Testarea toxicologica pentru depistarea drogurilor din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Un test toxicologic se efectueaza pentru identificarea in sange sau urina a prezentei unor droguri. In cazuri mai rare, testul se efectueaza si pe probe de transpiratie, saliva sau continut stomacal.

Drogurile pot fi ingerate voluntar sau accidental, inhalate, injectate sau absorbite prin piele sau mucoasa. In categoria de droguri putem include medicamente eliberate pe baza de reteta, medicamente fara reteta (aspirina), vitamine, suplimente alimentare, alcool si drogurile ilegale cum ar fi cocaina sau heroina.

Acest test poate fi efectuat concomitent pentru identificarea unui anumit drog sau a 30 de alte droguri. Testele toxicologice efectuate pe o proba de urina sunt mai frecvente decat cele efectuate pe o proba de sange deoarece testele urinare sunt mai usor de efectuat si se pot identifica mult mai multe droguri. De asemenea, urmele unui drog se pastreaza mai mult in urina decat in sange.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul toxicologic se efectueaza pentru:

 • a diagnostica simptome ca pierderea cunostintei, sau purtare ciudata in cadrul unei situatii de stres. Testul se efectueaza la 96 de ore dupa consumului unui drog si este folosit pentru a determina daca o supradoza este cauza simptomelor.
 • testarea personelor in cadrul locului de munca;
 • a verifica daca atletii au consumat droguri pentru a-si imbunatati performantele sportive. In acest caz testul se efectueaza pe o proba de urina;
 • a verifica folosirea unor droguri ca rohypnolul in cazuri de viol.

PREGATIRE PACIENT

Deoarece mai multe medicamente pot influenta rezultatul testului toxicologic, este foarte important ca pacientul sa-si informeze medicul cu privire la toate medicamentele pe care le ia. Pacientul trebuie sa alcatuiasca o lista care include toate medicamentele (cu sau fara reteta), suplimentele naturiste, vitaminele sau alte substante ingerate in ultimele 4 zile si sa o puna la dispozitia medicului.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul toxicologic efectuat pe o proba de sange

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Testul efectuat pe o proba de urina

In cadrul efectuarii testului toxicologic antidrog, o alta persoana va supraveghea pacientul pentru a se asigura ca proba nu a fost schimbata. Tot in acest context si temperatura urinei ar putea fi testata pentru verificarea provenientei probei. Aceasta metoda de colectare a urinei previne contaminarea in orice fel a probei. Inainte de a incepe acest proces, pacientul trebuie sa se spele foarte bine pe maini. Este foarte important ca, in procesul de colectare, recipientul unic sa nu fie atins deloc de catre pacient. De asemenea, pacientul trebuie sa se asigure ca recipientul nu a venit in contact cu organele genitale si ca proba nu este contaminata cu hartie igienica, par pubian, sange menstrual, materii fecale sau alte materii. Dupa curatarea atenta a organelor genitale pentru a evita contaminarea probei de urina, incepeti sa urinati. Dupa ce urina a curs timp de cateva secunde, plasati recipientul sub jetul de urina si colectati urina inainte de incetarea urinarii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

Colectarea unei probe de urina nu expune pacientul la nici un risc.

REZULTATE

Normal:

 • Nu s-au gasit urme de drog in sange sau urina.
 • Nivelul de medicamente cu sau fara reteta gasit in sange sau urina se incadreaza in limitele normale (terapeutice).

Anormal:

 • S-au gasit urme de drog in sange sau urina.
 • Nivelul de medicamente cu sau fara reteta gasit in sange este prea mic pentru a fi eficient din punct de vedere terapeutic, sau prea mare, potential toxic.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motive pentru care rezultatele testului nu pot fi luate in considerare includ:

 • unele droguri pot fi confundate cu altele. De exemplu, unele medicamente pentru tuse care nu contin substante opiacee pot fi indentificate in cadrul testului toxicologic drept un drog;
 • consumul de alimente bogate in mac;
 • prezenta de sange in urina;
 • perioada de timp scursa intre consumul de droguri si efectuarea testului;
 • consumul excesiv de sare;
 • cantitate mica de urina in recipient.

ALTE INFORMATII

In unele cazuri, in urma unui test toxicologic pot fi identificate substante opiacee care nu au fost consumate (un rezultat fals-pozitiv), iar substante opiacee care au fost consumate nu pot fi identificate de test (rezultat fals-negativ). Pentru a elimina acest situatii, orice rezultat trebuie verificat cu cel putin 2 alte metode de testare.

Comentarii

am consumat pe data de 1 ianuarie o pastila de ecstasy(mdma),a fost un caz singular si in zilele care urmeaza o sa am un test de urina,o sa mi iasa?ms

Buna,

Va rog sa-mi spuneti daca un test de urina facut dupa trei luni de la consumul de etnobotanice poate sa fie pozitiv?

Multumesc

Buna ziua! Acum 2 zile am consumat 5-6 fumuri de marijuana,ocazional ..la o petrecere.Anterior acestei experiente am mai consumat acum vreo 3 luni,tot 5-6 fumuri.

    Peste aproximativ 2 luni voi fi examinat la serviciu pentru consumuri de substante stupefiante,prin proba de urina. Care sunt sansele mele sa nu se vada? Cam dupa cat timp cantitatea consumata de mine nu se mai vede in proba de urina?

 

Buna ziua. Am consumat in urma cu o luna speed si in 2,zile trebuie sa fac testul antidrog pt angajare , este posibil sa imi iasa pozitiv la test? Va multumesc anticipat, si va rog sa imi raspundeti cei care stiti, nu doar din auzite

Am un frate care in vacanta aceasta s-a purtat mai ciudat, iar cand s-a intors dintr-o excursie am gasit in bagajul lui o tableta foarte mica alba pe care nu scrie nimc nu e niciun semn pe ea. El nu recunoaste ca ar consuma droguri. Ce ar putea fi ???Sau unde m-as putea adresa sa aflu ce este, la ce laborator pt. ca am intrebat la cateva cabinete private si au spus ca ei nu fac astfel de teste.Analize nu vrea sa faca si nu vreau sa alarmez parintii,poate nu e cazul.Astept f. mult un raspuns!!!!! 

buna ziua , va rog sa mi spuneti si mie daca pot fi depistate etnobotanicele la un test toxicologic pt angajare eu am tras cateva fumuri acum 2 saptamani si azi am efectuat testul iar pana acum 2 luni am fumat marijuana cel putin de 3 ori pe saptamana si am renuntat.Multumesc astept raspuns

Buna ziua, banuiesc ac sora mea se drogheaza ,dar nu stiu cum as putea sa aflu adevarul fara sa -i spun ca banuiesc ca se drogheaza ,ce as putea sa fac pentru a depista ? va multumesc

Am si eu o intrebare,am luat citeva fumuri de marihuana pentru prima data in viata ,deci nu eram constienta deoarece fumam narghilea si a fost introdus acolo marihuana!In cit timp imi iese din organism??din urina in special deoarece am de dat un test drog.Ms anticipat!

Urmez un tratament cu revia(naltrexona) insa nu am putut sa ma abtin si acum 5 zile am consumat Pure by Magic(praf etnobotanic)si de fumat(tot etnobotanice).acum 2 saptamani am consumat maria.maine am de facut un test la agentia nationala antidrog.o sa.mi iasa ca am consumat etnobotanice sau THC-u din maria? astept raspuns obligatoriu pentru ca sunt super panicata.

 

Buna. Am un prieten care a fumat in jur de doua grame de marihuana si vrea sa stie daca ii mai iesa ceva in februarie cand isi face testul toxicologic (sange si urina). 

Multumesc

Pagini