Termen cautat
Categorie

Varicela sau varsat de vant


Autor: i-MEDIC.ro

GENERALITATI:

Ce este varicela?


Varicela este o boala frecventa cauzata de virusul zoster, care apartine familiei herpesvirusurilor. Exemple de diferite herpesvirusuri sunt : virusul herpes simplex ( care cauzeaza herpes bucal si herpes genital ), virusul Epstein - Barr ( care cauzeaza mononucleoza infectioasa ) si virusul varicela zoster ( care cauzeaza varicela si zona zoster ).
Atunci and apare, cel mai adesea la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, boala este foarte contagioasa pentru persoanele care nu sunt imune. Virusul se raspandeste usor de la persoana la persoana prin aer si contact fizic. La copiii altminteri sanatosi, nu este de regula o boala severa, desi gravitatea ei poate varia de la o persoana la alta.
Boala este in general mai severa si mai susceptibila de a cauza complicatii la femeile gravide, la nou-nascuti, la persoane de 15 ani si peste aceasta varsta precum si la persoanele care au probleme de imunitate. Boala este rar fatala : daca ea cauzeaza moartea, aceasta de regula se datoreaza pneumoniei dupa infectia varicelica, care apare mai frecvent la femeile gravide. Nou-nascutii femeilor care au avut fost afectate de aceasta boala in primul trimestru de sarcina sau la inceputul celui de-al doilea trimestru pot dezvolta sindromul de varicelei congenitale, care poate cauza defecte din nastere cum sunt probleme cu ochii sau un membru subdezvoltat. Dupa ce infectia trece, virusul, care ramane in nervi, se poate reactiva in perioadele de imunitate scazutasi poate duce la boala numita zona zoster .

Epidemiologie


Modul de transmitere: Izvorul de infectie este copilul bolnav care este contagios pe toata durata bolii, pana la aparitia crustelor (14-21 de zile). Virusul se transmite direct de la bolnav la sanatos, pe cale aeriana, prin secretiile nazofaringiene eliminate prin vorbire, tuse, stranut, precum si prin continutul elementelor eruptive. Receptivitatea este foarte mare la toate varstele, dar mai ales la copiii intre 2 si 15 ani. Boala lasa o imunitate solida si durabila.
Incubatia in varsatul de vant: Incubatia in aceasta boala este in medie de 14 zile (10-21 de zile).
Invazia (perioada preeruptiva)-Perioada preeruptiva este scurta (1-2 zile) cu manifestari discrete: Febra poate ajunge la 40C, fiind insotita de o Tuse seaca si dispnee (dificultati in respiratie). Formele grave pot antrena boli respiratorii acute, ce evolueaza favorabil dupa 2 saptamani.
La subiectii imunodeprimati, infectia varicelica poate cauza leziuni ale pielii si mucoaselor (ulceratii). Complicatiile viscerale ale varicelei includ atingeri ale ficatului, plamanilor sau sistemului nervos. In urma infectiei primare cu virusul varicelo-zosterian, acesta persista in ganglionii nervosi si in nervii cranieni, iar in conditiile scaderii imunitatii celulare la unele persoane, si in special, la subiectii imunodeprimati, virusul este reactivat sub forma zonei zoster.

DIAGNOSTIC:

Varsatul de vant de obicei poate fi diagnosticat pe baza eruptiei cutanate. La copiii fara alte probleme de sanatate este suficienta uneori, descrierea eruptiei cutanate la telefon medicului de familie, pentru ca acesta sa puna diagnosticul. Cu toate acestea unele persoane au nevoie de asistenta medicala la aparitia primelor semne de boala. Exista un risc crescut de a face complicatii ale varicelei mai ales la persoanele tinere, la adulti (care fumeaza sau au afectiuni cronice pulmonare), la femeile insarcinate sau la cei cu afectarea sistemului imun.
La cabinetul medical boala este diagnosticata de catre medic pe baza istoricului bolii si a examenului fizic.
Testele virale pot determina daca o persoana are imunitate (anticorpi) impotriva varicelei. Odata ce o persoana dobandeste imunitate impotriva varicelei aceasta nu mai face boala din nou. In momentul in care apare eruptia cutanata veziculara, se poate preleva lichid din vezicula pentru a se determina daca virusul varicelo-zosterian a produs aceasta eruptie.
Se folosesc urmatoarele tipuri de analize pentru examinare:

 • celule recoltate din vezicule (prelucrate prin imunofluorescenta): rezultatele se obtin in 1-2 ore
 • lichid recoltat din interiorul veziculei (cultura virala): rezultatele se obtin dupa 7-21 de zile.

