Esti aici:Ghid medical / Copilul / Ce este pubertatea?


Ce este pubertatea?


Pubertatea este acea tulburatoare perioada a vietii in cursul careia baietii si fetele devin maturi din punct de vedere sexual, atat fizic cat si mental. Acest proces se desfasoara intre 9 si 17 ani. Orice adolescent isi pune intrebari despre pubertate, dar nu toti se simt in largul lor sa le exprime. Chiar si atunci cand intrebarile sunt clare, adolescentul intampina dificultati in a gasi o persoana careia sa-i destainuie preocuparile sale.

Acest moment al schimbarilor poate fi foarte derutant atat pentru baieti, cat si pentru fete. Sunt nu numai dezorientati de modificarile emotionale asociate cresterii, dar si curiosi asupra modificarilor care se produc in mintea sj corpul persoanelor de sex opus, Este absolut firesc, si toata lumea - inclusiv adultii din preajma lor - a trecut prin aceasta perioada a intrebarilor.Pubertatea debuteaza cu aparitia caracterelor sexuale secundare. Inceputul si durata ei depinde de urmatori factori : ereditate, constitutia fizica, sex, conditii de mediu (alimentatie, clima etc.).
Fenomenele ce caracterizeaza aceasta perioada se deosebesc la cele doua sexe. Astfel, la fete cresterea in inaltime este mai rapida intre 12—13 ani, se produce largirea soldurilor ; scheletul lor este mai slab, formele in general mai fine, vocea mai inalta. Pubertatea se produce paralel cu cresterea si dezvoltarea generala, determinata fiind de aceiasi factori, rolul hotaritor avandu-l hormonii sexuali.


loading...
NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna! Am 12 ani este normal sa am penisul de 16 centimetri?

Da. Te rugam sa postezi aici intrebarile tale. Multumim!

Echipa www.i-medic.ro

           Buna ... sunt un baiat de 12 ani si am si eu cateva intrebari despre semnele de la pubertate .... pot posta aici intrebarile ???

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.