Esti aici:Vezica neurogena


Vezica neurogena


Generalitati

Ce este vezica neurogena?
Reprezinta afectarea functiei aparatului urinar inferior cauzata de o leziune anatomica a inervatiei centrale sau periferice a acestui teritoriu(vezica urinara si aparatul sau sfincterian). Poate fi produsa de afectiuni ca: diabet zaharat, spina bifida, sifilis, tumori medulare sau cerebrale, accident vascular cerebral, scleroza multipla,etc.
Are doua forme: spastica(contractanta,hipercontractila) sau hipotona(flacida, paralitica).

Care sunt simptomele?
In cazul formei spastice: diminuarea senzatiei de plenitudine vezicala si de urinare, bolnavul urinind involuntar, frecvent, deseori cu dificultate. Vezica are capacitate diminuata, dar umplerea ei poate determina simptome ca bradicardie, cefalee, hipertensiune arteriala, transpiratii, piloerectie. Pentru golire este necesara stimularea zonelor reflectogene(pielea coapsei, abdomenului, organelor genitale).
In cazul formei hipotone: pacientul rezinta Incontinenta urinara (prin preaplin) sau mictiunea se produce prin exercitarea unei presiuni suprapubiene, iar barbatii nu mai prezinta erectii.

Care sunt complicatiile?
Cele mai frecvente complicatii sunt: litiaza si infectia urinara ca urmare a retentiei de urina si a refluxului vezico-ureteral; complicatia finala este insuficienta renala.

Diagnostic

Sunt obligatorii: examen clinic general, examen neurologic si examen urologic.
Ca si explorari paraclinice:
-examene de laborator(uree, creatinina, rezerva alcalina, ionograma, determinarea unei eventuale infectii urinare prin urocultura);
-urografia (remarca eventualele obstacole in evacuarea urinii);
-uretrocistografia( mictionala sau retograda); studii urodinamice; cistometria (evalueaza capacitatea si presiunea intravezicala);
-uretrocistoscopia (necesara uneori pentru confirmarea leziunilor sfincteriene sau vezicale);
-IRM- de electie.

Tratament

Scopul tratamentului este acela de a restaura activitatea vezicala la presiune redusa si realizarea unui act mictional cat mai normal.
In cazul formei spastice, in functie de capacitatea vezicala, se urmareste declansarea de mictiuni involuntare (stimulare cutanata abdominala). Uneori se poate administra tratament medicamentos: anticolinergice, alfa-adrenergice, beta-simpaticomimetice, inhibitori prostaglandinici, relaxanti ai musculaturii striate,etc.
In cazul formei hipotone trebuie instituita imediat o forma de drenaj a vezicii (de preferat cateterismul intermitent sau golirea prin compresiune suprapubiana, deoarece sonda uretro-vezicala favorizeaza aparitia infectiei urinare). Ca si medicatie: agenti colinergici, anticolinesterazice, prostaglandine, beta-blocanti,etc.

Imagini

vezica neurogena 1.jpgvezica neurogena 2.jpgvezica neurogena 3.jpgvezica neurogena 4.jpgvezica neurogena 5.jpgvezica neurogena 6.JPGvezica neurogena 7.JPGvezica neurogena 8.JPGvezica neurogena 9.JPGvezica neurogena 10.JPGvezica neurogena 11.JPGvezica neurogena 12.gif

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

In data de 15 iunie a.c. am suferit un accident vascular hemoragic. Mi s-a blocat vezica (vezica neurogena) . De atunci port sonda pe care o schimb la trei saptamani. La Clinica Panduri Bucuresti mi s-a spus ca se poate interveni abia dupa 6 luni, pana atunci nuputand fi anesteziat. Sunt sanse sa revin la o stare normala? Mentionez ca rinichiul stang are pietre si nu se poate inca interveni din aceleasi motive legate de anestezie. 

In data de 15 iunie a.c. am suferit un accident vascular hemoragic. Mi s-a blocat vezica (vezica neurogena) . De atunci port sonda pe care o schimb la trei saptamani. La Clinica Panduri Bucuresti mi s-a spus ca se poate interveni abia dupa 6 luni, pana atunci nuputand fi anesteziat. Sunt sanse sa revin la o stare normala? Mentionez ca rinichiul stang are pietre si nu se poate inca interveni din aceleasi motive legate de anestezie. 

buna ziua.ma numesc nelu si acum trei luni am efectuat de urgenta o operatie de coasere a vezicii urinare.ma aflam in spania si intr-o noapte nu am mai putut sa urinez deloc.am suportat durerea pina a doua zii apoi m-am dus de urgenta la un spital unde mi sa spus dupa mai multe investigatii ca am vezica sparta si trebuie sa ma opereze.operatia a avut loc in ziua de 12/01/2010 si a decurs bine. acum ma simt bine si as vrea sa sa va intreb cind pot sa ma apuc de munca.mentionez ca lucrez in constructii ci ridic destul de mult.este posibil sa imi plesneasca din nou?va multumesc

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.