Test boala Lyme


Autor: george

DESCRIERE TEST

Boala Lyme este o boala infectioasa produsa de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi. Aceasta bacterie este transmisa la om prin muscatura de capusa. Datorita faptului ca afecteaza intreg organismul si prezinta o gama foarte vasta de simptome, boala Lyme a ajuns sa fie supranumita si boala cu 1000 de fete. Tocmai acest lucru face ca boala sa fie atat de greu de depistat si ca gama de teste pentru identificarea unei posibile infectii cu Borrelia Burgdorferi sa fie destul de diversificata.

Testele imunologice sunt poate cel mai des intrebuinte pentru depistarea bolii Lyme. Organismul uman incepe sa produca anticorpi in decursul a doua luni din momentul infestarii cu bacteria Borrelia Burgdorferi. Totusi acesti anticorpi au capacitatea de a ramane in organism multi ani dupa ce boala a fost tratata. Tocmai de aceea aceste teste imunologice nu pot stabili daca infestarea s-a produs recent sau intr-un alt moment din trecutul dumneavaoastra.

Testele imunologice sunt de trei feluri:

1. Testul ELISA (prescurtare ce vine de la enzyme-linked immunosorbent assay) - reactie imunoenzimatica. Acest test are capacitatea de a pune in evidenta anticorpii dezvoltati impotriva unui agent bacterian sau viral (in cazul de fata, evidentierea anticorpilor specifici bacteriei Borrelia Burgdorferi).

2. Testul IFA (prescurtare dupa indirect fluorescent antibody assay) - reactie imunofluorescenta. Si acest test, asemenea testului ELISA este efectuat pentru a depista anticorpii dezvoltati de organism impotriva bacteriei Borrelia Burgdorferi. Specialistii sustin ca acest test este mai putin sigur si performant decat testul ELISA, de aceea el este efectuat doar in momentul in care primul nu este disponibil.

3. Testul Western Blot - acest test este efectuat pentru a descoperi anticorpii formati de organism, specifici bolii Lyme, dar si pentru a confirma rezultatele testelor ELISA si IFA. Testul Western Blot este efectuat in cazul unei infectii cronice provocate de boala Lyme. Este indicat ca testarea pentru depistarea anticorpilor specifici Borrelia Burgdorferi sa se faca in doi pasi, astfel incat Testul Western Blot sa fi fost precedat de testul ELISA, fi de testul IFA.

Exista si alte tipuri de teste care se pot efectua in cazul in care un pacient este suspectat sa fi fost contaminat cu boala Lyme:

1. Reactia polimerica in lant - acest test are capacitatea de a depista materialul genetic al bacteriei care provoaca boala Lyme. Acest test este efectuat atunci cand se doreste descoperirea unei infectii active cu bacteria Borrelia Burgdorferi. Testul este cerut in cazul in care pacientul prezinta simptome specifice bolii, dar care nu cedeaza in fata tratamentului prelungit cu antibiotice. Reactia polimerica in lant este un test cu un grad mai redus de efectaure, din doua motive. In primul rand aparatura este mai scumpa, si prin urmare, necesita personal specializat in folosirea acesteia, si in al doilea rand, exista riscul unui rezultat fals-pozitiv.

2. Prelevarea unei mostre de tesut - odata prelevata mostra de tesut, este trimisa la laborator pentru a fi analizata si pentru a se descoperi daca pacientul a fost infestat cu bacteria care provoaca boala Lyme. Dezavantajul acestui test consta in faptul ca rezultatele pot ajunge dupa cateva sapatamani. Tocmai de aceea, cel mai adesea sunt alese testele imunologice, in locul acestui tip de test.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru boala Lyme este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum: stari de oboseala acute, febra, dureri musculare si ale articulatiilor, dureri de cap si anghilozari ale gatului, dar si afectiuni cerebrale si cardiace si stari de nervozitatea (acestea din urma fiind simptome specifice cronicitatii bolii Lyme).

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul de stabilire prezentei bolii Lyme nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare bolii Lyme este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de discomfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Cel mai adesea rezultatele acestui test sunt stabilite in titruri. Un titru reprezinta cantitatea de substanta, masurata in grame, care se dizolva intr-un mililitru de substanta salina. De exemplu, un titru de 1 la 8 (1:8) semnifica faptul ca bacteria Borrelia Burgdorferi apare atunci cand o parte a mostrei de sange este dizolvata in 8 parti de solutie salina.

