerilele din nou.Durerea de cap se manifesta astfel:Ca un intreg care cuprinde partea de deasupra ochilor si cele 2 laturi ale nasului.Tensiunea mi-am luat-o atunci cand ma doare si o am 13/7.(am tensiune oscilatoare,la un medic).Medicul de familie mi-a mai dat sa iau analize de sange,dar momentan iau un antibiotic si trebuie sa astept sa le termin.Daca m-ati putea ajuta intr-un fel v-as fii foarte recunoscator.Va multumesc mult!

1. Nu exista un interval optim la care se aplica radioterapia dupa interventia chirurgicala. Radioterapia este aplicata in medie la 6 luni de la interventia initiala diagnostica si dupa cateva cicluri de chimioterapie prealabila. Dintre efectele adverse ale administrarii de Temodal: oboseala (21%), somnolenta (6%), ameteli (2-5%).
2. Oligoastrocitomul este o tumora cerebrala primara, care se dezvolta incet, fiind formata din celule care arata ca astrocitele si ca oligodendrocitele.
3. Tratamentul oligoastrocitomului anaplastic poate cuprinde urmatoarele: operatie cu radioterapie, cu sau fara chimioterapie; radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei; medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie. Ar trebui sa va adresati unui alt medic oncolog care sa va ofere informatiile de care aveti nevoie. Multa sanatate!

In legatura cu durerea de cap despre care v-am mai vorbit,am fost la O.R.L. si am facut o radiografie de sinusuri,a iesit normal,medicul a zis ca nu am sinuzita.Pentru ca durerea de cap nu-mi trece m-am gandit sa nu fie de la ochi,si akolo rezultatul a fost bun.Nu stiu ce poate fii,in ultimul timp a fost si mai stresat,dar am renuntat la multi factori de stres si m-am mai lasat 2 zile iar azi au aparut durerilele din nou.Durerea de cap se manifesta astfel:Ca un intreg care cuprinde partea de deasupra ochilor si cele 2 laturi ale nasului.Tensiunea mi-am luat-o atunci cand ma doare si o am 13/7.(am tensiune oscilatoare,la un medic).Medicul de familie mi-a mai dat sa iau analize de sange,dar momentan iau un antibiotic si trebuie sa astept sa le termin.Daca m-ati putea ajuta intr-un fel v-as fii foarte recunoscator.Va multumesc mult!

1. Nu exista un interval optim la care se aplica radioterapia dupa interventia chirurgicala. Radioterapia este aplicata in medie la 6 luni de la interventia initiala diagnostica si dupa cateva cicluri de chimioterapie prealabila. Dintre efectele adverse ale administrarii de Temodal: oboseala (21%), somnolenta (6%), ameteli (2-5%).
2. Oligoastrocitomul este o tumora cerebrala primara, care se dezvolta incet, fiind formata din celule care arata ca astrocitele si ca oligodendrocitele.
3. Tratamentul oligoastrocitomului anaplastic poate cuprinde urmatoarele: operatie cu radioterapie, cu sau fara chimioterapie; radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei; medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie. Ar trebui sa va adresati unui alt medic oncolog care sa va ofere informatiile de care aveti nevoie. Multa sanatate!

In legatura cu durerea de cap despre care v-am mai vorbit,am fost la O.R.L. si am facut o radiografie de sinusuri,a iesit normal,medicul a zis ca nu am sinuzita.Pentru ca durerea de cap nu-mi trece m-am gandit sa nu fie de la ochi,si akolo rezultatul a fost bun.Nu stiu ce poate fii,in ultimul timp a fost si mai stresat,dar am renuntat la multi factori de stres si m-am mai lasat 2 zile iar azi au aparut durerilele din nou.Durerea de cap se manifesta astfel:Ca un intreg care cuprinde partea de deasupra ochilor si cele 2 laturi ale nasului.Tensiunea mi-am luat-o atunci cand ma doare si o am 13/7.(am tensiune oscilatoare,la un medic).Medicul de familie mi-a mai dat sa iau analize de sange,dar momentan iau un antibiotic si trebuie sa astept sa le termin.Daca m-ati putea ajuta intr-un fel v-as fii foarte recunoscator.Va multumesc mult!

1. Nu exista un interval optim la care se aplica radioterapia dupa interventia chirurgicala. Radioterapia este aplicata in medie la 6 luni de la interventia initiala diagnostica si dupa cateva cicluri de chimioterapie prealabila. Dintre efectele adverse ale administrarii de Temodal: oboseala (21%), somnolenta (6%), ameteli (2-5%).
2. Oligoastrocitomul este o tumora cerebrala primara, care se dezvolta incet, fiind formata din celule care arata ca astrocitele si ca oligodendrocitele.
3. Tratamentul oligoastrocitomului anaplastic poate cuprinde urmatoarele: operatie cu radioterapie, cu sau fara chimioterapie; radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei; medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie. Ar trebui sa va adresati unui alt medic oncolog care sa va ofere informatiile de care aveti nevoie. Multa sanatate!

Acum un an, in urma unui accident rutier, am suferit un traumatism cranian, urmat de edem intern care s-a resorbit. Acum ma simt bine, dar am semne de intrebare pentru viitor. Se poate dezvolta o tumora in urma traumatismului? Multumesc!

Traumatismele craniene nu sunt considerate cauza aparitiei unei tumori cerebrale. Nu inteleg motiv nelinistei dumneavoastra. Daca aveti simptome  (migrene, furnicaturi, tulburari de vedere,etc) tb sa mergeti la un medic pentru ca un traumatism sever poate da alte complicatii. Multa sanatate!

Buna ziua

In prezent mama este foarte slabita si fara pic de vlaga si are ca tratament dexametazona (doza descreste saptamanal in prezent 1/ 2 zile), carbamezepina (3/zi), analgin si sermion (2/zi) , nu are deficiente neurologice, iar despre alimentatie ..doctorii nu au interzis decat alcoolul,tigara si doar o cafea decofeinizata pe zi ..in rest fara restrictii ...asa sa fie ? Ce optiuni de tratament avem pe viitor ca tumora sa-si stopeze evolutia iar speranta ei de viata sa fie cat mai lunga ? Va multumesc pentru raspuns 

 

La copil este mai dificil de efectuat investigatii mai complexe de genul RMN ( este necesara anestezierea copilului , ceea ce presupune un anumit risc) sau CT ( exista riscul de iradiere ); in plus RMN -ul poate detecta tumori, anevrisme, sangerari la nivel cerebral, leziuni nervoase si afectiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv. CT-ul cerebral poate determina leziuni traumatice, malformatii, anevrisme, tromboza sau hemoragie, tumori, hidrocefalie, traumatisme ale fetei, afectiuni ale osului temporal (ureche) sau ale sinusurilor. Deci in functie de diagnosticul pe care medicul il suspecteaza se recomanda una din aceste investigatii ( de aceea se fac mai intai celalalte investigatii). In plus recomandarea unui EMG va face diferenta intre o afectiune a nervului sau a muschiului. Cauzele cresterii in volum a ganglionilor limfatici sunt multiple: infectii virale (principala cauza), infectii cu bacterii, fungi, paraziti, afectiuni ale tesutului conjunctiv, limfoame, neoplazii, etc Multa sanatate!

Buna ziua

In prezent mama este foarte slabita si fara pic de vlaga si are ca tratament dexametazona (doza descreste saptamanal in prezent 1/ 2 zile), carbamezepina (3/zi), analgin si sermion (2/zi) , nu are deficiente neurologice, iar despre alimentatie ..doctorii nu au interzis decat alcoolul,tigara si doar o cafea decofeinizata pe zi ..in rest fara restrictii ...asa sa fie ? Ce optiuni de tratament avem pe viitor ca tumora sa-si stopeze evolutia iar speranta ei de viata sa fie cat mai lunga ? Va multumesc pentru raspuns 

 

La copil este mai dificil de efectuat investigatii mai complexe de genul RMN ( este necesara anestezierea copilului , ceea ce presupune un anumit risc) sau CT ( exista riscul de iradiere ); in plus RMN -ul poate detecta tumori, anevrisme, sangerari la nivel cerebral, leziuni nervoase si afectiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv. CT-ul cerebral poate determina leziuni traumatice, malformatii, anevrisme, tromboza sau hemoragie, tumori, hidrocefalie, traumatisme ale fetei, afectiuni ale osului temporal (ureche) sau ale sinusurilor. Deci in functie de diagnosticul pe care medicul il suspecteaza se recomanda una din aceste investigatii ( de aceea se fac mai intai celalalte investigatii). In plus recomandarea unui EMG va face diferenta intre o afectiune a nervului sau a muschiului. Cauzele cresterii in volum a ganglionilor limfatici sunt multiple: infectii virale (principala cauza), infectii cu bacterii, fungi, paraziti, afectiuni ale tesutului conjunctiv, limfoame, neoplazii, etc Multa sanatate!

Buna ziua

In prezent mama este foarte slabita si fara pic de vlaga si are ca tratament dexametazona (doza descreste saptamanal in prezent 1/ 2 zile), carbamezepina (3/zi), analgin si sermion (2/zi) , nu are deficiente neurologice, iar despre alimentatie ..doctorii nu au interzis decat alcoolul,tigara si doar o cafea decofeinizata pe zi ..in rest fara restrictii ...asa sa fie ? Ce optiuni de tratament avem pe viitor ca tumora sa-si stopeze evolutia iar speranta ei de viata sa fie cat mai lunga ? Va multumesc pentru raspuns 

 

La copil este mai dificil de efectuat investigatii mai complexe de genul RMN ( este necesara anestezierea copilului , ceea ce presupune un anumit risc) sau CT ( exista riscul de iradiere ); in plus RMN -ul poate detecta tumori, anevrisme, sangerari la nivel cerebral, leziuni nervoase si afectiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv. CT-ul cerebral poate determina leziuni traumatice, malformatii, anevrisme, tromboza sau hemoragie, tumori, hidrocefalie, traumatisme ale fetei, afectiuni ale osului temporal (ureche) sau ale sinusurilor. Deci in functie de diagnosticul pe care medicul il suspecteaza se recomanda una din aceste investigatii ( de aceea se fac mai intai celalalte investigatii). In plus recomandarea unui EMG va face diferenta intre o afectiune a nervului sau a muschiului. Cauzele cresterii in volum a ganglionilor limfatici sunt multiple: infectii virale (principala cauza), infectii cu bacterii, fungi, paraziti, afectiuni ale tesutului conjunctiv, limfoame, neoplazii, etc Multa sanatate!

Prietenul meu a suferit un accident iar in urma lui s-a ales cu o tumora pe creier. A facut tratament dar s-a marit si urmeaza sa fie operat. Doctorul a spus ca sunt sanse 50-50 sa reuseasca operatia. Care sunt riscurile operatiei? Si in urma operatiei poate reaparea tumora?
Precizez ca are 20 de ani si este la spital in Danemarca,nu la noi in Romania.
Va multumesc!

Daca in timpul operatiei este lezata substanta nervoasa, pot aparea tulburari de vorbire, de vedere, afectarea capacitatii intelectuale, crize convulsive, care scad in intensitate sau dispar in timp. Interventiile neurochirurgicale sunt interventii majore si pot fi asociate cu o varietate de riscuri si efecte secundare: infectii ( in general tratate cu antibiotice, dar infectiile pot prelungi spitalizareaa), cheaguri de sange, deficite neurologice temporare si permanente, sangerare la nivelul plagii operatorii, convulsii, etc. Multa sanatate!

Pagini