Daca o femeie insarcinata face boala in primul trimestru de sarcina are posibilitatea sa verifice daca fatul va avea anomalii congenitale. Aceasta se poate vedea cu ajutorul ecografiei fetale.

TRATAMENT:

Varicela este produsa de un virus, astfel ca doctorul copilului dumneavoastra nu va prescrie antibiotice ( care sunt pentru infectii bacteriene ). Totusi, copilul poate avea nevoie de antibiotice daca ranile se infecteaza cu bacterii, o complicatie dealtfel frecventa. Un medicament antiviral cunoscut ca aciclovir sau alt medicament numit imunoglobulina varicela zoster - pot fi prescrise pentru oricine are peste 12 ani, persoane cu sisteme imunitare slabite ( din pricina bolilor sau a medicamentelor ) precum si pentru cei cu boli cronice de piele sau de plamani.
Medicamentul, care poate face boala mai putin severa, trebuie dat in decursul primelor 24 de ore de la aparitia eruptiei. Aciclovirul nu se prescrie copiilor sub 12 ani deoarece medicamentul poate avea efecte secundare. Majoritatea tratamentelor la domiciliu vizeaza reducerea mancarimi suparatoare data de aceasta boala precum si a febrei insotitoare si a disconfortului.
Totusi, NICIODATA nu dati aspirina pentru a reduce durerea sau Febra la copiii cu varsat de vant sau cu alte boli virale.
Folosirea aspirinei in asemenea cazuri a fost asociata cu o boala severa numita sindromul Reye , care poate conduce la insuficienta hepatica si chiar la moarte.
Cateva masuri pe care le puteti lua pentru a a va ajuta copilul sa treaca cu bine prin aceasta perioada de disconfort si Mancarime ( dar nu o folositi pe fata, in special evitati zona de langa ochi )

 • Dati copilului dumneavoastra. alimente care sunt racoritoare, moi si pasate deoarece leziunile din gura pot face bautul si mancatul dificile. Incercati sa evitati sa hraniti copilul cu ceva care este foarte acid sau in mod special sarat, cum sunt : sucul de portocale sau covrigeii sarati.
 • Cereti doctorului sau farmacistului sa va recomande creme analgezice pe care sa le puteti aplica pe ranile din zona genitala.
 • Dati copilului paracetamol cu regularitate pentru a ajuta la reducerea durerii provocate de flictenele (basicile) din gura.
 • Odihna suficienta poate ajuta la infrangerea oricarei infectii.


Profilaxie


Varsatul de vant este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase cauzate de virusul de tip herpetic. Prevenirea imbolnavirii se face prin administrarea vaccinului numit varicelo-zosterian, cel mai frecvent fiind numit vaccinul varsatului de vant.
Vaccinul este recomandat urmatoarelor persoane:

 • cei mai multi copii in primele 12-18 luni de viata, facand parte din programul de vaccinare de rutina
 • copii care sunt complet vaccinati prin programul de imunizare de rutina si care nu au facut boala; in multe tari este obligatoriu ca toti copii de varsta scolara sa fie vaccinati impotriva varicelei sau sa se poata dovedi imunitatea copilului impotriva virusului varicelo-zosterian
 • adolescenti si adulti care nu au facut boala
 • persoane adulte care nu isi amintesc daca au facut boala in copilarie; acest lucru le ofera siguranta de a nu se imbolnavi chiar daca acestia au avut infectia
 • persoane care nu au facut boala sau cele care nu au fost vaccinate si au venit in contact cu o persoana care avea varsat de vant.