Daca testele au iesit pozitive si valorile depasesc parametrii normali, acest lucru se poate datora faptului ca v-ati confruntat candva in trecut cu aceasta boala si acum anticorpii au ramas in organism. O alta cauza posibila este data de faptul ca boala exista in organismul dumneavaoastra si este activa. Pentru a vi se confirma acest lucru este recomandata si efectuarea tetului cu reactia polimerica in lant.

Exista situatii cand rezultatele testelor pot fi fals-pozitive. Acest lucru se poate datora prezentei in organism a unor anticorpi specifici altor boli precum sifilis, sau virusi, ca virusul Epstein-Barr, sau virusul imunodeficientei umane (HIV). Rezultate fals-pozitive in cazul bolii Lyme putem deasemenea intalni si din cauza reactiei organismului la unele boli de natura autoimunitara, cum sunt artrita rematoida sau lupusul.

Mai mult decat atat, exista si situatii in care rezultatele pot fi fals-negative. Acest lucru are ca principala cauza faptul ca testul a fost facut prematur, si organismul nu a apucat sa dezvolte anticorpii pentru Borrelia Burgdorferi,sau dimpotriva, organismul nu a produs un numar suficient de anticorpi pentru ca acestia sa poata fi depistati. O alta cauza posibila este administrarea necorespunzatoare a antibioticelor in prima etapa a bolii, astfel incat organismul a devenit incapabil sa dezvolte anticorpi pentru aceasta boala.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de prezenta altei infectii bacteriologice in organism, asa cum este sifilisul sau a virusului Epstein-Barr, sau chiar a nivelului ridicat de lipide. Din acest motiv este foarte important sa informati medicul specialist cu privire la orice afectiune, pentru ca acesta sa poata decide in consecinta.

ALTE INFORMATII

De cel mai multe ori doctorii nu se bazeaza exclusiv pe testele realizate pentru diagnosticarea bolii Lyme. Adesea ei iau in considerare eventuale urme ale muscaturii de capusa, simptomele pe care pacientul le prezinta si chiar perioada anului.

Comentarii

1. Testul ELISA (prescurtare ce vine de la enzyme-linked immunosorbent assay) - reactie imunoenzimatica. Acest test are capacitatea de a pune in evidenta anticorpii dezvoltati impotriva unui agent bacterian sau viral (in cazul de fata, evidentierea anticorpilor specifici bacteriei Borrelia Burgdorferi).

2. Testul IFA (prescurtare dupa indirect fluorescent antibody assay) - reactie imunofluorescenta. Si acest test, asemenea testului ELISA este efectuat pentru a depista anticorpii dezvoltati de organism impotriva bacteriei Borrelia Burgdorferi. Specialistii sustin ca acest test este mai putin sigur si performant decat testul ELISA, de aceea el este efectuat doar in momentul in care primul nu este disponibil.

NU ESTE CHIAR CONFORM CU REALITATEA!!!

Imunofluorescenta ca si Western Blot are un procentaj de reusita mult marit fata de Elisa ,care este o testare buna,dar nu in cazul bolii Lyme. Elisa se pare ca are foarte multe rezultate fals negative si chiar fals pozitive.Randamentul ELISEI (arata unele studii are maxim 55 %-vezi linkul de mai jos). De aceea laboratorul nostru s-a indreptat spre analiza preliminara IFA (imunofluorescenta) ,dublata de Western Blot, care in cazul borreliozei este "golden standard".

Iata un extras dintr-un studiu postat pe siteul Bibliotecii Medicale din Statele Unite, efectuat de Universitatea de biologie din Szczecin, Polonia

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21258869


Buna seara!

am fost si eu muscata de o capusa :(( si ceea ce ma ingrijoreaza mai mult e faptul ca er putea fi daunator bebelusului (sunt insarcinata in 4 luni).

As dori sa striu la cat timp dupa muscatura se poate efectua testul care sa depisteze bacteria borrelia in sange.

Multa sanatate!

buna seara

baietelul meu a fost muscat de o capusa in seara aceasta. am intrat pe net imediat dupa ce am extras capusa cu ajutorul unei pensete. ma gandesc ca mai mult de 12-24 ore nu are cum sa fi fost atasata. fiind destul de tulburata va rog sa-mi explicati care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez. locuiesc in deva, oare rezultatele laboratoarelor locale ar fii in regula, sau trebuie sa merg la bucuresti?

va multumesc!

As dori niste informatii. Am fost muscata de capuse de multe ori,dar nu stiam ca-s periculoase. Mi le scoteam frumos puneam spirt. Si atat. Acum 4 ani am facut eritem  migrator si mi s-a facut testul elisa unde aiesit pozitiv. Am facut antibiotice. Peste 3 luni am repetat  cura de antibiotice pentru lyme fiind internata in spitalunde am facut si testul Western Blot la fel rezultate pozitive pt Borelia.In afara de eritem am avut simptome usoare, amorteli usoare. Am facut ELECTROMIOGRAFIA (EMG)  sau ENg in care mi-a iesit tare mic raspunsul. Dupa antibiotice mi s-a rezolvat si aproape a fost bine cand am repetat EMG.Dupa 2 ani am inceput sa am amortli mai mari, urinam des si mult am avut senzatii ca niste electrocutari in picioare,dureri la genunchi, anul trecut.  Coboram scarile ca o batrana de 90 de ani, aveam ameteli.Rezultatul laWestern Blot tot pozitiv, la EMG ELECTROMIOGRAFIA  foarte rau. Iara m-au internat. Amfacut tratament cu antibiotice. Dupa 6 luni am fost la control testul Western blot pozitiv la amandoua.Si simptomele  au fost atenuate. Am fost linistita.Acum am amorteli mari si pe aproape toata gamba piciorelor.Merg greu Si mergand la neurologm--au trimis sa fac RMN am fost planificata peste o luna .Voi repeta Electromiogarfia dar as dori altundeva unde poate au aparate mai bune, ca acum un an au iesit rezultatele foarte rele. Mai am Lyme sau ce poate fi ???. Mentionez ca de 5 ani am fost diagnosticata cu hepatita csi am facut tratament cu interferon (sept 2011-Apr2012) cand am incetat deorece desi la inceput a scazut viremia. Dupa 6 luni a crescut din nou.Dar e bine ca tot e mai mult mica decat acum 5 ani.Am si leucocite foarte mici chiar inainte de a incepe interferonul si chiar si acum dupa ce-am incetat interferonul. Leucocitele au inceput sa scada in 2010 la un an dupa ce am fost diagnosticata cu Lyme la 3ani dupa ce am stiut ca am hepatita c.Care e oare cauza?

 

Buna  seara

Am fost muscata de capusa (nu am gasit capusa pe piele) acum cca 6 saptamani , in urma aparitiei acelei pete rosii am fost la mai multi medici (o mare parte dintre ei au tratat cu totala indiferenta dandu-mi un tratament nepotrivit (exemplu algocalmin), in final , unul dintre ei m-a trimis pt recoltare sange la MedLife ca fiind suspecta de muscatura de capusa .Analizele mai exact una dintre ele (igg si igm = pozitil = 3,48) a iesit pozitiva.Acum sunt sub tratament amoxacilina timp de 3 saptamani.Intrebarea mea este...ce va trebui sa fac dupa terminarea tratamentului ? mai exact , ce analize trebuie sa mai fac pt. a vedea daca boala mai exista in organism...Unde-mi recomandati sa ma adresez ?

Multumesc pt. timul acordat citirii acestui mesaj

utilizator.noua

Buna ziua,

In data de 21 mai am fost muscat de o capusa. Deoarece i-am rupt o parte din corp din greseala am fost nevoit sa merg la Spitalul Judetean Brasov unde mi-a fost extrasa chirurgical si mi s-a administrat o doza unica de Doxicilina 2x 100 mg. Acum rana s-a vindecat, ma simt foarte bine si as dori sa stiu daca mai trebuie sa fac ceva pentru a preveni eventuale complicatii in cazul in care capusa a fost infectata. Medicul de la SJ Brasov mi-a spus ca trebuie sa ma prezint de urgenta la medic doar in cazul in care se vor manifesta o anumite simptome ( eritem migrator, dureri musculare sau la articulatii). Recunosc ca m-a speriat putin acest eveniment si as vrea sa ma asigur ca fac tot ceea ce trebuie pentru a preveni surprizele neplacute. O cunsotinta din Bucuresti mi-a recomandat ca la 3 saptamani de la muscatura sa fac ELISA IgM si Ig G pentru borelia, western bloot pentru Borelia si DFM. Citind articolul de mai sus am realizat ca e vorba de niste teste. Va rog sa-mi spuneti daca sunt intr-adevar necesare inainte de aparitia unor eventuale simptome.
Va multumesc.

Buna dimineata                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        am fost muscat de o capusa in data de 23-04-2012 am extras capusa dar a ramas capul in piele am pleca imediat la spitalul Victor Babes la camera de garda unde nu au reusit sa extraga capul de capusa cu un ac am primit o reteta sa iau 2 pastile de dioxicilina si am fost trimis la spitalul municipal la chirurgie motivind ca n-au chirurgie la Victor Babes am plecat la municipal unde au facut o incizie si au extras restul de capusa find trimis acasa  locul unde am fost muscat si sa facut incizia sa inrosit si sa format un dul care a scazut in marime si roseata pina azi cind a inceput sa amorteasca degetul mic de la mina stinga si usoare dureri musculare intrebarea este: daca am fost infestat si la cit timp de la muscatura se pot face teste de analize care sint si unde se pot face in Romania pentru a fi sigur ca rezultatele sint cele mai bune                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Multumesc anticipat

Buna Ziua,

Am o fetita de 3 ani care a fost muscata de o capusa in data de 13.05.2012.capusa a fost etrasa imediat si a urmat un tratament de augmentin timp de 7 zile.Simptome nu are  iar in locul in care a fost muscata are doar un semn rosu  care seamana cu o ciupitura de tantar.Intrebarea mea este:Cand ii pot face analize de laborator pentru boala Lyme, deoarece vreau sa fiu sigura ca nu s-a imbolnavit.Va multumesc.

Buna ziua, dragii mei.

Problema se prezinta dupa cum urmeaza:
Am fost muscat de doua capuse, prima data acum 3 saptamani(fara efecte dermatologice sau de alta natura - care sa indice ceva periculos), iar a doua oara - in urma cu 1 saptamana si jumatate... Problema e ca, in ultimele zile, mi-a aparut un eriterm migrator pe gamba piciorului stang... :( Deci, va rog frumos sa-mi spuneti, daca puteti, cat costa analizele Lyme si, de asemenea, cat costa tratamentul preventiv, cu antibiotic. :( Nu prea dispun de fonduri, neavand un job. :| 

Temeri:
1. Daca capul capusei ramane in piele, e posibil ca acesta sa transmita infectia continuu, chiar daca se descompune? Nu stiu daca pe a doua am scos-o cum trebuie, fiindca locul mi-a produs mancarimi mult timp dupa indepartarea capusei(am dezinfectat locul cu spirt medicinal).
2. Toata viata am fost muscat de capuse, locuind la tara, dar niciodata n-am mai avut asemenea probleme, ceea ce e extrem de ciudat! 
3. Mi-e teama că "că ca că" e o dubla cacofonie. ;) Iertati'ma. :) 

Deci, va rog foarte mult sa'mi raspundeti la intrebarile de mai sus, referitoare la costuri. Va multumesc si va urez multa sanatate! 

Buna.

Ma numesc Doru si am si eu o o problema putin mai delicata. In 2006 am fost diagnosticat cu boala Lyme in faza in care aveam acel eriterm migrator. Doctorul mia dat tratament cu antibiotice timp de 15 zile doxacycline. Dupa ce am facut tratamentul am facut analizele de sange si au iesit negative. Problema mea grava de acum dupa aproape 6 ani este ca am mai facut odata testul din intamplare la cerinta sotiei iar rezultatul IGM a fost 15 pozitiv! Sunt foarte speriat pt. ca nu stiu daca boala a recidivat sau IGM se poate sa ramana pozitiv si dupa boala care a fost totusi tratata. Sa fi fost infectat din nou este imposibil. Nu stau prea mult in natura. Va rog sfaturi sau sprijin?

Multumesc

Pagini