Majoritatea organizatiilor de sanatate recomanda efectuarea vaccinarii impotriva virusului varicelo-zosterian. S-a dovedit ca acest vaccin impiedica imbolnavirile severe sau moderate in 95% din cazuri si a formelor usoare de boala in aproximativ 70-85%. Ocazional, persoanele vaccinate impotriva varicelei fac o forma de boala foarte usoara, stearsa. Aceasta forma de boala apare cand persoanele sunt expuse la tipul salbatic al virusului varicelo-zosterian. In acest caz infectia virala este mai usoara, pacientii prezentand cateva vezicule la nivelul pielii si doar cateva simptome comparativ cu infectia obisnuita. Trebuie sa fie consultat medicul daca exista intrebari sau alte nelamuriri legate de administrarea vaccinului.
Unele studii efectuate arata ca sansa de a face o forma usoara de boala creste o data cu prelungirea duratei de timp ce a trecut de la prima vaccinare. In unul din studii se constata ca eficacitatea vaccinului scade dupa primul an de la vaccinare cand este facut la copii sub 15 luni. In urma rezultatelor acestor studii, cercetatorii discuta de o a doua vaccinare care sa determine o crestere a eficacitatii mai ales la copii sub 13 luni.
De asemenea se poate preveni infectia daca dupa expunerea la virus organismul dobandeste rapid anticorpi impotriva varicelei. In cazul in care o persoana intra in contact cu o persoana bolnava si nu este sigura daca are imunitate fata de virus (nu a dobandit anticorpi) trebuie sa consulte medicul in vederea vaccinarii sau a altui tip de profilaxie.
Prevenirea imbolnavirii se poate face si prin evitarea contactului cu o persoana infectata de acest virus. Aceasta se recomanda persoanelor care au un sistem imunitar deficitar. Cu toate acestea virusul varicelo-zosterian se transmite de la o persoana infectata fara ca aceasta sa prezinte semne de boala. Varsatul de vant se transmite foarte rapid, mai ales persoanelor aflate intr-un spatiu inchis, ce vin in contact cu alte persoane, ca de exemplu copiii in salile mici de clasa sau persoane care impart acelasi dormitor. Este dificila prevenirea varicelei odata ce a aparut eruptia cutanata. Femeile care doresc sa ramana insarcinate si nu au facut boala ar trebui sa se vaccineze impotriva virusului sau sa testeze daca au imunitate, deoarece in acest mod previn complicatiile ce pot aparea in cazul infectiei din timpul sarcinii.

Comentarii

off da asa e si eu ma simt rau am facut si eu si ma simt fff rau dorm intruna si numa simt deoc binee sunt plina de bubeee pana peste cap si imi este ff rau deabea astept sa scap :((((

off da asa e si eu ma simt rau am facut si eu si ma simt fff rau dorm intruna si numa simt deoc binee sunt plina de bubeee pana peste cap si imi este ff rau deabea astept sa scap :((((

off da asa e si eu ma simt rau am facut si eu si ma simt fff rau dorm intruna si numa simt deoc binee sunt plina de bubeee pana peste cap si imi este ff rau deabea astept sa scap :((((

Exista riscul ca veziculele sa se sparga cu aparitia unor ulceratii la nivelul pielii si creste riscul de infectare. Multa sanatate!

Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste. Multa sanatate!

Exista riscul ca veziculele sa se sparga cu aparitia unor ulceratii la nivelul pielii si creste riscul de infectare. Multa sanatate!

Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste. Multa sanatate!

Complicatiile varicelei sint rare, fie prin localizari deosebite ale virusului, fie prin suprainfectii bacteriene. Ar trebui se discutati cu medicul pediatru. Multa sanatate!

Nu este neaparat ca mama dumneavoastra sa faca zona zoster, totusi persoanele cu diabet zaharat au un sistem imunitar slabit, fiind vulnerabili la reactivarea virusului ce provoaca zona zoster. Multa sanatate!

Nu este neaparat ca mama dumneavoastra sa faca zona zoster, totusi persoanele cu diabet zaharat au un sistem imunitar slabit, fiind vulnerabili la reactivarea virusului ce provoaca zona zoster. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou